آمریکا در دو راهی تشدید یا مهار تنش

آمریکایی‌ها برای کنترل قیمت نفت و غارت منابع نفتی غرب آسیا، به‌شدت به‌دنبال تضمین جریان نفت در این منطقه هستند؛ لذا نه علاقه‌مندند که بحران غرب آسیا حل و فصل شود و نه تمایل دارند که از کنترل آن‌ها خارج شود.
کد خبر: ۷۰۳۸۴۷
تاریخ انتشار: ۱۶ آبان ۱۴۰۳ - ۱۴:۱۴ - 06November 2024

گروه بین‌الملل دفاع‌پرس: آمریکا بزرگترین تولید کننده نفت جهان است که روزانه ۱۳میلیون بشکه نفت تولید می‌کند. با این حال بزرگترین مصرف‌کننده و صادرکننده نفت نیز به شمار می‌رود؛ هم‌زمان گفته می‌شود که ذخایر نفت استراتژیک این کشور نیز خالی می‌باشد. 

بیش از ۱۰۰ سال بود که آمریکا مقادیر کمی نفت خام صادر می‌کرد، اما این وضعیت در دهه گذشته تغییر کرده، تا جایی که اداره اطلاعات انرژی آمریکا گزارش داده که ایالات متحده رکورد صادرات نفت خام در سال ۲۰۲۳ را داشته است؛ کشوری که ادعا می‌کند، ابرقدرت است، ولی از ترس افزایش قیمت نفت و برای کنترل بازار اقدام به خام فروشی می‌کند؛ هرچند به گفته کارشناسان فقدان صنایع تبدیلی در صادرات نفت خام آمریکا نیز بی‌تاثیر نیست. 

چرایی نگرانی آمریکا از گسترش جنگ در غرب آسیا/ آمریکا در دو راهی تشدید یا مهار تنش

«هارولد هام» یکی از سرمایه‌گذاران آمریکایی در صنعت نفت و گاز، در گفت‌وگو با روزنامه «فایننشیال تایمز»، ادعا کرده بود که ذخایر نفت استراتژیک آمریکا تخلیه شده و ذخایر پالایشگاه‌ها در این کشور در سال‌های اخیر، به پایین‌ترین حد خود رسیده است؛ بنابراین اظهارات بی‌پرده این مدیر نفتی، یک واقعیت تلخ برای آمریکا محسوب می‌شود. البته ذخایر نفت استراتژیک آمریکا پس از اینکه دولت بایدن برای کنترل قیمت بنزین پس از آغاز جنگ روسیه در اوکراین، مقدار زیادی نفت را در سال ۲۰۲۲ به بازار عرضه کرد، به پایین‌ترین حد خود در ۴۰ سال اخیر سقوط کرده بود.

تا قبل از ورود آمریکا به بازار جهانی نفت، روسیه و عربستان سعودی بزرگترین تولیدکنندگان نفت خام در جهان بودند و سپس با ورود آمریکا روند تولید نفت خام تغییر پیدا کرد و اکنون آمریکا بزرگترین تولیدکننده نفت خام است.

همه ما می‌دانیم که کاهش ذخایر نفت در آمریکا وابستگی این کشور به واردات نفت را بیشتر می‌کند و این مسئله‌ای است که همواره سیاست‌گذاران آمریکا را نگران و در طراحی استراتژی‌های نفتی این کشور نقش عمده‌ای ایفا می‌کند. عمده این استراتژی‌ها به مهم‌ترین منطقه نفت‌خیز جهان یعنی غرب آسیا مرتبط می‌شود؛ لذا در حال حاضر چشم آمریکایی‌ها به غرب آسیا است. هرچند جنگ در این منطقه که از یک سال پیش آغاز شده است، تا حدودی عرضه نفت را مختل نکرده بود؛ اما پس از عملیات وعده صادق ۲ و شلیک موشک‌های جمهوری اسلامی ایران علیه «اسرائیل» که در راستای انتقام‌جویی از این رژیم تروریستی بود، ورق را برگرداند و می‌بینیم که افزایش تنش‌ها در این منطقه به شدت بر بهای نفت در دیگر نقاط جهان تاثیر گذاشته است. 

چرایی نگرانی آمریکا از گسترش جنگ در غرب آسیا/ آمریکا در دو راهی تشدید یا مهار تنش

برکسی پوشیده نیست که اقتصاد صنعتی غرب به عرضه نفت ارزان عادت کرده است و طبیعی است که آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها در این شرایط، به‌شدت به‌دنبال تضمین جریان با ثبات نفت خلیج فارس هستند و نه دوست دارند بحران در غرب آسیا حل و فصل شود، نه دوست دارند از کنترل آنها خارج شود؛ اما نگران تشدید تنش‌ها نیز هستند. 

یک دهه پیش، آژانس اطلاع‌رسانی آمریکا پیش‌بینی کرده بود که در سال ۲۰۲۵ نیاز ایالات متحده آمریکا به نفت غرب آسیا دو برابر میزان کنونی خواهد بود؛ لذا هرگونه بالا رفتن قیمت نفت در بازار جهانی به افزایش هزینه‌های واردات و تأمین این حامل انرژی برای دولت و شرکت‌های آمریکایی منجر خواهد شد و حتی این امکان وجود دارد که برخی تولیدات صنعتی در این کشور با بالا رفتن قیمت نفت، صرفه اقتصادی خود را از دست بدهند.

آمریکا در تاریخ خود همواره به سیاست سرقت منابع نفتی کشور‌ها تکیه کرده است و علاقه شدیدی به این منابع دارد؛ و بر همین اساس سرقت منابع نفتی کشور‌هایی مثل سوریه و عراق را در دستورکار خود قرار داده است و به بهانه‌های واهی همچون تامین امنیت و غرامت جنگی، منابع نفتی غرب آسیا را ارزان و گا‌ها رایگان در اختیار می‌گیرد. 

نا گفته نماند که سیاست واشنگتن، غرب آسیا را در آستانه یک بحران بسیار جدی قرار داده و خطر تشدید تنش در این منطقه واقعی است و همانطوری که رهبر معظم انقلاب اسلامی تاکید می‌کنند، «اساس مشکلات منطقه، کسانی همچون آمریکا و برخی کشور‌های اروپایی هستند که به دروغ دم از صلح و آرامش می‌زنند؛ و بر همین اساس، تنها راه پایان درگیری‌ها و جنگ‌ها در منطقه، کم‌شدن شرّ این کشورهاست.»

انتهای پیام/ 411

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار