روایت همدلی مردم در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه باید برای آیندگان حفظ شود/ اگر اهالی قلم ننویسند، دشمن تحریف می‌کند

تولیت آستان قدس رضوی با اشاره به اتحاد باشکوه و حماسه‌آفرینی ملت ایران در جنگ ۱۲ روزه، بر نقش حیاتی نویسندگان در حفظ و ثبت این افتخارات ملی تأکید کرد و گفت: نویسندگان و اهالی قلم و هنر، مسئولیتی سنگین بر دوش دارند؛ روایت انسجام و همدلی ملت ایران در روز‌های جنگ ۱۲ روزه، میراثی است که باید برای نسل‌های آینده حفظ و ثبت شود.
کد خبر: ۷۶۱۱۵۲
تاریخ انتشار: ۱۸ تير ۱۴۰۴ - ۱۰:۱۶ - 09July 2025

به گزارش دفاع‌پرس از خراسان رضوی، آیت‌الله «احمد مروی» تولیت آستان قدس رضوی در دیدار جمعی از پژوهشگرانی، نویسندگان و اهالی قلم مشهد که به مناسبت روز قلم در تالار ولایت حرم مطهر امام رضا (ع) برگزار شد؛ با اشاره به تجربه دفاع ۱۲روزه ملت ایران در برابر تهاجم رژیم صهیونیستی، نقش نویسندگان در روایت انسجام ملی و رشادت‌های مردم ایران در آن ایام را کلیدی خواند و اظهار داشت: ملت ایران در دفاع از کشور در آن ایام بسیار خوش درخشید؛ اهالی قلم به‌عنوان راویان خاموش، نقشی مهم و مؤثر در تبیین ابعاد مختلف مقاومت ملت ایران دارند.

روایت همدلی مردم در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه باید برای آیندگان حفظ شود/ اگر اهالی قلم ننویسند، دشمن تحریف می‌کند

وی با تأکید بر تأثیر زندگینامه‌نویسی شهدا در هویت‌سازی جامعه، افزود: شهدای سلحشور ادوار مختلف انقلاب اسلامی که مایه افتخار ملی هستند، قبل از کسب تمام افتخارات در عرصه دینی و معرفتی رشد کرده بودند که به این مقام و مرتبه رسیدند و وصیتنامه‏ها و روایت‌های خانواده‌ها شهدا، گواهی بر سیر تکامل روحی و رشد معنوی شهیدان پیش از رسیدن به مقام شهادت است.

قلم، زمینه‌ساز تمدن‌سازی
تولیت آستان قدس رضوی در ادامه سخنان خود بر نقش راهبردی قلم در جبهه‌ی فرهنگی انقلاب تأکید کرد و گفت: همان‌گونه که رهبر معظم انقلاب اسلامی فرمودند، «قلم سلاح است»؛ قلم می‌تواند جامعه را به حرکت درآورد و زمینه‌ساز تمدن‌سازی شود.

آیت‌الله مروی افزود: در جنگ ۱۲ روزه که تمام جبهه‌ی غرب علیه ایران صف‌آرایی کرد، رژیم صهیونیستی به نیابت از آمریکا و متحدان اروپایی‌اش به ایران حمله‌ور شد. در این نبرد، ملت ایران خوش درخشید و حماسه‌ای بی‌نظیر خلق کرد. در این میان، نقش خاموش نویسندگان به‌روشنی نمایان شد؛ اینجاست که قدرت قلم و تأثیرگذاری فعالیت‌های فرهنگی آشکار می‌شود. آثار و کتاب‌های شما، به‌ویژه زندگینامه‌های شهدا، تأثیرگذار است و در این جنگ نیز اثرگذاری خود را نشان داد.

قدرت نرم ایران در دست اهالی قلم
وی با اشاره به برکات معنوی جنگ ۱۲ روزه، تأکید کرد: این ۱۲ روز، بیش از ۱۲ سال برکات معنوی برای ملت و کشور ایران داشت. امروز دشمن با شناخت از این دستاوردها، تلاش می‌کند و تمام توان خود را به کار گرفته تا این دستاورد‌ها را از ما بگیرد. همان‌گونه که در حوزه سخت‌افزاری و توان موشکی ما چنین تلاشی دارند، در عرصه نرم‌افزاری و قدرت فرهنگی نیز به دنبال تحریف حقایق هستند؛ هدف آنها ایران ضعیف است، نه ایران قوی و مستقل.

تولیت آستان قدس رضوی با تأکید بر نقش محوری اهل قلم در قدرت نرم کشورمان، تصریح کرد: قدرت نرم‌افزاری ایران در دست نویسندگان و اهالی قلم است. جنگ ۱۲روزه، گنجینه‌ای از تجربیات و درس‌های مهم برای ایران بود که باید با دقت حفظ و ثبت شود. یکی از بزرگ‌ترین برکات آن، شکل‌گیری همبستگی بی‌نظیر ملی بود؛ زمانی که تمام اقشار جامعه با هر سلیقه و گرایشی، متحدانه در برابر دشمن ایستادند و در دهان دشمن زدند؛ این دستاورد کمی نیست.

ظاهر افراد را ملاک دینداری ندانید
آیت‌الله مروی گفت: این همبستگی، اتحاد و غیرت ملی، دینی و ایرانی، نعمت بزرگی است که باید نهادینه شود. ما با هنر و قلممان باید بتوانیم آن جریانِ خوبِ ملی و میهن‌دوستی را در قالب معنویت و دین ارائه دهیم. مردم ایران مذهبی‌اند، متدیّن‌اند، دیندارند؛ ظاهر برخی را ملاک قرار ندهیم. تصور نکنیم هرکس شبیه ما نبود، دینداری‌اش ضعیف است؛ این‌طور نیست. البته ممکن است برخی در مواردی ضعف‌هایی داشته باشند. خود من هم هزاران ضعف دارم، اما به تعبیر رهبر معظم انقلاب اسلامی، ضعف آنان آشکار است و ضعف من پنهان. حق نداریم بر اساس ظاهر افراد را به بی‌دینی متهم کنیم.

وی خاطرنشان کرد: اینکه انسان خود را متدیّن‌تر از دیگران بپندارد، از عُجْبْ است و این خود بزرگ‌ترین گناه محسوب می‌شود. اینکه خویش را برتر از دیگران بدانی، بزرگ‌ترین گناه است. همان کسانی که ظاهرشان را نمی‌پسندیم و تصور می‌کنیم در قعر جهنم هستند، این روز‌ها می‌بینیم که در مجالس امام حسین (ع) با ارادت کامل حاضر می‏شوند. مسئله اینجاست که آنها رفتار و ظاهر خود را نشانه بی‌دینی نمی‌دانند؛ و اگر چنین تصوری وجود دارد، مشکل از من است که نتوانسته‌ام پیام دین را به درستی منتقل کنم.

تولیت آستان قدس رضوی با تأکید بر ضرورت وسعت نظر و مدارا، ابراز داشت: باید سعه‌صدر و تحمل داشته باشیم. اسلام به ما اجازه نداده است که خود را معیار مطلق بدانیم و هر کس را که ظاهرش شبیه ما نیست، متهم به بی‌دینی کنیم. نویسندگان و اصحاب قلم مسئولیت سنگینی در تبیین این فرهنگ اصیل اسلامی دارند و باید با قلم رسا و بیان شیوا، مفاهیم بلند اسلامی را به جامعه منتقل کنند.

خراسان؛ خاستگاه ادیبان و عالمان تأثیرگذار
آیت‌الله مروی در ادامه، با گرامیداشت پیشینه فرهنگی خراسان، عنوان داشت: خراسان از دیرباز خاستگاه سخنوران، عالمان و ادیبان بزرگی بوده است؛ از انجمن‌های ادبی تاریخی مشهد تا شخصیت‌هایی مانند استاد محمدرضا حکیمی، پرویز خرسند و احمد مهدوی دامغانی و غیره؛ این میراث، مسئولیتی سنگین بر دوش نویسندگان و اهالی قلم خراسان نهاده تا این جایگاه را پاس بدارند.

وی ادامه داد: نویسندگان و اهالی ادب مشهد باید به تربیت نیرو و کشف استعداد‌ها در این زمینه توجه ویژه داشته باشند و تا حد امکان در این راه تلاش کنند؛ مشهد، شهر امام رضا (ع)، باید به کانون اهل قلم تبدیل شود.

تولیت آستان قدس رضوی گفت: به‌ویژه در دوران زعامت رهبر معظم انقلاب اسلامی، توجه ویژه به حوزه قلم، نویسندگی و ادبیات ضروری است؛ معظم له، علاوه بر مراتب علوم حوزه‌ای، فقه و اصول، در زمینه ادبیات، نویسندگی، شعر، تئاتر و رمان نیز سرآمد هستند؛ این برجستگی باید در کشور ما به‌خوبی نمود پیدا کند.

آیت‌الله مروی با تأکید بر ضرورت سنجش کیفیت آثار پیش از انتشار، به نویسندگان توصیه کرد: خوب است هر اثر مکتوب پیش از چاپ، در معرض داوری مخاطبان واقعی خود قرار گیرد. تنها در صورتی که این ارزیابی نشان‌دهنده جذابیت و کارآمدی کتاب برای جامعه هدف باشد، باید به مرحله انتشار برسد؛ در غیر این صورت، بهتر است از انتشار آن صرف نظر کرد.

وی در ادامه از نویسندگان و اهالی قلم دعوت کرد تا با پیشنهادات خود سهمی اثرگذار در ارتقای فعالیت‌های علمی و فرهنگی آستان قدس داشته باشند و تأکید کرد: از تمام صاحبان اندیشه و قلم می‌خواهیم با ارائه نظرات و پیشنهادات خود، ما را در مسیر اعتلای نشر یاری دهند و دست نیاز به سوی فرهیختگان دراز کرده‌ایم، چراکه هدف غایی ما خلق آثاری ماندگار، عمیق و تأثیرگذار است؛ در امور فرهنگی ازجمله نشر آنچه برای ما مهم است، کیفیت است نه کمیت.

تولیت آستان قدس رضوی در ادامه با تشریح معیار‌های کیفی آثار مطلوب افزود: معیار موفقیت ما در تعداد شمارگان محدود نیست، بلکه تأثیر عمیق بر مخاطبان مشتاق است. نگاه ما به این تولیدات فرهنگی، هرگز نگاهی تجاری نیست، بلکه خدمت فرهنگی به جامعه اسلامی است.

آیت‌الله مروی در بخش دیگری از سخنان خود با گرامیداشت روز قلم، خاطرنشان کرد: اگرچه تنها یک روز در تقویم به نام قلم ثبت شده، اما حقیقت آن است که هر روز، روز قلم است چراکه خداوند در قرآن کریم به آن قسم یاد کرده است، «ن والقلم و ما یسطرون».

وی در پایان با اشاره به اهمیت و جایگاه اهل قلم در ترویج معارف اهل‌بیت علیهم‌السلام، گفت: بارگاه مقدس رضوی و این فضای معنوی، ابزار‌هایی برای جذب دل‌های مردم به اهل‌بیت علیهم‌السلام و معنویت است. از این رو باید به مغز کار فرهنگی در این فضای نورانی توجه ویژه وجود داشته باشد و در این مسیر نیازمند دریافت پیشنهادات و راهکار‌های اهالی قلم، فرهنگ و علم هستیم.

انتهای پیام/

نظر شما
پربیننده ها