به گزارش خبرنگار اخبار داخلی دفاع پرس؛ بانک پاسارگاد اولین بانک خصوصی است که اولین قدم را در این زمینه برداشت و در ابتدای این هفته 23 خرداد، نرخ سود سپردههای خود را به 16 درصد رساند.
ورود اخیر برخی بانکها به کاهش نرخ سود تا ۱۶ درصد مقدمهای برای اجرای توافق انجام شده بین بانکها برای کاهش نرخ سود سالانه سپرده تا ۱۵ درصد بود. این در حالی است که اطلاعات دریافتی از مقامات بانکی حاکی از آن است که این توافق از ابتدای تیرماه در شبکه بانکی اجرایی خواهد شد.
اما برخلاف دورههای قبل، قرار نیست همزمان با کاهش سود سپرده سود تسهیلات نیز کاهش پیدا کند. بلکه بعد از سامان یافتن سودهی سپرده جدید در نظام بانکی و کاهش هزینه بانکها در پرداخت سود سپرده، در مورد تسیهلات نیز تصمیم گیری خواهد شد.
کاهش سود بانکی توسط بانکهای دولتی و خصوصی درحالی صورت میگیرد که در ابتدای امر این مردم هستند که متضرر میشوند و در واقع کاهش نرخ سود بانکی در شرایط تورمی، همه چیز را به نفع تسهیلاتگیرندگان تمام می کند و آنهایی که پول خود را در بانکها سپرده گذاری میکنند صاحب سودی ناچیز شده که هر روزه از ارزش اصل پول آنها کاسته میشود.
در این شرایط نظام بانکی دچار بیثباتی اقتصادی خواهد شد، چرا که تقاضا برای گرفتن تسهیلات از عرضه پول توسط سپردهگذاران پیشی میگیرد.
با خبر کاهش نرخ سود بانکها یکی از بانکهای خصوصی از برداشت 4 میلیارد تومان پول مشتریان خود طی یک روز خبر داد. این درحالی است که یکی دیگر از مشتریان این بانک درخواست برداشت 20 میلیارد تومان از سرمایه خود را داشته و از آنها خواسته که اگر میخواهند که پولش را برداشت نکند، راه چارهای را پیش روی وی قرار دهند.
این مسلم است که کاهش نرخ سود بانکها موجب میشود مشتریان نسبت به بانک اعتماد کافی نداشته باشند و ترس از متضرر شدن آنان را وادارد تا سرمایه خود را از بانکها خارج کنند. این مساله میتواند بانکهای خصوصی را که پشتوانه مالی قوی ندارند را در معرض ورشکستگی قرار دهد.
این مساله همچنین میتواند میزان نقدینگی را درکشور افزایش داده تا جایی که مردم با پولهایشان به سمت سرمایه گذاریهای کاذب روی آوردند.
با توجه به آنچه گفته شد؛ امیدواریم مسئولان امر تمامی جوانب اجرای این طرح را بررسی کرده تا بتوانیم هم جلوی ضرر مردم را بگیریم و هم در مسیر پیشرفت اقتصادی و افزایش سرمایه گذاریهای کلان قدم برداریم.