دفاع‌پرس گزارش می‌دهد؛

مهندسی معکوس پهپاد «لوکاس» ارتش آمریکا از روی «شاهد ۱۳۶»

آمریکا در حالی از روی پهپاد یک کشور تحریم‌شده کپی‌برداری می‌کند که در گذشته مدعی بود، دستاورد‌های نظامی ایران غیرواقعی است و نیرو‌های مسلح ایران مشغول بزرگنمایی توانایی‌های رزمی خود هستند.
کد خبر: ۷۶۳۸۷۸
تاریخ انتشار: ۰۲ مرداد ۱۴۰۴ - ۰۵:۰۲ - 24July 2025

گروه دفاعی امنیتی دفاع‌پرس- محمد زرچینی؛ «شاهد ۱۳۶» پهپادی است که ستاره درخشان نبرد‌های پنج سال اخیر در جهان بوده و کشور‌هایی که از آن استفاده می‌کنند، قدرت آن را درک کرده‌اند.

یکی از کشور‌هایی که به شدت علاقه‌مند به داشتن پهپاد‌هایی از جنس «شاهد ۱۳۶» بوده، ایالات متحده آمریکا است؛ رئیس جمهور این کشور در سخنرانی‌های رسمی خود اعلام کرده که پهپاد شاهد از نظر کیفیت و قیمت بسیار مناسب است و ایالات متحده آمریکا هم باید بتواند پهپاد‌هایی بسازد که قیمت آن بین ۳۵ تا ۴۰ هزار دلار است.

«دونالد ترامپ» معتقد است که پهپاد‌های گران قیمت ۳۰ تا ۴۰ میلیون دلاری کار مفیدی را در جنگ انجام نمی‌دهند و همچنین منابع نظامی را هدر می‌دهند؛ برای مثال نمونه‌هایی از پهپاد‌های ارتش آمریکا که به دست انصارالله سرنگون شد، صد‌ها میلیون دلار به این کشور خسارت زد؛ لذا دولت ترامپ و وزیر دفاع این کشور به دنبال ساخت پهپاد‌هایی با قیمت مناسب بودند و این امر با مهندسی معکوس از پهپاد شاهد ایرانی حاصل شد. 

مهندسی معکوس پهپاد «لوکاس» ارتش آمریکا از روی «شاهد ۱۳۶» / در حال تکمیل ...

پهپاد «لوکاس» نمونه مهندسی معکوس‌شده «شاهد ۱۳۶» است که شباهت فراوانی با نمونه ایرانی خود (شاهد) دارد. کشور‌هایی که در گذشته، توان دفاعی و قدرت پهپادی ایران را به سخره می‌گرفتند و آن را فوتوشاپ و تصاویر کامپیوتری می‌دانستند، امروز به دنبال ساخت نمونه‌ای از این پهپاد قدرتمند و معروف هستند. یکی از خصوصیات مهم پهپاد «شاهد ۱۳۶» که ظاهراً پهپاد «لوکاس» هم از آن برخوردار است، حمل سرجنگی ۴۰ تا ۵۰ کیلوگرمی است که می‌تواند خسارات قابل توجهی را در محل اصابت بر جای بگذارد. ویدئو‌های مختلفی از اصابت این پهپاد در منطقه «بئرالسبع» در جنگ ۱۲ روزه ایران و رژیم صهیونیستی و همچنین در جنگ روسیه و اوکراین مشاهده شده است.  

گزارش منابع میدانی نشان می‌دهد که دونالد ترامپ به دنبال یک پهپاد ارزان‌قیمت است تا هزاران فروند از آن را برای ارتش آمریکا سفارش دهد و پهپاد «لوکاس» همان چیزی است که رئیس جمهور و فرمانده کل نیرو‌های مسلح آمریکا به دنبال آن بودند.

وبگاه «آرمای رکوگنیشن» در این زمینه با اشاره به تولید پهپاد «لوکاس» ارتش آمریکا و بازدید وزیر دفاع این کشور از این دستاورد کپی‌شده، می‌نویسد: «پیت هگست» وزیر دفاع آمریکا، شخصاً در طول این رویداد، که ۱۸ پلتفرم خودکار دیگر نیز به نمایش گذاشته شد، «لوکاس» را بررسی کرد. این رونمایی در بحبوحه تلاش‌های گسترده‌تر وزارت دفاع برای تجهیز نیرو‌های ایالات متحده و متحدانش به سیستم‌های بدون سرنشین مقیاس‌پذیر و قابل حمل که قادر به پشتیبانی از عملیات پراکنده، به‌ویژه در منطقه هند و اقیانوس آرام هستند، صورت می‌گیرد. «لوکاس» قبلاً آزمایش‌های موفقیت‌آمیزی را پشت‌سر گذاشته و آماده تولید (انبوه) است و انتظار می‌رود در آینده نزدیک در واحد‌های فعال ادغام شود. اگرچه این پهپاد به‌طور عمومی با نام «لوکاس» (سیستم تهاجمی رزمی بدون سرنشین کم‌هزینه) معرفی شده است، اما به نظر می‌رسد که مشتق شده از پهپاد هدف FLM ۱۳۶ (منظور همان پهپاد شاهد ایرانی است) ساخته شده است. 

مهندسی معکوس پهپاد «لوکاس» ارتش آمریکا از روی «شاهد ۱۳۶» / در حال تکمیل ...

مهندسی معکوس پهپاد «لوکاس» ارتش آمریکا از روی «شاهد ۱۳۶» / در حال تکمیل ...

بازدید وزیر دفاع آمریکا از پهپاد کپی‌شده لوکاس (منبع «دیفنس بلاگ» به نقل از «آسوشیتد فرانس‌پرس») 

وب‌سایت اسپکترورکس درباره پهپاد کپی‌شده لوکاس می نویسد: این پهپاد از نظر اندازه، پیکربندی و نقش با پهپاد «اف ال ام» بسیار مطابقت دارد. علاوه بر این، «اسپکتر ورکس» یکی از شرکت‌هایی بود که برای برنامه انتقال نوآوری نمونه اولیه ارتش انتخاب شد که هدف آن تسریع در به‌کارگیری سیستم‌های پهپاد آماده انتقال بود. 

این برنامه به‌طور خاص بر طرح‌های قابل اعتماد و کم‌هزینه برای محیط‌های رقابتی تأکید داشت. الگوی تغییر نام همچنین با رویه‌های گسترده‌تر وزارت دفاع همسو است؛ جایی که پلتفرم‌ها اغلب هنگام ورود به مراحل ارزیابی یا تدارکات رسمی نظامی، نام‌های جدیدی دریافت می‌کنند؛ مانند M۱۱۲۶ Stryker.  از نظر فنی، پهپاد «لوکاس» دارای طراحی معماری باز است که امکان استفاده از محفظه‌ها را فراهم می‌کند که می‌توانند حسگر‌های شناسایی، ماژول‌های جنگ الکترونیکی یا خرج‌های انفجاری را بسته به نیاز‌های ماموریت در خود جای دهند. این دستگاه از منابع تغذیه ۲۸ و ۱۲ ولت پشتیبانی می‌کند و شامل یک شبکه محموله است که امکان تعویض سیستم‌ها از راه دور را در طول پرواز فراهم می‌کند. روش‌های پرتاب آن شامل استقرار از طریق کامیون است که انعطاف‌پذیری را برای عملیات میدانی بدون زیرساخت‌های تخصصی یا آموزش خدمه افزایش می‌دهد.

مهندسی معکوس پهپاد «لوکاس» ارتش آمریکا از روی «شاهد ۱۳۶» / در حال تکمیل ...

قدرت مانور پهپاد مهندسی معکوس شده «لوکاس» ارتش آمریکا (منبع: «آرمای رکوگنیشن»)

«لوکاس» به‌عنوان یک پهپاد گروه ۳ طبقه‌بندی می‌شود؛ به این معنی که می‌تواند تا ۶۰۰ کیلوگرم وزن داشته باشد و در ارتفاع تا پنج هزار و ۵۰۰ متر فعالیت کند. از نظر بصری، این پهپاد شباهت زیادی به «شاهد-۱۳۶» ایران با طول بال‌های مثلثی تقریباً ۲.۵ تا ۳ متر و موتور پیستونی دارد. با این حال، «لوکاس» شامل قابلیت‌هایی است که از پیکربندی‌های خاص پشتیبانی می‌کند و ادغام آن در شبکه ارتباطات سیستم‌های بدون سرنشین چند دامنه‌ای به آن اجازه می‌دهد نه‌تنها به‌عنوان یک مهمات پرسه‌زن، بلکه به عنوان یک رله ارتباطی بین سیستم‌های بدون سرنشین و مراکز فرماندهی نیز عمل کند.

«اسپکتر ورکس» تأیید کرد که این پهپاد قادر به هماهنگی مستقل با سایر پلتفرم‌ها است و آن را برای تاکتیک‌های گروهی و عملیات ضربتی شبکه محور مناسب می‌کند. این ویژگی‌ها «لوکاس» را از همتای ایرانی خود متمایز می‌کند؛ زیرا انعطاف‌پذیری، کنترل دیجیتال و ادغام در معماری رزمی گسترده‌تر آمریکایی را با وزن پرتاب در محدوده ۷۰ تا ۱۰۰ کیلوگرم ارائه می‌دهد. 

با توجه به توصیفات آرمای رکوگنیشن و اسپکتر ورکس اگر بخواهیم پهپاد شاهد ۱۳۶ را نیز به‌صورت اجمالی بررسی کنیم، مشاهده خواهیم کرد که پهپاد شاهد ۱۳۶ به‌عنوان یک پهپاد راهبردی قدرت مانورپذیری و ویرانگری بسیار بالایی دارد و پهپاد لوکاس هم نمونه‌ای از این پهپاد است.

وبگاه «آرمای رکوگنیشن» با اشاره به خصوصیات پهپاد شاهد ۱۳۶ می‌گوید: این پهپاد با برد دو هزار و ۵۰۰ کیلومتر توسط شرکت هسا ساخته شده و مأموریت آن ضربه زدن به نیرو‌های رقیب در جنگ ناهمگون است.

مهندسی معکوس پهپاد «لوکاس» ارتش آمریکا از روی «شاهد ۱۳۶» / در حال تکمیل ...

وبگاه «ساینتیفیک ریسرچ» در مقاله‌ای به قلم «دانیل آمپرونا» و «الاین البوکرکه» با اشاره به توانمندی‌های پهپاد‌های کلاس شاهد می‌نویسد: پهپاد‌ها توانایی ضربه‌زدن به یک هدف با دقت و از فاصله دور را برای قدرت‌های جهان امکان‌پذیر می‌کنند. «ساینتیفیک ریسرچ» با اشاره به سازوکار ساخت پهپاد «شاهد ۱۳۶» می‌افزاید: این پهپاد مفهوم حملات دوربرد و دقیق را متحول می‌کند؛ بدین معنا که عملیات‌هایی که از نظر تکنولوژیکی تا پیش از این به موشک‌ها و هواپیما‌های تاکتیکی گران‌قیمت نیاز داشت، اکنون می‌توان آن را با پهپاد‌های ارزان‌قیمت انجام داد؛ این یک مسابقه در حوزه فناوری و دقت تسلیحات ایجاد می‌کند.

با توصیفات میدانی «آرمای رکوگنیشن» می‌توان دریافت که پهپاد شاهد ۱۳۶ در نبرد‌های هوایی جای جنگنده‌های چند ده میلیون دلاری را می‌گیرد که می‌توان در نبرد‌های ناهمگون با هزینه کم از آن استفاده کرد؛ در حقیقت به جای آنکه یک جنگنده چند ده میلیون دلاری همچون اف-۳۵ با چند صد کیلو بمب با قیمت‌های نجومی پرواز کند دو تا سه اسکادران از یک پهپاد ارزان‌قیمت ۳۵ تا ۴۰ هزار دلاری کار یک جنگنده چند میلیون دلاری را انجام می‌دهد که این موضوع در جنگ‌های ناهمگون بسیار حائز اهمیت است؛ این موضوع همچنین می‌تواند باعث کاهش هزینه‌های نظامی نیروی هوایی و دریایی ارتش آمریکا نیز شود که دونالد ترامپ هم به دنبال همین است. (جزئیات بیشتر)

رئیس جمهور آمریکا در این زمینه می‌گوید: من به یکی از شرکت‌های (آمریکایی) گفتم که پهپاد‌های زیادی می‌خواهم. در ایران آنها پهپاد‌های خوبی می‌سازند و با ۳۵ هزار تا ۴۰ هزار دلار پهپاد می‌سازند. آن شرکت دو هفته بعد سراغم آمد و پهپادی آورد که هزینه‌اش ۴۱ میلیون دلار است. من به آنها گفتم منظورم این نبود. منظور من پهپادی بود که نهایت ۳۵ هزار تا ۴۰ هزار دلار باشد… (این پهپادها) خیلی خوب، سریع و مرگبار و وحشتناک هستند.

نکته قابل تأمل این است که کشور‌هایی از روی محصولات نظامی ایران مهندسی معکوس می‌کنند که اولاً هیچ اعتقادی به توانمندی نظامی ایران از گذشته تاکنون نداشته‌اند و ثانیاً این کشور در تحریم صد درصدی نظامی و اقتصادی است و این اقدام از سوی آمریکا و هم‌پیمانانش جای تأمل دارد.     

انتهای پیام/ 281

نظر شما
پربیننده ها