گروه جامعه دفاعپرس-محمد زرچینی؛ موضوع اتباع بیگانه غیرقانونی یکی از مواردی است که باید به صورت جدی به آن اندیشیده شود و عدم توجه به آن میتواند در آینده نزدیک چالش برانگیز باشد.
حضور اتباع بیگانه غیرمجاز مدت هاست به عنوان یک چالش در کشور مطرح شده و مطالبه عمومی بر این است که مقابله با اتباع با جدیت پیگیری و دنبال شود.
در یکسال اخیر اقداماتی بسیار جدی برای قانونمند کردن موضوع اتباع بیگانه انجام شده و در ابعاد مختلف این موضوع بررسی شده است.
از جمله اقداماتی که برای مدیریت اتباع بیگانه غیرقانونی انجام شده انسداد مرزها و قانونمند کردن ورود و خروج اتباع خارجی با حفظ چارچوب قوانین داخلی از جمله این اقدامات است.
کنترل جرائم با مدیریت جمعیت اتباع بیگانه
یکی از چالشهایی که با حضور اتباع بیگانه با آن مواجه هستیم، افزایش جرائم به دلیل حضور اتباع غیر مجاز است.سردار سرتیپ پاسدار «احمد رضا رادان» فرمانده فراجا با اشاره به نقش اتباع بیگانه غیرمجاز در جرایم، میگوید: جمعآوری اتباع میتواند به پیشگیری و کاهش جرایم کمک کند.
یکی دیگر از معضلاتی که با وجود اتباع بیگانه با آن دست و پنجه نرم میکنیم حضور هدف قرار گرفتن امنیت گردشگری است.
اسکندر مومنی وزیر کشور با اشاره به لزوم گردشگری و وجود چالشها و فرصتها در این زمینه میگوید: ساماندهی اتباع بیگانه ضروری است.
وی میافزاید: ما مهاجرستیز نیستیم و در قرون متمادی با ملتها همزیستی داشتیم، اما کمکهای بینالمللی به ایران با وجود چند میلیون مهاجر تقریباً صفر است و امکان پذیرش میهمان بیش از این نیست.
گزارش منابع رسانهای و همچنین اظهار نظر مسئولان نشان میدهد که میلیونها تبعه بیگانه در ایران زندگی میکنند که این موضوع بر روی موارد زیر تاثیر منفی میگذارد:
۱-اشتغال شهروندان ایرانی در کشور
۲-ایجاد جرم و جنایت در جامعه همانطور که فرمانده فراجا هم به آن اشاره کرده بود.
۳-گسترش پدیده تکدی گری و کارتن خوابی
۴-استفاده بیشتر از امکانات داخلی همچون مترو و اتوبوس و همچنین کالاهای اساسی همچون نان؛ کما اینکه در تصاویری که در فضای مجازی شاهد بودیم یک تبعه خارجی تعداد بسیار زیادی نان را برای مصرف یک خانوار خریداری کرده بود که در فضای مجازی سر و صدای زیادی به پا کرد.
۵-زاد و ولد بدون محاسبه جمعیت
۶-تغییر بافت جمعیت و نژاد جمعیتی
۷-تغییر چهره مراکز گردشگری شهر؛ برای مثال در شهر تهران در منطقه گردشگری «چیتگر» و «پل طبیعت» وجود پرشمار اتباع که منجر به برخی اتفاقات ناخوشایند میشدند چهره این مراکز گردشگری را نامطلوب نمایان میکرد و البته اخیرا در این زمینه برای عدم ورود اتباع خارجی به این دو منطقه مهم تمهیداتی اندیشیده شده است.
جمعیت اتباع بیگانه چقدر است؟
صحبتهای نماینده یونیسف در تهران نشان میدهد تا دو سال گذشته چیزی حدود ۴.۵ تا ۵ میلیون افغانستانی در ایران حضور داشتند، سال گذشته احمد وحیدی، وزیر سابق کشور، در گفتوگویی عنوان کرد: برآوردها درباره تعداد مهاجرین افغانستانی در ایران بیش از ۵ میلیون نفر است.
عدم وجود آمار دقیق از تعداد افغانستانیهای حاضر در ایران تا همین سالها هم ادامه دارد، وضعیتی که هربار یک مسئول از آن آمار میدهد؛ نشان دهنده سردرگمی در آن است.
گزارشهای متعددی درباره افزایش تعداد اتباع بیگانه خارجی در کشور وجود دارد. پیشبینی میشود تعداد اتباع خارجی مجاز و غیرمجاز در ایران بین ۶ تا ۷ میلیون نفر باشد.
بیش از ۶ میلیون تبعه افغانستان در حال حاضر در ایران زندگی میکنند و هزینه سالانه آن بیش از ۱۰ میلیارد دلار است. در حقیقت حضور اتباع بیگانه خارجی خسارت سنگینی از نظر مالی در کشور ما ایجاد کرده است.
گزارش منابع رسانهای نشان میدهد که جمهوری اسلامی ایران میزبان بیش از ۵ میلیون مهاجر و پناهنده است که بیشتر آنها افغانهای نیازمند به کمکهای بشردوستانه هستند و این درحالی است که بخش قابل توجهی از آنها مدارک اقامتی لازم را در اختیار ندارند.
اما در شرایط مساوی برخی کشورهای همسایه که اتباع بیگانه را در خود جای دادهاند، از همه کشورهای اروپایی امکانات و تسهیلات دریافت میکنند و گاه دریافت این تسهیلات به یک تا دو میلیارد دلار در سال میرسد.
گزارشها نشان از برخورد جدی پلیس فراجا با اتباع بیگانه خارجی است. به عبارتی برای اینکه در آینده یک کلونی جمعیتی از اتباع در ایران با هزینههای سرسام آور تشکیل نشود؛ پلیس فراجا باید با جدیت وارد شود.
سردار سرتیپ پاسدار «احمدرضا رادان» فرمانده فراجا در این زمینه میگوید: تا پایان سال ۲ میلیون تبعه خارجی از کشور خارج خواهند شد.
**استان البرز یکی از قربانیان مهاجرت اتباع غیرقانونی
اما یکی از استانهایی که در این زمینه با مشکل جدی حضور اتباع دست و پنجه نرم میکند، استان البرز است. در این استان بروز و ظهور اتباع بیگانه موجب شده تا مسئولان فکری جدی برای حضور تبعههای بیگانه بدون مدارک اقامتی بیندیشند.
«مجتبی عبداللهی» استاندار البرز در گفتوگو با خبرنگار جامعه دفاعپرس، در این زمینه میگوید: در استان البرز توانستیم یک کنترل نسبی درباره جمعآوری اتباع غیرمجاز داشته باشیم و وضعیت را بهتر کنیم؛ البته برای بهتر شدن وضعیت موجود و رسیدن به وضعیت عالی و پایدار، نیاز به تلاش بیشتری داریم. امیدوارم با تلاشهایی که در حال انجام است و انسجام و عزمی که در جهت ساماندهی اتباع وجود دارد، بتوانیم وضعیت را بهتر از قبل کنیم.
وی میافزاید: در استان البرز اتباع غیرمجاز جمعآوری و به کمپها منتقل و اثر انگشت و عنبیه چشم آنها ثبت میشود. اتباعی که بدین ترتیب جمع آوری میشوند، غیرمجاز هستند و در مرز اجازه ورود ندارند؛ چرا که این اطلاعات شبکه است و اگر بخواهند با ویزا وارد کشور شوند به علت اینکه غیر مجاز بودند، دیگر به این افراد ویزا تعلق نمیگیرد و این رویه جهت کنترل اتباع ادامهدار خواهد بود.
انتهای پیام/281