مدیترانه در تب‌وتاب؛ «اسرائیل» در محاصره ناوگان «صُمود»

هواداران فلسطین از شش قاره و ۴۴ کشور جهان در ده‌ها گرد هم آمده‌اند تا محاصره غزه را به چالش بکشند؛ موجی خودجوش و جهانی که اسرائیل را با وحشت از سونامی وجدان جهانی مواجه کرده است.
کد خبر: ۷۷۴۵۳۶
تاریخ انتشار: ۱۱ شهريور ۱۴۰۴ - ۱۲:۰۰ - 02September 2025
به گزارش خبرنگار بین‌الملل دفاع‌پرس، ناوگان بین‌المللی پایداری که روز یکشنبه برای رساندن کمک‌های بشردوستانه به مردم غزه حرکت خود را آغاز کرده بود، به دلیل شرایط نامساعد جوی مجبور به بازگشت شد. سازمان‌دهندگان با انتشار بیانیه‌ای اعلام کردند که به دلیل وزش باد‌های شدید با سرعت بیش از ۳۰ گره دریایی (معادل ۵۵ کیلومتر بر ساعت) این تصمیم را اتخاذ کردند و هم‌اکنون برای تصمیم‌گیری درباره زمان حرکت مجدد به سوی غزه در حال تصمیم‌گیری مجدد هستند. 
 
مدیترانه در تب‌وتاب؛ اسرائیل در محاصره ناوگان «صُمود»
 
موج اول کاروان پایداری (صُمود) شامل ده‌ها کشتی است و پس از حرکت از بند بارسلون، در تونس به موج دوم دیگری از کشتی‌ها ملحق می‌شود. این بزرگ‌ترین عملیات دریایی کمک به غزه محسوب می‌شود و فعالانی از ۴۴ کشور را در بیش از ۵۰ کشتی گرد هم می‌آورد. به گفته ناوگان جهانی صمود، این ائتلاف شامل طیف وسیعی از افراد از جمله برگزارکنندگان، امدادگران، پزشکان، هنرمندان، شخصیت‌های مذهبی، وکلا و دریانوردان است که با هدف پایان دادن به محاصره و نسل‌کشی در غزه متحد شده‌اند.
 
ساختار تشکیلاتی ناوگان صمود
به گفته مسئولان ناوگان جهانی صمود هیأت‌هایی از از شش قاره و کشورهایی، چون استرالیا، برزیل، آفریقای جنوبی و چندین کشور اروپایی، در عملیات بزرگ شکستن حصر غزه مشارکت می‌کنند. با این حال شرکت‌کنندگان هیچ وابستگی دولتی یا حزبی ندارند.
 
این عملیات توسط چهار گروه بزرگ سازمان‌دهی شده که همه آنها در عملیات‌های قبلی کمک‌رسانی به به غزه نقش پررنگی ایفا کرده‌اند:
 
۱- «جنبش جهانی به سوی غزه» که اقدامات جهانی و مردمی را برای همبستگی و حمایت از غزه سازمان‌دهی می‌کند.
 
۲- «ائتلاف ناوگان آزادی» با ۱۵ سال تجربه در انجام مأموریت‌های دریایی؛ از جمله سازماندهی ناوگان‌هایی مانند «مادلین» و «هندالا». این ائتلاف کار مشاوره، راهنمایی و پشتیبانی عملیاتی را برای عملیات فعلی بر عهده دارد.
 
۳- «ناوگان صمود مغرب» که در شمال آفریقا مأموریت سازماندهی کمک به مردم غزه را عهده‌دار است.
 
۴- «صمود نوسانتارا» یک جنبش مردمی در مالزی و هشت کشور دیگر که با هدف شکستن محاصره غزه و تقویت همبستگی میان کشور‌های جنوب جهانی فعالیت می‌کند.
 
ائتلاف حاصل از این چهارضلعی در مجموع بزرگ‌ترین ناوگان کمک‌رسان و غیرنظامی را در تاریخ را تشکیل می‌دهد.
 
یک کمیته راهبردی متشکل از چهره‌هایی، چون «گرتا تونبرگ» (فعال سوئدی)، «کلئونیکی الکسوپولو» (مورخ)، «یاسمین آجار» (فعال حقوق بشر)، «تیاگو آویلا» (فعال اجتماعی-محیط‌زیست)، «ملانی شوایزر» (دانشمند سیاسی و وکیل)، «کارن موینیهان» (دانشمند اجتماعی)، «ماریا النا دلیا» (فیزیکدان)، «سیف ابوکشک» (فعال فلسطینی)، «محمد نادر النوری» (امدادگر)، «مروان بن‌گتایا» (فعال مدنی)، «وائل نوار» (فعال مدنی)، «حیفا منصوری» (فعال و پژوهشگر اجتماعی) و «تورکیا شبی» (فعال حقوق بشر) مسئولیت اداره این ناوگان را بر عهده دارد. علاوه بر صد‌ها نفری که بر کشتی‌ها سوار می‌شوند، ده‌ها هزار داوطلب دیگر برای مشارکت ثبت‌نام کرده‌اند.
 
زمان حرکت در هاله‌ای از ابهام
«سیف ابوکشک» طی یک نشست مطبوعاتی در بارسلونا اعلام کرد که اسامی بنادر مبداء و شمار کشتی‌ها و مسافران به دلایل امنیتی فعلا اعلام نمی‌شود. با این حال طی مسافت ۳ هزار کیلومتری تا غزه، هفت تا هشت روز زمان می‌برد.
 
هواداران فلسطین پیش از این از طریق ارسال کمک‌های دریایی بار‌ها برای شکستن حصر غزه تلاش کردند که با نتایج متفاوتی همراه بود. در سال ۲۰۰۸، دو قایق از جنبش آزادسازی غزه، محاصره اسرائیل را در هم شکست و با موفقیت به ساحل این باریکه رسید. این جنبش که در جنگ ۳۳ روزه اسرائیل علیه لبنان تأسیس شد، بین سال‌های ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۶، ۳۱ فروند قایق را به آب انداخت که پنج مورد از آنها با وجود محدودیت‌های شدید اسرائیل به غزه رسید. از سال ۲۰۱۰ به بعد تمام کشتی‌هایی که تلاش کردند محاصره غزه را بشکنند، در آب‌های بین‌المللی توسط اسرائیل متوقف یا مورد حمله قرار گرفتند.
 
۲۰۱۰ – ناوگان آزادی غزه: کماندو‌های اسرائیلی به کشتی مرمره در آب‌های بین‌المللی حمله کردند و ۱۰ سرنشین آن را کشتند و ده‌ها نفر دیگر را زخمی کردند که منجر به خشم افکار عمومی جهان شد. این کشتی حامل کمک‌های بشردوستانه بود و بیش از ۶۰۰ سرنشین داشت.
 
۲۰۱۱ – ناوگان آزادی دوم: این ناوگان برای ادامه عملیات سال ۲۰۱۰ سازمان‌دهی شد تا محاصره غزه را بشکند و کمک‌های، اما توقیف شد.
 
۲۰۱۵ – ناوگان آزادی سوم: این ناوگان با هدایت کشتی سوئدی «ماریان گوتنبرگ»، سومین تلاش بزرگ فعالان بین‌المللی برای شکستن محاصره دریایی غزه بود که توسط اسرائیل متوقف شد. 
 
۲۰۱۸ – ناوگان آینده عادلانه برای فلسطین: این ناوگان بخشی از تلاش‌های مستمر ائتلاف ناوگان آزادی برای به چالش کشیدن محاصره دریایی غزه بود.
 
۲۰۲۵ – ناوگان وجدان این ناوگان در فاصله ۲۵ کیلومتری از سواحل مالت، دو بار مورد اصابت پهپاد‌های اسرائیل قرار گرفت. این حمله باعث آتش‌سوزی و شکاف بزرگی در بدنه کشتی شد و ۳۰ فعال ترک و آذربایجانی را با خطر مرگ مواجه کرد.
 
۲۰۲۵ – مادلین: این کشتی که در سال جاری توسط ائتلاف ناوگان آزادی به آب انداخته شد، در فاصله ۱۸۵ کیلومتری از غزه در آب‌های بین‌المللی توسط ارتش اسرائیل متوقف شد.
 
۲۰۲۵ – هندالا (حنظله): اسرائیل در بهمن ماه ۱۴۰۳ به این کشتی یورش برد.
 
اسرائیل از سال ۲۰۰۷، محاصره شدیدی را بر حریم هوایی و آب‌های سرزمینی غزه اعمال کرده است. فرودگاه بین‌المللی غزه سه سال پس از افتتاح در سال ۲۰۰۱ بمباران شد و این باریکه هیچ فرودگاه فعالی ندارد. ناوگان صمود با ارسال کمک از مسیر دریا، قصد دارد محاصره اسرائیل را مستقیماً به چالش بکشد.
 
انتهای پیام/ 944
نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار