گروه حماسه و جهاد دفاعپرس: ۹ اردیبهشت سال ۱۳۶۱ در حالی که با تلاوت آیاتی از سوره مبارکه «فتح» عقربههای ساعت ۳۰ دقیقه بامداد را نشان میداد، قرارگاه «کربلا» که با فرماندهی مشترک سپاه و ارتش، هدایت عملیات بیتالمقدس را با سه قرارگاه اصلی «قدس»، «فتح» و «نصر» و یک قرارگاه پشتیبان بر عهده داشت، با قرائت رمز عملیات، فرمان آغاز یورش قرارگاهها را صادر کرد: «بسمالله الرحمن الرحیم؛ بسمالله القاسم الجبارین؛ یا علی بن ابی طالب (ع)»
رزمندگان که از ساعتها پیش در انتظار فرمان حمله بودند، در تمام محورهای عملیاتی حرکت سرنوشتساز خود را آغاز کردند. نخستین خبر درگیری در ساعت ۵۵ دقیقه بامداد از محور «فتح ۴» و قرارگاه کربلا رسید؛ تقریباً سه ساعت پس از آغاز عملیات، تمام یگانها با دشمن درگیر شدند؛ اما شبکه ارتباطی بیسیم دشمن، همچنان جریان عادی داشت و هیچگونه آمادهباش اعلام نکرده بود؛ گزارشها و شواهد نشاندهنده غافلگیری دشمن بود که در محور قرارگاه «فتح»، نمود بیشتری داشت.
پس از ابلاغ فرمان حمله، چراغهای سالن عملیات قرارگاه کربلا خاموش و مراسم دعای کمیل برپا شد؛ هدایت عملیات بههمراه طنین ملکوتی دعا، معنویت خاصی را بر قرارگاه کربلا حاکم کرده بود و آیتالله صدوقی و آیتالله مشکینی نیز جداگانه بهوسیله بیسیم، پیامهایی برای رزمندگان قرائت میکردند.
بر اساس طرح قرارگاه «کربلا»، عملیات در محور قرارگاه «قدس» بهگونهای طراحی شده بود که این قرارگاه بتواند متناسب با وضعیت کلی عملیات، در همه محورهای قرارگاه «کربلا» نقشی تاثیرگذار در روند کلی نبرد ایفا کند؛ به عبارتی دیگر، در این محور شکلی از عملیات تظاهر به تک، اما با شیوههای برنامهریزی شده و سازمانی اجرا میشد که نشاندهنده عملیاتی واقعی بود؛ بنا به نظر فرماندهان، این تاکتیک میتوانست مانع از حساسیت دشمن نسبت به محور اصلی نبرد (محورهای «نصر» و «فتح») شود.
در سوی دیگر یعنی در محور «نصر» و «فتح» باید با عبور رزمندگان از رودخانه کارون، اوضاع بهگونهای دیگر رقم میخورد. در این سو در حالی که پیشبینی شده بود که توجه دشمن به محور قرارگاه قدس مشغول خواهد شد و در اشتباه راهبردی خود مبتنی بر عدم استقرار در ساحل غربی کارون باقی خواهد ماند، باید یگانهای زیر امر قرارگاههای «فتح» و «نصر»، در این محورها غافلگیرانه و به سرعت به جاده اهواز - خرمشهر دست مییافتند.
در چارچوب این طرح، تیپها و لشکرهای زیر امر قرارگاههای سهگانه، با دریافت دستور از قرارگاه مرکزی «کربلا»، حمله به مواضع دشمن را در جبهه عملیاتی جنوب کرخه کور و کارون غربی آغاز کردند. با پای کار رفتن یگانها، نشان عقربههای ساعت روی ۳۰ دقیقه بامداد ۱۰ اردیبهشت بود که رمز «یا علی بن ابی طالب (ع)» برای شروع عملیات اعلام شد.
در دور یکم، در طول ۷ روز نبرد مستمر و موفق، قرارگاههای «فتح» و «نصر» توانستند منطقه غرب کارون تا جاده اهواز - خرمشهر را تأمین کنند، راه مهم تدارکاتی - مواصلاتی ارتش عراق را ببندند و ارتباط شمال و جنوب جبهه دشمن را با مشکل اساسی روبهرو کنند؛ همچنین آزادسازی منطقهای به وسعت ۸۰۰ کیلومتر مربع (کیلومتر ۶۸ تا ۱۰۳ جاده اهواز - خرمشهر)، به اسارت درآوردن بیش از ۴ هزار نفر عراقی که در میان آنها ۱۲۲ افسر نیز وجود داشت، کشته یا زخمی شدن بیش از ۷ هزار نفر و انهدام یا به غنیمت گرفتن دهها خودرو، تانک و نفربر و سرنگونی چندین فروند هواپیمای دشمن، از نتایج دور یکم عملیات بیتالمقدس بود.
در دور دوم نبرد، بار دیگر قرارگاه «کربلا» قرارگاههای سهگانه «قدس»، «فتح» و «نصر» را با یکدیگر برای اجرای عملیات سازماندهی کرد؛ تدبیر کلی برای اجرا، همانند دوره اول مبتنی بر تصمیمگیری برای ۲ منطقه متفاوت، اما به هم پیوسته جنوب کرخه کور و کارون غربی بود.
تدبیر قرارگاه «کربلا» برای منطقه کرخه کور، مانند دوره قبل، درگیر نگه داشتن دشمن بود تا پیشروی در غرب کارون با دشواریهای کمتری روبهرو شود؛ از سویی دیگر نیز در تدبیر برای چگونگی نبرد در کارون غربی، ۲ رویکرد وجود داشت؛ در رویکرد اول آزادسازی خرمشهر، گام ابتدایی و تأمین مرز هدف بعدی محسوب میشد؛ اما در رویکرد دوم، گام اول تأمین مرز و هدف بعدی رهایی خرمشهر شناخته شد.
رویکرد اول منطبق با طرح اولیه بود؛ در طرحریزی اولیه پیشبینی شده بود که در دور دوم، قرارگاه «فتح» از شرق به غرب بهسوی مرز پیشروی کند و قرارگاه «نصر» نیز از شمال به جنوب در امتداد جاده اهواز - خرمشهر به سمت جنوب تک کرده و خرمشهر را آزاد کند؛ اما بررسی شناساییهای انجام شده، مطالعه عکسهای هوایی و بررسی ردههای پدافندی هفتگانه ارتش عراق در شمال غربی خرمشهر و موانع آبی ایجاد شده به دست دشمن در مدخل شهر، نشان میداد که پیشروی به سمت شهر با مشکلات بسیاری روبهرو است؛ همچنین اجرای یک حمله آزمایشی در این محور نیز نشان داد که پیشروی در این مسیر کند و همراه با تلفات زیاد خواهد بود؛ بنابراین مأموریت قرارگاه «نصر» در رویکرد اول به کنار گذاشته شد.
از سویی دیگر، آرایش یگانهای عراقی مستقر در غرب جاده خرمشهر، به سوی شمال بود و خطوط دفاعیشان که شمال غربی خرمشهر را پوشش میداد، از شمال تا حد فاصل ایستگاه گرمدشت - پاسگاه بوبیان گسترده بود؛ بدین ترتیب منطقه عملیاتی که از شرق به جاده خرمشهر و از غرب به مرز بینالمللی محدود بود، از جناح شمالی با تهدید جدی روبهرو بود نبود؛ بر این اساس رویکرد دوم در دستور قرار گرفت.
در رویکرد دوم جهت حرکت ۲ قرارگاه «فتح» و «نصر» از شرق به غرب و در محدوده عرضی جنوب ایستگاه حسینیه تا ایستگاه گرمدشت و به عمق جاده اهواز - خرمشهر تا مرز تعیین شد.
اجرا نشدن طرح پیشبینی شده، خود زمینه فریب دشمن را فراهم کرد و هجوم به دشمن در شب میلاد حضرت علی (ع) از ساعت ۲۲:۱۵ دقیقه روز ۱۶ اردیبهشت با رمز «یا علی بن ابیطالب (ع)» آغاز شد.
قرارگاه «قدس» با توجه به ماموریتی که دریافت کرده بود، نبردش را در ساعت ۲۲:۱۵ دقیقه شروع کرد و در طول چند روز به بیش از آنچه در تعیین هدفها پیشبینی شده بود، دست یافت. قرارگاه «فتح» نیز در آخرین ساعات شامگاه ۱۶ اردیبهشت نبرد خود را آغاز کرد و همه یگانهایش تا ۹ بامداد ۱۷ اردیبهشت به خط مرزی دست یافتند. همچنین یگانهای قرارگاه «نصر» هم تا پیش از ساعت ۴ بامداد روز ۱۷ اردیبهشت، دژ مرزی را که به موازات مرز ایران و عراق احداث شده بود، به تصرف درآوردند. ۲ قرارگاه «فتح» و «نصر» در حالی که از روبهرو و پهلو تهدید میشدند، در طول ۶ روز نبرد، موقعیت به دست آمده را حفظ کردند.
در دور دوم نبرد که از ۱۶ اردیبهشت آغاز شد و تا ۱۹ اردیبهشت به طول انجامید، رزمندگان با پیشروی ۱۲ کیلومتری در عمق، حدفاصل جاده اهواز - خرمشهر تا مرز را آزاد کردند و به دژ مرزی دست یافتند؛ با این پیروزی ۱۷ کیلومتر از مرز بینالمللی از محل تقاطع جاده حسینیه با مرز به سمت شلمچه آزاد شد؛ در این درگیریها تعداد زیادی از تانکها و نفربرهای دشمن منهدم شد یا به غنیمت درآمد و رزمندگان نیز توانستند همچون یک پیکان از قلب منطقه دشمن عبور کنند و خود را به مرز برسانند که نوک پیکان آنها برای دشمن حرکت به سمت «بصره» را تداعی میکرد؛ با این تصور در ۱۸ اردیبهشت، لشکرهای ۵ مکانیزه و ۶ زرهی ارتش عراق برای تمرکز در دفاع از بصره، تا پشت مرز عقبنشینی کردند؛ بدین ترتیب پادگان حمید، هویزه، سه راهی جفیر تا دژ مرزی کوشک و طلاییه آزاد و الحاق بین قرارگاه «فتح» و «قدس» برقرار شد.
با الحاق ۲ قرارگاههای «فتح» و «قدس»، ۷۰ درصد از مناطق پیشبینی شده در طرح عملیات «بیتالمقدس» آزاد شد و تنها نقاطی در حد فاصل دژ مرزی تا مرز و خرمشهر و حومه آن و سرزمینهای شمال غربی آن در اشغال دشمن باقی ماند؛ همچنین آزادسازی بیش از ۱۰۰ کیلومتر از جاده ۱۳۰ کیلومتری و راهبردی اهواز - خرمشهر دستاورد بزرگی در این مرحله محسوب میشد. آزادسازی این جاده منجر به سهولت و سرعت جابهجایی نیروها و تجهیزات میشد و جبهه را به عقبه اصلیاش یعنی شهر اهواز پیوند میداد.
بدین ترتیب در ۲ دور نبرد «بیتالمقدس»، ۴ هزار و ۲۰۰ کیلومتر مربع از سرزمینهای کشورمان از اشغال نیروهای عراقی آزاد شد؛ همچنین تنها در دور دوم عملیات، بیش از ۲۰۰۰ نفر کشته یا مجروح و نزدیک به ۵۰۰ نفر از نظامیان عراقی اسیر شدند.
در این مرحله، سرتیپ «یونس محمد رشید» فرمانده تیپ ۲۴ کشته شد و علاوه بر این، تیپهای ۶، ۸ و ۱۲ از لشکر ۳ زرهی، تیپ ۲۴ از لشکر ۱۰ و تیپهای ۱۰، ۱۷ و ۳۰ زرهی، ۳۳ نیروی ویژه، تیپ ۹۰ پیاده و لشکرهای ۴ و ۸ پیاده منهدم، ۶ فروند هواپیما و بالگرد عراقی سرنگون و تعداد زیادی تانک، نفربر و خودرو منهدم شدند.
با دستاوردهای این مرحله و دسترسی به عقبههای دشمن و تهدید «بصره»، بسیاری از مسئولان کشور در فضای پیروزی قرار گرفتند.
انتهای پیام/ 113