یادداشت/

یاد ایام؛ بررسی دقیق دو عملیات پایان جنگ هشت ساله؛ افول فروغ جاویدان در عملیات مرصاد

در سی و هفتمین سالگرد عملیات مرصاد، تفکیک دقیق دو عملیات مهم پایانی جنگ هشت ساله ایران و عراق مورد تأکید قرار گرفت؛ عملیاتی که به اشتباه در برخی منابع و حتی میان برخی فرماندهان به صورت یکپارچه تحت عنوان «عملیات مرصاد» یاد می‌شود، در حالی که عملیات «فروغ جاویدان» مربوط به روز سوم مرداد ۶۷ و عملیات انهدامی نیروهای مسلح ایران علیه منافقین، «مرصاد» نام دارد.
کد خبر: ۷۶۵۳۴۲
تاریخ انتشار: ۰۵ مرداد ۱۴۰۴ - ۰۸:۵۴ - 27July 2025

به گزارش گروه استان های دفاع‌پرس از البرز- «سرتیپ دوم رحمان اکبر آبادی»  بازنشسته نیروهای مسلح نوشت، در سی و هفتمین سالگرد عملیات مرصاد، یاد و خاطره دو عملیات مهم پایان جنگ هشت ساله گرامی داشته شد؛ عملیاتی که در برخی نوشتارها، میان عامه مردم و حتی برخی نظامیان و فرماندهان به اشتباه یکپارچه و تحت عنوان عملیات مرصاد نامیده می‌شود.

یاد ایام؛ بررسی دقیق دو عملیات پایان جنگ هشت ساله؛ افول فروغ جاویدان در عملیات مرصاد

این در حالی است که عملیات سازمان مجاهدین خلق در روز سوم مرداد ۶۷ با نام «فروغ جاویدان» شناخته می‌شود و عملیات انهدامی نیروهای مسلح ایران علیه این گروهک «مرصاد» نام دارد. به گفته کارشناسان، عدم تفکیک صحیح این دو عملیات و تحلیل نادرست آن‌ها نمونه‌ای از تحریف تاریخ دفاع مقدس است.

هدف ارتش عراق در تیرماه ۶۷، پس از پذیرش قطعنامه ۵۹۸ توسط ایران، نقض تعهدات بین‌المللی و اقدامی نامطلوب بود. ارتش عراق با سوءاستفاده از شرایط، عملیات گسترده‌ای در استان‌های کرمانشاه و ایلام علیه رزمندگان ایرانی اجرا کرد و نیروهای سازمان منافقین را با پشتیبانی همه‌جانبه خود وارد خاک ایران کرد.

این گروهک با حمایت هوایی، آمادگی و تجهیزات ارتش عراق، پس از تصرف سرپل ذهاب و عبور از تنگه پاطاق، شهر کرند و اسلام‌آباد غرب، از روز سوم مرداد ۶۷ حرکت به سمت کرمانشاه را آغاز کرد.

کارشناسان نظامی تصریح کردند که آغاز تهاجم با عملیات آفندی نیروهای مجاهدین خلق نبوده و از ۳۱ تیر تا ۳ مرداد ۶۷، عملیات آفندی کلاسیک ارتش بعث عراق علیه خطوط پدافندی ایران بوده است. از صبح ۳ مرداد تا پایان ۶ مرداد، عملیات آفندی نیروهای منافق و در پی آن مقابله توفنده نیروهای ایرانی در گردنه‌های چهارزبر، حسن‌آباد و سه‌راهی ورودی کرمانشاه انجام شد.

این کارشناسان همچنین خاطرنشان کردند که تاکتیک اشتباه منافقین در حرکت توده‌ای و تراکم ستون‌های خودروی، موجب ضربه‌پذیری شدید آنان شد و در نهایت عملیات مرصاد به انهدام کامل این گروهک انجامید.

تفکیک این دو عملیات، گامی مهم در حفظ اصالت و صحت تاریخ دفاع مقدس به شمار می‌آید که باید توسط پژوهشگران و نسل‌های آینده مورد توجه جدی قرار گیرد
انتهای پیام/

برچسب ها: البرز ، کرج ، دفاع‌پرس
نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار