خانواده‌ها و نهاد‌های فرهنگی در خراسان رضوی برای آشتی نسل جوان با کتاب نقش‌آفرینی کنند

استاندار خراسان رضوی با تأکید بر ضرورت توسعه فضا‌های فرهنگی و کتاب‌محور، خواستار برنامه‌ریزی جدی دستگاه‌های فرهنگی، تقویت نقش خانواده‌ها و ایجاد محیط‌های جذاب برای مطالعه شد و گفت: همه دستگاه‌ها باید برای افزایش سرانه مطالعه و آشتی نسل جوان با کتاب مسئولیت‌پذیر باشند.
کد خبر: ۸۴۷۹۵۳
تاریخ انتشار: ۲۳ تير ۱۴۰۵ - ۱۳:۰۶ - 14July 2026

به گزارش دفاع‌پرس از خراسان رضوی، «غلامحسین مظفری» استاندار خراسان رضوی در حاشیه بازدید از کتابفروشی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی در میدان آزادی، با اشاره به کاهش سرانه مطالعه در کشور اظهار داشت: هرچه می‌توانیم بیشتر مطالعه کنیم چراکه تغییر شرایط، سبک زندگی و شیوه دریافت اطلاعات را تغییر داده و این موضوع بر مطالعه نیز اثر گذاشته است. شاید بسیاری از افراد به دلیل اینکه احساس می‌کنند اطلاعات مورد نیاز خود را از شبکه‌های مختلف دریافت می‌کنند، تا حدی احساس بی‌نیازی از مطالعه کتاب داشته باشند. شاید یکی از دلایلی که امروز کمتر به سمت مطالعه می‌رویم، همین دسترسی آسان و سریع به اطلاعات در فضای مجازی باشد.

استاندار خراسان رضوی

وی با تأکید بر ضرورت ایجاد فضا‌های مدرن و جذاب برای کتاب‌خوانی افزود: به نظر می‌رسد یکی از کار‌های ارزشمند، ایجاد تنوع در فروشگاه‌ها و مراکز عرضه کتاب است؛ به گونه‌ای که همزمان با فروش کتاب، فضا‌های مطالعه، گفت‌و‌گو، استراحت و کافه‌کتاب نیز ایجاد شود. جوانان و خانواده‌ها به چنین فضا‌هایی علاقه‌مند هستند و اگر در محیطی آرام و دلنشین مطالعه را آغاز کنند، این عادت را در خانه نیز ادامه خواهند داد.

استاندار خراسان رضوی ادامه داد: دستگاه‌های فرهنگی و متولیان این حوزه نیز باید برنامه مشخصی داشته باشند. باید ببینیم چگونه می‌توان کودکان را از سنین پایین، در شرایطی که فضای مجازی بر فکر، روح و زمان آنها سیطره پیدا کرده، به فضای واقعی کتاب، کتابخانه و محیط‌های فرهنگی بازگرداند.

مظفری با تأکید بر نقش خانواده‌ها در ترویج کتاب و کتابخوانی تصریح کرد: اینکه فرزندان و خانواده‌ها احساس کنند همه چیز از طریق تلفن همراه، تلویزیون و فضای مجازی قابل دسترس است، نگاه درستی نیست. همان‌طور که دیدن یک پارک یا باغ پرندگان در فضای مجازی با حضور واقعی در آن قابل مقایسه نیست، کتاب خواندن نیز با دریافت اطلاعات در فضای مجازی تفاوت اساسی دارد.

وی خاطرنشان کرد: در این زمینه خانواده‌ها بسیار مؤثر هستند، اما ساختار فرهنگی کشور نیز باید نقش خود را بهتر ایفا کند. کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی استان باید بسیار مؤثرتر از گذشته عمل کنند و عملکرد مثبتی برای فرهنگ مطالعه داشته باشند.

استاندار خراسان رضوی بیان داشت: شهرداری‌ها نیز مطابق قانون باید سهم خود را برای حمایت از این مجموعه‌ها پرداخت کنند و در کنار آن بر عملکرد آنها نظارت داشته باشند. ما نیز به عنوان استانداری و مجموعه حاکمیتی وظیفه نظارت داریم و اگر کوتاهی وجود داشته، بخشی از آن متوجه خود ماست.

مظفری با اشاره به آثار آموزش مجازی بر فرهنگ مطالعه گفت: به نظر می‌رسد در سال‌های اخیر، به ویژه با مجازی شدن بسیاری از کلاس‌ها، بچه‌ها تا حدی از کتاب فاصله گرفته‌اند. این خطر را بسیار جدی احساس می‌کنیم. حتی در موضوع امتحانات نیز مشاهده می‌کنیم که وقتی آموزش و ارزیابی حضوری نباشد، سطح آگاهی و دانش دانش‌آموزان افت می‌کند. این مسئله در کتاب‌خوانی و مطالعه نیز اثرگذار بوده است.

وی در پایان بیان داشت: سال‌ها کتاب‌خوان حرفه‌ای بودم، اما مدتی است که به دلیل مشغله‌های اجرایی از آن فاصله گرفتم؛ البته بخشی از آن هم بهانه است. هر اندازه برای مطالعه وقت بگذاریم، در هر حرفه و کاری موفق‌تر خواهیم بود. موضوع کتاب و کتاب‌خوانی بسیار مهم است و همه ما باید از هر ظرفیتی استفاده کنیم تا فضای مطالعه برای کودکان و نوجوانان ایجاد شود، محیط‌های فرهنگی را جذاب‌تر کنیم و زمینه آشتی نسل جوان با کتاب و کتاب‌خوانی را فراهم آوریم.

انتهای پیام/

نظر شما
captcha
پربیننده ها
آخرین اخبار
پربحث ترین عناوین