پایگاه خبری- تحلیلی الوقت بررسی کرد؛

ابعاد مهم دور جدید مذاکرات صلح سوریه

همزمانی دور جدید مذاکرات با انتخابات پارلمانی سوریه و تدارک ارتش سوریه و همپیمانان آن برای نبرد بزرگ آزادسازی حلب دو عنصر مهمی است که می تواند دست بالا را برای دولت مرکزی سوریه به ارمغان آورد.
کد خبر: ۷۸۵۸۰
تاریخ انتشار: ۳۱ فروردين ۱۳۹۵ - ۱۴:۴۴ - 19April 2016

ابعاد مهم دور جدید مذاکرات صلح سوریه

به گزارش گروه بینالملل دفاع پرس، یقینا دور جدید مذاکرات صلح سوریه می تواند به دلایل مختلفی از اهمیت ویژه ای برخوردار باشد. از یک سو این دور از مذاکرات با انتخابات پارلمانی سوریه همزمان شده است و از سوی دیگر ارتش سوریه و همپیمانان آن در حال تدارک نبرد بزرگ برای آزادسازی حلب هستند، دو عنصر مهمی که می تواند دست بالا را برای دولت مرکزی سوریه به ارمغان آورد.

انتخابات پارلمانی سوریه دومین رأی گیری از زمان شروع بحران در سال 2011 است و3500 کاندید برای250 کرسی پارلمان سوریه با هم رقابت کردند. مردم سوریه این انتخابات را "انتخابات مقاومت" می دانند. به لحاظ سیاسی برگزاری موفقیتآمیز این انتخابات مشروعیت داخلی و خارجی دولت و نظام سیاسی حاکم برسوریه را تقویت میکند و اتهامات وارده از سوی مخالفان و دشمنان در خصوص نامشروع بودن دولت و نظام سیاسی سوریه را تضعیف میسازد. یقینا موفقیت آمیز بودن این انتخابات با جلوگیری از ایجاد خلأ سیاسی ثبات لازم را برای طی این دوره خطیر فراهم میسازد.

از طرف دیگر دور جدید مذاکرات صلح سوریه با وجود نبرد میان معارضان و نیروهای دولت در اطراف شهر استراتژیک حلب بسیار پیچیده شده است. نیروهای سوری با پشتیبانی هواپیماهای روسی، معارضان و تروریست ها را در اطراف حلب مورد هدف قرار داده اند. برخی معتقدند درگیریهای جدید نیروهای دولتی و معارضان در شمال حلب مسئله ترک مخاصمات که هفت هفته پیش صورت گرفت را می تواند به چالش بکشد. هرچند که داعش و جبهه النصره از آتش بس مستثنی هستند، اما برخی معتقدند می تواند منجر به نقض آتش بس شود چرا که گروه های مخالف دولت نیز در این منطقه درگیر هستند. به عبارتی حلب کلیدی ترین استان سوریه است چرا که  تمامی طرف های درگیر در بحران داخلی سوریه در این استان حضور دارند. از یکشنبه تا کنون 210 نفر از طرفین در اطراف حلب کشته شده اند که 94 نفر از آنان از جبهه النصره و 34 نفر از آنان از داعش بوده است. البته داعش نیز از سوی دیگر ضعیف شده و در بیش ترین حد ضعف خود از سال 2014 قرار دارد، به واقع کم ترین نیروی انسانی از دو سال پیش تا کنون را در اختیار دارد.

اما در این میان دو نکته اساسی که موانعی را برای گفتگوها ایجاد کرده است همچنان باقی مانده است. اول اینکه برخی از قدرت ها و نیروهای بین المللی همچنان بر ماندن اسد تاکید دارند و راه حل سیاسی و انتخابات را تعیین کننده جایگاه او در آینده سوریه می دانند. دوم اینکه تعیین تروریست ها و لیست معارضان و به عبارت بهتر تفکیک مخالفان و تروریست ها همچنان به دلیل فشار قدرت های خارجی همچون عربستان و ترکیه ناموفق بوده و کاملا مبهم است. در کنار این دو عنصر باید توجه داشت که علی رغم اعلام مخالفان برای مذاکرات مستقیم، بنا به گفته دمیستورا طرح و برنامه خاصی برای مذاکرات مستقیم طرفین وجود نداشته است.

به طور کلی اولین و مهم ترین اختلاف میان نمایندگان دولت و مخالفان و معارضان دولت سوریه همچنان آینده اسد است. باوجود تاکید معارضان دولت مبنی بر برکناری اسد، اما نمایندگان دولت و موافقان اسد این مسئله را همچنان خط قرمز خود می دانند. هرچند که تاکید بر تشکیل دولت انتقالی و تغییر قانون اساسی و برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در دستور کار این دور از مذاکرات قرار دارد. مخالفان اعلام کرده اند که این انتقال باید توسط طرفی اداره شود که قدرت اجرایی کامل داشته باشد. دمشق نیز در عین حال به دنبال یک دولت وحدت با مشارکت مخالفان و یک قانون اساسی جدید است. همچنین روسیه نیز اعلام کرده اند که پذیرش قانون اساسی و برگزاری انتخابات برای هر طرفی که دور میز مذاکره می نشیند، الزامی است. مخالفان نیز به تازگی  اعلام کرده اند که حاضر هستند در یک شورای انتقالی با دولت مشارکت داشته باشند اما اسد باید برود، ولی در عین حال قدرت های منطقه ای حامی اسد نیز همچنان تلاش غربی ها برای آینده از پیش تعیین شده اسد را رد می کنند.

از سوی دیگر نباید انتظار داشت تا قدرتهای مخالف اسد کاملا منفعل عمل کنند به نحوی که وال استریت ژورنال در یکی از مقالات خود در اوائل مارس اعلام کرد که دولت آمریکا طرحی را برای رساندن کمک به تروریست ها در دست دارد. همچنین این روزنامه در همین مقاله از ارائه سامانه ضد موشکی به تروریست ها از سوی ترکیه و عربستان پرده برداشت. برخی از خبرگزاریها از تجهیز و تقویت تروریستهای جبهه النصره با سلاح و نیروهایی که از ترکیه وارد  سوریه شدند، خبر دادند. بر اساس اطلاعات منتشر شده، دست کم 100 تروریست روزیکشنبه گذشته به همراه 22 خودروی نظامی وارد اردوگاه حندرات شده و 200 تروریست دیگر راهی تل حدیه درحومه جنوبی حلب شده اند.

 گفتنی است دور قبلی  مذاکرات در 24 دسامبر با سندی مبنی بر 12 اصل پایان یافت که بر گذار سیاسی در دور کنونی تاکید داشت. به عبارت بهتر گفت وگوهای صلح سوریه بر آن است تا جنگی را پایان دهد که 250 هزار نفر را تا کنون کشته و بحران جهانی آوارگان را آفریده است.
 

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار