استاد اخلاق و نویسنده برجسته کردستانی در سنندج به خاک سپرده شد

«عبدالحمید حیرت سجادی» استاد اخلاق و نویسنده برجسته کردستانی پس از ۹۶ سال زندگی علمی و فرهنگی به سرای ابدی شتافت.
کد خبر: ۷۶۸۷۳۹
تاریخ انتشار: ۱۷ مرداد ۱۴۰۴ - ۲۱:۲۱ - 08August 2025
به گزارش دفاع‌پرس از کردستان، ‍ «عبدالحمید حیرت سجادی» به سفر تاریخ رفت و یادِ او، در دلِ تاریخ، باقی است.
 
استاد اخلاق و نویسنده برجسته کردستانی در سنندج به خاک سپرده شد
 
صفحه پایانی کتاب تاریخ عمر بلند مرد شریف شهر، تاریخ پژوه، معلم فروتن و متواضع و نویسنده بی‌ادعا، «عبدالحمید حیرت سجادی» پنج‌شنبه ۱۶ مرداد ۱۴۰۴ ورق خورد و روح بلند این انسان وارسته به خدا رسید. فرزند «رکن الاسلام» کردستان سال ۱۳۰۸ در شهر سنندج دیده به جهان گشود و پس از ۹۶ سال زندگی علمی و فرهنگی، از کالبد زمان خارج و به سرای ابدی شتافت.
 
این استاد اخلاق، سال ۱۳۳۶ شمسی معلمی را در ارومیه آغاز و سال ۱۳۳۸ به مشهد رفت. در سال ۱۳۳۸ در دو رشته تاریخ و ادبیات فارسی تحصیل کرد. سال ۱۳۴۱ به تهران آمد و ضمن اخذ مدرک الهیأت از دانشگاه تهران، به تدریس در مدرسه علمیه پرداخت.
 
از سال ۱۳۴۲ به مدت ۱۴ سال و تا سال ۱۳۵۶ در کنار پیشه معلمی، نویسنده رادیو ایران شد. سال ۱۳۴۳ وارد تحقیق و پژوهش شد. امثال و حکم کردی و آثار شعرای کرد و فولکلور حوزه مورد علاقه‌اش بود. ماحصل کار بعد از ۱۸ سال انتشار سه کتاب بود: یکی «تأثیر قرآن بر نظم فارسی»، دوم «شاعران کرد پارسی گوی» و دیگری هم «پند پیشینیان در کردی با مشابه فارسی». دیگر آثارش عبارتند از: گلزار شاعران کردستان، نمازخواص، تضمین، ترصیع و تلمیح آیات قرآن در اشعار فارسی، پیغمبران قرآن در قلمرو شاعران، تاریخ آموزش و پرورش کردستان، ایلات، و عشایر کردستان و نامداران علم، فرهنگ و هنر کردستان.
 
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کردستان با تسلیت به همه کردستانی‌ها اظهار کرد: متاسفانه با خبر شدیم سیدعبدالحمید حیرت سجادی نویسنده و پژوهشگر سنندجی دارفانی را وداع گفت.
 
«علی اصغر دریایی» گفت: با نهایت تاسف و تاثر فراوان درگذشت این نویسنده و پژوهشگر بزرگ سنندجی را به خانواده مکرم آن مرحوم و جامعه فرهنگی به ویژه اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه استان تسلیت عرض نموده و برای بازماندگان صبر و اجر جمیل و برای آن فقید و سفر کرده بهشت برین و علو درجات آرزو می‌کنیم.
 
«س‍ید غریب سجادی» فرماندار شهرستان سنندج نیز "بە یاد عبدالحمید حیرت سجادی (معلم نام آشنای سنندجی) " این‌گونه نوشت: متاسفانە با خبر شدیم عبدالحمید حیرت سجادی نویسندە نامدار سنندجی دیدە از جهان فروبست.
 
عبدالحمید حیرت سجادی اصالتا از سادات روستای کلجی است که درسال ۱۳۰۸ در شهر سنندج دیده به جهان گشود. 
 
وی که از کودکی در خانوادەای فرهنگی زندگی می‌کرد و در دامان پدرش که از شاعران برجسته کُرد است پرورش یافت، حیرت سجادی از نویسندگان و پژوهشگران بنام کردستان است و حاصل نزدیک بە ۶۰ سال تحقیقات او، انتشار کتب متعدد و مراجع تاریخی و فولکلوریک ارزشمندی است. بهترین الگو و استاد ایشان در زندگی‌اش پدرش بود. 
 
پدر عبدالحمید حیرت سجادی نیز که به "رکن الاسلام" شهرت داشت، از ارکان تاریخ آموزش و پرورش کردستان بود و در سال ۱۲۸۶ بعد از تاسیس نخستین مدرسه مردمی علوم جدید، نماینده دولت برای احداث اولین مدرسه دولتی در کردستان شد، از این رو پسر، پدر را بنیادگزار آموزش و پرورش کردستان می‌دانست. 
 
همچنین پدر وی از شاعران عارف کُرد بود و در بین مردم کُرد از شهرت و احترام زیادی برخوردار است. عبالحمید سال‌ها آموزگاری پیشه کرد و زندگی او در سنندج، ارومیه، مشهد و تهران با تجربه کار در رادیو و مطالعه تحقیقات همراه شد و بعد از بازنشستگی در زادگاه خود سنندج زندگی را سپری کرد.
 
از آثار این نویسنده برجسته: تاثیر قرآن بر نظم فارسی - روش درست نویسی - گلزار شاعران کردستان - شاعران کرد پارسی گوی - نماز خواص در فقه شافعی، ترصیع و تلمیح آیات قرآن در اشعار فارسی - پیغمبران قرآن در قلمرو شاعران - تاریخ آموزش و پرورش کردستان - ایلات و عشایر کردستان - پند پیشینیان به زبان کردی و چند آثار دیگر می‌باشد. 
 
چند سال قبل در فستیوال بهار کتاب به همت نهاد عمومی کتابخانە‌های استان کردستان به خاطر یک عمر تلاش و تالیف آخرین اثرش به نام: نامداران علم و فرهنگ کردستان مورد تجلیل قرار گرفت. 
 
هرچند درگذشت این استاد گرانقدر خسران بزرگی‌ست برای اهل فرهنگ و ادبیات، اما در برابر تقدیر الهی چارەای جزء تسلیم و رضا نیست، لذا ضمن تسلیت و آرزوی صبر و بردباری برای خانوادە، بازماندگان، اهالی فرهنگ و ادب دوست کردستانی خاصتا مردم فهیم شهر سنندج، برای درگذشته رحمت بی‌کران الهی را آرزو دارم، امید که روح آن معلم فرزانە، آسوده از همه رنج‌های بی‌شمار دنیا، در حریم امن الهی آرام گیرد.
 
پیکر این معلم و نویسنده برجسته کردستانی صبح امروز ۱۷ مرداد ساعت ۱۰ صبح در بهشت محمدی سنندج تشییع و با حضور جمعی از مسئولان و اقشار مختلف مردم در قطعه یک این آرامستان، خاک‌سپاری شد.
 
انتهای پیام/
نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار