تدابیر اشغالگران بعثی برای جلوگیری از محاصره و سقوط خرمشهر

ارتش بعثی عراق با نصب یک پل شناور طویل بر روی اروندرود، منطقه خرمشهر و شلمچه را به کرانه جنوبی رودخانه (خاک عراق) مرتبط کرد. این اقدام احتیاطی، برای مقابله با قطع احتمالی جاده آسفالته شلمچه پل‌نو و محاصره خرمشهر انجام شد.
کد خبر: ۶۶۷۴۱۴
تاریخ انتشار: ۲۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۱۲:۲۲ - 15May 2024

تدابیر بعثی‌ها برای جلوگیری از محاصره و سقوط خرمشهربه گزارش گروه حماسه و جهاد دفاع‌پرس، مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس سپاه به مناسبت سالروز عملیات الی‌بیت‌المقدس (آزادسازی خرمشهر) در مطلبی به تحولات میدان جنگ در ۲۵ اردیبهشت ۱۳۶۱ و تدابیر بعثی‌های اشغالگر برای جلوگیری از سقوط خرمشهر پرداخت که در ادامه می‌خوانید:

ارتش بعثی عراق با متمرکز ساختن نیروهای خود در پشت نوار مرزی شلمچه تا طلائیه و محور شلمچه خرمشهر، می‌کوشد تا از نفوذ نیروهای ایران به داخل خاک عراق و نیز محاصره خرمشهر جلوگیری کند.

در محور قرارگاه قدس (از جاده حسینیه تا طلائیه)، لشکر ۶ زرهی عراق با استقرار در محدوده نوار مرزی کوشک و طلائیه نه‌تنها از نفوذ و پیشروی قوای ایران به‌طرف این مناطق جلوگیری می‌کند، بلکه از دیروز نیز با نفوذ برخی از واحد‌های خود به خاک ایران مشکلاتی را برای نیرو‌های قدس ۳ ایجاد کرده است.

در مقابل، درحالی‌که قرار است قدس ۱ از منطقه گرمدشت به‌طرف جفیر حرکت کند، صبح روز ۲۵ اردیبهشت در راستای مأموریت واگذارشده به قرارگاه قدس مبنی‌بر تأمین خط دژ مرزی ایران (یک‌ونیم تا دو کیلومتری شرق نوار مرزی) در حدفاصل جاده حسینیه تا کوشک، قرارگاه قدس ۴ در محور کوشک و قدس ۵ در محور شمال جاده حسینیه وارد عمل شدند.

قدس ۴ با دشمن به‌شدت درگیر شد و نتوانست به دژ مرزی کوشک دست یابد؛ اما قدس ۵ موفق شد با انهدام عناصر تأمین دشمن، خط دژ را از دژهای شماره ۱۰ تا ۱۴ (کیلومتر ۲۸ تا ۳۶ شمال شلمچه) تصرف کند.

ساعت ۸:۵۰ نیز دو هواپیمای عراقی قرارگاه‌های قدس ۱، ۳ و ۴ را بمباران کردند که تلفاتی در پی نداشت. در محور قرارگاه فتح (از جاده حسینیه تا کیلومتر ۱۳ نوار مرزی شلمچه)، لشکر ۵ مکانیزه عراق به‌همراه یک گردان نیروی مخصوص، یک گردان تکاور و حدود ۱۱۰۰ نفر از نیروهای جیش‌الشعبی در مقابل نوار مرزی حسینیه به طول ۱۰ کیلومتر آرایش گرفته است.

از ساعت ۶ تا ۷ یگان‌های فتح ۱ در حد فاصل کیلومتر ۱۹ تا کیلومتر ۲۵ (تقاطع جاده حسینیه) نوار مرزی، زیر آتش شدید توپخانه دشمن قرار داشتند. ساعاتی بعد، ۲۰ تانک دشمن که با حمایت بالگردها قصد داشتند به‌ طرف مواضع فتح ۱ پیشروی کنند، با اجرای آتش متقابل متوقف و سپس متواری شدند.

در محور قرارگاه نصر (شلمچه و خرمشهر)، با توجه‌ به دو تک پی‌درپی رزمندگان ایران به سمت جاده شلمچه خرمشهر در مرحله سوم عملیات بیت‌المقدس، ارتش عراق که ادامه عملیات قوای ایران در این محور را بسیار محتمل می‌داند، ضمن تقویت نیرو و استحکامات خود از نوار مرزی شلمچه تا خرمشهر، مشغول تحکیم مواضع پدافندی‌اش در سیل‌بند عرایض و نیز سیل‌بند شمال پادگان دژ خرمشهر به‌ویژه در مجاورت جاده اهواز خرمشهر، است.

اطلاعات به‌دست‌آمده از آخرین عکس هوایی منطقه نیز حاکی است که عراق با نصب یک پل شناور طویل روی اروندرود در محور جزیره بوارین و نهر خین، منطقه خرمشهر و شلمچه را به کرانه جنوبی رودخانه (خاک عراق) مرتبط کرده است. این پل با طول حدود ۱۲۰۰ متر و با استفاده از جزایر داخل اروندرود در چهار قطعه مجزا نصب‌ شده و آخرین قطعه آن روی نهر خین بوده که هدف از نصب آن، اقدام احتیاطی برای مقابله با قطع احتمالی جاده آسفالته شلمچه پل‌نو و محاصره خرمشهر بوده است.

منبع:
حبیبی، ابوالقاسم، روزشمار جنگ ایران و عراق: آزادسازی خرمشهر؛ پایان رؤیای تجزیه ایران، (کتاب نوزدهم)، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، تهران ۱۳۹۸، صص ۴۳۰،۴۳۱

انتهای پیام/ 113

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار