به گزارش دفاع مقدس، فتح الله نادعلی" معاون اداره کل ایثارگران وزارت جهاد کشاورزی" طی یادداشتی به بازشناسی یکی از عوامل انگیزشی رزمندگان در دفاع مقدس یعنی نقش روحانیت می نویسد: حضور گسترده روحانیون در ردهها و بخشهای مختلف جنگ و انجام وظایف متنوع را میتوان حکایت دیگری از توانمندی این قشر و تکبعدی نبودن این گروه دانست. از مسئولیت اقامه نماز جماعت، وعظ و خطابه و پاسخگویی به مسائل شرعی تا رزمندگی، غواصی، امدادگری، مخابراتچی و… از پذیرش وظیفه فرماندهی دسته تا لشکر، همه و همه حکایت از توانایی این عزیزان و انعطاف پذیری آنها در شرایط متفاوت دارد.
تواضع صفت بارز آنان بود؛ آنجا که پس از چند ماه قرار گرفتن در سِمَت امام جماعت گردان، در شب عملیات از فرماندهی جوان، تبعیت و امر و نهی او را بارها عمل میکردند؛ این اوج عملی ساختن صفت زیبای تواضع و فروتنی بود؛ ضمن آنکه با این حرکت، لزوم پذیرش سلسله مراتب را نیز آموزش میدادند.
حال چند سؤال در این باره مطرح است:
- چرا واقعیات حضور و نقش بیبدیل این قشر در دفاع مقدس، برای جامعه و نسل مشتاق ما به خوبی تبیین نشده است؟
- چرا جوانان این مرز و بوم از حضور مؤثر این گروه در هشت سال دفاع مقدس، کمتر میدانند؟
- چرا پس از گذشت 2۵سال از آن سالهای نورانی، در راستای معرفی هنرمندانه حوزه و روحانیون در دفاع مقدس، از سوی متولیان امر ترویج فرهنگ مقاومت و رسانههای ، فعالیت قابل توجه و اثر گذاری نشده است؟
- آیا هنگام آن نرسیده است که نقش راهبردی روحانیت در دفاع مقدس، از زوایای مختلف مورد باز شناسی و پژوهش قرار گرفته و نتیجه آن در اختیار جامعه و حتی مشتریان فراملی فرهنگ مقاومت قرار گیرد؟
- آیا وقت آن فرانرسیده است که جامعه ما نسبت به این قطعه از کتاب دفاع مقدس نیز آگاهی یابد؟
- آیا قدرت تلفیق علم و جهاد یا تزریق مداوم ایمان در جبههها در راستای مصونیت یافتن جبهه نظامی ما و موضوعاتی چون دینآموزی و انتشار عطر معنویت در بین رزمندگان، نمیتواند دستمایه مناسبی برای حرکتهای ترویجی در این حوزه باشد؟
روحانیون حتی در اسارت دشمن نیز، پیشگام حرکت فرهنگی بیمثال بودند. حرکتی که دوران سخت اسارت را به دانشگاهی تبدیل کرد که برای هر سن و سال و هر سلیقه با هر سطحی از دانش، قابل استفاده بود؛ ضمن آنکه درس صبر و استقامت در راه معبود نیز سالها به پیشگامی روحانیون در بند و همراهی سایر اسرا به صورت عملی مرور میشد.
دوران بینظیر دفاع مقدس، تجلیگاه پیوند مستحکم این قشر با تودههای مردمی بود؛ پیوندی که در امتداد پیوند زیبای نسلهای گذشته با پیشگامان دین شکل میگرفت و نویدبخش برترین پیوند امت و امام، پس از پایان دوران انتظار و ظهور آن یگانه دوران شد.
یکی از نتایج بررسی جامع الاطراف و پژوهشگرانه پیرامون نقش روحانیت در حماسه هشت ساله، این است که جامعه کنونی و نسلهای آینده، قدر ایشان را بدانند و در قضاوت خویش در خصوص این قشر، عدل و انصاف را فراموش نکنند و نیز روحانیون معظم ضمن بازشناسی جایگاه خویش در جامعه، با رهایی بیشتر از پیرایهها و همراهی بیش از پیش با تودههای مردم، منزلت خویش را ارتقا بخشند.
در این راستا حضور گستردهتر راویان روحانی در مناطق عملیاتی در جریان سفر راهیان نور و داشتن برنامههای ترویج فرهنگ مقاومت در حوزههای علمیه، پیشنهاد مناسبی است. گرچه این مهم از سوی حوزه و روحانیون انقلابی به شدت دنبال شده و بحمدالله نتایج قابلتوجهی نیز به همراه داشته است. به این منظور موضوعات زیر به عنوان نمونه، جهت پژوهش و بررسی بیشتر پیشنهاد میشود:
1. چرایی و چگونگی مشروعیتبخشی به دفاع مقدس از سوی حوزه و روحانیت
2. نقش روحانیت در ایجاد مصونیت در جبهههای نظامی
3. چگونگی ایجاد اعتماد بین دین و ملت در جریان حضور قشر روحانی در جبهههای حق علیه باطل
4. میزان خطرپذیری حوزویان در جبهههای جنگ و به خصوص شبهای عملیات
5. بررسی آماری تعداد رزمندگان، شهدا، آزادگان و جانبازان قشر روحانی، در مقایسه با سایر اقشار به نسبت جمعیت ،جهت نمایش پیشتازی ایشان در عرصه دفاع مقدس به زبان آمار.
6. چگونگی تأسیس تیپ مستقل امام صادق(ع) در راستای اعزام منسجم طلاب به مناطق عملیاتی و میزان تأثیرگذاری این حرکت در ارتقای فضای انقلابی حوزه و اثرات آن در جنگ.
یکی از ویژگیهای روحانیون در دوران دفاع مقدس، استفاده مناسب از وعظ و خطابه، در جهت خنثیسازی تبلیغات منفی امپریالیسم خبری و ارتقای داشتههای رزمندگان و افزایش روحیه و انگیزش در ایشان بود. این حرکت عظیم و ظریف از امام(ره) آغاز و تا جوانترین طلبه حاضر در میدان رزم ادامه داشت و حوزههای علمیه نیز پشتوانههای محکمی برای این نبرد فرهنگی بودند.
امروز که استکبار جهانی به جز محاصره اقتصادی و تهدیدات نظامی، با شبیخون فرهنگی خویش، ارزشهای اعتقادی و اخلاقی و هنجارهای اجتماعی ما را نشانه رفته است ؛ تعامل دو سویه حوزه و نسل جوان بیش از پیش احساس میشود. خوشبختانه تجربه گرانسنگ این تعامل مقدس در هشت سال حماسه و ایثار، میتواند در شرایط فعلی کلید موفقیت در این نبرد نرم باشد. موفقیتی که بهطور حتم دست یافتنی است و مورد خواست هر انسان معتقد و عاشق کشور.