سردار جلالی: جلوی نشت مواد هسته‌ای و آسیب به مردم را گرفتیم

 رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور اعلام کرد که با اقدامات پدافندی انجام شده در تاسیسات هسته‌ای، از نشت مواد هسته‌ای و شیمیایی و همچنین آسیب به مردم در حمله اخیر آمریکا جلوگیری شد.
کد خبر: ۷۵۹۹۲۷
تاریخ انتشار: ۱۲ تير ۱۴۰۴ - ۲۲:۴۳ - 03July 2025

به گزارش گروه دفاعی امنیتی دفاع‌پرس، سردار «غلامرضا جلالی»، رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور، به تشریح اقدامات انجام‌شده در مقابله با حمله اخیر آمریکا به زیرساخت‌های هسته‌ای ایران پرداخت و گفت: «در حمله‌ای که آمریکایی‌ها علیه زیرساخت‌های ما انجام دادند، این حمله از نظر خودشان بزرگ‌ترین و قوی‌ترین حمله بود، ولی ما با اقدامات پدافند غیرعاملی که انجام دادیم، هیچ‌گونه نشت مواد هسته‌ای، نشت مواد شیمیایی و آسیب به مردم نداشتیم.»

سردار جلالی: جلوی نشت مواد هسته‌ای و آسیب به مردم را گرفتیم+ فیلم

وی افزود: «این موفقیت ناشی از اقدامات پیشگیرانه و برنامه‌ریزی‌هایی بود که از قبل انجام شده بود، که به ما این امکان را داد تا از بروز فاجعه جلوگیری کنیم.»

سردار جلالی در ادامه تصریح کرد که برنامه‌های بازسازی و بهسازی برای مواجهه با آثار حملات در آینده باقی‌مانده است و این موارد در دست اجرا قرار خواهد گرفت.

پدافند غیرعامل، عمدتا پیش بینی و برنامه ریزی اقداماتی است که ما بتوانیم در شرایط تهدید از مردم و زیرساخت‌ها بتوانیم حفاظت کنیم.سازمان پدافند غیرعامل یک سازمان هدایت کننده و سیاستگذار است. مجری دستگاه‌های اجرایی هستند.

سردار جلالی تصریح کرد: در جنگ نابرابر ۱۲ روزه‌ای که آمریکا و اسراییل به ما تحمیل کردند، خدمات اصلی کشور کاملا پایدار بود. ارتباطاتمان، برق، آب، گاز، سیستم پشتیبانی اقلام عمومی مردم، بهداشت، درمان شرایطی پایدار داشت. تهیه طرح‌ها، برنامه‌ها در هر حوزه‌ای، کنترل، تمرین، رزمایش و خیلی از مواردی که ما امروز با آن روبه‌رو شدیم را از قبل اقداماتی در این خصوص انجام دادیم‌.در بخش پدافند غیرعامل‌شان مجموعه دستگاه‌های اجرایی از قبل برنامه ریزی شده بود که اگر آسیب خوردیم، چگونه برگشت پذیری داشته باشیم.در بعضی حوزه‌ها که نواقصی هم وجود داشت به سرعت برطرف شد.

وی افزود: ما از یک سال قبل احتمال حمله به زیرساخت‌های هسته‌ای خود را کاملاً بررسی و طراحی کردیم/در اسفندماه نیز یک‌بار به‌طور کامل در هر سه منطقه زیرساخت‌های هسته‌ای و شهرهای اطراف آن‌ها تمرین کردیم. ما از یک سال قبل به صورت ریز و دقیق برای این چنین شرایطی برنامه ریزی کرده بودیم. آموزش دادیم، تمرین کردیم و حتی در بعضی‌ حوزه‌ها رزمایش هم انجام دادیم.یک اقدام پدافندی در حوزه زیرساخت‌های هسته‌ای و یک‌ اقدام پدافندی در حوزه شهرهای نزدیک آن‌ها انجام دادیم.در بهمن و اسفند سال گذشته طرح‌ها را پیاده سازی، آموزش، تفهیم و اجرایی کردیم. در این خصوص حتی نقش‌ها و وظایف تمام دستگاه‌های  اجرایی تعریف شد.بنده خودم با کمک استانداران قم و اصفهان، رزمایش را به‌طور کامل طی سه روز در آنجا طرح‌ریزی و اداره کردم. الحمدالله نتایج بسیار خوبی نیز به‌دست آمد.

سردار جلالی تاکید کرد: با اقدامات پدافندی در تاسیسات هسته‌ای از نشت مواد هسته‌ای و آسیب به مردم جلوگیری کردیم.در حمله‌ای که آمریکایی‌ها بر علیه زیرساحت‌های ما انجام دادند، از نظر خودشان بزرگترین و قویترین حمله بود.ولی ما با اقدامات پدافند غیرعاملی که انجام دادیم هیچگونه نشت مواد هسته‌ای، نشت مواد شیمیایی و آسیب به مردم نداشتیم.این ناشی از این است که اقدامات از قبل انجام شده بود.البته برنامه‌های بازسازی و بهسازی برای بعدا می‌ماند.

 رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور ادامه داد: رزمایش پدافند پرتوی را در سه مرکز هسته‌ای انجام دادیم، منتهی تدبیر بر این بود که گزارش و اخبار آن منتشر نشود.ماده 58 قانون احکام دائمی تکلیف آموزش عمومی کشور را مشخص کرده است.این ماده دولت و دستگاه‌های فرهنگی را مکلف کرده که آموزش‌های عمومی در خصوص پدافند غیر عامل را بدهند.ما برای این موضوع در شورای عالی پدافند غیرعامل کشور آیین نامه اجرایی مشخص کردیم.تکالیف همه دستگاه‌ها برای آموزشی عمومی را در آنجا مشخص کردیم.آنجا وظیفه ما تهیه محتوا و سیاست‌های کلی بوده است که این‌ها را تنظیم کردیم و به دستگاه‌ها دادیم.منتهی همیشه یک ابهام مطرح بوده که الان اگر ما آموزش جنگ را برای مردم بگوییم، ممکن است مردم بترسند و اقتصاد آسیب ببیند.به این علت که ممکن است نگرانی در  مردم ایجاد کند.

سردار جلالی بیان کرد: باید با شیب تندتری اقدامات پدافندی را به مردم ارائه دهیم/ ما در صداوسیما هم برای آگاهی مردم جلسات مشخصی داشتیم. تکالیف دقیق مشخص شده بودند که چه اقداماتی باید انجام دهیم.ما محتواهایی را در همین ایام هم تولید کردیم که از طریق کانال‌ها و بخش‌های مختلف پخش کردند.اما آن انتظاری که ما هم داشتیم، نبود. علت آن هم شاید همین ابهامات بوده که اگر ما شروع کنیم به تعریف درباره این موضوع سبب استرس و نگرانی ناشی از جنگ برای مردم شود.البته الان به نظر می‌رسد که باید با شیب تندتر و دقیقتر این موضوع برای مردم تشریح شود.

وی گفت: تکلیف تعیین و ایجاد پناهگاه با شهرداری‌ها است. باید علامتگذاری مکان‌های امن جهت اطلاع مردم انجام شود. در سال ۹۸ دستورالعملی در خصوص دفاع و پدافند مردم محور و غیرنظامی تهیه کردیم. این به وزارت کشور و استانداران ابلاغ شده بود.تکلیف تعیین و ایجاد پناهگاه با شهرداری‌ها است. در ساخت متروها یکی از نکات این بوده که بتوانند پناهگاه مردم باشد و صد در صد می‌توان از آن استفاده کرد.در روز‌های گذشته هم ابلاغیه‌ای تهیه کردیم و به استانداران و شهرداران، مکان‌های امن از حمله متروها، پارکینگ‌های طبقاتی، طبقات منهای مجتمع‌های مسکونی و فضاهای امن در خانه‌ها را علامت گذاری کنند تا مردم بتوانند استفاده کنند.ولی این اشکالی به وضعیت‌ فعلی پناهگاه‌ها وارد است و باید حتما شهرداری‌ها و فرمانداری‌ها آن‌ فضاهای امنی که تعریف کردند و در لیست‌هایشان قرار دارد را علامت گذاری کنند تا مردم در شرایط لازم از آن‌ها استفاده کنند.

رئیس سازمان پافند غیرعامل کشور تشریح کرد: در روز دوم جنگ دو استان اقدامات کنترلی در خالی کردن مخازن سوخت را انجام نداده بودند.موارد زیادی داشتیم که دستورالعمل‌ها اجرایی نشده است.مثلا در روز دوم جنگ در دو استان متاسفانه دیدیم که برخی از بخش‌های خصوصی اقدامات دستورالعمل‌ها را انجام نداده بودند. علت هم این بود که می‌گفتند مخازن ما پر و شرکت ما ضرر ده است و اگر بخواهیم انجام دهیم، خسارت آن را چه کسی می‌دهد. البته آن را با فشار دادستانی پیگیری کردیم.

سردار جلالی افزود: پیام رسان واتساپ در مکان یابی و ترور بعضی از فرماندهان حماس نقش داشته است/ مکان یابی شهید هنیه به همین روش انجام شد.🔸استفاده از هوش مصنوعی در تشخیص صدای فرماندهان نقش داشته است.حادثه انفجار پیجرها در لبنان شبهه امکان پذیری این موضوع را حل کرد.رژیم صهیونیستی در وسیله‌ای دستکاری کرد که برای ارتباطات فوریتی استفاده می‌شود. عدم اعتماد ما به تکنولوژی و سخت افزارهای خارجی یک بحث کاملا جدی است. نمونه این را در قطعات بعضی از صنایع خود داشتیم. احتیاط  حکم می‌کند که مردم بعضی از نرم‌افزارهای خارجی که خصومت آن‌ها با ما اثبات شده است استفاده نکنند. اینستاگرام کاملا با ماموریت گیری بخشی از انتشار رسانه‌ای را بر عهده دارد.

وی تاکید کرد: در همین حوادث ۱۲ روزه شما دیدید که ما به سرعت پس از آسیب برگشت‌ پذیری داشتیم و آسیب و آلودگی شیمیایی نداشتیم.بنده ۲۰ روز قبل از آغاز جنگ ۱۲ روزه عسلویه رفتم و دستورالعمل شهید بروجردی را  در حوزه شیمیایی به تمام مسئولین پتروشیمی و گازی به صورت مجزا ارائه دادم.فعالیت پتروشیمی‌ها در کشور ما به صورت گسترده است و گازهای صنعتی مثل کلر، آمونیاک و بقیه موادی که در فرایندهای صنعتی و پتروشیمی از آن‌ها استفاده می‌شود، ممکن است برای مردم پر خطر باشد،لذا این دستورالعمل‌ها هم برای مراکز و هم برای استان‌ها تهیه و پیاده سازی شد.این ناشی از آن است که آمادگی‌ها در حد قابل قبولی بوده است.در ۱۲ روز گذشته، ما شاهد ترکیبی از حملات سایبری و جنگ‌های نرم و سخت بودیم؛ از حمله به بانک پاسارگاد و بانک سپه گرفته تا تهدیدات زیرساختی و رسانه‌ای.بانک پاسارگاد توانست در ۲۴ ساعت اول به سرعت خدمات خود را بازیابی کند و بانک سپه با کمک سایر بانک‌ها، خدمات حیاتی را حفظ و به زودی به حالت عادی باز می‌گردد.در سایر حوزه‌ها، با تدابیر و پیش‌بینی‌های امنیت سایبری، حملات به موقع خنثی شد و خدمات آب، برق، گاز و ارتباطات بدون قطعی ادامه داشت.پدافند غیرعامل رسانه ملی هم با ایستادگی مثال‌زدنی کارکنانش، موفق به جلوگیری از قطع آنتن و ایجاد اختلال شد.

سردار جلالی ادامه داد: گزارش هایی از سوءاستفاده پهپادهای دشمن از شبکه‌های داخلی داشتیم؛ با واکنش سریع وزارت ارتباطات خنثی شد. در شرایط صلح، زیرساخت‌های دیجیتال و خدمات مردم به‌طور کامل در دسترس است، اما در شرایط جنگ و تهدید امنیتی، برخی خدمات مانند سامانه‌های ارز دیجیتال ممکن است محدود یا کنترل شوند. به عنوان مثال، گزارش‌هایی مبنی بر سوءاستفاده پهپادهای دشمن از شبکه‌های داخلی و سیم‌کارت‌های کشور وجود داشت که با واکنش سریع وزارت ارتباطات، این تهدیدات خنثی شد. این محدودیت‌ها به منظور جلوگیری از استفاده دشمن و حفظ امنیت ملی اعمال می‌شوند و بخشی از مدیریت هوشمندانه زیرساخت‌ها در شرایط بحرانی است.

رئیس سازمان پافند غیرعامل کشور افزود: در صورت بروز درگیری، سامانه سوخت آسیب نمی‌بیند؛ نازل‌ها مستقل از سامانه مرکزی کار می‌کنند.نگرانی درباره آسیب‌پذیری سامانه سوخت در شرایط جنگی مطرح شده، اما مسئولان اعلام کردند که جای نگرانی عمده‌ای وجود ندارد.نازل‌های سوخت ارتباطی با سامانه کنترل مرکزی ندارند و حتی در صورت اختلال، امکان سوخت‌گیری با اعلام نوع مصرف و قیمت فراهم است.اقدامات فنی لازم برای حفظ پایداری شبکه سوخت انجام شده و اختلال جدی پیش‌بینی نمی‌شود.

وی گفت: بحث ورود قطعات ریز پرنده ها به داخل کشور مربوط به سازمان پدافند غیرعامل نمی شود.سوءاستفاده دشمن از شبکه داخلی برای هدایت پهپادها، اما با واکنش سریع مسئولان خنثی شد.

انتهای پیام/955

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار