گروه استانهای
دفاعپرس - «بهروز خشتزر» فعال فرهنگی؛ نیمی از مردم کهگیلویه و بویراحمد عضو بسیج هستند و این به معنای فرصت و ظرفیتی است که در مواقع خاص و حتی بحرانها بتوان به آن تکیه کرد.
ظرفیتی که در مواقع بحرانها اهمیت خود را به نمایش میگذارد، بدون اینکه نگرانی از بابت ایجاد بی نظمی در جامعه از سوی این نهاد مردمی وجود داشته باشد، پای کار میآید.
ممکن است این سوال پیش بیاید آمادگی و هماهنگی بین بدنه بسیج جامعه را چه کسی ایجاد میکند؟
در واقع بخشی از این هماهنگی و نظم ناشی از ذات خود بسیج است. آدمهایی که با هر توان و مهارت و تخصصی در اقشار بسیج قرار میگیرند، خود را جزئی از کل میدانند و مطابق با قوانین نانوشته این کل حرکت میکنند و در واقع منافع شخصی در اقدامات بسیجی وار اجازه نمود پیدا نمیکند.
با همه اینها این انسجام یک شبه و اتفاقی ایجاد نمیشود. بخشی از این انسجام، حاصل عملکرد پایگاههای مقاومت بسیج هستند که در طول سال ایجاد شده و به مناسبتهای مختلف فرصتی را فراهم میکند تا این جمع هم فکر کنار هم جمع شوند و تقویت برخی مفاهیم در میان آنها منجر به تقویت انسجام در مواقع نیاز میشود؛ و این نیاز میتواند شامل اقدامات جهادی برای محرومیت زدایی تا فعالیتهای ایثارگرانه در مواقعی مانند سیل، زلزله و... باشد.
اما پایگاههای مقاومت بسیج در طول سال چه نقشی را ایفا میکنند که در مواقع لزوم جامعه بسیج را اینچنین منسجم و هماهنگ میداند؟
بر اساس پژوهشی که در ارتباط با [نقش پایگاههای مقاومت بسیج استان کهگیلویه و بویراحمد در نهادینه کردن و انتقال ارزشهای حاکم بر جامعه]، انجام گرفت؛ پایگاههای مقاومت بسیج در نهادینه کردن و انتقال ارزشها تأثیر معنی داری داشتهاند.
نهادینه کردن ارزشها در جامعه، نیاز به برنامه ریزی و سازماندهی دارد و مسئولیت این مقوله بر عهده کلیه نهادهای فرهنگی در جامعه مخصوصاً پایگاههای مقاومت بسیج است و باید کار کلیدی و مبنایی انجام پذیرد؛ لذا باید قدمهای اساسی در جهت ارائه الگوهای درست به نسل جوان برداشته شود که بتوان نیازهای متناسب با ارزشهای انقلاب را جوابگو باشد.
پایگاههای مقاومت بسیج در استان کهگیلویه و بویراحمد در راستای معرفی ارزشهای حاکم بر جامعه به نسلهای مختلف انقلاب نقش موثری را ایفا مینمایند، با توجه به نفوذ غرب از طریق جنگ نرم میان جوانان لازم است به ارزشهای حاکم بر جامعه بخصوص ارزشهای انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و محور مقاومت؛ از طریق پایگاههای مقاومت بسیج توجه بیشتری گردد و از طرق مختلف پایگاههای مقاومت بسیج دستاوردهای حاصل از انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و محور مقاومت را برای جوانان تشریح نمایند و زمینه جذب جوانان در بسیج و آشنایی آنها با ارزشها را فراهم نمایند.
بر اساس نتایج پژوهش یاد شده، پایگاههای مقاومت بسیج استان کهگیلویه و بویراحمد در راستای نهادینه کردن و انتقال ارزشها اهداف مهمی را دنبال میکنند، که این اهداف بدین ترتیب اند.
ارزشهای معنوی:
در تبیین یافتهها در ارتباط با نقش پایگاههای مقاومت بسیج در نهادینه کردن و انتقال ارزشهای {معنوی}؛ میتوان چنین استنباط کرد که حفظ جایگاه شهدا و ایثارگران، ولایت پذیری، روحیه استکبارستیزی، نهادینه کردن ارزشهای اسلامی و دینی از مهمترین اهدافی است که پایگاههای مقاومت بسیج دنبال میکنند، لذا برای تقویت ارزشهای معنوی حاکم بر جامعه استفاده از این مولفهها میتواند موثر باشد.
ارزشهای فرهنگی:
در تبیین یافتهها در ارتباط با نقش پایگاههای مقاومت بسیج در نهادینه کردن و انتقال ارزشهای {فرهنگی}، میتوان چنین استنباط نمود که فرهنگ ایثار و شهادت، نهادینه کردن فرهنگ شناخت اقوام و آیین مرسوم آنها، اتحاد مردم ایران در مقابله با استکبار با توجه به حضور موثر آنها در جبهه بدون توجه به دیدگاههای قومیتی، تبیین وطن پرستی و دفاع از میهن در مقابل بیگانگان از مهمترین اهدافی است که پایگاههای مقاومت بسیج دنبال میکنند، لذا برای تقویت ارزشهای فرهنگی حاکم بر جامعه استفاده از این مولفهها میتواند موثر باشد. ارزشهای فرهنگی نشانگر رشد هر جامعه میباشد و آموزش صحیح فرهنگ میتواند در تمایل افراد به بسیج موثر باشد.
ارزشهای اجتماعی:
در تبیین یافتهها در ارتباط با نقش پایگاههای مقاومت بسیج در نهادینه کردن و انتقال ارزشهای {اجتماعی}، میتوان گفت که اتحاد اجتماعی در مقابل بیگانگان از جمله عوامل موثر در نهادینه کردن ارزشهای حاکم بر جامعه میباشد. با توجه به اتحاد و همدلی که در دوران دفاع مقدس میان مردم در دفاع از کوی برزن در مقابل رژیم بعث عراق وجود داشت، ضروری است که ارزشهای اجتماعی در جامعه تقویت و به تمامی اقوام و مذاهب دیدگاه یکسان وجود داشته باشد و توسعه اجتماعی مورد توجه قرار بگیرد.
ارزشهای سیاسی:
در تبیین یافتهها در ارتباط با نقش پایگاههای مقاومت بسیج در نهادینه کردن و انتقال ارزشهای {سیاسی}، میتوان گفت که بسیج خود یک نهاد مستقل از سیاست میباشد و از تمام گروههای سیاسی بدون توجه به نوع گرایش آنها عضویت میپذیرد. سیاستهای بسیج در راستای تبیین ارزشهای حاکم بر جامعه بوده و مرزهای سیاسی آن همواره توجه به محرومان و مستضعفان جهان بوده و برقراری امنیت مرزی، تمامیت ارضی، ترویج و تبلیغ بیداری اسلامی از اهداف والای این نهاد میباشد.
ارزشهای اقتصادی:
در تبیین یافتهها در ارتباط با نقش پایگاههای مقاومت بسیج در نهادینه کردن و انتقال ارزشهای {اقتصادی}، میتوان گفت که یکی از وظایف مهم نهادهای واسط اجتماعی، آماده کردن مردم برای پذیرش نقش اقتصادی جدید خود و ورود به عرصه اقتصادی است. در کشور ایران، بسیج یکی از مهمترین و کارآمدترین نهادهای واسط اجتماعی است که در دورانهای مختلف انقلاب، کارایی خود را ثابت کرده است.
سرمایههای انسانی، اجتماعی و معنوی بالای بسیج از این مجموعه، نهادی باتوان، بادرایت و تیزهوش ساخته است. بسیج به عنوان یکی از منابع موثر در قدرت ملی با بهره گیری از هویت و ویژگیهای خاص خود، توان بازدارندگی در مقابل انواع تهدیدات از جمله تهدیدهای نرم را داراست؛ بنابراین این بسیج و بسیجی نمیتواند نسبت به شناخت و مدیریت انواع تهدیدهای نرم اقتصادی بی تفاوت باشد.
فرجام سخن:
در نهایت باید گفت هیچ چیز اتفاقی نیست. همانگونه که حضور مردم کهگیلویه و بویراحمد در قالب بسیجی در جنگ که به گواه آمارها از هر سه مردی که میتوانسته در جنگ شرکت کند یک نفر حضور داشته، اتفاقی نبوده است.
عضویت نیمی از مردم استان در بسیج هم اتفاقی نیست و این حاصل تفکری است که همواره در کنار مردم است و در عضوگیری نیز هیچ مرزبندی ندارد و با آغوش باز از همه استقبال میکند.
انتهای پیام/