به گزارش گروه جامعه دفاعپرس، «محمدعلی توکلی» مدیرکل امور آزمایشگاهی سازمان پزشکی قانونی کشور در نشست خبری که به مناسبت هفته مسمومیتها برگزار شد، اظهار کرد: مسمومیتها قسمتی از علت فوتها در کشور است.
وی در تشریح آمار مسمومیتها در کشور، گفت: در ۵ ماهه ابتدایی سال جاری ۴ هزار و ۲۳۵ نفر بر اثر انواع مسمویتها فوت کردند. این آمار در مدت مشابه سال قبل ۲ هزار و ۲۰۳ مورد بود که نشان از رشد ۸ درصدی دارد. این مسمومیتها شامل مسمومیت بر اثر مصرف سم شامل مونوکسید کربن، قرص برنج، سمهای کشاورزی، مسمومیت دارویی و مسمومیت بر اثر مصرف موادمخدر و محرک است.
توکلی افزود: ۲۱۵ نفر در ۵ ماهه ابتدای سال بر اثر مسمومیت با گاز مونوکسید کربن فوت کردند. این آمار در سال گذشته ۷۹۴ نفر بود.
مدیرکل امور آزمایشگاههای سازمان پزشکی قانونی کشور در ادامه تصریح کرد: در سال جاری هزار و ۶۲ مورد مسمومیت با سموم کشاورزی و قرص برنج در کشور گزارش شد. همچنین هزار و ۸۲۳ مورد مسمومیت بر اثر مصرف دارو داشتهایم. ۴۵۶ نفر نیز در اثر مصرف مواد مخدر فوت کردند که بیشترین آمار مربوط به مصرف متادون بود.
وی یادآور شد: در ۵ ماهه ابتدایی سال جاری ۲۲۹ مورد فوتی بر اثر مصرف الکل داشتیم که این آمار در مدت مشابه سال گذشته ۳۹۲ مورد بود. این آمار کاهش ۴۱.۶ درصدی را نشان میدهد.
توکلی خاطرنشان کرد: در ۵ ماهه ابتدای سال جاری همچنین ۹۵ مورد فوت بر اثر مصرف متانول گزارش شده که این آمار در مقایسه با مدت مشابه سال قبل که ۲۴۸ مورد بود کاهش بیش از ۶۰ درصدی را بیانگر است.
در ۵ ماهه ابتدایی سال جاری همچنین ۶۲۶ نفر بر اثر مصرف قرص برنج فوت کردند که این آمار در مدت مشابه سال قبل ۵۱۸ نفر بود.
همچنین مریم اخگری رئیس کنترل کیفی آزمایشگاههای سازمان پزشکی قانونی کشور اظهار کرد: در این هفته هشدارهایی با هدف پیشگیری از مسمومیتها داده میشود.
وی افزود: افراد در مواجهه با داروها و سمها دچار مسمومیت میشوند. در مسمومیتهای شغلی فرد اندک اندک با ماده مسمومیتزا مواجه میشود.
اخگری در رابطه با پیشگیر از مسمومیتها تصریح کرد: هموطنان عزیز به منظور پیشگیری از مسمومیتهای دارویی از خارج کردن دارو از بستهبندی خودداری کنند. همچنین لازم است که شویندهها در ظروف اصلی خود قرار بگیرند و هرگز شویندهها را در بطریهای ناشناس مثل بطری آب معدنی قرار ندهند.
وی یاداور شد: از قرار دادن داروها و شویندهها در دسترس اطفال خودداری شود. در یک مورد ضد یخ داخل بطری آب معدنی قرار داده بودند که به دلیل ظاهر جذاب و رنگ فسفری و مزه شیرین آن متأسفانه منجر به مسمومیت یک کودک شد. همه این موارد شامل مسمومیتهای اتفاقی میشود.
رئیس کنترل کیفی آزمایشگاههای سازمان پزشکی قانونی کشور با هشدار نسبت به مسمومیت بر اثر استنشاق گاز مونوکسید کربن، خاطرنشان کرد: با آغاز فصل سال نسبت مسمومیت با مونوکسید کربن هشدار میدهیم. اگر این گاز در محیط افزایش غلظت داشته باشد منجر به مسمومیت میشود. در استفاده از وسایل گرمایشی لولهها و اتصالات آنان قبل از روشن کردن این وسایل بررسی شود. اگر از بخاری استفاده میکنیم حتماً بخاری استاندارد باشد.
وی تاکید کرد: هموطنان از قرار دادن لوله خروجی بخاریها در سطل آب خودداری شود، چون موجب سمزدایی نمیشود.
اخگری بیان کرد: در بسیاری موارد مربوط به مسمومیت با مونوکسید کربن تعدادی از اعضای خانواده در این سوانح مسموم میشوند که حوادث بسیار تلخی را رقم میزند.
رئیس کنترل کیفی آزمایشگاههای سازمان پزشکی قانونی کشور اضافه کرد: همچنین سم بوتولینوم موجود در کنسروها و مسمومیت با سمهای موجود در قارچها از موارد دیگر مسمومیت است که هرساله با این موارد مواجه هستیم. قارچهای سمی به راحتی قابل شناسایی نیستند و بنابراین باید از استفاده از آنها خودداری کرد.
وی با بیان اینکه مسمومیتهای دارویی یکی از شایعترین مسمومیتها در کشور هستند، گفت: مسمومیت با قرص برنج از این نوع است. در تولید این قرص از فسفید آلومینیوم و فسفید روی استفاده میشود که موجب مسمومیت میشود. اهالی شمال کشور که برای حفاظت از برنجهای خود از قرصهای جایگزین مثل قرص سیر استفاده کنند. در یک مورد در یکی از شهرهای شمالی کشور از قرص برنج برای حشرهکشی در انبار برنج استفاده شده بود که بدون توجه موارد ایمنی از این اتاق برای اسکان مهمانان استفاده شده بود که متأسفانه منجر به مسمومیت و مرگ تعدادی از مهمانان شده بود.
وی با هشدار در خصوص پیشگیری از مصرف داروهای بدون تجویز پزشک، عنوان کرد: توجه شود داروهایی که توسط اطرافیان به ما پیشنهاد میشوند میتوانند خطرآفرین باشند. جوانان از مصرف داروها به ویژه داروهای مخدر خودداری کنند، زیرا در مواردی موجب مرگ شود. داروهای مخدر و روانگردان در برخی موارد ممکن است اثر همافزایی داشته باشند و مصرف همزمان آنها موجب مرگ شود.
اخگری با بیان اینکه در تولید مشروبات الکلی از اتانول استفاده میشود، بیان کرد: مشروبات غیرمجاز با متانول ساخته میشوند. مسمومیت با متانول به شکل تأخیری بروز پیدا میکند و بیشتر مصرفکنندگان در ابتدا این موضوع را انکار میکنند و پس از اینکه به مرحله کوری یا مرگ نزدیک میشود به مراکز درمانی مراجعه میکند.
وی ادامه داد: ۶ تا ۸ ساعت پس از مصرف مشروبات الکلی غیراستاندارد و حاوی متانول عوارض آنان از قبیل تاری دید و حالت تهوع نمایان میشود و اگر به مراکز درمانی مراجعه نشود منجر به نابینایی یا مرگ میشود.
رئیس کنترل کیفی آزمایشگاههای پزشکی قانونی کشور یادور شد: هموطنان از مصرف همزمان داروها خودداری کنند و در صورت مصرف حتماً باید با پزشک و داروساز معتمد مشورت کنند، زیرا الزاماً دارویی که برای فردی تجویز میشود ممکن است برای فردی با شرایط مشابه کارساز نباشد.
وی در رابطه با مسمومیت با داروهای موجود در عطاریها نیز، گفت: داروهای گیاهی شرایط و مقررات خاص دارند و به عنوان طب مکمل استفاده میشوند. داروهای گیاهی ترک اعتیاد طبق بررسیهای انجام شده حاوی ترکیبات مخدری هستند که میتوانند عواقب برگشت ناپذیر داشته باشند و در این مورد باید از داروهای تأیید شده استفاده کرد.
اخگری تاکید کرد: مواد و داروهای بدنسازی نیز به دلیل وجود مقادیر بالای کورتون باید با دقت و ملاحظه مصرف شوند.
وی در رابطه با عوارض داروهایی که به قصد لاغری در اختیار هموطنان قرار میگیرد، عنوان کرد: در یک مورد پلیس داروهای لاغری را به آزمایشگاههای سازمان ارجاع داد که در داخل این کپسولها مواد روانگردان شیشه وجود داشت و این ماده به علت کاهش اشتهای شدیدی که ایجاد میکند ممکن است نتایج اثربخشی نیز داشته باشد، اما به شدت خطرناک هستند.
انتهای پیام/341