به گزارش خبرنگار فرهنگ دفاعپرس، علامه «سید محمدحسین طباطبایی» که به «علامه طباطبایی» معروف است، روز ۲۶ اسفند ۱۲۸۲ در تبریز به دنیا آمد و روز ۲۴ آبان ۱۳۶۰ در ۷۷ سالگی به رحمت خدا رفت.
وی علوم فقه، اصول، فلسفه، ریاضیات و رجال را از محضر اساتیدی چون میرزا علی ایروانی، میرزا محمدحسین نائینی (میرزای نائینی)، شیخ محمدحسین اصفهانی، سید ابوالحسن اصفهانی، محمدعلی سرابی، سید حسین بادکوبهای، سید ابوالقاسم خوانساری، سید محمدحجت کوهکمری، علیاصغر ملکی و سید علی قاضی طباطبایی فراگرفت.
افرادی چون شهید مرتضی مطهری، شهید سید محمد حسینی بهشتی، امام موسی صدر، ناصر مکارم شیرازی، شهید محمد مفتح، شیخ عباس ایزدی، سید عبدالکریم موسوی اردبیلی، عزالدّین زنجانی، محمدتقی مصباح یزدی، ابراهیم امینی، یحیی انصاری، سید جلالالدین آشتیانی، سید محمدباقر ابطحی، سید محمدعلی ابطحی، سید محمدحسین کالهزاری، حسین نوری همدانی، حسن حسنزاده آملی، سید مهدی روحانی، علی احمدی میانجی، عبدالله جوادی آملی، جعفر سبحانی، حسینعلی منتظری و... از جمله شاگردان علامه طباطبایی (ره) بودهاند.
بهمناسبت سالروز درگذشت این فیلسوف، علامه و مفسر قرآن کریم، گریزی میزنیم به برخی از آثاری که به قلم ایشان به رشته نگارش درآمدهاند؛
۱. تفسیر «المیزان»
این اثر دایرةالمعارفی از معارف و دربردارنده بحثهای اعتقادی، تاریخی، فلسفی، اجتماعی و... با تکیه بر قرآن کریم است. این کتاب ثمرهای است کمنظیر از ۲۰ سال تلاش شبانهروزی علامه طباطبایی (ره). نقطه آغازین این تألیف به برکت ژرفنگری در روایات «بحارالانوار» بود. علامه (ره) سبک این تفسیر را از مرحوم قاضی آموخت و در قم عملی کرد.
۲. اصول فلسفه و روش رئالیسم
بینش علاّمه (ره) پیرامون نظرات مادیون و ماتریالیستها باعث فراهم کردن این اثر شد. برکت این کتاب موجب هدایت بسیاری از جوانان مسلمان و نجاتشان از هلاکت کفر و الحاد شد. اثری که پاورقیهای شهید مطهری عنایتی افزون بدان بخشیده است.
۳. بدایةالحکمة
این اثر، کتابی فلسفی است که به زبان عربی است که در سال ۱۳۹۰ ه.ق بهعنوان متن درسی فلسفه صدرایی تألیف شده که توسط محمدعلی گرامی و علی شیروانی به فارسی ترجمه و تشریح شده است.
۴. نهایةالحکمة
این اثر، کتابی است در فلسفه که علامه طباطبایی (ره) بر روش حکمت متعالیه آن را نگارش کرده و آن را به درخواست مدرسه حقانی قم و بهصورتی ساده و منسجم نگاشت.
نهایةالحکمة کل نظام فلسفه اسلامی را در بر دارد و مطالب و ادله جدیدی بر مسائل فلسفه افزوده است و برخی آن را چکیدهای از اسفار ملاصدرا میدانند.
۵. شیعه در اسلام
این اثر دوره کامل از اعتقادات و معارف شیعه است.
۶. حاشیه بر کفایة
این اثر، کتاب اصولی پیرامون قوانین استنباط است.
انتهای پیام/ 118