به گزارش گروه سیاسی دفاعپرس، «مسعود پزشکیان» رئیس جمهور اسلامی ایران عصر سه شنبه در گفتوگو با خبرنگاران رسانههای ایرانی مقیم مسکو در فرودگاه بین المللی کازان قبل از عزیمت به تهران، این سخنان را در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه رهاورد نخستین سفر وی به روسیه بیان کرد.
وی اظهار داشت: در مجموع تلاشهای هیأت ایرانی و کشورهای عضو بریکس در راستای برون رفت از یکجانبهگرایی در جهان بود.
رئیسجمهور با اشاره به ملاقاتهای دوجانبه خود گفت: دیدار و تبادل نظر با سران کشورهای عضو گروه بریکس همچنین منجر به تقویت ارتباطات دوجانبه کشورها از نظر اقتصادی، صنعتی، کشاورزی، علمی و امنیتی با یکدیگر میشود.
پزشکیان درباره رهاورد دیدار دوجانبه خود با رئیسجمهور روسیه که با تکرار دعوت پوتین از وی برای سفر رسمی به روسیه همراه بود نیز گفت: بنا بر این است که همه تفاهمنامههای در دستور کار همکاری میان دو کشور، آماده شود تا زمانی که به روسیه سفر کردیم، همه آنها به امضا برسند.
رئیس جمهور عصر پنجشنبه در پایان سفر سه روزه خود به کازان روسیه و شرکت در اجلاس سران بریکس و بریکس پلاس، راهی تهران شد.
پزشکیان که به دعوت رئیسجمهور روسیه به کازان سفر کرده بود، روز چهارشنبه در نخستین حضور جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو رسمی و تمام عیار در اجلاس سران بریکس، پیشنهادهایی برای تقویت همکاریهای چندجانبه مطرح کرد.
وی در این نشست ضمن تشریح ظرفیتهای متقابل بریکس و ایران برای همکاریها، پنج پیشنهاد مهم در راستای تحقق اهداف تشکیل این نهاد بینالمللی ارائه داد و گفت: پیگیری برنامههای بسیار متنوع درون گروهی، بدون داشتن یک دبیرخانه کوچک و چابک مشکل خواهد بود.
پزشکیان روز پنجشنبه نیز در اجلاس سران کشورهای علاقهمند به همکاری با بریکس موسوم به بریکس پلاس سخنانی ایراد کرد.
رئیس جمهور در این سفر با روسای جمهور روسیه، چین، آفریقای جنوبی، مصر، ونزوئلا، بلاروس، بولیوی، نخست وزیران هند، اتیوپی و ارمنستان و رئیس امارات به صورت دو جانبه دیدار و درباره مسائل مورد علاقه طرفین گفتگو کرد.
این سفر، نخستین سفر پزشکیان به روسیه و پنجمین سفر خارجی وی به عنوان رئیسجمهور بود.
وزیران امور خارجه، امور اقتصادی و دارایی و نفت، رئیس دفتر رئیسجمهور و معاون امور سیاسی دفتر رئیسجمهور، وی را در این سفر همراهی میکردند.
رهبران کشورهای عضو گروه «بریکس» چهارشنبه در بیانیه نهایی اجلاس سران این اتحاد، با محکوم کردن حمله رژیم اسرائیل به کنسولگری سفارت ایران در سوریه، بر لزوم برقراری «آتشبس فوری، جامع و دائمی» در غزه تاکید کردند.
رهبران بریکس با ابراز «نگرانی شدید خود نسبت به وخامت اوضاع و بحران انسانی در سرزمینهای فلسطینی اشغالی، به ویژه تشدید بیسابقه خشونت در نوار غزه و کرانه باختری» در پی جنایات رژیم صهیونیستی، خواستار برقراری «یک آتشبس فوری، جامع و دائمی در نوار غزه، آزادی فوری و بدون قید و شرط همه اسرا و بازداشتشدگان از هر دو طرف» شدند.
پیش از این، سفیر جمهوری اسلامی ایران در فدراسیون روسیه با اشاره به دیدار روز چهارشنبه دوم آبان مسعود پزشکیان و ولادیمیر پوتین رؤسای جمهور دو کشور در حاشیه اجلاس سران بریکس، گفت: بنا بر آخرین توافق طرفین، موافقتنامه جامع همکاریهای بلندمدت دو کشور همراه با دیگر موافقتنامههای دوجانبه از جمله قراردادهای گازی و کریدوری آماده و طی ماههای آینده در سفر رسمی دکتر پزشکیان به روسیه امضا میشود.
کاظم جلالی در گفتگو با خبرنگار ایرنا در حاشیه اجلاس سران کشورهای عضو گروه بریکس در کازان افزود: آقای پوتین در ملاقات روز چهارشنبه از آقای پزشکیان باری دیگر دعوت کردند که در سفری رسمی به روسیه، موافقتنامه جامع همکاریهای دو کشور با حضور دو رئیس جمهور امضا شود.
سفیر ایران در روسیه گفت: آقای پزشکیان نیز هم در ملاقات و هم بعد از آن به من ابلاغ کردند که مجموعه موافقتنامههای دوجانبه را جمعآوری و آماده امضا کنیم.
وی اظهار داشت: علاوه بر موافقتنامه جامع، چند سند دیگر نیز نیازمند امضای رؤسای جمهور است که در این زمینه میتوان به موافقتنامه انتقال گاز روسیه به ایران و موافقتنامه مرتبط با کریدور شمال – جنوب اشاره کرد.
جلالی با بیان اینکه موافقتنامه جامع همکاریهای ایران و روسیه آماده امضا است، گفت: امیدواریم در هماهنگی با دفتر رئیسجمهور در راستای نهایی کردن موافقتنامههای دیگر میان تهران و مسکو و تعیین زمان امضای این اسناد در سفر رسمی آقای پزشکیان به روسیه در نخستین فرصت ممکن در ماههای آینده گام برداریم.
سفیر ایران در روسیه در پاسخ به این پرسش که آیا موافقتنامه مرتبط با کریدور شمال – جنوب مباحث جدیدی را شامل میشود، گفت: خیر، این موافقتنامه در راستای عملیاتی کردن اسناد همکاری قبلی میان دو کشور و همچنین احداث خط ریلی پهن است که از قبل، در دستور کار ایران و روسیه بوده است.
انتهای پیام/۹۵۵