آیت‌الله علم‌الهدی: فلسفه اربعین حسینی، زنده نگه داشتن فرهنگ مقاومت اهل‌بیت (ع) است/ هویت دینی و ملی مردم ایران اجازه تسلیم در برابر دشمن را نمی‌دهد

نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی با تبیین درس‌های سیاسی و اجتماعی نهضت عاشورا، مقاومت و ایستادگی را مهم‌ترین پیام اربعین دانست و گفت: ملت ایران با تکیه بر ایمان، هویت دینی و فرهنگ حسینی، مسیر مقابله با دشمن را با قدرت ادامه می‌دهد.
کد خبر: ۸۵۲۵۱۶
تاریخ انتشار: ۱۲ مرداد ۱۴۰۵ - ۰۹:۰۴ - 03August 2026

به گزارش دفاع‌پرس از خراسان رضوی، آیت‌الله «سید احمد علم‌الهدی» نماینده ولی فقیه در استان، در هفدهمین شب ماه صفر و در یکصد و پنجاه‌وچهارمین اجتماع خیابانی مردم انقلابی و بصیر منطقه پیروزی مشهد با موضوع «خون‌خواهی تا ظهور» برگزار شد، با اشاره به فلسفه بزرگداشت اربعین حسینی، اظهار داشت: در این شب‌های مقارن با شب اربعین سیدالشهدا علیه‌السلام. دل‌های شما، سرشار از عشق و محبت حضرت اباعبدالله الحسین علیه‌السلام است و امروز قلب‌های بسیاری نیز متوجه عزیزانی است که در مسیر پیاده‌روی اربعین، با پای پیاده عازم کربلای معلی هستند؛ خداوند متعال این توفیق را نصیب همه شما عزیزان کند که در سال‌های آینده در این مسیر نورانی حضور پیدا کنید.

اربعین

وی با طرح این پرسش که چرا اربعین حسینی هر سال با این عظمت گرامی داشته می‌شود، افزود: معمولاً وقتی فردی به شهادت می‌رسد، چهلم نخست او را گرامی می‌دارند و پس از آن، در سال‌های بعد تنها سالگرد شهادتش مورد تکریم قرار می‌گیرد و دیگر مراسمی به‌عنوان سالگرد اربعین برگزار نمی‌شود؛ اما درباره سیدالشهدا علیه‌السلام، ائمه معصومین علیهم‌السلام به ما دستور داده‌اند که هر سال در اربعین، زیارت مخصوص آن حضرت را بخوانیم و کسانی که توانایی دارند، خود را در این روز به زیارت آن حضرت برسانند.

نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی ادامه داد: حتی در ایام عاشورا نیز چنین سنتی برای پیاده‌روی به سمت کربلا وجود ندارد، اما درباره اربعین، پیاده‌روی به زیارت حضرت اباعبدالله الحسین علیه‌السلام مورد تأکید قرار گرفته و به یک سنت بزرگ تبدیل شده است. این پرسش مطرح می‌شود که علت این همه اهتمام به سالگرد اربعین چیست و چرا هر سال باید این مناسبت با چنین شکوهی برگزار شود؟

اربعین؛ استمرار نهضت عاشورا و آغاز فصل دوم قیام حسینی

عضو مجلس خبرگان رهبری تصریح کرد: اربعین نخست، زمانی بود که اهل‌بیت علیهم‌السلام پس از پایان دوران اسارت به کربلا بازگشتند و مراسم اربعین را در کنار قبور مطهر شهدا برگزار کردند؛ اما اینکه بیش از هزار و سیصد سال از آن واقعه گذشته و همچنان اربعین با این عظمت گرامی داشته می‌شود، به این دلیل است که اربعین، پایان اسارت اهل‌بیت علیهم‌السلام و نماد فصل دوم نهضت عاشوراست.

آیت‌الله علم‌الهدی با بیان اینکه نهضت کربلا دارای دو بخش «شهادت» و «اسارت» است، خاطرنشان کرد: بخش نخست، شهادت بود؛ حادثه‌ای که در ظاهر، نبردی نابرابر میان حدود یکصد و بیست هزار نفر و حدود یکصد و بیست نفر بود. البته همین جمع اندک، چنان مقاومتی از خود نشان دادند که نبردی که می‌توانست با یک حمله پایان یابد، یک روز کامل ادامه پیدا کرد و آنان پیش از شهادت، تلفات سنگینی بر دشمن وارد کردند.

وی ادامه داد:، اما آنچه این شهادت را به یک انقلاب جاودانه تبدیل کرد، اسارت اهل‌بیت علیهم‌السلام بود. اگر تنها حادثه کربلا رخ داده بود، شاید در تاریخ به‌عنوان یک نبرد ثبت می‌شد؛ اما اسارت اهل‌بیت علیهم‌السلام، این حادثه را به یک انقلاب بزرگ تبدیل کرد؛ انقلابی که در طول بیش از هزار و سیصد سال، منشأ شکل‌گیری انقلاب‌های فراوانی شد و انقلاب اسلامی ایران نیز از دل همین نهضت عاشورا و کربلا پدید آمد.

نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی بیان داشت: ائمه معصومین علیهم‌السلام خواسته‌اند با بزرگداشت اربعین، مردم متوجه فصل اسارت شوند؛ فصلی که شهادت را به یک انقلاب ماندگار تبدیل کرد. باید ببینیم در این بخش چه ویژگی‌ای وجود دارد که این همه بر زنده نگه داشتن آن تأکید شده است.

مقاومت اهل‌بیت (ع)؛ عاملی که حادثه کربلا را به مکتبی جهانی تبدیل کرد

عضو مجلس خبرگان رهبری در ادامه با نقل ماجرایی از دوران اسارت اهل‌بیت علیهم‌السلام گفت: هنگامی که کاروان اسرا را به شام آوردند، یزید روزی را تعیین کرد تا فرماندهان لشکر عمر سعد حاضر شوند، گزارش عملکرد خود را ارائه کنند و جایزه بگیرند. یکی از فرماندهان وارد شد، اما چنان روحیه خود را از دست داده بود که حتی توان سخن گفتن نداشت.

آیت‌الله علم‌الهدی تصریح کرد: یزید از او پرسید اگر از من می‌پرسیدند قوی‌ترین فرمانده این جنگ چه کسی بود، تو را معرفی می‌کردم؛ چه شده که این‌گونه روحیه خود را از دست داده‌ای؟ آن فرمانده پاسخ داد: این هشتاد و چهار زن و کودک، روحیه را از من گرفتند.

وی عنوان داشت: او توضیح داد که پس از شهادت امام حسین علیه‌السلام، غارت اموال و اسارت اهل‌بیت، عمر سعد به آنان دستور داده بود که این اسرا را همچون سایر اسیران جنگی تقسیم نکنند؛ زیرا آنان فرزندان پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله هستند و برای اسارت آنان اهداف ویژه‌ای در نظر گرفته شده است.

نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی خاطرنشان کرد: به گفته آن فرمانده، هدف نخست این بود که اهل‌بیت آن‌قدر تحقیر و آزار ببینند که نسبت خود را با پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله فراموش کنند. هدف دوم این بود که با تحقیر آنان، جایگاه رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌وآله در نگاه مردم تضعیف شود و بنی‌امیه جای آن را بگیرد. هدف سوم نیز این بود که با شکنجه و سخت‌گیری بر اهل‌بیت، دیگران عبرت بگیرند و هیچ‌کس جرئت قیام در برابر حکومت یزید را نداشته باشد.

عضو مجلس خبرگان رهبری بیان داشت: بر همین اساس، آنان را گرسنه و تشنه نگه می‌داشتند تا ناچار به التماس شوند، بر شتران بی‌جهاز سوار می‌کردند و برای آنکه کودکان از روی شتر سقوط نکنند، پا‌های آنان را به چوب‌های روی کوهان شتر می‌بستند.

آیت‌الله علم‌الهدی ادامه داد: آن فرمانده اعتراف کرد که با وجود همه این فشارها، در تمام مسیر حتی یک بار هم از هیچ‌یک از اسرا درخواست آب یا غذا نشنیدیم. آنان تشنگی و گرسنگی را تحمل کردند، اما هرگز دست نیاز به سوی دشمن دراز نکردند. هرچه بیشتر آنان را تحت فشار قرار می‌دادیم، مقاومتشان بیشتر می‌شد.

وی تصریح کرد: حتی هنگامی که آنان را با تازیانه می‌زدند، کوچک‌ترین التماسی برای توقف این شکنجه‌ها نمی‌کردند. تنها کاری که بزرگ‌تر‌ها انجام می‌دادند، این بود که خود را سپر کودکان می‌کردند تا ضربات شلاق کمتر به آنان برسد. همین مقاومت، روحیه ما را درهم شکست.

امام جمعه مشهد با اشاره به مسائل تصریح کرد: امروز آنچه آمریکا از ما می‌خواهد، تسلیم شدن است و تسلیم در برابر آمریکا، یعنی از دست دادن دین و کشور. هدف اصلی آنان، هجوم به دین ماست؛ زیرا از اسلام سیلی خورده‌اند و می‌خواهند دین و هویت این ملت را از بین ببرند.

آیت‌الله علم‌الهدی ادامه داد: مردم متدین حاضر نیستند دین خود را از دست بدهند و حتی کسانی که پایبندی دینی کمتری دارند نیز به‌عنوان یک ایرانی با غیرت، هرگز حاضر نیستند کشور خود را تسلیم دشمن کنند. این همان خواسته‌ای است که دشمن دنبال می‌کند.

مقاومت در برابر دشمن؛ درس بزرگ مکتب سیدالشهدا (علیه‌السلام)

وی افزود: سیدالشهدا علیه‌السلام به ما آموخت که باید از مقاومت درس بگیریم. این کودکان به ما می‌آموزند که جز با جهاد و مقاومت، پاسخی برای دشمن وجود ندارد.

نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی با اشاره به تحولات اخیر تصریح کرد: شما مردم در این یکصد و پنجاه شب، از آغاز حمله دشمن تاکنون، پیروز میدان بوده‌اید و آمریکا شکست خورده است. در برابر هر اقدام دشمن، پیروزی از آن ملت ایران بوده است.

عضو مجلس خبرگان رهبری گفت: دشمن چند شب پیش با حمله به خانه‌ای روستایی در جزیره قشم، یک خانواده شامل زن، مرد و کودک را به شهادت رساند؛ اما در همان زمان، رزمندگان ما محل استقرار جنگنده‌های اف-۳۵ را هدف قرار دادند و یکی از این هواپیما‌ها را منهدم و دو فروند دیگر را از چرخه عملیاتی خارج کردند. این نشان می‌دهد که پیروزی، گام‌به‌گام از آن جبهه حق است.

آیت‌الله علم‌الهدی خاطرنشان کرد: چه کسی این موفقیت‌ها را نصیب رزمندگان ما کرد؟ جز خداوند متعال. چه کسی راه را برای عبور موشک از سامانه‌های پیشرفته پدافندی دشمن هموار کرد؟ جز خداوند. این همان وعده الهی است.

نصرت الهی؛ نتیجه یاری دین خدا و ایستادگی مردم

وی با استناد به آیه شریفه «إِنْ تَنْصُرُوا اللَّهَ یَنْصُرْکُمْ» گفت: خداوند نصرت خود را بی‌قید و شرط عطا نمی‌کند؛ بلکه وعده داده است اگر شما دین خدا را یاری کنید، خداوند نیز شما را یاری خواهد کرد. امروز شما مردم در میدان حمایت از دین خدا حضور دارید و خداوند نیز شما را مشمول نصرت خود قرار داده است.

نماینده ولی‌فقیه در خراسان رضوی افزود: اگر رزمندگان ما به پیروزی می‌رسند، نتیجه لطف الهی است و این لطف نیز به واسطه حضور مردم در صحنه و یاری دین خدا حاصل شده است. عنایت پروردگار و توجه حضرت ولی‌عصر عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف، نتیجه همین همراهی و استقامت مردم است.

عضو مجلس خبرگان رهبری تأکید کرد: فلسفه سفارش ائمه معصومین علیهم‌السلام به بزرگداشت اربعین، این است که از مقاومت همین کودکان اهل‌بیت علیهم‌السلام درس بگیریم؛ اینکه چگونه در برابر دشمن ایستادگی کردند و سرانجام او را شکست دادند.

پایبندی به مسیر مقاومت؛ رمز پیروزی جبهه حق

آیت‌الله علم‌الهدی بیان داشت: باید با قدرت این راه مقاومت را ادامه دهیم. اگر در مسیر سیدالشهدا علیه‌السلام حرکت کنیم و این راه را با استقامت ادامه دهیم، پیروزی قطعی از آن ما خواهد بود و دشمن شکست خواهد خورد؛ زیرا خداوند چنین اراده کرده است.

وی یادآور شد: هیچ‌گاه نباید خدا را فراموش کنیم. باید به نصرت الهی ایمان داشته باشیم و عنایات حضرت ولی‌عصر (عج) را باور کنیم. ما صاحب و ولی داریم و او بر همه عالم هستی قدرت دارد. عنایات آن حضرت و دعای خیر ایشان است که ما را مشمول لطف الهی قرار داده است. اگر خدا و امام زمان (عج) را باور کنیم و در مسیر سیدالشهدا علیه‌السلام گام برداریم، بدون تردید پیروزی از آن جبهه حق خواهد بود.

نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی با دعا برای توفیق مردم در مسیر جهاد و مقاومت، تعجیل در فرج حضرت بقیةالله الأعظم (عج)، پیروزی رزمندگان اسلام و نابودی دشمنان اسلام و انقلاب اسلامی، سخنان خود را به پایان رساند.

انتهای پیام/

نظر شما
captcha
پربیننده ها
آخرین اخبار