به گزارش خبرنگار حماسه و جهاد دفاع پرس، سال های زیادی نیست که اردوهای جهادی با همت جوانان دانشجو و فعالین عرصه های علمی و فرهنگی در کشور آغاز شده است فعالیتی که با وجود نوپا و مردمی بودن و و کمبود منابع مالی توانسته است در کشور اثرات خوبی را برجای بگذارد.
در سال های اخیر با شروع تعطیلات نوروزی و تعطیلات تابستان این جوانان و نوجوانان هستند که در قالب گروه های دانش آموزی و دانشجویی برای خدمت رسانی به مردم مناطق محروم به سمت روستاهای دور افتاده ای از دیار و کاشانه خود می روند و استدلالشان این است که در بی توجهی مسئولین نباید ساکت بنشینند و تنها نظاره گر باشند هر آنچه در توان دارند را به میدان عمل می آورند تا گرهی از مشکلات مردمی که صدایشان به گوش رسانه و مسئولی نمی رسد باز کنند. هر کس با توجه به تخصص و دانش خود بخشی از کار را برعهده می گیرد و سعی می کنند تا قبل از هر اقدامی با شناسایی درست از منطقه و ارزیابی توانمندی ها مردم را نیز در آبادانی روستای خود شریک کنند.
فعالیت های اقتصادی جهادگران سرآغاز محرومیت زدایی
به قول ضرب المثل معروفی که می گوید قبل از دادن ماهی، ماهیگیری را یاد بده، تلاش این گروه ها نیز تامین و تجهیز زیرساخت هایی هست که بتوان شرایط لازم برای کار و شکوفایی مردم منطقه فراهم کرد. تاکید مقام معظم رهبری در سال های اخیر بر توجه به اقتصاد و بالابردن توان و ظرفیت های اقتصادی کشور انگیزه ای شده است تا اعضای گروه ها با قوای بیشتری در عرصه اقتصادی حاضر شوند. امسال نیز مقام معظم رهبری با نام گذاری سال 95 به نام اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل توجه هرچه بیشتر مردم و مسئولان را به امر اقتصاد معطوف کردند. در این راستا گروه های جهادی می توانند به عنوان توانی بلقوه از بطن جامعه خود در رشد و شکوفایی اقتصادی مناطقی که اغلب حتی در داشتن کمترین امکانات در مضیقه هستند به فعل رسیده و کارهای ارزشمندی انجام دهند.
یکی از گروه های جهادی که سال گذشته شکل گرفت قرارگاه جهادی امام رضا(ع) است. قرارگاه امام رضا(ع) در ایام نوروز سال گذشته با ایجاد قرارگاهی تاکتیکی در شهرستان های محروم استان خوزستان از جمله خرمشهر آبادان شادگان و...با اعزام بیش از ٣٧٠٠جهادگر در قالب عرصه های فعالیتی همچون عمرانی پزشکی و فرهنگی گام نخست خود در حوزه اردوهای جهادی تشکیل.
قریب به 200 نفر از خواهران جهادگر از قرارگاه جهادی امام رضا(ع) امسال در سه روستا از توابع خرمشهر حضور یافتند. تعدادی از این جهادگران هنرهای جدید و نوسازی چون نمد دوزی و چرم دوزی را به اهالی روستا آموزش دادند. خود اشتغالی و اشتغال زایی در مناطق محروم و دور افتاده از جمله اقدامات و برنامه های گروه های جهادی است. ایجاد انگیزه در خوداتکایی مردم منطقه در امر تامین نیازهای مالی نیز از دیگر مسائلی است که نیروهای جهادی به آن توجه جدی دارند. اینکه بتوان از پتانسیل ها و ظرفیت های بومی و محلی منطقه استفاده کرد خود می تواند سرآغازی برای ایجاد فعالیت های بزرگ اقتصادی در مناطق محروم باشد.
نگاه گروه های جهادی فراتر از ده روز حضور در منطقه باشد
زهرا از جهادگرانی است که به مدت ده روز در روستای محرزی خرمشهر مستقر است مشغول آموزش نمد دوزی و ساخت وسایل تزئینی با نمد را آموزش می دهد که با استقبال خوب دختران نوجوان و جوان اهالی رو به رو شد. زهرا در اینباره می گوید: مردم و اهالی منطقه مردمی بسیار مهربان و کم توقع هستند اما به خاطر رفت و آمد زیاد گروه های جهادی نسبت به گروه ها بی تفاوت شده اند. باید نگاه گروه های جهادی فراتر از 10 روز حضورشان در منطقه باشد و خود بچه های جهادی پیگیری برنامه ریزی ها باشند تا به خوبی انجام شود.
این جهادگر به ایجاد انگیزه در بین اهالی منطقه اشاره می کند و ادامه می دهد: اهالی منطقه احتیاج به انگیزه و خودباوری دارند و اینکه کسی باشد تا شارژشان کند.
باید حس مفید بودن را به روستاییان بدهیم
زهرا می گوید: سال ها جنگ تمام شده اما هنوز آثار جنگ در شهرهای جنگ زده دیده می شود. احساس می کنم یک عدم خواستنی در آبادانی منطقه وجود دارد.
وی درباره اینکه چرا حرفه نمد دوزی برای اهالی انتخاب شده و آیا باعث تغییر در فرهنگ بومی منطقه می شود یا نه پاسخ داد: نمد دوزی کار راحتی است و با کمی زمان می توان آن را آموزش داد. ضمن اینکه با یاد دادن حرفه جدید فرهنگ مردم تغییری نمی کند. مثل بسیاری از مناطق که تولیدات غیر بومی دارند. باید حس مفید بودن را به روستاییان بدهیم.
زهرا ادامه می دهد: در این روستا با دختری آشنا شدیم که تابلو فرش می بافت و دغدغه داشت تابلو فرشی که می بافد و زحمت می کشد چون بازار فروشش ندارد مجبور است در آبادان با قیمت کم بفروشد. یا بسیاری از دختران منطقه خیاطی بلد هستند اما نمی توانند کارگاه بزنند و هزینه های خرید چرخ خیاطی و اقلام مورد نیاز را ندارند.