به گزارش خبرنگار بینالملل دفاع پرس، رقابت بین دونالد ترامپ و هیلاری کلینتون وارد فاز جدیدی شده است؛ بهطوری که به احتمال زیاد در نهایت ترامپ بهعنوان کاندیدای جمهوری خواهان در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال 2016 و هیلاری کلینتون کاندیدای دموکراتها در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا خواهند بود و در انتخابات ریاست جمهوری این کشور شاهد رقابت سخت این دو با یکدیگر خواهیم بود.
در ماههای قبل فاصله کلینتون و ترامپ در نظرسنجیها زیاد بود و کلینتون از برتری قابل ملاحظهای برخوردار بود؛ اما هماکنون پس از پیروزی ترامپ و حمایت بخشی از طرفداران دیگر کاندیداهای جمهوریخواه از وی، موقعیتش در نظرسنجیها برای رقابت با کلینتون بهتر شده است.
رقابت نزدیکی میان کلینتون و ترامپ در جریان است و در برخی از نظرسنجیها کلینتون و در بعضی از آنها هم ترامپ پیشتاز است.
در نظرسنجی جدید ان بی سی نیوز و وال استریت ژورنال کلینتون تنها 3 درصد از ترامپ جلوتر است. در این نظرسنجی کلینتون 46 درصد آرا و ترامپ 43 درصد آرا را در اختیار دارد. این در حالی است که در نظرسنجی قبلی که در ماه آوریل صورت گرفته بود کلینتون با 50 درصد در مقابل 39 درصد از ترامپ جلوتر بود.
براساس این نظرسنجی سندرز با 15 درصد اختلاف از ترامپ جلوتر است. آرای سندرز 54 درصد در مقابل 39 درصد ترامپ است. این نظرسنجی همچنین نشان میدهد که 58 درصد از رایدهندگان دیدی منفی نسبت به ترامپ دارند و 54 درصد از آنها هم دیدی منفی نسبت به کلینتون دارند.
در نظرسنجی جدید واشینگتن پست و ای بی سی نیوز، ترامپ با فاصله کمی از کلینتون جلوتر است. در میان رای دهندگانی که ثبت نام کرده اند، ترامپ با 2 درصد اختلاف یعنی 46 درصد در مقابل 44 درصد از کلینتون جلوتر است.
این در حالی است که این نظرسنجی در ماه مارس نشان میداد که کلینتون با 50 درصد در مقابل 41 درصد از ترامپ جلوتر بود. 57 درصد از رای دهندگان هم به هر دو کاندیدا دیدی منفی دارند.
نظرسنجی جدید فاکس نیوز هم نشان میدهد که ترامپ با 45 درصد آرا در مقابل 42 درصد کلینتون از وی جلوتر است. این در حالی است که در نظرسنجی نیویورک تایمز و سی بی اس نیوز، کلینتون با 6 درصد اختلاف جلوتر است.
نظرسنجی جدیدی که توسط دانشگاه کوئینیپیاک در سه ایالت مهم فلوریدا، اوهایو و پنسیلوانیا انجام شده است، نشاندهنده رقابتی نزدیک میان ترامپ و کلینتون است. از سال 1960 تاکنون هیچ کدام از کاندیداهای پیروز انتخابات ریاست جمهوری نتوانستند بدون پیروزی در دو ایالت از این سه ایالت در انتخابات پیروز شوند.
در فلوریدا، کلینتون با 43 درصد در مقابل 42 درصد از ترامپ پیشی گرفته است. این در حالی است که سندرز 44 درصد در مقابل 42 درصد ترامپ دارد. کلینتون در میان زنان فلوریدا از فاصلهای 13 درصدی در مقابل ترامپ برخوردار است. 48 درصد در مقابل 35 درصد ترامپ. این در حالی است که ترامپ در میان مردان فلوریدا با 49 درصد در مقابل 36 درصد کلینتون جلوتر است.
در اوهایو، رایدهندگانی که برای رای دادن ثبت نام کردهاند متمایل به ترامپ هستند. وی 43 درصد آرا در مقابل 39 درصد کلینتون را دارد. این در حالی است که سندرز با 43 درصد در مقابل 41 درصد از ترامپ جلوتر است. ترامپ در میان مردان اوهایو با 51 در مقابل 36 درصد از کلینتون پیشی گرفته است و در مقابل کلینتون با 43 درصد در مقابل 36 درصد در میان زنان جلوتر است.
در پنسیلوانیا، کلینتون با 43 درصد در مقابل 42 درصد از ترامپ جلوتر است. کلینتون در میان زنان از پیشتازی 51 درصدی در مقابل 32 درصدی برخوردار است و ترامپ هم در میان مردان از پیشتازی 54 به 33 درصدی برخوردار است.
همانطور که مشاهده میشود در این سه ایالت کلیدی و سرنوشت ساز رقابت نزدیکی میان ترامپ و کلینتون وجود دارد. در ماههای پیش رو باید منتظر ادامه رقابت میان این دو کاندیدا باشیم تا مشخص شود کدام یک میتواند برنده این رقابت نزدیک و حساس باشد.
هیلاری کلینتون – دموکرات
«هیلاری رودهام کلینتون» 67 ساله، وزیر خارجه سابق آمریکا در دوره اول ریاست جمهوری اوباما، سناتور اسبق ایالت نیویورک طی سالهای 2001 تا 2009، و بانوی اول آمریکا در دوران ریاست جمهوری بیل کلینتون طی سالهای 1993 تا 2001 بوده است. وی پیشتر و در سال 2008 از نامزدهای پیشروی حزب دموکرات برای ورود به عرصه انتخابات ریاست جمهوری بود که پس از هشت سال بار دیگر وارد این کارزار انتخاباتی شد.
وی که متولد ایالات ایلینویوز است، تحصیلات دانشگاهی خود را در کالج ولسلی گذراند و دکترای حقوق خود را در سال 1973 از دانشگاه ییل دریافت کرد. در سال 1975 با همسرش، بیل کلینتون ازدواج کرد. وی در سابقه کاری غیرسیاسی خود بهعنوان وکیل، دو مرتبه از سوی ژورنال ملی حقوق آمریکا بهعنوان یکی از یکصد وکیل بانفوذ (تأثیرگذار) در این کشور انتخاب شد.
ازجمله وقایع مهم طی زندگی مشترکش با بیل کلینتون، ماجرای رسوایی روابط جنسی مونیکا لوینسکی با همسرش بود. پس از پایان دوران ریاست جمهوری بیل کلینتون، هیلاری وارد سنای آمریکا شد. وی ازجمله حامیان تصویب طرح حمله به عراق و افغانستان بود؛ اما بعدها به عملکرد دولت بوش در جنگ عراق اعتراض کرد. وی در سال 2006 بار دیگر به سنای آمریکا راه یافت و در سال 2008 توانست بیش از هر زن دیگری در تاریخ آمریکا طی کارزارهای انتخاباتی ریاست جمهوری این کشور، حمایت کمیتهها و هیئتهای حزبی محلی را کسب کند؛ اما نهایتا با اختلافی اندکی اوباما توانست از وی پیشی بگیرد.
وی طی سالهای 2009 تا 2013 وزیر خارجه آمریکا بود. از جمله وقایع مهم طی این دوران، خیزش مردمی در کشورهای متعدد عربی و حمله نظامی آمریکا به لیبی بود. وی همچنین بیش از هر وزیر خارجه دیگری در تاریخ آمریکا برای دیدار با مقامات خارجی به کشورهای مختلف سفر کرد.
دونالد ترامپ
دونالد جان ترامپ (متولد ۱۴ژوئن ۱۹۴۶) ابرتاجر، نویسنده، سرمایهگذار و مجری تلویزیون آمریکایی است. ترامپ رئیس هیئت مدیره و رئیس سازمان ترامپ و مؤسس تفریگاههای ترامپ است. عملکرد ترامپ، تلاشهای او در زمینهٔ برندسازی و مسلک صریحالهجهٔ او به وی کمک کرده تبدیل به یک ابرستاره شود، جایگاهی که با موفقیت ریلتی شوی کارآموز او در ان بی سی تقویت شده است.
ترامپ اهل کوئینز در نیویورک و فرزند فرد ترامپ، از ساختمانسازان این شهر است. او در انتخاب حرفهٔ ساخت املاک شدیداً تحت تأثیر پدرش قرار داشت. او حین تحصیل در مدرسه وارتون دانشگاه پنسیلوانیا در شرکت پدرش کار میکرد و پس از فارغالتحصیلی در سال ۱۹۶۸به آن پیوست. از سال ۱۹۷۱کنترل شرکت را در دست گرفت و آن را به «سازمان ترامپ» تغییر نام داد. ترامپ از چهرههای مهم صنعت املاک و مستغلات آمریکا و ستارهای رسانهای است.
ترامپ در سال ۲۰۰۰برای کسب نامزدی حزب رفرم در انتخابات ریاست جمهوری رقابت کرد و در انتخابات مقدماتی این حزب در دو ایالت پیروز شد. ترامپ در ۱۶ژوئن ۲۰۱۶بار دیگر رسماً نامزدی خود را برای انتخابات مقدماتی ریاست جمهوری ۲۰۱۶، این بار به عنوان یک جمهوریخواه اعلام کرد. کمپین ترامپ مورد پوشش گستردهٔ رسانهای قرار گرفته و او که به خاطر مخالفتش با مهاجرت غیرقانونی و توافقنامههای گوناگون تجارت آزاد، و نیز دیدگاههای غالباً حامی عدم مداخلهاش درخصوص سیاست خارجی شناخته میشود، به سرعت به پیشتاز نامزدی حزب جمهوریخواه تبدیل شده است.در ۳مه ۲۰۱۶، پس از پیروزی او در ۲۸رقابت مقدماتی حزب جمهوریخواه و کنارهگیری تنها رقبای باقیماندهٔ او، تد کروز و جان کیسیک، ترامپ عملاً نامزد حزب جمهوریخواه در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا شده است.
انتخابات ریاست جمهوری
مطابق با قانون اساسی فدرال، نامزد پست ریاست جمهوری باید حداقل 35 سال داشته باشد و علاوه بر آن حتما متولد خاک ایالات متحده بوده و حداقل از سابقه 14 سال اقامت متوالی در این کشور برخوردار باشد. طول مدت ریاست جمهوری در آمریکا چهار سال است و هر شخص میتواند برای دو دوره متوالی این پست را در اختیار گیرد. هرچند به این اصل تا سال 1951 در قانون اساسی فدرال تصریح نشده بود اما طبق یک عرف و رویه که از روسای جمهور پیشین آمریکا باقی مانده بود معمولا هیچ فردی خود را برای بیش از دو دوره نامزد تصدی این پست نمیکرد. البته در این بین موارد استثنایی نظیر چهار بار ریاست جمهوری متوالی روزولت در سالهای جنگ جهانی دوم نیز مشاهده می شود. در نهایت با اصلاحیه سال 1951 رسما اعلام شد که هیچ فردی نمی تواند برای بیش از دو دوره متوالی پست ریاست جمهوری را در اختیار داشته باشد. همچنین در صورتی که رئیس جمهور نتواند بنابه دلایلی نظیر عزل، استعفا، فوت، ترور یا بیماری مسئولیت خود را انجام دهد معاون وی یا همانVice- Presidentجانشین وی خواهد بود. نکته مهم این است که انتخابات ریاست جمهوری آمریکا هر چهار سال یکبار صورت می گیرد و به هیچ عنوان قابل تجدید تا پایان دوره چهارساله ریاست جمهوری نیست. طبق رویه معمول زمان برگزاری انتخابات، نوامبر آخرین سال دوره ریاست جمهوری رئیس جمهوری پیشین است و شروع کار رئیس جمهور جدید بیستم ژانویه است. در این روز که روز افتتاحیه ((inaugurationنامیده می شود رئیس جمهور قبلی و جدید حضور دارند و مراسم تحلیف توسط رئیس دیوان عالی ایالات متحده انجام میپذیرد. در مراسم تحلیف، رئیس جمهور جدید پس از یک نطق کلی در بیان مواضع خویش، سوگند نامه وفاداری به قانون اساسی را میخواند. با پایان این مراسم کاخ سفید در اختیار وی قرار گرفته و رسما دوره ریاست جمهوری آغاز میشود.
حال با توجه به آنچه گفته شد باید ببینیم رقبای نهایی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا چه کسانی خواهند بود و چه کسی در نهایت نظر مردم این کشور را برای ریاست جمهوری جلب خواهد کرد و برای چهار سال ساکن کاخ سفید خواهد شد؟