نویسنده کتاب «هواتو دارم» در گفت‌وگو با دفاع‌پرس:

الزام سامان‌دهی تاریخ شفاهی دفاع مقدس و مدافعان حرم/ فرهنگ جهاد و مقاومت نیاز به سبک زندگی خاص دارد

ملاحسنی گفت: در بحث نگارش آثاری مانند «هواتو دارم» مشکلاتی وجود دارد که یکی از آنها موضوع تاریخ شفاهی است که هنوز ساماندهی نشده‌اند و اگر این مشکل مرتفع شود می‌تواند نگارش کتاب را در این حوزه تسهیل کند.
کد خبر: ۷۰۴۳۴۹
تاریخ انتشار: ۲۰ آبان ۱۴۰۳ - ۱۴:۲۸ - 10November 2024

به گزارش خبرنگار فرهنگ دفاع‌پرس، «هواتو دارم» نوشته «محمدرسول ملاحسنی» زندگینامه داستانی شهید مدافع حرم «مرتضی عبداللهی» است که در سال ۱۳۹۶ در بوکمال منطقه‌ای در دیرالزور کشور سوریه به دست داعشیان تکفیری به شهادت رسید. 

ملاحسنی: تاریخ شفاهی دفاع مقدس و مدافعان حرم سامان دهی شوند/ رونمایی از تقریط امام خامنه‌ای در پایان هفته

«هواتو دارم» دو قهرمان دارد که قهرمان اول شهید و قهرمان دوم همسر شهید است. کتاب در دوازده فصل جریان دارد که از سال ۱۳۸۵ شروع و در سال ۱۳۹۶ تمام می‌شود. در حقیقت نویسنده در این اثر دو خط داستانی را در یکدیگر ادغام کرده است. یکی زندگی دختری با نام مستعار «ستاره» است که در قالب همسر، نقش روایتگری اثر را به عهده گرفته و این قصه زیرین کتاب است و دیگری داستان زندگی جوانی است ۲۰ساله که بعد از ازدواج با ستاره، شهید مدافع حرم می‌شود. شهیدی که داستان او قصه برجسته اثر است و عنوان کتاب براساس زندگی او نام‌گذاری شده است.

تقریظ رهبر معظم انقلاب اسلامی بر کتاب «هواتو دارم» بهانه‌ای شد برای گپ‌و‌گفتی با نویسنده کتاب که در ادامه می‌خوانید؛

دفاع‌پرس: لطفا راجع به شهید «مرتضی عبداللهی» که کتاب «هواتو دارم» درباره ایشان است توضیح دهید؟

تاب «هواتو دارم» همان طور که اشاره کردید راجع به زندگی شهید مدافع حرم «مرتضی عبداللهی» است که از نیرو‌های قدس سپاه بودند و مستقیماً زیر نظر شهید حاج «قاسم سلیمانی» فعالیت می‌کردند. شهید عبداللهی فارغ‌التحصیل رشته مهندسی عمران بودند که برای دفاع از حرم اهل بیت (ع) به سوریه می‌روند و در سال ۱۳۹۶، در اواخر قائله داعش در منطقه بوکمال در شهر دیرالزور کشور سوریه به شهادت می‌رسند. مزار شهید در گلزار شهدای تهران است و به مزار خاکی معروف است خود شهید وصیت کرده بودند که مزارشان سنگ و نشانه‌ای نداشته باشند. 

ملاحسنی: تاریخ شفاهی دفاع مقدس و مدافعان حرم سامان دهی شوند/ رونمایی از تقریط امام خامنه‌ای در پایان هفته

دفاع‌پرس: چگونه تصمیم به نوشتن این کتاب گرفتید؟ 

شهید «عبداللهی» را نمی‌شناختم و داستان آشنایی من با وی برمی‌گردد به تماسی که همسر شهید با من گرفتند و پیشنهاد دادند که من این کتاب را بنویسم. در واقع کتاب «هواتو دارم» به روایت همسر شهید تنظیم و نوشته شده است، اما در خلال کتاب از زبان پدر، مادر و دوستان و همرزمان شهید هم خاطراتی آورده شده است. 

دفاع‌پرس: کتاب «هواتو دارم» مورد تقریظ امام خامنه‌ای هم قرار گرفته است؟

بله. خوشبختانه کتاب «هواتو دارم» مورد اقبال عموم مخاطبان قرار گرفته است و تا تابستان امسال به چاپ نهم رسید. اما بعد از تایید رهبر معظم انقلاب اسلامی و تقریظ ایشان، کتاب به چاپ هفدهم هم رسید، در واقع در دو ماهه اخیر، هر هفته کتاب تجدید چاپ می‌شد. در آوخر هفته آتی نیز مراسم رونمایی از تقریط ایشان هم برگزار خواهد شد.

ملاحسنی: تاریخ شفاهی دفاع مقدس و مدافعان حرم سامان دهی شوند/ رونمایی از تقریط امام خامنه‌ای در پایان هفته

دفاع‌پرس: پرداختن به موضوع شهدای جبهه مقاومت در تغییر سبک زندگی نسل جوان چقدر موثر است؟

اساساً فرهنگ مقاومت و جهاد نیاز به یک سبک زندگی خاص دارد تا به کمک آن به آرمانی که مدنظر داریم برسیم. نمی‌شود با یک زندگی عادی انتظار رسیدن به جایگاه شهدا را داشته باشیم؛ ما باید بتوانیم از تعلقات زندگی خود دل بکنیم تا بتوانیم مانند شهدا باشیم. با تدوین کتاب‌هایی مانند «هواتو دارم» می‌توانیم منش و رفتار شهدا را به عنوان سبک زندگی ایرانی اسلامی، به نسل جوان معرفی کنیم و در عین حال این سبک زندگی را در زندگی خود و اطرافیانمان پیاده کنیم.

در حقیقت به تعبیر حاج قاسم آنچه مهم است شهیدانه زیستن است، یکی از راه‌های شهیدانه زیستن این است که مرام، رفتار، منش و آرمان زندگی شهدا را در قالب فیلم، کتاب و آثار مستند منتشر کنیم و در اختیار عموم مردم قرار دهیم. به خصوص زندگی شهدای مدافع حرم که نسل جوان با آنها ارتباط بیشتری می‌گیرند و همذات پنداری می‌کنند. از این نظر بسیار مهم است که نسل امروز را با سبک زندگی شهدا آشنا کنیم که قطعاً در تربیت نسل بعدی موثر خواهد بود.

دفاع‌پرس: از تجدید مکرر چاپ کتاب «هواتو دارم» مشخص است که این اثر مورد اقبال قرار گرفته است آیا شخصا بازخورد‌های مخاطبان را دریافت کرده‌اید؟

معمولاً افرادی که کتاب را مطالعه کرده‌اند از طریق راه‌های ارتباطی که وجود دارد تماس می‌گیرند که مخاطبینی هستند که هم سن و سال شهدای مدافع حرم هستند، این عزیزان کسانی هستند می‌خواهند راه درست زیستن را بیاموزند. همین امر نیز باعث بیشتر دیده شدن کتاب «هواتو دارم» شده است. خوانندگان این کتاب نیز تاکید دارند که از دل این اثر و آثار مشابه آن توانسته‌اند الگوی زندگی خود را پیدا کنند. من در مقدمه این کتاب هم نوشته‌ام که در «هواتو دارم» می‌توان بیش از ۸۰ نکته اخلاقی بیرون کشید. در حقیقت ترویج اخلاق مداری یکی از اهداف من از نوشتن کتاب هواتو دارم بود.

دفاع‌پرس: در مسیر نوشتن آثار مرتبط با شهدای مدافع حرم و دفاع مقدس چه موانعی وجود دارد که مسئولین امر باید آن را مرتفع کنند؟

مهمترین مسئله تاریخ شفاهی است. باید توجه داشت مواد اولیه تولید کتاب در حوزه شهدا چه در بحث دفاع مقدس و چه مدافعان حرم مقوله تاریخ شفاهی است. نویسندگان این حوزه به شدت در نوشتن کتاب درباره شهدای دفاع مقدس و مدافع حرم درگیر هستند. متاسفانه سازماندهی منسجمی در خصوص تاریخ شفاهی نداریم.

مثلاً در عملیاتی که شهید عبداللهی در بوکمال و عملیاتی که در آن به شهادت رسید سوالات بسیاری وجود دارد که باید تدوین و پیاده سازی می‌شدند و در اختیار نویسنده قرار می‌گرفتند. این امر کمک قابل توجهی به مستندتر بودن اثر می‌کرد. در خصوص تاریخ دفاع مقدس مانند شهدا، عملیات‌ها و... این نقص وجود دارد که هنوز اغلب آنها در قالب تاریخ شفاهی مدون نشده تا نویسنده به اتکای آنها اثر خود را غنی کند. ما نیازمند این هستیم که تاریخ دفاع مقدس مدون بشوند. 

انتهای پیام/ 161

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار