دفاع‌پرس گزارش می‌دهد؛

«قایق‌های تندرو»؛ برگ برنده نیرو‌های مسلح ایران در مقابل ارتش تروریست آمریکا

نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شناور‌های خود را به گونه‌ای طراحی و تولید می‌کند که مقرون به صرفه، تحریم‌گریز و در زمان جنگ به راحتی قابل جایگزینی باشند تا بتوانند اثربخشی لازم را در برابر دشمن، داشته باشند.
کد خبر: ۸۳۳۳۵۸
تاریخ انتشار: ۰۹ خرداد ۱۴۰۵ - ۰۵:۰۹ - 30May 2026

گروه دفاعی امنیتی دفاع‌پرس- محمد زرچینی؛ نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران در جنگ تحمیلی سوم، طی مدت ۴۰ روز ضربات سنگینی را بر پیکره دشمن آمریکایی- صهیونی وارد آوردند و دشمن هم در حملات متجاوزانه خود به تعدادی از شناورهای جنگی ایران خساراتی وارد کرد.  

«دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا در این زمینه مدعی است که ایران نیروی دریایی خود را به‌طور کامل از دست داده است و توانایی انجام عملیات جنگی را ندارد؛ این ادعا در حالی مطرح می‌شود که با شروع تهاجم متجاوزانه نظامی آمریکایی صهیونی، نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران به سرعت تنگه هرمز را بستند و عبور و مرور کشتی‌ها را کاملاً مختل کردند (البته این اختلال با هدف ضربه متقابل به دشمن بوده است و همچنان ادامه دارد).

گزارش‌ها نشان می‌دهد که نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران با قوت و قدرت مشغول انجام عملیات در تنگه هرمز هستند و محاسبات دشمنان، تنها بر روی کاغذ اعتبار دارد و در میدان نبرد (خصوصاً در عرصه دریا) دست برتر با نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران است.

قایق های تندرو

شناورهای تندروی سپاه در حال عبور از کنار یک نفتکش در نزدیکی بندر عباس- جنوب ایران
منبع: وبگاه شبکه خبری «سی ان ان» 

منابع رسانه‌ای غربی هم اذعان دارند که نیروی دریایی ایران (ارتش و سپاه) نه‌تنها تضعیف نشده‌ است، بلکه در نبرد با ارتش آمریکا توانسته ضربات متقابل قابل توجهی به ارتش آمریکا وارد آورد که البته این ضربات بیش از آنکه نیروهای نظامی ارتش ایالات متحده را تحت‌الشعاع قرار دهد، اقتصاد آمریکا را با مشکل مواجه کرده است؛ تا جایی که قوی‌ترین ارتش جهان با بودجه سالیانه حدود یک تریلیون دلار نتوانسته تنگه هرمز را از کنترل نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران -که بودجه نظامی آن نهایتاً ۱۰ میلیارد دلار است- خارج کند.

روزنامه «واشنگتن‌پست» با اشاره به توانمندی‌های دریایی نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران می‌گوید: با وجود اینکه ناوگان شناور‌های بزرگ نظامی ایران متحمل آسیب‌های جدی شدند، اما توانایی نظامی ایران محدود به شناورهای بزرگ نیست، بلکه در قایق‌های تندرو نیش‌دار این کشور نهفته است.

این وبگاه مدعی شد: ممکن است کشتی‌های جنگی متعارف نیروی دریایی ایران تا حد زیادی نابود شوند؛ اما تحلیلگران می‌گویند که قدرت واقعی دریایی ایران هرگز در این نقطه نیست؛ در حقیقت توانایی این کشور برای تهدید قابل اعتماد کشتی‌های تجاری عبوری از تنگه هرمز در واقع به لایه‌های متعددی از سیستم‌های جنگی ارزان و غیرمتعارف وابسته است؛ پهپادها، مین‌های دریایی و ناوگانی از قایق‌های کوچک تهاجمی که شناسایی آن‌ها دشوارتر از دارایی‌های دریایی سنتی است؛ در واقع این شناور‌های کوچک که توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به کار گرفته شده‌اند و از همه مهم‌تر موشک‌ها، توپ‌ها و سایر سلاح‌هایی که این قایق‌ها می‌توانند به کار گیرند، توسط تحلیلگران نظامی به‌عنوان «ناوگان زنبور» شناخته می‌شوند؛ یک چالش استراتژیک بزرگ برای ارتش ایالات متحده محسوب می‌شوند؛ زیرا این کشور (آمریکا) تلاش می‌کند تا تهدیدات را در منطقه وسیعی از دریا کاهش دهد.

در تصاویر آرشیوی منتشرشده در ژانویه ۲۰۲۵، کشتی‌های کوچک متعلق به سپاه در مکانی نامعلوم در تونل‌های زیرزمینی به تصویر کشیده شده‌اند
(منبع: خبرگزاری «رویترز»)

در حقیقت نبرد نیروهای مسلح ایران با نیروی دریایی ارتش آمریکا در حقیقت یک جنگ چریکی روی آب و جغرافیا نیز به نفع ایران است؛ زیرا هیچ مسیر جایگزینی برای کشتی‌هایی که نیاز به عبور از تنگه باریک هرمز دارند، وجود ندارد.

«سیدارت کاوشال» پژوهشگر ارشد قدرت دریایی در اندیشکده موسسه سلطنتی خدمات متحد دفاعی  در این زمینه می‌گوید: تعداد کشتی‌هایی که برای دفاع منطقه‌ای از کشتی‌های تجاری مورد نیاز است، بسیار قابل توجه خواهد بود؛  البته این دفاع منطقه‌ای از کشتی‌های تجاری می‌تواند به‌شدت به منابع نیاز داشته باشد.

تحلیلگران نظامی معتقدند که استفاده سپاه از قایق‌های کوچک به دهه‌ها پیش برمی‌گردد؛ به‌ویژه پس از آنکه ارتش آمریکا ثابت کرد که می‌تواند نیروی دریایی سنتی ایران را در جریان عملیات در خلیج فارس در سال ۱۹۸۸ دچار آسیب جدی کند؛ از آن زمان، «نیروی دریایی منظم ایران همیشه چیزی شبیه به یک نیروی زمینی رژه‌رو بود؛ در حالی که نیروی دریایی سپاه که حول محور دارایی‌های نامتقارنی ساخته شده بود، به‌عنوان یک عنصر مهم در مقابل تهدیدات ارتش آمریکا ایفای نقش کرده است.

یکی از موضوعاتی که موجب گیج‌شدن ارتش آمریکا شده، بی سر و صدا و رادارگریزبودن قایق‌های تندرو سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است؛ کشتی‌های کوچک و قایق‌های بدون سرنشین به دلیل نزدیکی زیاد به خط آب «بسیار کم‌سروصدا» هستند؛ بنابراین سیستم‌های راداری، اغلب آن‌ها را خیلی دیر شناسایی می‌کنند؛ همچنین برای ردیابی مؤثر این تهدیدها، آمریکا باید تجهیزاتی مانند بالگرد و پهپاد را مستقر کند که آمریکا تاکنون در این زمینه ناموفق بوده است. 

رزمایش نیروی دریایی سپاه در ژانویه ۲۰۲۵ (منبع: خبرگزاری «رویترز»

مؤسسه هادسون مستقر در واشنگتن دی‌سی درباره توانمندی ناهمگون نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی می‌گوید: نیروی دریایی سپاه پاسداران از شناور‌های غیرنظامی تغییر کاربری داده شده، مانند لنج‌های ماهیگیری، برای فعالیت‌های پنهانی مانند مین‌گذاری استفاده می‌کند که پیچیدگی هرگونه عملیات نظارتی را افزایش می‌دهد.

این مؤسسه مطالعاتی غربی می‌افزاید: این معماری کلی به جای تلاش برای دستیابی یا پیروزی در یک درگیری دریایی قاطع، برای ایجاد اصطکاک و فرسایش طراحی شده است. 

در این گزارش آمده است: نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شناور‌های خود را به گونه‌ای طراحی و تولید می‌کند که مقرون به صرفه باقی بمانند؛ از تحریم‌ها فرار کنند و در زمان جنگ به راحتی قابل جایگزینی باشند. این رویکرد به ایران اجازه می‌دهد تا شناور‌های سایر کشور‌ها را با هزینه نسبتاً کم به خطر بیندازد و در عین حال، دارایی‌های ارزشمند دشمن و اقتصاد دریایی جهانی را در معرض خطر قرار دهد.

امروز که به وقایع رخ‌داده در جنگ زمضان نگاهی می‌اندازیم، مشاهده می‌کنیم که دشمن آمریکایی در مخمصه تنگه هرمز گرفتار شده است و نمی‌تواند از این چالش عبور کند؛ دلیل این موضوع، چیزی نیست به جز توانمندی راهبردی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران از جمله نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی. 

انتهای پیام/ 281

نظر شما
captcha
پربیننده ها
آخرین اخبار
پربحث ترین عناوین