حجت‌الاسلام‌ اخلاقی: ظرفیت‌های فرهنگی مشهد سرمایه‌ای ملی برای جهان اسلام است

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی گفت: ظرفیت‌های فرهنگی مشهد سرمایه‌ای ملی برای جهان اسلام است.
کد خبر: ۷۴۵۲۰۱
تاریخ انتشار: ۲۰ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۳:۲۷ - 10May 2025

به گزارش دفاع‌پرس از خراسان رضوی، حجت‌الاسلام‌والمسلمین «حسنعلی اخلاقی‌امیری» نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی؛ در نشست مشترک کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر مشهدمقدس با کمیسیون فرهنگی مجلس، با اشاره به سابقه حضور خود در شورای شهر مشهد از سال ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۶، بر اهمیت راهبردی این کلان‌شهر در معادلات فرهنگی کشور و حتی جهان اسلام تأکید کرد.

حجت‌الاسلام‌ اخلاقی: ظرفیت‌های فرهنگی مشهد سرمایه‌ای ملی برای جهان اسلام است

وی در ابتدای سخنان خود ضمن گرامیداشت حضور دبیر شورای عالی حوزه علمیه خراسان، حجت‌الاسلام رضا حُجَجی، این دیدار را فرصتی برای تجدید خاطرات و تعمیق ارتباطات میان نمایندگان مجلس و شورا‌های شهری دانست.

اخلاقی‌امیری با تشریح جایگاه مهم کمیسیون فرهنگی مجلس گفت: کمیسیون فرهنگی تنها کمیسیون مجلس است که سه وزارتخانه کلیدی کشور، شامل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت ورزش و جوانان، و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، به‌طور مستقیم زیرمجموعه آن قرار دارند.

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی افزود: علاوه بر این، حدود ۶۰ نهاد و دستگاه فرهنگی دیگر نیز بودجه خود را از طریق این کمیسیون دریافت می‌کنند و این کمیسیون وظیفه نظارت بر عملکرد و جهت‌گیری‌های فرهنگی این مجموعه‌ها را بر عهده دارد.

وی در ادامه سخنان خود با تأکید بر ظرفیت منحصر‌به‌فرد شهر مشهد در حوزه‌های فرهنگی و مذهبی بیان کرد: شهر مشهد ظرفیتی عظیم و استثنایی دارد که هرگونه سرمایه‌گذاری فرهنگی در آن، با ضریب تکثیر بالا به سراسر کشور و حتی فراتر از مرز‌ها تسری پیدا می‌کند. مشهد در حال حاضر نه‌تنها پذیرای زائران داخلی بلکه مقصد زائرانی از بیش از ۱۰۳ ملیت گوناگون است که عمدتاً با هدف زیارت امام رضا (ع) به این شهر وارد می‌شوند.

نماینده مجلس شورای اسلامی همچنین گفت: زائرانی که به مشهد می‌آیند، دیگر به شهرهایی، چون اصفهان، شیراز یا تهران نمی‌روند. برای آنان مشهد مقصد اصلی است و پس از زیارت، از طریق فرودگاه بین‌المللی شهید هاشمی‌نژاد به کشورشان بازمی‌گردند. این امر نشان می‌دهد که مشهد، پایتخت معنوی ایران، باید در مرکز توجه راهبردی دولت برای تحقق تحولات فرهنگی قرار گیرد.

اخلاقی‌امیری تأکید کرد: باور ما در کمیسیون فرهنگی این است که اگر قرار باشد تحولی بنیادین در حوزه فرهنگ کشور شکل بگیرد، بهترین نقطه برای آغاز آن شهر مشهد است؛ چراکه علاوه بر پایین بودن هزینه‌ها، سرعت دستیابی به نتایج و تأثیرگذاری آن بسیار بالاست.

وی در پایان با اشاره به تقارن این جلسه با ایام ولادت امام رضا علیه‌السلام، اظهار امیدواری کرد این هم‌افزایی‌ها منجر به برکات گسترده‌ای در حوزه فرهنگ و زیارت در سطح ملی و فراملی شود و افزود: زیارت یکی از مهم‌ترین ابزار‌های تربیتی در منظومه فرهنگی ماست، چراکه الگو‌هایی عینی و کاربردی را به جامعه معرفی می‌کند.

ظرفیت‌های فرهنگی، مذهبی و ورزشی مشهد نیازمند حمایت‌های نظام‌مند و دائمی است

«سید علی یزدی‌خواه»، نایب‌رئیس اول کمیسیون فرهنگی مجلس نیز ضمن بیان دغدغه‌ها و اقدامات انجام‌شده برای تقویت ظرفیت‌های مذهبی، فرهنگی و اجتماعی شهر مشهد، از اهمیت ویژه این کلان‌شهر در معادلات فرهنگی و زیارتی کشور سخن گفت.

وی در ابتدای سخنان خود با اشاره به جایگاه والا و معنوی مشهد مقدس، عنوان کرد: هرچند توجه فرهنگی به مشهد الرضا در سال‌های اخیر رو به افزایش بوده، اما شأن این شهر فراتر از آن چیزی است که تاکنون محقق شده و نیازمند تقویت و تمرکز بیشتر منابع ملی است.
وی افزود: در چارچوب برنامه هفتم توسعه، تلاش کرده‌ایم برخی از دغدغه‌های مشهد را از طریق قانونی پیگیری و رفع کنیم.

یزدی‌خواه با اشاره به برخی اقدامات مهم صورت‌گرفته در این راستا تصریح کرد: یکی از این اقدامات، پیشنهاد و تصویب اخذ عوارض گمرکی برای زائران غیرایرانی در بدو ورود به مشهد است که با هدف تأمین منابع پایدار فرهنگی و زیارتی تعریف شده و به تقویت زیرساخت‌های خدماتی این حوزه کمک می‌کند.

وی افزود: در همین راستا، منابعی نیز برای تربیت و توسعه کارگاه‌های آموزشی و زیارتی در مشهد اختصاص داده‌ایم و همچنین در جدول ۱۰ بودجه کشور، ردیف‌های مربوط به تقویت اعتبارات استانی، تقویت حوزه‌های علمیه، به‌ویژه حوزه علمیه خراسان، و نیز ارتقاء وضعیت آستان قدس رضوی را افزایش داده‌ایم.

نایب‌رئیس اول کمیسیون فرهنگی مجلس به حمایت از رویداد‌ها و برنامه‌های فرهنگی اشاره کرد و گفت: اعتبارات مربوط به این‌گونه رویداد‌ها را با هدف ترویج فرهنگ زیارت و تقویت مناسبات دینی افزایش دادیم. همچنین مجموعه‌های خدماتی، نظافتی و پشتیبانی وابسته به حرم مطهر رضوی نیز در بودجه سالانه مورد توجه قرار گرفته‌اند.

 یزدی‌خواه تصریح کرد: در حوزه مساجد نیز یک بودجه اختصاصی ویژه در نظر گرفته شده که به‌واسطه آن تقویت، بازسازی و نوسازی مساجد و فضا‌های دینی در دستور کار قرار گرفته است. این اقدام‌ها همه با رویکرد افزایش اثربخشی فرهنگی مشهد در مقیاس ملی و بین‌المللی انجام شده است.

وی از نهاد‌های فرهنگی درخواست کرد که عملکرد خود را به‌صورت شفاف در حوزه‌های مختلف، به‌ویژه در زمینه‌هایی همچون مقابله با آسیب‌های اجتماعی، ارتقای وضعیت جوانان، و گسترش فعالیت‌های ورزشی گزارش دهند. 

نایب‌رئیس اول کمیسیون فرهنگی مجلس تأکیدکرد: خروجی اقدامات باید در کاهش آسیب‌های اجتماعی، ارتقای روحیه جوانان، و موفقیت تیم‌های ورزشی مشهد در سطح ملی مشهود باشد.

 یزدی‌خواه با اشاره به برخی مسائل حاشیه‌ای مطرح‌شده در جلسه، خاطرنشان کرد: برخی نماد‌ها یا رویکرد‌ها که از بیرون ممکن است نشانه کم‌توجهی به اصول ارزشی یا بی‌اعتنایی به مقام رفیع رهبری و امام رضا (ع) تلقی شود، می‌تواند اثرات نامطلوبی در افکار عمومی داشته باشد و باید با دقت بیشتری در نمادپردازی‌ها و رفتار‌های فرهنگی برخورد کرد.

وی بر ضرورت تقویت مشارکت بین مجلس و مدیریت شهری تأکید کرد و گفت: مشهد نیازمند یک برنامه‌ریزی منسجم و حمایت‌گرایانه از سوی همه دستگاه‌هاست. ما در مجلس آماده‌ایم تا پیشنهاد‌های اصلاحی، از جمله آنچه مربوط به صندوق قانون اساسی یا ساختار‌های حمایتی است، در قالب لایحه یا طرح بررسی کنیم. در این مسیر، همکاری مدیریت شهری مشهد و نهاد‌های فرهنگی استان کاملاً حیاتی است.

نایب‌رئیس اول کمیسیون فرهنگی مجلس افزود: ما در این مسیر خدمتگزار مردم هستیم و هر گونه پیشنهاد، برنامه یا طرحی که بتواند مشهد را به جایگاه واقعی خود در فرهنگ ایران و جهان اسلام نزدیک‌تر کند، مورد حمایت کامل کمیسیون فرهنگی مجلس خواهد بود.

انتهای پیام/

نظر شما
پربیننده ها