به گزارش گروه فرهنگ دفاعپرس، «محمدمهدی اسماعیلی» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ششمین مجمع جهانی گفتوگوی بین فرهنگی در باکو اظهار داشت: در جهان به هم پیوند خورده حاضر، تقویت روابط بین فرهنگی و تلاش برای حفظ ارزشها و میراث فرهنگی در سایه افزایش تعامل مردم جهان و مناسبات متقابل کشورها محقق خواهد شد. گفتوگوی صادقانه و به دور از جهالت و تعصب بین جوامع و سعه صدر در پذیرش تفاوتها ضامن زندگی صلحآمیز مردم جهان و همگرایی بین ادیان و فرهنگها خواهد بود.
وی افزود: توسعه روابط فرهنگی و توجه ویژه به همسایگان و کشورهای نزدیک و ایجاد ارتباطات متعادل و متوازن با قارههای آسیا و آفریقا و سایر مناطق جهان و تعامل و گسترش روابط از طریق مشارکت در فعالیتهای سازمانهای بینالمللی از جمله اولویتهای جمهوری اسلامی ایران است؛معتقدیم نقش سازمانهای بین المللی در ایجاد و تداوم صلح و حل منازعات، درگیریها و سوء تفاهمات بین دولتها، بسیار تاثیرگذار است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: توجه و پیگیری سازمانهای بین المللی و منطقه ای از جمله سازمان ملل متحد و سازمان همکاری اسلامی و مراکز تابعه آنها و همراهی کشورهای عضو در حل و فصل منازعات و مسائل مهم جهان، از جمله موضوع غزه و جنایتهای بیوقفه رژیم صهیونیستی علیه غیر نظامیان به ویژه زنان و کودکان و تبیین و روشنگری در خصوص این جنایات، بر همگان روشن است و بر عهده تمام کشورهای عضو است که با اجرای قطعنامهها و اعلامیههای صادره، اثربخشی این سازمان ها را تقویت کنند. رفتار منافقانه را در قبال فلسطین میبنید. امروز دانشگاههای غرب و آمریکا نشان از آزادی بیان ساختگی و استفاده ابزاری آنها از مفاهیم ارزشمندی چون حقوق بشر است.
ایران همواره مهد توجه به تفاوت فرهنگها بوده است
اسماعیلی با تاکید بر اینکه ایران همواره مهد توجه به تفاوت فرهنگها و قومیتها و مذاهب گوناگون بوده است، توضیح داد: اقلیتهای دینی و مذهبی در ایران از آزادی و حقوق برابر با همه مردم کشور برخوردار هستند. این تجربه ارزشمند قابل استفاده و توجه در همه کشورها و جوامع، بهویژه کشورهای مسلمان است. اسلام به ما می آموزد که کرامت انسانی و حقوق فردی و اجتماعی تمام انسان ها را محترم بشماریم و در پذیرش تنوعات فرهنگی مدارا کنیم. پیشوای موحدین و مظهر عدالت علی ابن ابی طالب (ع) میفرمایند که «مردم دو نوع هستند؛ یا برادر تو هستند یا در خلقت با تو برابرند»؛ سعدی شاعر نامدار ایرانی نیز این تاکید قرآن را چنین به زیبایی سروده است که «دو عاقل را نباشد گین و پیکار، که به دانایی ستیزد یا سبکبار، اگر نادان ببخشد سخت گوید، خردمندش به نرمی دل بجوید».
وی تصریح کرد: اتخاذ سیاستهای مناسب و طراحی برنامه ها و اجرای پروژههای بین فرهنگی چند جانبه به ایجاد توسعه پایدار فرهنگ محور منجر خواهد شد و پذیرش تفاوتها و تنوع فرهنگی و دینی کشورها موجب تبیین روشن مولفههای فرهنگی خواهد بود. با توجه به اهمیت تعاملات فرهنگی در توسعه روابط و مناسبات کشورها، فهم و کاربردی شدن گفتوگوهای میان فرهنگی و تسهیل مهندسی این فرایند و ایجاد صلح پایدار و حفظ آن، نیازمند تحقیقات گستردهتر، آموزش بیشتر و توجه همگانی است.
اهمیت همبستگی و ارتباط فعال بین کشورها
اسماعیلی تاکید کرد: توجه به ارزشهای مختلف در جوامع چندفرهنگی و چندمذهبی باید مورد مطالبه همه کشورها باشد؛ در دنیای امروز با توجه به گسترش و پیشرفت سریع علم و فناوری و هوش مصنوعی برای حفظ هویت ارزشها و میراث فرهنگی باید همبستگی و ارتباط فعال بین کشورها برقرار باشد. با توجه به تاثیرگذاری و قدرت جریانسازی فضای مجازی (رایانه سپهر) و رسانه های اجتماعی در مسائل مختلف به ویژه امور فرهنگی پیشنهاد میشود همه کشورها و نهادها در راستای تسهیل فرایند گفتمان فرهنگی بین ملتها و دولتها برای نیل به اهداف صلح محور از رسانه های صلح مدار و روشنگر، حمایت و در این امر تشریک مساعی کنند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: همچنین لازم است علمای بزرگ و روشنبین جهان اسلام در برابر معضلاتی از قبیل افراطگرایی و تکفیر دست به دست هم داده و با وحدت و مودت و اخوت اسلامی در برابر این بلای بزرگ با روشنگری و مجاهدت در تبیین و با زبان روز جوانان امت اسلامی را نسبت به این خطر بزرگ که منابع مادی و معنوی جهان اسلام را نابود می کند، آگاه سازند؛ امیدوارم که این اجلاس، با تلاشها و پیگیری مقامات و کارشناسان تمامی کشورهای این حوزه هرچه سریعتر محقق و بر این اساس شاهد هم افزایی مودت و ارتقا سطح گفتوگوها و روابط در همه سطوح باشیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بامداد امروز چهارشنبه برای حضور در ششمین مجمع جهانی گفتوگوی فرهنگها عازم باکو پایتخت جمهوری آذربایجان شد.
باکو از امروز تا ۱۴ اردیبهشت -میزبان وزیران فرهنگ و شخصیتها و مقامات سیاسی و فرهنگی کشورهای مختلف جهان است.
در این مجمع که با مشارکت وزارت فرهنگ جمهوری آذربایجان، آیسسکو و برخی سازمانهای بینالمللی مانند ائتلاف تمدنهای سازمان ملل متحد برگزار میشود، چالشهای جهانی مربوط به گفتمان تمدنی، همکاری برای مقابله با تنفر و تقویت ارزشهای صلح مورد بحث و تبادل نظر قرار میگیرد.
پیش از این، پنجمین دوره مجمع گفتوگوی فرهنگها در اردیبهشت سال ۱۳۹۸ برگزار شده بود که در آن دوره از این مجمع ۱۴۰ کشور و نهاد بین المللی مشارکت داشتند.
دیپلماسی فرهنگی در دولت مردمی، بهعنوان یک راهکار جدی برای ایجاد بسترهای لازم جهت گسترش تعاملات توسط دولت دنبال میشود.
انتهای پیام/ 121