به گزارش گروه بینالملل دفاع پرس، «جان کربی» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز سهشنبه از پاسخ به سوالی در مورد احتمال ایجاد دسترسی برای انجام مبادلات دلاری توسط ایران، خودداری کرد.
از هفته گذشته گروهی از نمایندگان کنگره که عمدتا جمهوریخواه هستند، با بیان این ادعا که کاخ سفید در حال بررسی اعطای حق مبادلات دلاری و دسترسی به نظام مالی آمریکا به ایران است، علیه چنین اقدامی وارد عمل شده و قصد دارند این موضوع را در کنگره نیز مورد بررسی قرار دهند.
این نمایندگان میگویند دادن دسترسی دلاری به ایران، حتی به صورت محدود بر خلاف مفاد توافقی است که 23 تیر ماه سال گذشته بین ایران و گروه موسوم به 1+5 منعقد شد.
در نشست خبری روز گذشته سخنگوی وزارت خارجه آمریکا یکی از خبرنگاران با اشاره به اظهارات این نمایندگان، گفت آیا گمانهزنیهای اعضای کنگره مبنایی در واقعیت دارد یا نه، که کربی گفت: «خوب روشن است که ما از نگرانیهای اعضای کنگره از زمان توافق و حتی پیش از توافق، مطلع بودهایم و به رایزنی و بحث در مورد این موضوعات و نگرانیهای اعضای کنگره، ادامه میدهیم. وزیر خارجه همچنان به این مسئله متعهد است. در مورد این موضوع خاص هم من شما را به وزارت خزانهداری ارجاع میدهم.»
وی در ادامه در پاسخ به اصرار خبرنگار که خواستار پاسخ صریح او بود، گفت: «آنچه میتوانم بگویم این است که ما از این نگرانیها مطلع هستیم و در حال بحث در مورد این نگرانیها با اعضای کنگره هستیم. تصور میکنم که فعلا بیش از این اظهارنظر نکنم. این مسئله تا حد زیادی به وزارت خزانهداری مربوط است.»
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا سپس در پاسخ به این سوال که آیا این وزارتخانه معتقد است که بر اساس توافق ایران باید حق مبادلات دلاری داشته باشد یا نه، گفت: «باز هم میگویم که دیدگاه ما در مورد تعهداتمان ذیل برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) هیچ تغییری نکرده است و این تعهدات و الزامات را انجام خواهیم داد. ما به مشورت با کنگره در مسیر پیش رو ادامه خواهیم داد. در مورد این نگرانی خاص هم من شما را به وزارت خزانهداری ارجاع میدهم.»
در ماههایی که از اجرای توافق هستهای میگذرد، تداوم ممنوعیت دسترسی ایران به سیستم مالی آمریکا و استفاده از دلار در مبادلات ارزی موجب شده تا بسیاری از بانکهای اروپایی از سرمایهگذاری و همکاری اقتصادی با ایران بازبمانند. در سالهای گذشته چندین بانک اروپایی به دلیل همکاری با ایران از سوی آمریکا جریمه شدهاند؛ جریمههایی که گاها چند میلیارد دلار بودهاند.
دستیاران کنگره و کارشناسان خبرگزاری آسوشیتدپرس گفتهاند که هنوز نمیدانند که دولت آمریکا در صورت تصمیم به دادن دسترسی به ایران، قصد دارد این کار چطور انجام دهد. به گفته آنها، یکی از احتمالاتی که ممکن است مورد بررسی باشد، این است که به مراکز تهاتر در هنگ کنگ اجازه مبادله دلاری با بانکها و شرکتهای ایرانی داده شود.
«اد رویس» رئیس کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا هفته گذشته در نامهای به باراک اوباما رئیسجمهور این کشور از اینکه ممکن است دولت اوباما مجوز استفاده شرکتهای ایرانی از دلار در تبادلات مالیشان در داخل و خارج آمریکا را صادر کند، ابراز نگرانی کرد.
پایگاه «واشنگتن فری بیکن»، نزدیک به محافظهکاران هم به نقل از اعضای ارشد کنگره نوشته است که قانونگذاران آمریکایی در حال بررسی گزینههای ممکن برای پاسخ به تلاش احتمالی دولت اوباما برای اعطای دسترسی ایران به بازار مالی آمریکا خبر داده و نوشته است که اعضای کنگره معتقدند که چنین اقدامی ساختار مالی جهان را در معرض تهدید قرار میدهد.