راهبرد‌های وحدت‌بخش رهبر شهید در کلام فیلسوف جنگ

سال‌ها بعد وقتی ایده ثبت تاریخ جنگ به ذهن شهید صیاد رسید، او ابتدا پیش آقا محسن [رضایی] آمد. صیاد من و آقا رحیم را صدا زد. ما پیش آقا محسن رفتیم و شهید صیاد همین بحث را مطرح کرد و گفت: «من به این نتیجه رسیدم که ما بیاییم جنگ را دوباره بازسازی کنیم.»
کد خبر: ۸۴۶۵۵۵
تاریخ انتشار: ۱۷ تير ۱۴۰۵ - ۱۵:۰۲ - 08July 2026

به گزارش گروه حماسه و جهاد دفاع‌پرس، سردار سپهبد شهید «غلامعلی رشید» در پروژه تاریخ شفاهی خود که قرار است به زودی توسط مرکز اسناد، تحقیقات و نشر معارف دفاع مقدس و مجاهدت‌های سپاه منتشر شود، تصویر روشنی از هدایت‌های میدانی و قاطعیت حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای در مسیر یکپارچگی نیرو‌های انقلابی ارائه می‌دهد.

سپهبد غلامعلی رشید

تأکید بر اجرای عملیات مشترک

در اردیبهشت و خرداد ماه سال ۱۳۶۰، درحالی‌که هنوز بنی‌صدر بر مسند کار بود، ما در سپاه طرحی برای عملیات در شرق کارون نوشتیم که آقا رحیم [صفوی]نام «حمزه» را روی آن گذاشت. در آن مقطع، شهید صیاد شیرازی که از ارتش اخراج شده بود، در پایگاه گلف به ما پیوست. او معتقد بود باید با انجام یک کار بزرگ ثابت کنیم که توانایی حمله گسترده به دشمن را داریم و بر زمزمه‌های ناامیدکننده خط بطلان بکشیم. ما پیشنهاد دادیم که سپاه این عملیات را به صورت مستقل انجام دهد و پیش‌بینی می‌کردیم با دادن حدود دو هزار شهید، بتوانیم آبادان را از محاصره خارج کنیم.

قرار شد شهید صیاد شیرازی به‌عنوان نماینده ما به تهران برود و با آیت‌الله خامنه‌ای که آن زمان نماینده امام در شورای‌عالی دفاع بودند، صحبت کند تا مجوز این عملیات مستقل سپاه را بگیرد. وقتی صیاد برگشت، او را در ستاد مرکزی دیدم که در حال وضو گرفتن بود. پرسیدم: «چه شد؟ مطرح کردی؟» گفت: «آری، همه مسائل را جمع‌بندی کردم و گفتم؛ اما آقای خامنه‌ای نپذیرفتند.» ایشان با صراحت فرموده بودند: «به مصلحت نیست. سپاه نباید تنها عمل کند؛ باید مشترک با ارتش عمل کنید.» این توصیه و تدبیر ایشان باعث شد تا ما دست از تک‌روی برداریم و با وجود همه عجله‌ای که داشتیم، مسیر هماهنگی و عملیات مشترک با ارتش را پیش بگیریم. 

بن‌بست‌شکنی راهبردی در فرماندهی نیروی زمینی

در مسیر هماهنگی با ارتش، مقاومت‌هایی وجود داشت. مرحوم ظهیرنژاد، فرمانده وقت نیروی زمینی ارتش، خصلت‌ها و تعصبات خاص ارتشی داشت که کار را برای پیشروی و استفاده از نشاط و روحیه سپاه سخت می‌کرد. در همان ماجراها، آقا رحیم صفوی خاطره کلیدی و مهمی دارد. او می‌گفت آیت‌الله خامنه‌ای با درک دقیق از این بن‌بست، به من فرمودند: «چه ما در این عملیات پیروز بشویم و چه شکست بخوریم، باید تغییراتی در فرماندهی نیروی زمینی ارتش انجام بدهیم.» رهبر انقلاب به این نتیجه رسیده بودند که برای روان شدن ریل جنگ و استفاده از ظرفیت عظیم سپاه، این تغییر الزامی است و فردی که مقابل طرح‌های مشترک مقاومت می‌کند، باید جایگزین شود. 

حمایت از ایده بازسازی تاریخ جنگ

سال‌ها بعد وقتی ایده ثبت تاریخ جنگ به ذهن شهید صیاد رسید، او ابتدا پیش آقا محسن [رضایی]آمد. صیاد من و آقا رحیم را صدا زد. ما پیش آقا محسن رفتیم و شهید صیاد همین بحث را مطرح کرد و گفت: «من به این نتیجه رسیدم که ما بیاییم جنگ را دوباره بازسازی کنیم.» این ایده بعد‌ها با تشویق‌ها و هدایت‌های ویژه رهبر انقلاب به یک جریان ماندگار تبدیل شد. 

انتهای پیام/ 119

نظر شما
captcha
پربیننده ها
آخرین اخبار
پربحث ترین عناوین