سالاریه: آزمایش مداری ماهواره‌های «ظفر۲»، «پایا» و «کوثر» انجام می‌شود

رئیس سازمان فضایی ایران با اشاره به پرتاب موفق ماهواره‌های «ظفر ۲»، «پایا» و «کوثر ۱.۵» به فضا، گفت: هر سه ماهواره شرایط بسیار خوبی دارند و چند هفته دیگر، آزمایش مداری آن‌ها انجام خواهد شد.
کد خبر: ۸۰۴۷۸۵
تاریخ انتشار: ۱۶ دی ۱۴۰۴ - ۰۸:۵۴ - 06January 2026

به گزارش خبرنگار دفاعی امنیتی دفاع‌پرس، «حسن سالاریه» رئیس سازمان فضایی ایران، صبح امروز (سه‌شنبه) در گفت‌وگویی تلویزیونی اظهار داشت: هفتم دی‌ماه ماهواره‌های ما توسط ماهواره‌بر «سایوز» در مدار قرار گرفتند که در بازه ساعت هفت تا ۹ شب با ماهواره‌ها ارتباط برقرار شد و سیگنال‌ها نشان‌دهنده صحت عملکرد آن‌ها بود.

سالاریه

سالاریه افزود: در تزریق ماهواره «پایا» اندکی چالش داشتیم و سرعت دوَرانی ماهواره اندکی بالا بود؛ اما پایدارسازی این ماهواره به بهترین شکل انجام شد.

بیشتر بخوانید؛
۳ ماهواره جدید ایران به فضا پرتاب شد+ فیلم

رئیس سازمان فضایی ایران با اشاره به وضعیت خوب هر سه ماهواره، عنوان کرد: چند هفته دیگر، آزمایش مداری آن‌ها انجام خواهد شد و زیرسامانه‌های تله‌متری و تله‌کام هم به‌صورت جدی مورد ارزیابی قرار می‌گیرد.

وی با بیان اینکه ماهواره‌ها از زیرسامانه‌های مختلفی تشکیل شده‌اند، گفت: پایدارسازی، کنترل حرارت، محموله‌های مختلف ماهواره و تصویربرداری مورد پایش قرار خواهد گرفت.

سالاریه خاطرنشان کرد: به جز موردی که اشاره شد، چالش خاصی در پرتاب ماهواره‌ها نداشتیم و طی یک هفته پس از پرتاب، زیرسامانه‌های تأمین و توزیع توان ماهواره را ارزیابی و پایش کردیم؛ اگر این پارامتر بررسی نشود، ماهواره به مشکل خواهد خورد.

رئیس سازمان فضایی ایران با بیان اینکه تمام زیرسامانه‌ها، جزئیات و آزمایش‌های هر سه ماهواره تأیید شده است، افزود: عملکرد صحیح زیرسامانه ارتباطی، بسیار مهم و حیاتی است و زیرسامانه ارسال و فرمان هم باید پایش شود؛ زیرا فرامین مخصوص برای ماهواره صادر و لذا همه این پارامتر‌ها بررسی می‌شود.

وی با اشاره به لزوم عکس‌برداری دقیق ماهواره‌ها، اظهار داشت: از روز گذشته، محموله اصلی ماهواره که دوربین‌های ماهواره پایاست، فعال شده است. مأموریت اصلی این ماهواره تصویربرداری بوده و ماهواره‌های ما از برنامه‌ای که برای آن‌ها در نظر گرفتیم، جلوتر است.

سالاریه بیان کرد: طی روز‌ها و هفته‌های آتی اقدام مهم کالیبراسیون دوربین را داریم و باید در این زمینه اصلاحات موقعیت تصویری و اقدامات پیرامونی انجام شود؛ کالیبراسیون به این دلیل مهم است که وقتی ماهواره در مدار قرار می‌گیرد، شوک‌های مختلفی به ماهواره وارد و تصویر ماهواره از کالیبراسیون خارج می‌شود؛ لذا باید کالیبراسیون و کالیبره‌کردن هندسه دوربین ماهواره انجام شود.

رئیس سازمان فضایی ایران افزود: در خصوص ماهواره پایا در مرحله کالیبراسیون دوربین هستیم؛ در ماهواره کوثر هم بر اساس آخرین ارتباطاتی که داشتیم، فرآیند پایدار چرخشی آن انجام شده و اکنون نشانه‌روی و کنترل ماهواره را انجام می‌دهیم تا ماهواره عمود به زمین قرار بگیرد و بتواند با دقت عکس‌برداری کند.

وی ادامه داد: این بخش، یکی از حساس‌ترین زیرسامانه‌های ماهواره است و امیدواریم که این فرآیند چند هفته‌ای هم طی شود؛ اما در خصوص ماهواره پایا این پارامتر انجام شده است.

سالاریه در خصوص آخرین وضعیت ماهواره‌های ظفر و کوثر، اظهار داشت: در خصوص ماهواره ظفر هم چرخش‌زدایی، زیرسیستم باتری و شارژ انجام شده است؛ همچنین فرآیند نشانه‌روی به سمت زمین را هم در خصوص ماهواره ظفر شروع خواهیم کرد.

رئیس سازمان فضایی ایران درباره قدرت تصویربرداری سه ماهواره جدید کشورمان عنوان کرد: قدرت تصویربرداری ماهواره پایا پنج تا ۱۰ متر، ماهواره کوثر ۱۵ متر و ماهواره ظفر کمتر از پنج متر است؛ همچنین اپتیک ماهواره پایا آیینه‌ای است و تصویرهای باکیفیت‌تری را ارسال خواهد کرد.

وی یادآور شد: مهم‌ترین کاربرد تصویرهای ارسالی از سوی ماهواره‌ها، برداشت داده از سطح زمین، پایش منابع کشاورزی و آبی زمینی، تصویربرداری از ذخیره برف در کوه‌ها و حوزه‌های آبریز، به‌روزرسانی نقشه‌های جغرافیایی و پایش تغییر کاربری اراضی است.

سالاریه عنوان کرد: ماهواره‌های ظفر و کوثر قابلیت «اینترنت اشیا» را دارند و نقل و انتقال داده را با ۲۵۶ کاربر انجام می‌دهند. یکی از کابری‌های مهم ماهواره‌ها انتقال داده است که انتقال داده از طریق حسگر‌ها در منابع طبیعی یکی از این خصوصیات است.

رئیس سازمان فضایی ایران با بیان اینکه برای پایش دائمی نیاز به ماهواره‌ها داریم، افزود: امروز در چند بعد کار می‌کنیم و نیاز داریم تا فناوری‌های حیاتی را به تثبیت برسانیم و سپس افزایش عمر و تعداد ماهواره‌ها را در دستور کار قرار داده‌ایم.

وی اظهار داشت: ماهواره‌های ما به لحاظ تثبیت فناوری، تعداد و دقت افزایش خواهند یافت؛ به‌عنوان مثال، ماهواره «پارس ۳» با دقت یک متر و «پارس ۲» را با دقت دو و نیم متر داریم که پس از طراحی به فضا پرتاب خواهند شد.

سالاریه ادامه داد: همچنین در خصوص ماهواره‌های مخابراتی، ما ماهواره «ناهید ۲» را پرتاب کردیم که افزایش پهنای باند و افزایش کیفیت پوشش را در دستور کار قرار دادیم؛ فرآیند ساخت ماهواره «ناهید ۳» هم شروع شده است که پس از تحقیقات و تکمیل، پرتاب خواهد شد.

وی با تأکید بر اینکه همه ماهواره‌ها و پروژه‌های ما فناوری بومی دارند، گفت: نمونه دوم «ناهید ۲» آماده پرتاب است و پس از آن «ناهید ۳» را داریم که مطالعه بر روی آن آغاز شده است؛ یک پروژه مهم دیگر ما «پروژه شهید سلیمانی» است که در این پروژه، ۲۴ ماهواره را به فضا پرتاب خواهیم کرد؛ پروژه‌ای که هدف از اجرای آن، اینترنت اشیاست که داده‌ها را در شرایط بحرانی به کاربران منتقل خواهد کرد.

رئیس سازمان فضایی ایران اضافه کرد: ما به کمک پروژه شهید سلیمانی می‌توانیم از هر نقطه به نقطه دیگر به سرعت اطلاعات را منتقل کنیم که این فرآیند نیم تا یک ساعت زمان خواهد برد.

سالاریه درباره همکاری‌های بین‌المللی در حوزه فضایی گفت: صنعت فضایی، یک صنعت مهم و راهبردی است و ما سعی می‌کنیم که با بومی‌سازی صنعت و انجام پرتاب‌ها از روابط بین‌المللی استفاده کنیم که در این زمینه اقدامات خوبی انجام شده است. سعی می‌کنیم که در این زمینه ضمن هم‌افزایی با سایر کشور‌ها بتوانیم از مسیر‌های بین‌المللی و بومی برای افزایش و ارتقای صنعت ماهواره‌ای استفاده کنیم.

انتهای پیام/ 281

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار