به گزارش گروه بینالملل دفاع پرس، سیزدهمین نشست سران سازمان همکاری اسلامی در استانبول روز جمعه 27 فروردین ماه به کار خود پایان داد؛ مخالفت تعدادی از کشورهای اسلامی باعث شد، بیانیه پایانی این نشست که در تاریخ 47 ساله سازمان همکاری اسلامی بیسابقه بود، قرائت نشود. با توجه به اینکه عربستان سعودی با تلاشهای زیاد و دادن رشوههای میلیونی موفق شده بود متن پیشنویس را به نفع خود تنظیم کند، قرائت نشدن آن، ضربه سنگینی به اقدامات سعودی محسوب میشود.
بر اساس این گزارش، ایران در بیانیه پایانی که با اعمال نفوذ سعودیها نوشته شده است، به دلیل مداخله در امور منطقه و کشورهای عضو از جمله بحرین، یمن، سوریه و سومالی و حمایت از تروریسم محکوم شده است!.
در ادامه این بیانیه، کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی خواستار برقراری روابط همکاری میان کشورهای اسلامی و ایران بر اساس اصول حسن همجواری و عدم مداخله در امور داخلی یکدیگر و احترام به حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی شدند.
در بخش دیگری از این بیانیه حزب الله لبنان نیز به اقدامات تروریستی در سوریه، بحرین، کویت و یمن و حمایت از گروههای تروریستی متهم شده است.
در این بیانیه از ارمنستان خواسته شده تا فورا و به شکل کامل از قرهباغ عقبنشینی کند و کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی بر حمایت از مسئله مسلمانان قبرس ترکنشین و برگزاری مذاکرات با نظارت سازمان ملل برای حل و فصل فراگیر این مسئله تأکید شده است.
کشورهای عضو در این بیانیه همچنین خواهان حل و فصل بحران سوریه براساس بیانیه ژنو1 و روند سیاسی با نظارت سازمان ملل برای انتقال سیاسی در سوریه شدند و از طرفهای درگیر در لیبی نیز خواستند تا از دولت وحدت ملی حمایت به عمل آورند.
در این بیانیه بر حمایت کامل از دولت عراق در تلاشهایش برای مبارزه با داعش و حمایت از ائتلاف «نظامی اسلامی» عربستان تأکید شده و از کشورهای عضو خواسته شده تا به این ائتلاف بپیوندند.
در بیانیه پایانی نشست سران سازمان همکاری اسلامی بر برگزاری نشست بینالمللی صلح برای حمایت از مردم فلسطین و پایان دادن به اشغالگری رژیم صهیونیستی تأکید شده است.
کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در بیانیه پایانی این نشست به مقابله با طایفهگرایی و ایجاد طرحی استراتژیک برای فعالیت این سازمان طی 10 سال آینده دعوت کردند و به پیامدهای آن هشدار دادند.
این نشست در حالی به پیان رسید که هیئت ایرانی به دلیل مخالفتی که با بخشی از بندهای این بیانیه داشت در جلسه پایانی این نشست حضور نیافت؛ از سوی دیگر نیز کشورهای لبنان، عراق، الجزایر و تونس به یکی از بندهای بیانیه پایانی نشست سران عضو سازمان همکاری اسلامی در استانبول ترکیه که در محکومیت حزب الله لبنان است، اعتراض کردند.
لازم به ذکر است که اقدامات برخی کشورها از جمله عربستان برای تشدید اختلافات داخلی باعث شده تا نشست اخیر سازمان همکاری اسلامی کمتر برای مقابله با رژیم صهیونیستی جدی به نظر برسد و این رژیم در سایه این اختلاف احساس امنیت بیشتری کند.
سیزدهمین نشست سران سازمان همکاری اسلامی از روز پنجشنبه در استانبول آغاز شد و روز جمعه به پایان رسید.