به گزارش خبرنگار بینالملل دفاعپرس، رأی دهندگان آمریکایی در حالی برای مشارکت در مهمترین انتخابات تاریخ آماده میشوند که شمار زیادی از قدرتهای منطقهای و جهانی برای تامین منافع خود به شکلی بیسابقه از امکان دخالت مستقیم و غیرمستقیم در امور داخلی آمریکا و تاثیرگذاری بر نتیجه نهایی برخوردار هستند.
اکنون مسلم است که نتیجه نهایی انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا صرفا تابع اراده رای دهندگان آمریکایی نخواهد بود و به شدت متاثر از برآیند بُردارهایی است که بازیگرانی چون جمهوری اسلامی ایران و محور مقاومت، روسیه، چین، رژیم صهیونیستی، اتحادیه اروپا، هند، کره جنوبی، کره شمالی، ژاپن و استرالیا در نظام بینالملل میسازند.
این وضعیت علاوه بر اینکه از ضعف شدید امپراتوری آمریکا حکایت دارد، بازتابی اجتنابناپذیر از مداخله درازمدت این کشور در امور داخلی تمام کشورهاست. «رابرت اف کندی» که میراث سیاسی خانواده کندی را نمایندگی میکند، در آخرین سخنرانی خود ایالات متحده آمریکا را بیمارترین کشور جهان نامید.
تمام نظرسنجیهای انتخاباتی حاکی از این است که رقابت شانه به شانهی «دونالد ترامپ» و «کامالا هریس» تا دقیقه نود ادامه خواهد داشت. ترامپ یا هریس؛ بازیگران نظام بینالملل ترجیح میدهند چه کسی را در کاخ سفید ببیند و چه دلیلی برای انتخاب خود دارند؟!
جمهوری اسلامی ایران و محور مقاومت
درحالی که رسانههای غربی پنجشنبه شب با نگرانی از حرکت لانچرهای نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی خبر دادند، حساب رسمی موساد در شبکه اجتماعی ایکس، مدعی شد: ایالات متحده آمریکا پیام مهمی را برای جمهوری اسلامی ایران ارسال کرده است. در این پیام آمریکا از جمهوری اسلامی ایران خواسته است که پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری این کشور، به اسرائیل حمله نکند؛ چرا که این اقدام به تنهایی میتواند نتیجه انتخابات را دگرگون کند.
علی اکبر ولایتی، مشاور مقام معظم رهبری پس از شرارت رژیم صهیونیستی در خاک ایران طی گفتوگویی با رد هرگونه تفاوت میان نامزدهای دمکرات و جمهوری خواه، بر سیاست واحد آنها در دشمنی با منافع جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد.
در شرایطی که قطعیت پاسخ جمهوری اسلامی ایران به رژیم صهیونیستی به همه ناظران سیاسی تفهیم شده، اکنون مهمترین سوال این است که نیروهای مسلح ایران و رزمندگان محور مقاومت چه زمانی اسرائیل را هدف قرار میدهند؛ قبل یا بعد از انتخابات آمریکا؟
روسیه؛ ولادیمیر پوتین
رئیسجمهور روسیه چندی قبل اعلام کرد که کامالا هریس را بهعنوان رئیسجمهور ایالات متحده ترجیح میدهد. با این حال شواهد حاکی از این است که «ولادیمیر پوتین» خواهان پیروزی دونالد ترامپ است و به صورت معکوس و غیرمستقیم از نامزد جمهوری خواهان حمایت میکند. ترامپ بلافاصله در یک گردهمایی انتخاباتی در واکنشی مبهم به این موضعگیری، خاطرنشان کرد: «نمیدانم پوتین به من لطف کرد یا توهین!»
تمایل ولادیمیر پوتین به پیروزی دونالد ترامپ از دلایل روشنی پیروی میکند. پوتین تصور میکند که ترامپ در قبال روسیه از موضعی نرم برخوردار است و در قامت رئیسجمهور مخالف حمایت نظامی از اوکراین و موافق لغو تحریمها علیه روسیه است. به باور پوتین، پیروزی دونالد ترامپ به تضعیف اتحادیه اروپا و ناتو منجر خواهد شد.
قبل از انتخابات سال ۲۰۱۶، پوتین در یک کنفرانس خبری گفت: «بدون شک دونالد ترامپ فردی باهوش و بااستعداد است.» در ژوئیه همین سال جامعه اطلاعاتی ایالات متحده پوتین را به مداخله در انتخابات با هدف کمک به ترامپ برای پیروزی بر رقیب دموکرات خود (هیلاری کلینتون) متهم کرد. در سال ۲۰۲۰ انتشار یک گزارش دو حزبی توسط سنای آمریکا، نشان داد که روسیه در انتخابات ۲۰۱۶ به نفع دونالد مداخله کرده است.
در تاریخ ۹ ژوئیه سال جاری یک مقام مسئول در جامعه اطلاعاتی آمریکا گفت: «با توجه به نقشی که ایالات متحده در قبال اوکراین ایفا میکند، ما تغییری در تمایل روسیه نسبت به انتخابات گذشته مشاهده نکرده ایم.»
در ماه اکتبر «باب وودوارد» خبرنگار کهنهکار آمریکایی، در کتاب جدید خود ادعا کرد که ترامپ از زمان ترک ریاست جمهوری در ژانویه ۲۰۲۱، حداقل هفت بار به صورت تلفنی با پوتین گفتگو کرده است. این اتهامات توسط کمپین ترامپ تکذیب شد.
اواخر ماه اکتبر، پوتین در خلال اختتامیه نشست بریکس، گفت: «ترامپ درباره تمایل خود برای پایان دادن به درگیری در اوکراین صحبت کرده و من فکر میکنم که او صادق است.»
از زمان حمله روسیه به اوکراین، ترامپ همواره منتقد کمکهای تسلیخاتی دولت بایدن به ارتش اوکراین بوده و تاکید کرده در صورت پیروزی به سرعت این حمایتها را متوقف میکند.
چین؛ شی جین پینگ
دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۸ با وضع ۲۵۰ میلیارد دلار تعرفه بر واردات کالاهای چینی، جنگ تجاری علیه این کشور را آغاز کرد. این بار هم به نظر نمیرسد که ترامپ در صورت پیروزی از مواضع خود درباره چین عقبنشینی کند.
با این حال دمکراتها نیز نشان دادهاند که به اندازه جمهوری خواهان با نفوذ فزاینده چین در سراسر جهان مقابله میکنند. همچنان که جو بایدن پس از ریاست جمهوری، تعرفههای ترامپ را حفظ کرد و به جنگ اقتصادی با چین ادامه داد. علاوه بر این در تاریخ ۱۳ سپتامبر سال جاری، دولت بایدن تعرفه برخی از محصولات ساخت چین را افزایش داد. در صورت پیروزی هریس، انتظار میرود که او سیاستهای بایدن را در قبال چین ادامه دهد.
دونالد ترامپ به رغم جنگ تجاری با چین، به رابطه خوب خود با رئیسجمهور این کشور میبالد. پس از اینکه ترامپ در ۱۴ جولای از یک سوءقصد جان سالم به در برد، بسیاری از رهبران جهان از جمله «شی جین پینگ» با او تماس گرفته و ابراز همدردی کردند. ترامپ در یک گردهمایی انتخاباتی با اشاره به تماس رئیسجمهور چین خاطرنشان کرد: «من با رئیسجمهور شی خیلی خوب کنار آمدم. او مرد فوقالعادهای است».
با این حال باور عمومی این است که شی جین پینگ در پشت صحنه خواستار پیروزی کامالا هریس در انتخابات است.
رژیم صهیونیستی؛ بنیامین نتانیاهو
نخست وزیر رژیم صهیونیستی اگرچه علنا از هیچ نامزدی حمایت نکرده، با این حال باور عمومی حاکی از این است که وی به ترامپ گرایش دارد. «بنیامین نتانیاهو» در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ روابط بسیار خوبی را با وی تجربه کرد. در سال ۲۰۱۹ دونالد ترامپ در یکی از محافل صهیونیستی، گفت: «دولت یهودی هرگز دوستی بهتر از من در کاخ سفید نداشته است». بنیامین نتانیاهو نیز در سال ۲۰۲۰ خاطرنشان کرد: «ترامپ بهترین دوستی است که اسرائیل تا به حال در کاخ سفید داشته است».
با این حال روابط ترامپ و نتانیاهو پس از پیروزی بایدن تیره شد. وقتی بایدن سوگند یاد کرد، نتانیاهو بلافاصله به او تبریک گفت و بدین ترتیب ترامپ را رنجاند. ترامپ در مصاحبهای گفت که احساس میکند به او خیانت شده است. با این حال، نخست وزیر رژیم صهیونیستی تلاشهای موثری را برای احیای مجدد این پیوند قدیمی انجام داده است.
نتانیاهو در جریان سفر به آمریکا در ماه ژوئیه امسال، در اقامتگاه ترامپ واقع در ایالت فلوریدا حضور یافت. نخستوزیر رژیم صهیونیستی همچنین ویدئویی را در شبکههای اجتماعی منتشر کرد که در آن سوءقصد به ترامپ را محکوم کرده بود و این ویدئو توسط حسابهای کاربری ترامپ بازنشر شد.
این در حالی است که دولت بایدن در بحبوحه جنایات اسرائیل در غزه و لبنان حمایتهای دیپلماتیک، اقتصادی، سیاسی و نظامی تزلزلناپذیری را از این رژیم به عمل آورده است. برخی از گزارشها حاکی از این است که نتانیاهو با هدف تاثیرگذاری بر نتیجه انتخابات آمریکا عمدا از پذیرش توافق آتشبس سر بازمیزند.
در همین راستا جو بایدن چندی قبل در اظهاراتی رقت انگیز و در حالی که نتانیاهو را با لقب مورد علاقهاش خطاب قرار میداد، خاطرنشان کرد: «هیچ دولتی به اندازه من به اسرائیل کمک نکرده است. هیچ کدام، هیچ کدام و هیچ کدام ... من فکر میکنم «بی بی» باید این را به خاطر داشته باشد.»
ناتو و اتحادیه اروپا
اکثر رهبران اروپایی کامالا هریس را بهعنوان رئیس جمهور ایالات متحده ترجیح میدهند. در همین زمینه «اولاف شولز» صدراعظم آلمان خاطرنشان کرد: «من هریس را به خوبی میشناسم. او مطمئنا رئیسجمهور خوبی خواهد بود.»
دونالد ترامپ بارها متحدان اروپایی را به خروج از ناتو تهدید کرده است. اگرچه اکثر ناظران عملی شدن این تهدید را دور از انتظار ارزیابی میکنند، اما پیروزی دونالد ترامپ حتما به لحاظ اقتصادی هزینههای سنگین اقتصادی را روی دست اعضای ناتو خواهد گذاشت.
علاوه بر این، پیروزی ترامپ میتواند به معنای همسویی کمتر آمریکا با کشورهای اروپایی در زمینه منابع انرژی تجدیدپذیر باشد. ترامپ به سوختهای فسیلی علاقمند است و قصد دارد وابستگی ایالات متحده را به واردات انرژی کاهش دهد. در مقابل کامالا هریس به حمایت از برنامههای تولید انرژی پاک ادامه میدهد و فرصتهایی را برای همکاری با اروپا ایجاد میکند.
هند؛ نارندرا مودی
در حالی که نخست وزیر هند در دوران ریاست جمهوری ترامپ رابطه نزدیکی با وی داشت، در عین حال یکی از اولین رهبران جهان بود که پیروزی بایدن را در انتخابات سال ۲۰۲۰ تبریک گفت. به باور بسیاری از تحلیلگران «نارندرا مودی» تمایل خاصی به هیچ یک از دو نامزد ندارد چرا که هر دو حزب دمکرات و جمهوی خواه درباره تعمیق روابط با هند و تبدیل این کشور به یک شریک راهبردی برای مقابله با نفوذ چین اتفاق نظر دارند.
از نظر احزاب آمریکایی، هند بزرگترین دموکراسی جهان و سنگری در برابر چین محسوب میشود. با این حال دولت هند حتما مزایا و معایب هر دو نامزد را ارزیابی خواهد کرد. ممکن است در دهلی نو این احساس وجود داشته باشد که انتخاب ترامپ برای منافع هند مفید است چرا که وی درباره مسائل داخلی هند، از جمله حقوق بشر سر و صدا به پا نمیکند. در عین حال حزب حاکم هند، نگران سبک غیرقابل پیشبینی ترامپ خواهد بود.
کره جنوبی؛ یون سوک یول
سئول متحد اصلی ایالات متحده در اقیانوس هند و اقیانوس آرام است. رئیس جمهور «یون سوک یول» اگرچه به صراحت از هیچ نامزدی حمایت نکرده، اما واقعیت این است که روابط بین کره جنوبی و آمریکا در دوران ریاست جمهوری بایدن شکوفا شده است.
در حال حاضر کره جنوبی میخواهد مطمئن شود که حمایت ایالات متحده در زمان رئیس جمهور بعدی کاهش نمییابد؛ مخصوصا در شرایطی که منطقه شرق آسیا علاوه بر تهدید کره شمالی، با تهدید فزاینده چین روبهروست.
ژاپن
ژاپنیها معتقدند که پیروزی ترامپ ممکن است به معنای تمرکز آمریکا بر سیاست داخلی باشد و در نتیجه همکاری نظامی این کشور با ژاپن را کاهش و تعرفهها را افزایش میدهد. «بیل هاگرتی» سفیر سابق آمریکا در توکیو یکی از چهرههای نزدیک به دونالد ترامپ و از نامزدهای وزارت امورخارجه در صورت پیروزی جمهوری خواهان است. دولت ژاپن از طریق تقویت روابط با این چهره میکوشد در صورت پیروزی دونالد ترامپ سطح همکاریهای خود را با دولت آمریکا حفظ کند.
استرالیا
سیدنی یکی از متحدان نزدیک آمریکاست که از احتمال پیروزی دونالد ترامپ احساس نگرانی میکند. بسیاری در استرالیا بر این باورند که ترامپ در صورت انتخاب مجدد، احتمالاً از توافق پاریس خارج خواهد شد و این اتفاق میتواند نفوذ استرالیا را در حوزههای مختلف تضعیف کند. استرالیا همچنین روابط تجاری گستردهای با چین دارد و تشدید جنگ تجاری میان پکن و واشنگتن را برای اقتصاد خود مضر میداند.
انتهای پیام/ 944