گروه فرهنگ دفاعپرس - زهرا صلواتی؛ سریال «عاشورا» به کارگردانی هادی حجازیفر در شبهای ماه محرم روی آنتن شبکه یک سیما رفته است. در این سریال بخشی از مجاهدتهای فرمانده لشکر ۳۱ عاشورا، شهید مهدی باکری و برادرش حمید باکری به تصویر کشیده میشود. هادی حجازیفر، ژیلا شاهی، وحید حجازیفر، معصومه ربانینیا، وحید آقاپور و روحالله زمانی از جمله بازیگران این سریال بهشمار میروند.
سریال عاشورا نسخه تلویزیونی و مطول فیلم «موقعیت مهدی» است که در زمره فیلمهای دفاع مقدس در سالهای اخیر قرار میگیرد که تحسین عمومی را برانگیخته و باب طبع مخاطبان عام و منتقدان و کارشناسان سینما به شکل توامان بوده است. این فیلم در چهلمین جشنواره فجر برنده پنج جایزه از جمله سیمرغ بلورین بهترین فیلم شد و توانست در اکران هم عنوان پرفروشترین فیلم دفاع مقدس تاریخ سینمای ایران را از آن خود کند. موقعیت مهدی مورد تمجید رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز قرار گرفته است. فیلم موقعیت مهدی در زمان اکران نزدیک به ۱۵ میلیارد تومان فروش داشت.
در سینمای دفاع مقدس فیلم خوب ساخته میشود، اما کم. مقصود نه این است که فیلمهای بد هم در این ژانر تولید میشود و آثار را میتوان به دو دسته خوبها و بدها تقسیم کرد که خوشبختانه، بیش و کم همه فیلمهای تولید شده در حوزه دفاع مقدس دستکم در بازه زمانی یکدهه گذشته، آثار برخوردار و قابل قبولی بودهاند. مشکل اصلی اینجاست که اصولا سالانه در سینمای دفاع مقدس بیشتر از دو سه فیلم تولید نمیشود که امکان ردهبندی و تقسیم کیفی آنها وجود داشته باشد. هر چند همین آثار انگشتشمار هم مقبول و جذاب هستند، اما این واقعیت، غیرقابل کتمان و انکار است که سینمای دفاع مقدس سالهاست که افول کرده و رو به زوال میرود.
نه فقط سینمای دفاع مقدس که خود مقوله سینما نیز عنوان یک هنر_ صنعت نیز در سالهای اخیر روند رو به نزولی را طی کرده و هنر هفتم دیگر آن رونق گذشته را ندارد. فرآیند فزاینده تعطیلی سالنهای سینما موید این نکته است که مردم دیگر چندان رغبتی برای حضور فیزیکی در سالنها و تماشای فیلمها ندارند.
از سوی دیگر، تلویزیون هم در سالهای اخیر با رقبای قدر و جدی داخلی و خارجی مواجه بوده و نیاز به برنامهریزی و همت جدیتر برای جذب مخاطب داشته است. این حقیقت را نه فقط گزارشها میدانی و رصدهای اجتماعی که حتی آمار مرکز نظرسنجی سازمان صداوسیما نیز تایید میکنند. از سوی دیگر، سپهر رسانهای امروز مختصات و ویژگیهای دیروز را ندارد و رسانههای متعددی در عرصه تولید سریال فعال هستند که باعث شکلگیری رقابت تنگاتنگی در این حوزه شده است.
در چنین شرایطی سینما و بهطور مشخص سینمای دفاع مقدس و تلویزیون میتوانند دست به دست هم دهند و با همافزایی و همکاری، اسباب خشنودی مخاطب و رجعت دوباره او را فراهم آورند. یکی از این همافزاییها، پخش فیلمهای موفق دفاع مقدس به شکل سریال از تلویزیون است. مردم در یکی دو دهه اخیر نشان دادهاند که اگر فیلم جذاب و قابل اعتنایی در ژانر دفاع مقدس تولید شود، از آن استقبال میکنند. این رویکرد و قاعده درباره نسخه تلویزیونی این فیلمها نیز مصداق دارد و تجربه پخش فیلمهایی مانند «لیلی با من است» است در دهه ۷۰ و «ایستاده در غبار» در دهه ۹۰ به شکل سریال از قاب جادویی، نشان داده که آثار توانمند سینمای دفاع مقدس در پخش تلویزیونی نیز با اقبال عمومی مواجه میشوند. اتخاذ چنین سیاستی، یک دستاورد با برکت دیگر را نیز به عنوان هدفی غایی با خود به همراه دارد که همانا آشنایی مردم و به ویژه نسل جوان با حماسه دفاع مقدس و ایثار رزمندگان است؛ آن هم در مقیاس وسیعتر و با جامعه مخاطبان هدف گستردهتر.
مخاطبان قدیمی تلویزیون عموما خاطرات خوشی از فیلمهای دفاع مقدس که به شکل مینیسریال از این رسانه پخش شدهاند، دارند. نسخه تلویزیونی و مطول یک فیلم این امکان را دارد که سکانسهای درآمده در هنگام تدوین سینمایی را در معرض دید مخاطبان قرار دهد و البته بر اثر امکان ضبط و نمایش صحنههای بیشتر، پرداخت کاملتری به قصه و شخصیتها داشته باشد. پخش سریال عاشورا دقیقا این امکان را برای فیلم «موقعیت مهدی» و دوستداران سینمای دفاع مقدس فراهم آورده است. از سوی دیگر، جامعه گستردهتر و پرشمارتری از مخاطبان هدف که شرایط و فرصت دیدن فیلم را سالنهای سینما نداشتهاند میتوانند به تماشای یک اثر نمایشی جذاب و قابل اعتنا بنشینند.
فرصت تماشای سریال عاشورا را از دست ندهید؛ این سریال پر از سکانسهای درخشان و ماندگار است و نگاهی همهجانبه و چندوجهی دارد به زندگی شهید مهدی باکری، فرمانده سپاه عاشورا.
انتهای پیام/ 121