دفاع پرس در گفت و گو با کارشناسان بررسی می کند؛

از معضل قاچاق تا موانع تحقق اقتصاد مقاومتی

معضل قاچاق کالادرکشورما،علاوه برآثارسوء اقتصادی به عنوان یک چالش اقتصادی و اجتماعی حائز اهمیت است.امروزه این معضل علاوه بر اینکه به عنوان یک تهدید جدی بر سر راه تجارت آزاد است هزینه های زیادی نیز بر بدنه اقتصادی کشور تحمیل می کند.
کد خبر: ۸۷۴۷۰
تاریخ انتشار: ۲۵ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۴:۱۰ - 14June 2016

از معضل قاچاق تا موانع تحقق اقتصاد مقاومتی

به گزارش خبرنگار اجتماعی دفاع پرس،یک کارشناس حوزه قاچاق کالا و ارز در ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز که نخواست نامی از آن برده شود ،گفت: قاچاق کالا از یک سو درآمدهای گمرکی و مالیاتی دولت را کاهش می دهد و از طرفی سبب خروج بی حاصل ارز از کشور شده و همچنین ، فرارگسترده سرمایه،افزایش بیکاری،کاهش تولیدات صنعتی داخلی و ... می شود.

وی با بیان اینکه دراقتصاد سالم تمامی فعالیتهای اقتصادی ثبت و ضبط می شود،تصریح کرد: دسته ای از فعالان اقتصادی مایل به چنین امری نیستند و لذا موجبات شکل گیری اقتصاد زیرزمینی یا اقتصاد سیاه را به وجود می آورند که ازمهم ترین مصادیق اقتصاد زیر زمینی همانا معضل  قاچاق کالا و ارز است که نظام اطلاعات اقتصادی کشور را مختل می کند و تصمیم گیری اقتصادی را با مشکل مواجه کرده و سیاستگذاری ها کارایی خود را از دست می دهند .

با توجه به ماده 2 قانون مجازات اسلامی،قاچاق عبارت است از یک جرم کیفری که قانون گذار در قوانین موضوعه از جمله قوانین نحوه اعمال تعزیرات برای قاچاق کالا و ارز و مرتکبین قاچاق ، مجازاتهایی از قبیل ضبط کالا ، جریمه ، حبس( حسب مورد ) یا انهدام آن را پیش بینی کرده است.

این کارشناس افزود:قاچاق کالا وارزهمواره بیش از مبادلات قانونی است و عملاً عنان بازارهای ایران بویژه در صنایع "های تک" که محصولاتی کم حجم اما گران قیمت و پرتقاضا دارند در اختیار افراد و گروههایی است که نه تنها نقشی در رشد شاخص های اقتصادی ندارند بلکه مهمترین عوامل سقوط و انحطاط اقتصادی و اجتماعی یک کشور محسوب می شوند.

وی اظهار داشت:اما آنچه مسلم است آسیب های جدی است که اقتصاد کشور از قاچاق کالا متحمل می شود . قاچاق کالا ضمن خدشه دار کردن اهداف حمایتی دولت موجب از بین رفتن آثار سیاستهای تعرفه ای وغیرتعرفه ای دولت می شود . ضمن آنکه عدم پرداخت حقوق دولت از سوی قاچاقچیان موجب کاهش سرمایه گذاری در صنایع ، کاهش حجم فعالیت های تولیدی در داخل کشور و در نتیجه کاهش اشتغال می شود و با توجه به آنکه صنایع تولید داخلی مجبورند زیر ظرفیت خود فعالیت کنند ، در نتیجه قیمت تمام شده تولیدات بالا رفته منجر به افزایش تورم در داخل کشور می شود.

سود آوری بالای قاچاق کالا؛مهمترین دلیل گرایش

کارشناس دیگری در ستاد مبارزه با کالا و ارز اظهارداشت:سودهایی که از صادرات غیر رسمی برخی کالاهای یارانه ای ( مانند فرآورده های نفتی،دارو،شوینده ها، سموم دفع آفات نباتی،کود شیمیایی، نان، آرد، گندم ودیگر کالاهای اساسی کسب می شود به قدری انگیزه در افراد ایجاد کرده که با وجود تعیین جرائم سنگین باز اقدام به قاچاق کالا می کنند.

وی ادامه داد:ارزان بودن برخی کالاهای یارانه ای منجر به تشدید قاچاق این کالاها به خارج از کشور شده است. به عبارات دیگر یارانه های پرداختی به مصرف کنندگان خارجی نیز تعلق گرفته است.نکته قابل توجه این است که دولت در واکنش به تقاضای فزاینده بنزین در جامعه ، یارانه قابل ملاحظه ای برای واردات فرآورده پرداخت می کند.این در حالی است که بخشی از بنزین وارداتی به دلیل ارزان بودن به کشورهای همجوار قاچاق می شود. این امر در مورد گندم و آرد نیز صادق است . لذا هدفمند نبودن این یارانه ها و خروج سهم قابل ملاحظه ای از منافع یارانه ها از طریق سیستم توزیع از جمله نقاط ضعف اساسی در پرداخت یارانه ها در کشور محسوب می شود.در نتیجه ثروتی که می تواند در راه توسعه پایدار،تولید،ایجاد اشتغال،عمران وآبادانی کشوروفقرزدایی هزینه شود از دست می رود.

دراینجاست که با اشاره به نامگذاری امسال از سوی رهبر معظم انقلاب به نام "اقتصاد مقاومتی ،اقدام و عمل" به این نکته باید اشاره کرد که اقتصاد کشور باید به درجه ای از اطمینان برسد که مقابل تلاطم ها مقاوم باشد و دوام بیاورد و همه اعم از دولت، مجلس، بخش خصوصی و... با هم کار کنند

 دکتر جهانگیری،معاون اول رییس جمهور می گوید:  یکی از موانع تحقق اقتصاد مقاومتی پرهزینه کردن زندگی ها و مصرف گرایی است که موجب ایجاد مشکلات و فشارهای اقتصادی فراوانی برای خانوارها شده است.

 جهانگیری اضافه می کند:یکی از اهداف اجرایی شدن و تحقق اقتصاد مقاومتی ایجاد درآمد مناسب برای همه اقشار مختلف خصوصا اقشار آسیب پذیر جامعه است که هر کس به قدر نیاز و هزینه اش درآمد داشته باشد.

بحث تولید و اشتغالزایی از ابعاد مهم اقتصاد مقاومتی است و اشتغالزایی و رفاه عمومی یکی از مقوله های مهم اقتصاد مقاومتی محسوب می شود؛ اما آیا با حجم عمده قاچاق کالا و ارز و سودهای کلانی که نصیب دلالان می شود  شعار سال محقق به منصه ظهور می رسد؟؟

این سوالی است که خبرنگار دفاع پرس در گفت و گو با کارشناس اقتصادی مطرح می کند.

اقتصاد مقاومتی راهبردی برای پیشرفت اقتصاد ملی است

یک کارشناس اقتصادی می گوید:اقتصاد مقاومتی راهبردی برای پیشرفت اقتصاد ملی است؛ چراکه بی اثر شدن تحریمهای دشمن در گرو پیگیری راهبرد اقتصاد مقاومتی است.راهبرد اقتصاد مقاومتی کاهش هزینه اساسی مردم نیست که اقتصاد ریاضتی نام بگیرد.
این کارشناس اقتصادی می گوید: اقتصاد مقاومتی راهبرد پیشرفت اقتصاد ملی با وجود فشارهای جدی بیرونی است.

وی می افزاید:دولت باید مفهوم اقتصاد مقاومتی را به صورت دقیق و شفاف برای مردم روشن کند اگر اهداف اقتصاد مقاومتی برای مردم به نحو مناسبی تدوین شود دولت مردان همراهی مردم را نیز در اجرای این سیاست همراه خود خواهند داشت چرا که مردم با درک این واقعیت که در اقتصاد مقاومتی عزت آنها در مسیر رشد و رفاه اقتصادی حفظ خواهد شد همکاری لازم را انجام میدهند.
این کارشناس اقتصادی  به مقدمه ابلاغ سیاست های اقتصاد مقاومتی که از سوی مقام معظم رهبری اعلام شده است اشاره و می افزاید: رهبری در مقدمه این سیاست ها به بحران های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی دنیای کنونی وتهدیدهایی که وجود دارد اشاره کردند و درادامه این نکته را متذکر شده که به صورت طبیعی هر ملت عاقلی باید خود را در مقابل این بحران ها ایمن سازد.

نظر شما
پربیننده ها