کلانتری:

ولایت حقیقتی فراتر از یک ساختار سیاسی است

تولیت آستان مقدس احمدی و محمدی (ع) با تبیین ساختار «نظام ولایت و امامت»، آن را منصبی الهی و ضامن بقای اسلام دانست و تأکید کرد: ولایت، فراتر از یک نهاد سیاسی، حقیقتی تکوینی است که تمام استعدادهای انسانی را در مسیر کمال بارور می‌کند.
کد خبر: ۸۳۹۱۶۵
تاریخ انتشار: ۱۶ خرداد ۱۴۰۵ - ۰۱:۲۰ - 06June 2026

به گزارش خبرنگار دفاع‌پرس از فارس، حجت‌الاسلام والمسلمین «ابراهیم کلانتری» تولیت آستان مقدس احمدی و محمدی (ع) در نشست خبری با تبریک دهه امامت و ولایت و تسلیت سالگرد ارتحال امام خمینی (ره)، عید غدیر را نقطه تضمین حیات جاودانه اسلام تا پایان دنیا توصیف کرد.

تولیت استان احمدی و محمدی

کلانتری با استناد به آرای علمای بزرگ اهل سنت نظیر «ابن حجر هیتمی» و «رشید رضا»، بر قطعی بودن حدیث غدیر و حدیث ثقلین تأکید کرد و گفت: پیامبر اکرم (ص) در مواضع مختلف، از جمله در حجة‌الوداع و روز عرفه، امت را به پیوند پایدار میان قرآن و عترت فراخوانده‌اند.

وی افزود: این تبیین‌های دقیق پیامبر (ص) و نام بردن از تک‌تک امامان، برای پیش‌گیری از تحریف اسلام توسط «سلاطین جور و رهزنان ایمان» بود تا ولایت در دست نااهلان به ابزاری برای استحاله دین تبدیل نشود.

استاد دانشگاه تهران با اشاره به حدیث امام باقر (ع)، ولایت را برترین رکن اسلام و «کلید» فهم سایر فرایض دانست و بیان کرد: جامعه‌ای که دارای ولایت شد، مانند مرده‌ای است که جان یافته است. ولایت همچون آب گوارایی است که نهال وجود انسان را در مزرعه آفرینش سرسبز و بالنده می‌کند.

وی با بهره‌گیری از بیانات مقام معظم رهبری در توصیف جامعه دارای ولایت، افزود: ولایت به این است که «ولیّ» در جامعه منشأ و الهام‌بخش همه نیرو‌ها و فعالیت‌ها باشد؛ نقطه‌ای که همه رشته‌ها به آنجا برمی‌گردد و همچون پیش‌قراول کاروان زندگی، موتور فعالیت‌های جامعه را روشن نگاه می‌دارد.

کلانتری در ادامه ایده جدایی دین از سیاست را یک تفکر اموی خواند و تصریح کرد: بنی‌امیه برای تبدیل خلافت به سلطنت، مدعی شدند که سیاست ربطی به دین ندارد. اما در اسلام اصیل، این دو، حقیقتی واحد و تجزیه‌ناپذیرند. متفکران بزرگی همچون سید مرتضی و علامه حلی، امامت را ریاست عامه بر امور دین و دنیا تعریف کرده‌اند و این نشان می‌دهد که اداره جامعه، یکی از شئون ذاتی ولایت برای جلوگیری از فساد و صیانت از حدود الهی است.

تولیت آستان مقدس احمدی و محمدی (ع) با استناد به روایات کتاب «کافی»، بر ضرورت حضور دائمی امام در زمین تأکید کرد و گفت: زمین هرگز خالی از حجت نیست. حتی اگر تنها دو نفر در زمین باقی بمانند، یکی از آنها امام است تا هیچ انسانی نتواند نزد خدا احتجاج کند که بدون راهنما رها شده است. امامان معصوم (ع) تنها ابواب الهی و حلقه اتصال خلق با خالق هستند که در غیاب پیامبر، پیوند زمین و آسمان را حفظ می‌کنند.

کلانتری در تبیین خاستگاه مشروعیت ولایت، آن را یک منصب الهی دانست که عهده‌داری آن تنها با نصب خداوند امکان‌پذیر است و افزود: ولایت در «مقام تشریع و ثبوت» با حکم الهی پدید آمده و رأی مردم در آن نقشی ندارد، اما در «مقام اثبات و عینیت»، این اراده و خواست مردم است که باعث فعلیت یافتن این نظام سیاسی در متن جامعه می‌شود.

استاد دانشگاه تهران همچنین با اشاره به اندیشه‌های امام خمینی (ره)، بر مقامات معنوی و تکوینی ائمه (ع) تأکید کرد و گفت: مقام ولایت فراتر از موضوع حکومت است؛ این مقام چنان بلندمرتبه است که حتی فرشتگان مقرب نیز به آن دست نمی‌یابند و این بخشی از اصول مسلم مذهب ماست که امام، مظهر تبلور یافته تمام عناصر سازنده اسلام و مظهر قرآن است.

انتهای پیام/

نظر شما
captcha
پربیننده ها
آخرین اخبار
پربحث ترین عناوین