عملیات «الی‌بیت‌المقدس» و پشت جبهه‌ای که با منافقین ناامن شد

در روز‌هایی که دفاع مقدس اخبار مهم کشور را به خود اختصاص می‌داد، در داخل کشور درگیری‌های سخت امنیتی جریان داشت و ترور‌های کور سازمان منافقین و گروه‌های دیگر امنیت را در شهر‌ها مخدوش کرده بود.
کد خبر: ۷۴۷۸۸۳
تاریخ انتشار: ۰۶ خرداد ۱۴۰۴ - ۰۵:۳۹ - 27May 2025

گروه حماسه و جهاد دفاع‌پرس ـ علیرضا جلالیان: لزوم توجه به دشواری‌های دهه شصت برای عبرت‌گیری و درست اندیشی، بار‌ها توسط رهبر معظم انقلاب اسلامی مورد تایید قرار گرفته؛ چرا که این مهم می‌تواند ابعاد مهمی از وضعیت کشور را در آن سال‌ها نشان دهد. تطبیق تاریخ دفاع مقدس با تاریخ امنیتی و انتظامی درون کشور شاید یکی از موارد مغفول مانده در این برهه باشد.

عملیات بیت المقدس و پشت جبهه‌ای که با منافقین ناامن شده

به همان نسبت که رزمندگان اسلام در چنین تاریخی در سال ۱۳۶۱ در حال فتح خرمشهرند، تیم‌های اطلاعات سپاه و کمیته انقلاب هم درگیر کشف و ضربه به خانه‌های تیمی منافقین یا گروه رجوی هستند. البته تحولات جدایی‌طلبی در برخی مناطق کشور همچنان وجود دارد و ماجرای برخورد با حزب توده، مقابله با گروه‌های چپ، ترور و شهادت سران کشور همه در همین برهه‌ها اتفاق افتاده، اما بزرگترین معضل امنیتی داخلی در برهه اردیبهشت ماه سال ۶۱ همین تیم‌های ترور منافقین، خانه‌های تیمی و ترور‌های کور است. بعضا در کوچه وخیابان صدای تیراندازی شنیده می‌شود که یا عملیات ترور است یا عملیات زیر ضربه بردن خانه‌های تیمی.

غائله اسفند ۱۳۶۰

شروع غائله از اسفند ۱۳۶۰ و دانشگاه تهران است، بنی صدر در جنگ به بن‌بست رسیده و وارد فاز مقابله سیاسی با بزرگان انقلاب به ویژه شهید بهشتی شده. در دانشگاه تهران طرفداران بنی صدر با حمایت ویژه تشکیلات مجاهدین خلق، «سمپاد‌ها» و «میلیشیای» آنها اغتشاش برپا کردند و بخشی از نیرو‌های حزب اللهی ضرب شتم شدیدی شدند.

ماجرا به بررسی عزل بنی صدر رسید. پیش از عزل از ریاست جمهوری حضرت امام وی را از مسئولیت فرماندهی کل قوا عزل کرد، بنی صدر همراه با مسعود رجوی در لباس زنانه گریخت و عملا مبارزه مسلحانه مجاهدین خلق شروع شد.

عملیات بیت المقدس و پشت جبهه‌ای که با منافقین ناامن شده

تشکیلات منسجم خطرناک

مجاهدین خلق که داعیه مبارزه مسلحانه با رژیم سلطنتی پهلوی را داشتند توانسته بودند یک تشکیلات فکری و گسترده ایجاد کنند، هرچند به نظر می‌رسد مسعود رجوی ساخته دست ساواک بوده و بعد از حذف رهبران دیگر این گروه به عنوان رهبر ارشد معرفی شده و این سازمان ابعاد خطرناکی اعتقادی پیدا کرده و حالا با حجم بالای طرفدار، تعداد زیادی نشریه و روزنامه هم داشتند و کتب مبنایی آنها به وفور در میدان انقلاب پیدا می‌شد.

ارتباط این گروه با آیت الله طالقانی که از زندانی‌های رژیم سابق بود باعث شده بود که آیت الله طالقانی به آنها اطمینان داشته باشد، اما افرادی همچون شهید مطهری و دیگر بزرگان نگاه خوبی به این گروه با افکار انحرافی نداشتند. حتی حضرت امام خمینی(ره) در نجف بعد از ملاقات رهبران این گروه به اعتقادات خطرناک و انحرافی آنها به اطرافیان اشاره کرد.

عملیات بیت المقدس و پشت جبهه‌ای که با منافقین ناامن شده

تسلیح گستره گروه‌های چپ

از آنجایی که این سازمان دارای تشکیلات بود با عضوگیری بالا با شروع انقلاب در دهه فجر ۵۷ به سرعت دستورالعمل جمع‌آوری سلاح از پادگان‌ها و تجهیز گروه‌های خود را صادر و در این مدت توانسته بود حجم بالایی از سلاح را تامین و همه تشکیلات خود را مسلح کند. آموزه‌های امنیتی و ضدجاسوسی در این گروه به شدت رواج داشت. جالب آنکه در تشکیل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تنها گروه مسلحی که شورای انقلاب قادر به انحلال و ادغام آن در قالب سپاه نشد همین تشکیلات بود. وقتی که آیت الله طالقانی حفاظت از نمازجمعه تهران را به این گروه واگذار کرد بخشی از پاسداران انقلاب در راس آنها شهید محمد بروجردی با این اقدام مخالفت کرده و بعد از مدتی با تلاش او حفاظت نماز جمعه به سپاه واگذار شد.

دوستان شهید بروجردی تعریف می‌کنند که در بررسی مجاهدین خلق متوجه شدیم که اینها علاوه بر اشغال برخی ساختمان‌های دانشگاه تهران، ساختمان وزارت بازرگانی را کامل اشغال کرده و کل تشکیلات خود را در آن مستقر کرده‌اند، انبار تسلیحات دارند و حتی در زیر زمین این ساختمان تمرین تیراندازی با کلت هم دارند و به‌صورت گسترده این تمرینات را علاوه بر برگزاری دوره‌های آموزشی امنیتی و اعتقادی انجام می‌دهند. 

عملیات بیت المقدس و پشت جبهه‌ای که با منافقین ناامن شده

منافقین نام با مسمایی بود

نام منافقین هم از این جهت روی این سازمان قرار داده شد که سایر گروه‌های چپ مبارز مسلح مرام مارکسیستی داشتند و اعتقاد دینی در آنها وجود نداشت، اما این تشکیلات معتقد بود اسلام الگوی مبارزه ندارد، لذا ما که مسلمانیم، اما الگوی مبارزه را از مارکسیسم می‌گیریم و مارکسیسم اسلامی را رقم زدند و با شروع ترور‌ها مشخص شد اسلام از تعریف این جریان چیزی متفاوت با اسلام حقیقی است، کما این‌که دست به کشتار مردم عادی زدند، اما مراسم‌های باشکوه عزاداری ائمه برگزار می‌کردند، حتی بعد از اشغال عراق توسط آمریکا در سال ۲۰۰۲ و دست یافتن به اسناد این سازمان در اطلاعات عراق نشان داد که اینها قبل از غعملیات مرصاد در حرم حضرت ابولافضل العباس اقدام به توسل برای پیروزی هم کرده‌اند و ... تغییرات ایدئولوژیکی همچون طلاق سازمانی و ... ماهیت نفاق این‌ها را مشخص کرد.

عملیات بیت المقدس و پشت جبهه‌ای که با منافقین ناامن شده

روایت اسناد

در اینجا با توجه به اسناد موجود تنها به برخی از مصادیق و تطبیق آن با عملیات‌های دفاع مقدس می‌پردازیم. مثلا در برهه عملیات الی بیت المقدس به دو مورد از اسناد اشاره خواهد شد.
 
۲۵ اردیبهشت ماه سال ۱۳۶۱؛ «اعضای سازمان مجاهدین خلق (منافقین) در یک مورد بمب گذاری و سه مورد ترور در تهران و شیراز چند تن از مدافعان انقلاب اسلامی را شهید و مجروح کردند. چند نفر از اعضای این سازمان نیز کشته و تعدادی دستگیر شدند.

به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی ساعت ۸ صبح امروز براثر انفجار بمبی که در داخل یک کیف دستی جاسازی شده و در دفتر مراجعات مسجد امام خمینی بازار تهران کار گذاشته شده بود، ۲ نفر به طور سطحی مجروح شدند. انفجار این بمب دقایقی پس از شروع جلسه هفتگی اعضای انجمن‌های اسلامی بازار و اصناف تهران رخ داد.

روابط عمومی ستاد مرکزی کمیته‌های انقلاب اسلامی نیز گزارش داد: صبح امروز، سرنشینان منافق یک خودرو به سوی ۲ نفر از روحانیون که از ائمه مساجد تهران بودند شلیک کردند و یک نفر از آنها به نام حجت الاسلام سید فرج الله حسینی را شهید و فرد دیگر را مجروح کردند و هنگامی که مردم حاضر در صحنه سراسیمه در صدد اعتراض به این عمل ننگین برآمدند، با خودرو یک بانوی مذهبی را زیر گرفته و به شهادت رساندند و فرزند خردسالش را مجروح کردند.

در پی این وقایع پاسداران کمیته‌های انقلاب اسلامی و تکاوران شهربانی به تعقیب منافقین پرداخته و در یک درگیری خیابانی که با عملیات پاسداران و تکاوران و دخالت گروهی دیگر از منافقین همراه بود ۴ منافق کشته و تعدادی دیگر دستگیر شدند. همچنین ۲ خودروی منافقین که قبلا سرقت شده بودند و چندین تفنگ (۳ کلاشنیکف، کلت کمری و استاد درون سازمانی به دست آمد. لازم به ذکر است این منافقین قبلا در چندین فقره سرقت مسلحانه و به شهادت رساندن ۲ نفر از پاسداران کمیته‌های انقلاب اسلامی شرکت داشته‌اند.

روابط عمومی ستاد مرکزی کمیته‌های انقلاب اسلامی همچنین در گزارشی دیگر اعلام کرد. ساعت ۱۰ شب دو منافق موتورسوار در تقاطع چهارراه هاشمی تهران با شلیک چند گلوله یکی از برادران حزب اللهی را به شهادت رساندند. مردم همیشه در صحنه با دیدن این حادثه به تعقیب موتورسواران مهاجم پرداختند و یکی از آنها را دستگیر کردند. از سوی دیگر، یک واحد گشتی کمیته، دیگر تروریست فراری را تعقیب کرد و او نیز در فاصله چند کیلومتری محل حادثه دستگیر شد. مهاجم دستگیر شده وقتی دید راه فرار ندارد با خوردن قرص سیانور خودکشی کرد. از منافقین مذکور ۲ سلاح کمری و مقداری مواد منفجره تی ان تی به دست آمد.

در شیراز فردی که با نارنجک دستی قصد حمله به خودروی گشت سپاه پاسداران را داشت براثر انفجار نارنجک در دستش کشته شد. این حادثه هنگامی روی داد که پاسداران به فرد مزبور طنین شده و قصد داشتند او را دستگیر کنند.»

عملیات بیت المقدس و پشت جبهه‌ای که با منافقین ناامن شده

راوی خانه‌های تیمی و ترور

در مورد دیگر چنین آمده: ۲۸ اردیبهشت ماه ۱۳۶۱؛ «در آخرین ضربات وارد شده بر سازمان مجاهدین خلق (منافقین)، ۳ خانه تیمی این سازمان در تهران و بابل متلاشی و یکی از عناصر اصلی آن در اهواز کشته شد.

خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی گزارش کرد: جان برکفان سپاه پاسداران با شناسایی قبلی یک لانه تیمی منافقین در خیابان شهریور در منطقه محمودیه واقع در شمال تهران صبح امروز طی یک سری عملیات هماهنگ با به هلاکت رساندن ۷ تن از منافقین که در این لانه فساد حضور داشتند یکی دیگر از پایگاه‌های عوامل مزدور امپریالیسم را به تصرف خود درآوردند. در این عملیات برادران هوشیار سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با به دست آوردن مقادیری زیاد اسکناس سالم و نیم سوخته ۴ قبضه اسلحه و تعدادی نارنجک و کلت کمری و مقدار قابل توجهی مهمات همگی سالم به مرکز عملیاتی خود بازگشتند.)

وجود یک خانه تیمی در یکی از خیابان‌های شهرستان بابل، پاسداران این خانه را محاصره و از ساکنان آن خواستند که بدون مقاومت تسلیم شوند پاسداران دقایقی بعد وارداین خانه شدند و ساکنان را دستگیر کردند. به دنبال دستگیری این افراد فاش شد که یک مرکز تجمع دیگر نیز تحت پوشش خیاطی فعالیت می‌کند. پاسداران انقلاب این خیاطی را هم محاصره و ۳ نفر را دستگیر کردند. یک مقام مسئول در کمیته مرکزی انقلاب اسلامی خوزستان نیز اعلام کرد که با پیگیری و شناسایی نیرو‌های این کمیته یکی از اعضای مرکزیت منافقین در سطح استان خوزستان، در یک درگیری در اهواز کشته شد.»

منافقین تنها نبودند

علاوه بر مجاهدین خلق گروه‌های دیگر هم در این راستا اقداماتی داشتند، برای نمونه به این سند توجه کنید: 

۲۲ اردیبهشت سال ۱۳۶۱؛ «در تازه‌ترین ضربات وارد شده بر بازماندگان گروه‌های ضد انقلاب امروز یک خانه تیمی متعلق به سازمان مجاهدین خلق (منافقین) در تهران و ۱۰ خانه تیمی متعلق به سازمان پیکار در راه آزادی طبقه کارگر در شیراز با تلاش نیرو‌های سپاه پاسداران انقلاب اسلامی متلاشی شد. در واکنش به این دو عملیات عناصر این دو سازمان نیز ۴ نفر را در تهران و یک نفر را در شیراز به شهادت رساندند.

به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی در پی کشف یک خانه تیمی منافقین در خیابان دستور تهران، نیرو‌های پاسدار از ساعت ۶ صبح با ساکنان این خانه درگیر شدند. در این درگیری که تا ساعت ۰۹:۱۵ ادامه داشت ۶ نفر از منافقین کشته شده و تعدادی اسلحه نیز از آنان به دست آمد. گزارش روابط عمومی ستاد مرکزی سپاه پاسداران حاکی است در شیراز نیز پس از شناسایی خانه تیمی متعلق به گروه پیکار سپاه پاسداران این شهر در عملیاتی با حمله به این خانه‌ها بیش از ۷۰ نفر از بازماندگان این گروه را که گفته می‌شود به دنبال ضربات وارد شده به آنها در ماه‌های گذشته از سایر شهر‌ها به شیراز آمده و قصد خروج از کشور را داشتند، دستگیر کردند.

در واکنش به عملیات سپاه پاسداران در کشف و انهدام خانه تیمی سازمان مجاهدین خلق (منافقین) در تهران ساعت ۸ صبح سه تن از عناصر این سازمان در خیابان سهروردی به راننده یک اتومبیل تویوتا حمله کرده و با زور و تهدید اتومبیل را به سرقت بردند و در خیابان مبارزان ابتدای خیابان زهره یکی از مأموران کلانتری ۵ را که با موتور سیکلت در حال گشت بود با رگبار گلوله به شهادت رساندند و از محل گریختند. این مهاجمان مسلح سپس اتومبیل سرقتی را رها کردند و بعد از ربودن یک اتومبیل پژو به زور اسلحه در میدان ونک راه را بر خودروی گشت ۳ تن از تکاوران پلیس تهران بسته و یک نارنجک به داخل اتومبیل پرتاب کردند که براثر انفجار آن ۲ تن از سرنشینان خودرو به شهادت رسیدند. هم زمان سرنشینان یک اتومبیل دیگر که چهار روز قبل به سرقت رفته بود به سوی تکاور سوم آتش گشودند و او را نیز شهید کردند. در این حادثه ۲ عابر یک کارگر ساختمانی و یک پسر خردسال نیز مجروح شدند.

در شیراز نیز مهاجمان مسلح به سوی یکی از اعضای سپاه پاسداران این شهر که عازم محل خدمت خود بود تیراندازی کرده او را به شهادت رساندند و سپس متواری شدند.»

این البته تنها بخش کوچکی از اسناد آن هم در یک برهه چند روزه است و شاید این اخبار در کشاکش اخبار عملیات بیت المقدس در همان زمان وقوع و سال‌های بعد کم فروغ بود.

چه رزمندگانی که در جبهه‌های دفاع مقدس آسیب یا جراحتی ندیدند، اما در جریان ترور‌های کور منافقین هدف تیم‌های ترور قرارگفتند.

در این میان نباید فراموش کرد که در حق نیرو‌های امنیتی کشور اجحاف شد، چراکه همه نگاه‌ها به سمت رزمندگان در جبهه بود و کسی این نیرو‌ها را در اطلاعات سپاه، کمیته انقلاب، دادستانی و ... را ندید حتی امروز هم برخی از این نیرو‌ها را به سبب حضور در سپاه و عدم داشتن سابقه جبهه شماتت می‌کنند در حالی که جبهه جنگ این عزیزان خانه و کاشانه خودشان بود.

انتهای پیام/ 119

نظر شما
پربیننده ها