با وجود شرایط جنگی، امنیت غذایی کشور با چالش جدی مواجه نشد

رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با اشاره به دشواری‌های پیش‌روی بخش کشاورزی در ماه‌های اخیر، از جمله جنگ ۱۲ روزه، جنگ رمضان و محاصره دریایی، گفت: با وجود این شرایط، به لطف خداوند و مدیریت و برنامه‌ریزی انجام‌شده، امنیت غذایی کشور با چالش جدی مواجه نشد.
کد خبر: ۸۶۹۷۷۰
تاریخ انتشار: ۲۲ مهر ۱۴۰۵ - ۰۱:۲۹ - 14October 2026
به گزارش دفاع‌پرس از لرستان، «غلامرضا گل محمدی»؛ معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی روز گذشته در حاشیه بازدید از پردیس تحقیقات و آموزش کشاورزی بروجرد، با اشاره به قدمت بیش از ۷۰ساله این مجموعه اظهار داشت: این ایستگاه علاوه بر آموزش و مهارت‌آموزی کشاورزان، نقش مهمی در تولید هسته‌های اولیه بذر برای مناطق معتدل سرد و سردسیر دارد و از زیرساخت‌های راهبردی بخش کشاورزی محسوب می‌شود.
 
جهاد کشاورزی
وی افزود: اگر این ایستگاه با آسیب یا محدودیت فعالیت مواجه شود، تولید بذر موردنیاز استان نیز دچار مشکل خواهد شد؛ ازاین‌رو، ضروری است ضمن بررسی نیاز‌های مجموعه، برای تقویت زیرساخت‌های آن اقدام کنیم.
 
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با بیان اینکه ایستگاه‌های تحقیقاتی قلب پژوهش، آموزش و ترویج کشاورزی کشور هستند، تصریح کرد: این مراکز یکی از ستون‌های امنیت غذایی و امنیت ملی به شمار می‌روند و حفظ و تقویت آنها باید در اولویت قرار گیرد.
 
گل محمدی با اشاره به فعالیت‌های دانش‌بنیان سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی بیان کرد: فعالیت‌های این سازمان از ابتدا بر پایه دانش و پژوهش شکل‌گرفته و دستاورد‌های آن در حوزه‌های مختلف، از تولید ارقام جدید و واکسن تا مدیریت خاک، آب، آفات و بیماری‌های گیاهی، به عرصه تولید منتقل شده است.
 
وی ادامه داد: در حال حاضر ۳۴ مرکز رشد در مجموعه سازمان فعال است و حدود ۶۴۰ واحد و هسته فناور و شرکت دانش‌بنیان در این مراکز فعالیت می‌کنند. همچنین تنها پارک علم و فناوری تخصصی کشاورزی و منابع طبیعی کشور در مجموعه سازمان تات مستقر است.
 
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: سازمان تات آماده حمایت از فعالان فناور و فراهم‌کردن فضا برای فعالیت آنهاست؛ به‌شرط آنکه طرح‌هایشان در مسیر حل چالش‌های واقعی کشاورزی، از جمله بحران آب، تغییر اقلیم، کیفیت خاک و آب و هوشمندسازی و استفاده از هوش مصنوعی باشد.
 
گل محمدی با اشاره به تأثیر تغییر اقلیم بر بخش کشاورزی اظهار داشت: برنامه‌های تحقیقاتی سازمان بر مبنای چالش‌های موجود تنظیم شده است و ارقام جدیدی که تولید می‌شوند باید در برابر تنش‌های زیستی، از جمله آفات و بیماری‌ها، و تنش‌های غیرزیستی مانند خشکی و تغییر اقلیم مقاوم باشند.
 
 
وی افزود: در کنار اصلاح و معرفی ارقام مقاوم، توسعه هوشمندسازی و استفاده از هوش مصنوعی نیز در دستور کار قرار دارد و ستاد هوشمندسازی وزارت جهاد کشاورزی در سازمان تات مستقر است.
 
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با اشاره به دشواری‌های پیش‌روی بخش کشاورزی در ماه‌های اخیر، از جمله جنگ ۱۲ روزه، فعال‌شدن سازوکار اسنپ‌بک، اعتصاب کامیون‌داران، حوادث دی‌ماه، جنگ رمضان و محاصره دریایی، گفت: با وجود این شرایط، به لطف خداوند و مدیریت و برنامه‌ریزی انجام‌شده، امنیت غذایی کشور با چالش جدی مواجه نشد و یکی از عوامل مؤثر در این زمینه، دانش و فناوری تولیدشده و انتقال آن به کشاورزان بود.
 
گلمحمدی با اشاره به موضوع واگذاری بخشی از اراضی پردیس تحقیقات و آموزش کشاورزی بروجرد به دانشگاه، اظهار کرد: این مجموعه قدمتی بیش از ۷۰ سال دارد و بخشی از اراضی آن در سال‌های گذشته، بدون اطلاع مجموعه ما، در اختیار دانشگاه قرار گرفته است.
 
وی با تأکید بر اینکه سازمان تات مخالفتی با توسعه آموزش عالی ندارد، افزود: ما خود دانش‌آموخته دانشگاه هستیم و به تقویت آموزش اعتقاد داریم؛ اما توسعه یک بخش نباید به قیمت تضعیف زیرساخت‌های اساسی امنیت غذایی تمام شود.
 
وی تصریح کرد: پیش از هر تصمیمی باید بررسی شود که اراضی واگذارشده اکنون چه کاربری و عملکردی دارند و آیا استفاده از آنها در راستای اهداف آموزشی و کشاورزی است یا خیر. اگر قرار است تصمیمی درباره این اراضی گرفته شود، باید بر مبنای بررسی کارشناسی و مستندات باشد.
 
وی با بیان اینکه تولید هسته‌های اولیه بذر از وظایف حاکمیتی است، گفت: این فعالیت به دلیل اهمیت راهبردی آن قابل واگذاری به بخش خصوصی نیست و حاکمیت باید از زیرساخت‌های لازم برای تولید بذر حفاظت کند.
 
گلمحمدی با اشاره به اینکه ممکن است در برخی مقاطع سال، بخشی از اراضی ایستگاه بدون کشت به نظر برسد، خاطرنشان کرد: خالی بودن زمین در فصل تابستان به معنای بلااستفاده بودن آن نیست؛ چراکه فعالیت‌های کشاورزی تابع فصل کشت و تناوب زراعی است. بنابراین، قضاوت درباره عملکرد این مجموعه باید با بازدید در زمان مناسب و بررسی روند فعالیت‌های آن انجام شود.
 
وی افزود: در بازدید از ایستگاه‌های تحقیقاتی، گاهی به دلیل مشاهده زمین‌های بدون کشت در تابستان، تصور می‌شود که مجموعه فعالیتی ندارد؛ در حالی که با آغاز فصل زراعی، کشت‌های مختلف و فعالیت‌های مربوط به تولید بذر در اراضی انجام می‌شود.
 
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با تأکید بر ضرورت بازنگری کارشناسی در موضوع اراضی این مجموعه گفت: از مسئولان استانی درخواست داریم با حضور در پردیس تحقیقات و آموزش کشاورزی بروجرد، از نزدیک فعالیت‌ها و نیاز‌های آن را بررسی کنند تا تصمیم‌گیری بر اساس واقعیت‌های میدانی انجام شود.
 
گل محمدی افزود: باید مشخص شود اراضی در اختیار دانشگاه چه استفاده‌ای دارند و برنامه آن دانشگاه برای این زمین‌ها چیست. اگر نیاز آموزشی وجود دارد، این نیاز باید بررسی شود؛ اما نباید به‌گونه‌ای تصمیم گرفت که تنها مرکز آموزش مهارتی کشاورزی منطقه و زیرساخت تولید بذر استان تضعیف شود.
 
وی بیان کرد: نمی‌توان بدون بررسی همه ابعاد، بخشی از اراضی را از مجموعه جدا کرد و سپس درباره پیامد‌های آن تصمیم گرفت. حتی موضوعاتی مانند کیفیت اراضی، دسترسی به منابع آب و امکان آبیاری بخش‌های باقی‌مانده نیز باید در ارزیابی کارشناسی لحاظ شود.
 
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: ایستگاه‌های تحقیقاتی نقطه آغاز پژوهش، آموزش و ترویج هستند و حفظ آنها برای ارتقای تولید، تربیت کشاورزان ماهر و افزایش بهره‌وری ضروری است. انتظار داریم مسئولان استانی نیز با بازدید میدانی و بررسی مستندات، در تصمیم‌گیری درباره آینده این مجموعه، ملاحظات امنیت غذایی و نیاز‌های بخش کشاورزی را در اولویت قرار دهند.
 
انتهای پیام/
نظر شما
captcha
پربیننده ها
آخرین اخبار