به گزارش گروه فرهنگ دفاعپرس، آیین پایانی شصتودومین سال جایزه البرز دانشآموزی سهشنبه (۱۵ آبان) با حضور سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حجتالاسلام سیدمهدی خاموشی رییس سازمان اوقاف و امور خیریه کشور و جمع دیگری از مسئولان برگزار شد.
در ابتدا، صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، جایزه البرز را از نمادهای حرمت ایران نسبت به علم دانست و اظهار داشت: در ادبیات دینی ما علم و دانایی از جایگاه مهمی برخوردار است اگرچه نوعا واژه جهاد با نام جهاد جسمی شناخته می شود اما جهاد مالی در کنار جهاد بدنی بسیار مهم و اساسی است.
صالحی با تاکید بر اینکه بخشی از جهاد مالی که در طول تاریخ تمدن اسلامی رخ داده در حوزه وقف علمی است، تصریح کرد: پیشران حرکت علمی در تاریخ و تمدن ایرانی اسلامی وقف بوده است. اگر به تاریخ ایران و اسلام بنگریم، اوقاف پیشران حرکتی است که در ۱۴ قرنِ بعد از اسلام، در پیشرفت علمی داشتیم.
وی افزود: تقریبا تا قرن ۴ و ۵ هجری دولت ها در پیشرفت علم نقشی نداشتند و اگر هم نقشی داشتند بسیار کم بوده است؛ وقف علمی پشتوانه تمدن طلایی اسلامی در قرن ۴ و ۵ هجری محسوب میشود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: چگونه مسیر تمدن اسلامی تا قرن ۴ و ۵ هجری پیش رفته است؟ نزدیک به همه آن سهم اوقاف علمی بوده است. به قدری این سهم قابل توجه بوده که پس از ساخت نظامیهها عدهای از بزرگان به دلیل دولتی بودن آنها حاضر نبودند در آن حضور یابند، در آن دوران نظام علمی جهان اسلام عادت کرده بود از طریق اوقاف عمومی به حرکتش ادامه دهد.
وی با بیان اینکه علم بر پایه مردم استوار بود و دانایی در تمدن اسلامی با مشارکت عامه رخ می داد، افزود: سهم وقف در مسیری که تمدن ایرانی_اسلامی در ۱۴ قرن گذشته داشته قابل توجه است، یکی از نمونههای عالی آن در وقف نامه ربع رشیدی دیده میشود، این وقف نامه ۳۲۸صفحه دارد؛ اولین شهر دانشگاهی جهان خودش را در این وقف نشان میدهد و وقف مهمی است، در کشورهای مختلف شهرهای دانشگاهی وجود دارد اما این شهر دانشگاهی در دوره ایلخانی به گونه ای بود که از ملل مختلف در این شهر گرد هم میآمدند.
صالحی تصریح کرد: زبانهای فارسی، عربی، چینی، یونانی و سایر زبان ها در این شهر دانشگاهی زبان علمیِ تدریس بودند، این شهر همه اقتضائات یک شهر دانشگاهی را داشت غیر از اماکن آموزشی از بیمارستان، کتابخانه، کارخانه، باغ های دارویی و... نیز بهره میبرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: اینها نشان می دهد زمانی که در مسیر تمدن اسلامی گرفتار ایستایی نشده بودیم چگونه به وقف علمی به عنوان پیشران توسعه نگاه میکردیم.
وی با بیان اینکه گاهی بر اموری کوچک مثلا برای مرکب و کاغذ دانشجویان وقف صورت می گرفت، افزود: تاریخ و تمدن اسلامی چنین دامنه وسیعی داشته است؛ خوشبختانه روانشاد البرز یکی از پرچمداران جدی بازگشت به وقف علمی است و کار ارزشمندی انجام دادند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: آقای البرز کارهای قابل توجهی انجام دادهاند؛ ایشان از اصالتی خانوادگی برخوردار بود با وجود اینکه پدرانش مستوفی و در فضای اداری بودند از این فضا دور می شود و شخصیتی خودساخته به وجود میآورد؛ ترکیب اصالت خانوادگی و خودساختگی برای او ویژگی خاصی فراهم آورده است.
وی با تاکید بر اینکه این دو جایزه نشان دهنده توجه آقای البرز بر دو بال علم است، افزود: ایشان به کارآفرینی تمام معنا بدل میشود، ترکیب هوش و استعداد با پشتکار، زندگی او را خواندنی و شنیدنی کرده است.
صالحی با بیان اینکه اگر استعدادها را کشف و حفاظت نکنیم کاروان علم حرکت نمیکند، تصریح کرد: وام شرفات و اقداماتی از این دست نشان دهنده توجه ایشان به بال اول جریان پیشرفت علم است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر اینکه بال دوم قدرشناختن دانشمندان به صورت مادی و معنوی است و جایزه دوم البرز برای تحقق این امر پیشبینی شده است، گفت: برای کمک به جریان وقف علمی دو پیشنهاد دارم تا جریان وقف علمی تاریخ خود را بهتر بیابد؛ دوره ای شکوفا و درخشانی در وقف علمی داشتیم و در دوره ممتد تاریخ اسلامی-ایرانی علم بر اساس وقف حرکت کرده است اگر باز هم بخواهیم به آن دروه بازگردیم باید سهم وقف در علم را جدی تر گیریم که طلیعه های آن در حال آشکار شدن است.
وی افزود: ۶ هزار نفری که جایزه البرز را گرفتند تاریخ علم ایران در مراحل مختلف هستند؛ اگر کتاب و مستندی در مورد آنها به وجود آوریم می تواند تاریخ علم ایران را تکمیل تر کند.
صالحی با بیان اینکه شاید تعدادی از این افراد به هر دلیل نام آور نبوده باشند اما بخشی از استعداد ایران بودند، تصریح کرد: تاریخ شفاهی جایزه البرز بسیار مهم است؛ تاریخ کسانی که از این جایزه برآمدند و به سرآمدی رسیدند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: امیدواریم این حرکت دهها سال بپاید و آنچه مرحوم البرز از خود برجای گذاشتند به درخت تناوری در تاریخ ایران و علم انسانی تبدیل شود.
خاموشی: نسل جوان ما باید تمدنسازی علم را دنبال کند
در ادامه، حجتالاسلام سیدمهدی خاموشی، رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه، گفت: روزی دزفول در ایران اسلامی موشک باران میشد و قدرت پاسخگویی بدان را نداشتیم. حتی دشمن با توپخانههای دوربرد به ایران حمله میکرد، اما امروز رژیم صهیونیستی و آمریکا اذعان دارند که ایران در آفند و پدافند سرآمد دنیا شده است و تمامی این توسعهها از سوی دانشمندان و عالمان ایران اسلامی به دست آمده است.
وی افزود: رژیم صهیونیستی بارها دانشمندان ایران اسلامی را هدف قرار داده است؛ چراکه ایشان ایران را خودکفا کرهاند و کار به جایی رسیده است که امروز ایران اسلامی از کشورهای جهان اسلام و مظلومان جهان دفاع میکند. در روایت آمده است که علم قدرت به همراه دارد.
وی بیان کرد: مرحوم البرز در ۶۲ سال قبل جایزه علمی البرز را تدبیر کرده تا سرمایه خود را که تولید خود او بود، در اختیار تمامی فرزندان ایران قرار دهد. به توفیق الهی سال به سال به رونق این اتفاق افزوده میشود. آینده از آن افتخارات علمی و دانشمندان ایران اسلامی است. همه به خاکی علقه داریم که دانش و علم در آن تاریخ عمیقی دارد و ایران با علم گره خورده است.
رئیس سازمان اوقاف بیان کرد: نسل جوان ما باید تمدنسازی علم را دنبال کند. دانشمندان ما باید بدانند که علم را برای خدا بجویند. علم نوری است که اگر خداوند متعال بخواهد آن را در قلب انسان قرار میدهد. نکته بعدی اینکه علم دانشمندان باید علم نافع باشد. علم نافع علمی است که در یک جا و یک فرد ساکن نباشد و به دیگران انتقال پیدا کند.
خاموشی ادامه داد: علم دانشمندان ما باید به دیگران سود و نفع برساند. نخبگان علمی ما باید مشکلات و معضلات کشور همچون ناترازی انرژی و ... را حل کنند. سازمان اوقاف نیز در سال پیش رو ۵۳ مگاوات برق به کشور تزریق میکند. امروز نباید به تجهیزات پزشکی خارجی متکی باشیم و دانشمندان ما باید با تکیه به علوم دانشبنیان نیاز کشور به این تجهیزات را مرتفع کنند.
وی تصریح کرد: باید عقبماندگی تاریخی نظام استبدادی در ایران را جبران کنیم. نکته بعدی در علم نافع، امنیت غذایی در کشور است. دانشمندان جوان ایران اسلامی توانمندی بسیاری دارند و میتوانند مشکلات امنیت غذایی را رفع کنند. دستیابی به شبکههای مختلف فناوری نیز از جمله برنامههایی است که باید از سوی دانشمندان ما پیگیری شود. برندگان جایزه علمی البرز باید به فکر حل مسائل مختلف در حوزه فناوری باشند.
خاموشی اظهار کرد: باید بدانیم جهان آخرت، زندگی اساسی انسان است و دانشمندان و علمای ما باید در کنار علم نافع، به آخرت نیز بیندیشند. علم دانشمندان باید ایشان را به سمت خداباوری و ایمان حرکت دهد. انسانی که ایمان نداشته باشد مجیزگوی شیطان میشود. علم نافع باید دانشمندان ما را به سمت ایمان و معادباوری ببرد.
ارشدی:
سپس، حیدر ارشدی، مدیرعامل بنیاد فرهنگی البرز حملات سبعانه رژیم کودککش صهیونیستی به مردم و کودکان بیدفاع غزه و لبنان را محکوم کرد و گفت: جایزه البرز به عنوان قدیمیترین و با سابقهترین جایزه علمی کشور با پیشینه و دیرینهای شصت ساله است که زایش و رویش آن از اندیشه پاک و سرشت نیک زندهیاد حسینعلی البرز از طریق وقف تمامی اموال خود و بنیانگذاری بنیاد فرهنگی البرز نشأت گرفته است.
مدیرعامل بنیاد فرهنگی البرز بیان کرد: مهمترین هدف عالی مرحوم البرز از تأسیس این بنیاد اشاعه فرهنگ کشور و تقدیر از مقام اهالی علم، دانشمندان مخترعان دانشجویان و دانش آموزان برگزیده و با استعداد ایرانی است. چه بسیار نام آوران و اندیشمندان که در جایگاههای ارزشمند مدیریتی و علمی که از لطف ایشان در زمان دانشاندوزی بهره بردهاند و خود در حال بهره رساندن به مردم سرزمینمان ایران و حتی دیگر مردمان در سراسر دنیایند و تا زمانی که آنان در حال خدمتند، ثواب و اجر نصیب بنیانگذار خوشفکر بنیاد فرهنگی البرز خواهد شد؛ بنیادی که به گفته خود او نه برای ۱۰ یا صد سال بلکه تا دین و اخلاق در این مرز و بوم باقی است وقف خدمت به جوانان این مملکت شده است.
وی تصریح کرد: براساس مستندات موجود در سوابق بنیاد، نتیجه و اثر تلاشهای علمی برندگان جایزه البرز باید دارای ویژگیهایی ممتاز در سه محور کاهش آلام بشری، ارتقای رفاه زندگی انسانی و اعتلای نام و حیثیت ایران در جامعه جهانی باشد، اندیشه بلندی که امروزه جامعه ما بیش از هر زمان دیگر نیازمند تبیین و ترویج آن است تا با اولویت یافتن آن موجبات پیشرفت علمی کشور در راستای تحقق اسناد بالادستی همچون سند چشمانداز کشور، برنامه هفتم پیشرفت، نقشه جامع علمی کشور و سند تحول بنیادین آموزش و پرورش بیش از پیش فراهم آمده و شاهد شکوفایی استعدادهای گرانسنگ این سرزمین و اعتلای نام ایران عزیزمان باشیم.
مدیرعامل بنیاد فرهنگی البرز ادامه داد: اما امروز در شصت و دومین سال تأسیس بنیاد فرهنگی البرز به عنوان پرچمدار وقف علمی، خداوند علیم را سپاسگزارم که در دوران معاصر این توفیق را به این بنیاد ارزانی داشت تا آئین شصت و دومین سال جایزه البرز دانشآموزی را با شانیتی متناسب با منزلت دانشآموزان برتر این مرز و بوم عملیاتی کند تا از این گذر گامی مؤثر در جهت تعالی کشور در مسیر دانایی برداشته باشد.
وی گفت: شیوه اجرای نیت واقف در بنیاد فرهنگی البرز به عنوان متولی با سابقهترین جایزه علمی کشور موسوم به نوبل ایرانی از طریق برگزاری سالانه مراسم ملی در دو بخش نخبگانی و دانش آموزی حاصل میشود. در سال جاری مراسم جایزه البرز ۱۴۰۳ در بخش نخبگانی با هدف تجلیل از دانشمندان، فناوران، دانشگاهیان و حوزویان برتر سراسر کشور در نیمه اول سال برگزار شد و امروز شاهد آئین تقدیر از دانشآموزان برتر و برندگان نهایی جایزه البرز در بخش دانشآموزی هستیم.
ارشدی بیان کرد: فرایند انتخاب دانشآموزان برتر در جایزه البرز ۱۴۰۳ بدین ترتیب بود که به دنبال انتشار فراخوان جایزه البرز و همزمان ابلاغ بخشنامه آن از سوی وزارت آموزش و پرورش دانشآموزان واجد شرایط از سراسر کشور شخصاً با مراجعه به سایت جایزه البرز به نشانی www.alborzprize.ir ثبت نام و مدارک خود را بارگذاری کردند.
وی افزود: با خاتمه فرایند ثبت نام و براساس شاخصهای اعلامی و بررسی و ارزیابی مستندات دانشآموزان از سراسر کشور انتخاب نهایی از میان افراد واجد شرایط در مهرماه سال جاری انجام و براساس شاخصها و حد نصابهای کسب شده دانشآموزان برگزیده شصت و دومین سال جایزه البرز تعیین شدند.
ارشدی بیان کرد: در مراسم امروز، از ۵۱ نفر از دانشآموزان برتر فارغالتحصیل پایه نهم مقطع متوسطه اول و پایه دوازدهم مقطع متوسطه دوم در رشتههای ریاضی فیزیک، علوم تجربی، علوم انسانی و معارف اسلامی، فنی و حرفهای و کاردانش از سراسر کشور تقدیر میشود.
وی اظهار کرد: شایان ذکر است رقم نقدی جایزه البرز ۱۴۰۳ دانشآموزی نزدیک به سه میلیارد تومان تعیین شده که در بخش مقطع متوسطه اول هر نفر ۴۰ میلیون تومان و در بخش مقطع متوسطه دوم هر نفر ۶۰ میلیون تومان است که همراه با تندیس و گواهی جایزه البرز به دانشآموزان منتخب اعطا میشود. ان شاء الله با اعطای این جوایز شاهد درخشش بیش از پیش عزیزان منتخب در عرصههای مختلف علمی و فرهنگی برای اعتلای میهن عزیزمان خواهیم بود.
ارشدی تصریح کرد: در پایان ضمن گرامیداشت یاد و خاطره واقف نیک سرشت زندهیاد حسینعلی البرز که با نیتی شریف، این بنیاد را بنیان نهاد، از همه حضار و میهمانان محترم به ویژه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، نماینده ولی فقیه و رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه و تمامی دستگاههای همکار در جایزه البرز ۱۴۰۳ دانشآموزی شامل وزارت آموزش و پرورش، سازمان اوقاف و امور خیریه، بنیاد ملی نخبگان و رسانه ملی تقدیر و تشکر میکنم. حضور مسئولان، اساتید و چهرههای ماندگار علمی حاضر در جلسه و همچنین، مدیران مدارس، اولیا و دانشآموزان عزیز را نیز که مایه فخر و مباهات میهن اسلامیمان هستند، ارج مینهم و با ذکر جملاتی از چهره ماندگار وقف علمی زندهیاد البرز که بیش از نیم قرن پیش بیان کرده است، عرایضم را به پایان میرسانم.
وی اظهار کرد: مرحوم البرز در بخشی از بیاناتشان اینگونه فرمودند که در مسیر توجه به فرهنگ، من احساس کردم که به زیربنا باید بیشتر توجه داشت. به این نتیجه رسیدم که هر کس در هر مقام و جایگاهی که این مسئولیت اجتماعی را دارد باید به شکلی در اشاعه فرهنگ گام بردارد و مفید باشد. حس کردم که وظیفه انسانی من به عنوان یک ایرانی عاشق وطن و مردم حکم میکند که در بارور کردن این نیروها و دادن امکان بیشتر به آنان تا حد خود گام بردارم. بدینگونه بود که بنیاد فرهنگی البرز را تشکیل و به مرور همه هستی خود را در این راه گذاشتم من تصمیم گرفتم ثروتم را به جای آنکه در اختیار بازماندگان خویش قرار دهم، تماماً در اختیار فرزندان وطن که آنان را نیز فرزندان خود میدانم، قرار دهم تا به نحو شایستهتری به مصرف برسد. من با تأسیس این بنیاد در حال حاضر دارای صدها فرزند با استعداد هستم که چشم و چراغ آینده این کشور خواهند بود. اکنون ثروت من مال نابغههای ایران است. امید که آرمانهای حسینعلی البرز همچنان دنبال شود و آنان که از طریق بنیاد فرهنگی البرز به درجات بهتری از علم میرسند و راه برایشان هموار میشود، دنبالهروی او در این راه هم باشند.
کاظمی: بهترین استعدادها در مناطق محروم کشور نهفته است
در بخش دیگر این مراسم، علیرضا کاظمی، وزیر آموزش و پرورش طی سخنانی، اظهار کرد: جامعه زمانی پیشرفت میکند که بتوانیم الگوهای خوب و دقیقی به آن عرضه کنیم. جامعه مسیر الگوها را طی کرده و از ایشان درس میگیرد. یکی از کارهای مهمی که مقام معظم رهبری انجام داده و جامعه را متوجه آن کردند، الگوسازی به ویژه برای نوجوانان و جوانان است.
وی تصریح کرد: نکته دیگر اینکه ما امروز چارهای جز شتاببخشی به حوزه علم و پیشرفت نداریم و هیچ انگیزهای بالاتر از این نیست که یک دانشآموز را در ترازی مانند جایزه البرز انتخاب کرده و به جامعه معرفی کنیم. شناسایی و معرفی قلههای علمی به جامعه موجب شتابدهی به مسیر توسعه و پیشرفت میشود.
وزیر آموزش و پرورش اظهار کرد: وزارت آموزش و پرورش از چنین نگاههای علمی در کشور حمایت میکند. البته نگاه به مناطق محروم باید در اولویت باشد تا بتوانیم استعدادهای مناطق محروم را شناسایی و برجسته کنیم تا شکوفا شوند. امروز بهترین استعدادها در مناطق محروم کشور نهفته است و باید زمینه شکوفایی آنها را فراهم کنیم.
وی عنوان کرد: رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار با دانشآموزان فرمودند که این راه سخت و پرفراز و فرود را نمیتوان پیمود مگر با ایمان، یاد خدا و شکر بابت نعمتهایی که خداوند به ما عطا کرده است. باید امروز این نعمتهای الهی را بشناسیم و استعداد خود را با یاد خدا و در خدمت مردم شکوفا کنیم. دانشآموزان کشور حتما در این مسیر موفق و الگوهای خوبی برای نسل بعدی خود خواهند بود.
انتهای پیام/ 121