سالروز عملیات غرورآفرین کربلای یک و آزادسازی مهران در دفاع مقدس

۱۰ تیرماه سال ۱۳۶۵، عملیات کربلای یک با رمز «یا ابوالفضل العباس ادرکنی» به فرماندهی رزمندگان اسلام برگزار شد و پس از ۱۰ روز نبرد بی‌وقفه، شهرستان مرزی مهران و ارتفاعات حساس قلاویزان از اشغال نیرو‌های بعثی عراق آزاد شد؛ عملیاتی که امام خمینی (ره) آن را «مهران را هم خدا آزاد کرد» نامید و نقطه عطفی در تاریخ دفاع مقدس ایران به شمار می‌رود.
کد خبر: ۷۵۹۷۶۴
تاریخ انتشار: ۱۲ تير ۱۴۰۴ - ۱۰:۱۰ - 03July 2025

به گزارش خبرنگار دفاع‌پرس از البرز، عملیات کربلای یک در شرایطی آغاز شد که عراق پس از شکست سنگین در تصرف فاو، در اردیبهشت ۱۳۶۵ موفق به اشغال مهران شده بود و با بهره‌برداری از این پیروزی، جنگ روانی و رسانه‌ای وسیعی علیه ایران به راه انداخته بود. دشمن بعثی که از تاثیر انقلاب اسلامی ایران و شکست‌های پی‌درپی خود در میدان جنگ به شدت نگران بود، به دنبال تثبیت مواضع خود در مهران بود تا ضمن افزایش فشار، امید‌های ایران را تضعیف کند.

دهم تیرماه؛ سالروز عملیات غرورآفرین کربلای یک و آزادسازی مهران در دفاع مقدس

مهران و ارتفاعات قلاویزان که از ابتدا جزو مهم‌ترین کانون‌های مقاومت در استان مرزی ایلام به شمار می‌رفت، پس از هشت سال دفاع مقدس و عملیات‌های متعدد، در عملیات کربلای یک به دست رزمندگان جان‌برکف کشور بازپس گرفته شد. این عملیات با حضور لشکر‌های مختلف سپاه و ارتش، پشتیبانی هوایی و مهندسی رزمی جهاد سازندگی انجام گرفت و منجر به آزادسازی ۱۷۵ کیلومتر مربع از خاک ایران و عراق، بازپس‌گیری جاده‌های استراتژیک مهران-دهلران و مهران-ایلام، و تسلط بر ارتفاعات راهبردی قلاویزان شد.

در این عملیات بزرگ، حدود ۷۰۰ نفر از رزمندگان اسلام شهید و بیش از ۴۵۰۰ نفر مجروح شدند، در حالی که خسارات سنگینی به نیرو‌های بعثی عراق وارد آمد؛ از جمله کشته و زخمی شدن بیش از ۱۰ هزار نفر، اسارت بیش از ۱۲۰۰ نفر، و انهدام یا غنیمت گرفتن ده‌ها دستگاه تانک، نفربر و ادوات جنگی.

آزادسازی مهران در عملیات کربلای یک نقطه عطفی در روند جنگ تحمیلی بود که استراتژی دفاع متحرک عراق را در جبهه میانی با شکست مواجه کرد و امید تازه‌ای به رزمندگان اسلام بخشید. امام خمینی (ره) در پیامی تاریخی تاکید کردند: «مهران را هم خدا آزاد کرد» و این جمله نمادی از ایمان و روحیه قوی رزمندگان در برابر متجاوزان بود.

با وجود اهمیت این عملیات، سالروز آزادسازی مهران هنوز در تقویم رسمی کشور به عنوان روز ملی دفاع مقدس ثبت نشده است؛ موضوعی که مسئولان و مردم استان ایلام سال‌هاست پیگیر آن هستند تا این روز بزرگ در تقویم رسمی به ثبت برسد.

امروز مهران با غرور به عنوان یکی از مهم‌ترین گذرگاه‌های مرزی ایران اسلامی و نماد مقاومت و ایستادگی مردمان این خطه به شمار می‌رود و یاد و خاطره شهدای این نبرد حماسی در قلب مردم زنده است.

انتهای پیام/

برچسب ها: البرز ، کرج ، دفاع پرس
نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار