به گزارش دفاعپرس از قزوین، «علیرضا خزائلی» مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قزوین روز سهشنبه ضمن تسلیت ایام سوگواری سیدالشهدا با بیان اینکه ثبت این رویدادها فرصتی برای تقویت گردشگری آیینی در قزوین فراهم میکند، گفت: ماه محرم و ایام سوگواری ابا عبدالله الحسین (ع) هرساله با عظمت و شور گستردهای در میان مردم ایران برپا میشود و در استان قزوین نیز هر ساله آیینهای ویژهای که هر یک زیبایی، حزن و اندوه خاص خود را دارند با حال و هوای این ماه برگزار میشوند.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قزوین تصریح کرد: شیوههای عزاداری اقوام مختلف در این ایام در کنار جنبههای مذهبی آن دارای ارزشهای آیینی و ملی است که معرفی و ثبت آنها در تقویم گردشگری میتواند عاملی برای جذب گردشگران بهویژه گردشگران خارجی باشد.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی قزوین از ثبت آیینهای علامتکشی و طشتگذاری در تقویم ملی رویدادهای گردشگری خبر داد.
وی افزود: بر همین اساس دو میراث عاشورایی علامتکشی قزوین و طشتگذاری آبیک و الوند که از جمله آیینهای مهم سوگواری ماه محرم استان بهشمار میروند و پیشتر در فهرست ملی میراث فرهنگی ناملموس بهثبت رسیدهاند، در تقویم رویدادهای گردشگری کشور نیز ثبت شدند و ثبت سایر آیینهای این ماه اعم از طبقگردانی و تعزیهخوانی نیز درحال انجام است.
خزائلی یادآور شد: تعداد رویدادهای گردشگری ثبت شده استان در این تقویم تاکنون به ۱۰ مورد رسیده و پیش از این هشت رویداد دیگر شامل آیین کهن پنجاه بهدر، جشن فندق، جشن سماق، شور زرآباد، سوگواری زنانه حسینیه آقا سیدجمال، مراسم سوم امام، آیین سمنوپزان و هفته خوشنویسی قزوین در این تقویم ثبت شده است.
این مسئول گفت: آیین مذهبی طشت گذاری در واقع آیینی برای استقبال از ماه محرم است به این صورت که عزاداران طشتی را که داخل آن مقداری آب قرار دارد، به نشانه تشنگی امام حسین (ع) و یارانش در صحرای کربلا به روی دست گرفته و با نوحهسرایی در اطراف آن، مراسم عزاداری ماه محرم و پوشیدن لباسهای سیاه را آغاز میکنند.
وی بیان داشت: در استان قزوین در بخشهایی که اقوام ترک در آنها سکونت دارند از جمله در بخش البرز، آبیک و بخش مرکزی، این آیین برگزار میشود.
خزائلی تصریح کرد: آیین طشت گذرای در تاریخ ۲۲ آذرماه ۹۱ به شماره ۶۶۱ در فهرست میراث معنوی کشور بهثبت رسیده است.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قزوین ادامه داد: شهر قزوین از مهمترین و مشهورترین شهرهای علامتکشی در ایام سوگواری ماه محرم در ایران به شمار میرود و علم یا علامت وسیلهای فولادی در ابعاد و اندازههای متفاوت است که از گذشتههای دور تا کنون از آن به عنوان پیشرو در دستههای عزاداری استفاده میکنند.
این مسئول ابراز داشت: در ایام سوگواری ماه محرم دستهها علامتها را از محل استقرار خود در مسجد یا تکیه تا امامزاده سلطان سید محمد در شب تاسوعا و امامزاده حسین در شب و روز عاشورا و روز ۲۸ صفر حمل میکنند.
آیین علامت کشى در تاریخ ۲۱ /۸/ ۱۳۹۶ با شماره ۱۴۶۸ در فهرست میراث ملی ناملموس به ثبت رسیده است.
انتهای پیام/