پایگاه خبری- تحلیلی الوقت بررسی کرد؛

«محمد بن نایف» قربانی پدر و پسر

عربستان در روزها و ماه‌های اخیر دوران پرفراز و فرودی را تجربه می‌کند. این دوران از مرگ ملک عبدالله پادشاه عربستان شروع شد و تاکنون ادامه دارد.
کد خبر: ۶۶۴۵۷
تاریخ انتشار: ۲۶ دی ۱۳۹۴ - ۱۲:۲۴ - 16January 2016

«محمد بن نایف» قربانی پدر و پسر

به گزارش گروه بینالملل دفاع پرس، از فردای مرگ ملک عبدالله، پادشاه جدید عربستان با کودتایی سفید تمامی مهرههای شاه سابق را از قدرت کنار زد. ملک سلمان با تشدید فشارها بر مقرن بن عبدالعزیز به عنوان ولیعهد باعث شد تا وی از قدرت کناره گیری کند. سپس متعب بن عبدالله فرزند شاه سابق را به حاشیه راند. ملک سلمان سپس محمد بن نایف را به عنوان ولیعهد انتخاب کرد و پسرش محمد بن سلمان را به عنوان جانشین ولیعهد و وزیر دفاع انتخاب کرد.

سلمان با این اقدام سنت و وصیت ملک عبدالعزیز مؤسس پادشاهی سعودی را کنار گذاشت. طبق وصیت ملک عبدالعزیز قدرت از برادر به برادر میرسید اما ملک سلمان از میان نوادگان عبدالعزیز ولیعهد را انتخاب کرد.

سیر تغییرات ملک سلمان به این مسئله محدود نشده است و گویا وی در نظر دارد تا محمد بن نایف را از ولیعهدی برکنار و زمینه را برای پادشاهی فرزندش محمد بن سلمان مهیا کند. تاکنون اخبار و مشاهدات زیادی در این مورد منتشر شده است اما گزارش یکی از اندیشکدههای آمریکایی بسیار دقیق تر است.

اندیشکده امور خلیج فارس واشنگتن در گزارشی به نقل از "منابع متعدد بلندپایه" از قصد "ملک سلمان بن عبدالعزیز" پادشاه عربستان برای کناره گیری از تاج و تخت بهنفع فرزندش "محمد بن سلمان" وزیر دفاع و جانشین ولیعهد خبر داد. براساس این گزارش، طرح "ملک سلمان" همچنین مبنی بر عزل "محمد بن نایف" ولیعهد و وزیر کشور است. طبق این گزارش، هدف از عزل "محمد بن نایف" هموار کردن راه برای ولیعهدی "محمد بن سلمان" و در نهایت پادشاه شدن او است.

اندیشکده امور خلیج فارس واشنگتن در گزارش خود آورده است:" براساس منابع آگاه، "ملک سلمان" به برادرانش اطلاع داده است که ثبات عربستان نیاز به تغییر جانشینی تاج و تخت بهطور عمودی ــ یعنی از پدر به پسران ــ و درنتیجه انتقال قدرت به فرزندش "محمد" دارد. جانشینی تاج و تخت در عربستان در حال حاضر بهطور افقی یعنی بین برادران صورت میگیرد و پادشاهی از یک برادر به برادر دیگر میرسد اما "ملک سلمان" قصد دارد آن را تغییر داده و جانشینی را بهطور عمودی از پدر به پسران تغییر دهد تا از این طریق "محمد بن نایف" ولیعهد کنونی را کنار زده و "محمد" فرزندش را ولیعهد و سپس پادشاه کند.

این گزارش همچنین استناد کرده است که "محمد بن نایف" فرزند پسر ندارد در حالی که "محمد بن سلمان" دو پسر دارد. این گزارش در پایان تاکید کرد، "ملک سلمان" درصدد کنارهگیری از تاج و تخت بهنفع فرزندش است تا اینکه در زمان زنده بودنش تضمین کند که فرزندانش به حاشیه نروند و از قدرت اخراج نشوند، آن طور که درباره فرزندان شاهان سابق سعودی صورت گرفت.

براین اساس باید در روزهای آینده شاهد افزایش تنش و درگیری در بین شاهزادگان پرشمار سعودی بود. عربستان در شرایط کنونی هم از ناحیه داخلی و هم خارجی با چالشهای زیادی مواجه است. در صورتی که عربستان در شرایط کنونی با نوعی کودتا در خاندان پادشاهی مواجه شود باید شاهد لرزان شدن بیش از پیش پایه های حکومت در این کشور شد.

 به نظر می رسد ملک سلمان در یک سال پادشاهی خود با مهیا کردن زمینه برای افزایش مقبولیت پسرش در میان قبایل سعودی این هدف را دنبال کرده است. جنگ یمن، تشدید جنگ نفتی در منطقه، تشکیل ائتلاف ضد تروریسم و اخیرا افزایش تنش با ایران نمونه ایی از این اقدامات محمد بن سلمان هستند که در راستای رسیدن به تخت پادشاهی انجام شده است. محمد بن نایف در مسیری قرار گرفته است که شاید به زودی قربانی کودتای پسر و پدر در دربار سعودی شود.

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار