به گزارش گروه سایر رسانه های دفاع پرس،؛ امروز در برخی سایتها روز جهانی اهدای عضو نامگذاری شده بود، بهانه ای برای اینکه بدانیم در ایران آمار اهدای عضو و مرگ مغزی تا چه اندازه است؟
در سایت اهدای عضو آمده است هر ده دقیقه یک نفر به لیست انتظار پیوند افزوده می شوند و نکته مهم اینجاست کسانی می توانند آنها را نجات دهند که تقدیرشان رفتن بود و تصمیمشان ماندن - کسانی که مرگ مغزی می شوند و کارت اهدا دارند و با اهدای اعضای خود زیبا ماندن را در رفتن تصویر کردند.
متاسفانه هنوز خیلی از افراد کما را با مرگ مغزی اشتباه می گیرند، در مرگ مغزی هیچ امیدی برای برگشت بیمار نیست و مغز مرده و اعضای بدن کم کم فاسد می شود اما در کما امکان برگشت به زندگی وجود دارد، آنچه در بیشتر مصاحبه ها افراد برگشته از کما به اشتباه از واژه مرگ مغزی استفاده می کنند.
دکتر نجفی زاده رئیس اداره شبکه فراهم آوری اعضای پیوند وزارت بهداشت در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما اول به روز جهانی اهدای عضو اشاره کرد و گفت: روز جهانی ثابتی برای اهدای عضو ثبت نشده و هر کشوری روز خاصی را به عنوان روز اهدای عضو در نظر گرفته است و چون چند کشور با هم روز اول تیر را روز اهدای عضو نامگذاری کرده اند به اشتباه در برخی سایت ها از اول تیر به عنوان روز جهانی اهدای عضو یاد می کنند.
وی گفت: در ایران بهترین روز برای روز ملی اهدای عضو، 31 اردیبهشت روز فتوای امام درباره مجاز بودن اهدای اعضای فرد مرگ مغزی است که شورای عمومی انقلاب فرهنگی درحال تصویب این روز برای روز ملی اهدای عضو ایرانیان است، مراحل اول موافقت سپری شده و یک جلسه دیگر برای نهایی شدن آن باقی مانده است.
رئیس اداره شبکه فراهم آوری اعضای پیوند وزارت بهداشت با بیان اینکه اهدای بعضی از اعضا از جمله کلیه از فرد زنده داریم اما درباره قلب، کبد و ریه امکان پیوند از فرد زنده وجود ندارد و امکان اینکه از فرد مرده هم این اعضا دریافت شود تقریبا غیرممکن است افزود: مرگ مغزی پدیده ای است که به هر علتی رگ های غذا دهنده مغز بسته می شود و خون رسانی به سلول های مغز و ساقه آن متوقف می شود در نتیجه تمام سلول ها با هم می میرند که با کما فرق دارد.
دکتر نجفی زاده گفت: متاسفانه در برخی رسانه ها مصاحبه هایی از افرادی که از کما بیرون آمده اند پخش می شود که گویی از مرگ مغزی شفا پیدا کرده اند، بنابراین باید در استفاده از کلمه مرگ مغزی و کما خیلی دقت کرد.
وی ادامه داد: اهدای عضو از فردی که به کما رفته است به هیچ عنوانی وجود ندارد زیرا مرگ مغزی باید به تایید پنج متخصص مغز و اعصاب، جراحی مغز و اعصاب، داخلی، بیهوشی و متخصص پزشکی قانونی برسد و پس از برگزاری جلسهای با خانواده فرد مرگ مغزی تا رضایت تام آنها، بتوان اهدای اعضا را انجام داد.
دکتر نجفی زاده افزود: بنابراین تیم های درمانی نیز به ویژه در استفاده از کلمات کما و مرگ مغزی توجه ویژه ای داشته باشند و توضیحات کامل به خانواده ها ارائه دهند زیرا عوام مردم این دو را باهم اشتباه می گیرند.
وی گفت: در فردی که مرگ مغزی شده تپش قلب را با کمک دستگاه موقتا تا چند روز حفظ می کنند تا جایی که با ترشح مواد سمی مغز مرده، قلب هم از کار می افتد، این چند روز طلایی است تا دیگر اعضا در این محیط سمی فاسد نشده است خانواده فرد مرگ مغزی رضایت به اهدای عضو دهد، در غیر این صورت اعضا فاسد شده به کار پیوند نمی آید.
وی با بیان اینکه آمار مرگ مغزی در کشور بسیار بالاست، ادامه داد: سالانه بین 5 تا 8 هزار مرگ مغزی در کشور داریم که از این تعداد 50 درصدشان قابلیت اهدا دارند یعنی حدود 2 هزار و 500 تا 4 هزار اما فقط یک چهارم موارد مرگ مغزی به اهدای عضو ختم می شود که آمار پایینی است.
دکتر نجفی زاده افزود: سال گذشته 808 اهدای عضو داشتیم که می توانست 4 برابر این تعداد باشد متاسفانه روزانه 7 تا 10 نفر از کسانی که در لیست پیوند اعضای مختلف وجود دارند در کشور فوت می کنند.
وی گفت: در سال 93 طبق آخرین آمار در مرکز پیوند، 659 مورد اهدای عضو وجود داشته است، در این دو سه سال گذشته، آمار رضایت گیری از خانواده ها به حد متوسط خود یعنی 70 درصد رسیده است، در برخی از مناطق کشور این رقم به 90 درصد نیز می رسد و در مناطقی هم 30 تا 40 درصد هم نمی شود.
دکتر نجفی زاده خاطر نشان کرد: حدود 25 هزار بیمار نیازمند عضو گزارش شده است، فوت بیماران نیازمند به پیوند ما چیزی حدود هفت تا ده نفر در روز است.
وی افزود: با این تعداد مرگ مغزی در کشور نباید این آمار بالای لیست انتظار را داشته باشیم، باید هم سیستم درمانی و هم ارگان های مختلف فرهنگ ساز با کمک هم اعضای مرگ مغزی را نگذارند به زیر خاک برود.
وی گفت: هم اکنون بیشترین نیاز کشور به پیوند کلیه است، حدود 27 هزار بیمار دیالیزی در کشور داریم که نیمی از آنها می توانند با پیوند کلیه از رنج دیالیز خلاص شوند در حالیکه از این تعداد تنها سالانه حدود 2 هزار و 600 پیوند کلیه انجام می شود.
دکتر نجفی زاده افزود: پس از کلیه بیشترین پیوند در حوزه کبد است که سالانه 760 پیوند کبد انجام می شود.
رئیس اداره شبکه فراهم آوری اعضای پیوندی وزارت بهداشت با بیان اینکه بیماران نیازمند به پیوند قلب و ریه ای هم داریم که با زجر فراوان زندگی می کنند گفت: طبق یک آمار انجام شده در عرض یک ماه، 10 بیمار لیست پیوند قلب در تهران فوت کردند این درحالیست که یک فرد مرگ مغزی بین یک تا هشت ارگان می تواند اهدا کند و نجات بخش زندگی دیگران باشد و با اهدای یک تا 55 نسج بدن یک فرد مرگ مغزی می توان برخی معلولیت ها را هم رفع کرد.
وی با بیان اینکه وزارت بهداشت و تیم های پزشکی برای افزایش پیوند اعضا عزم خود را جزم کرده اند، گفت: حتی وقتی بهترین جراحان و امکانات را داشته باشیم اما رضایت خانواده مرگ مغزی نباشد هیچ فایده ای ندارد بنابراین باید سازمانهای فرهنگ ساز در این زمینه تلاش بیشتری کنند.
دکتر نجفی زاده افزود: اهدای عضو در ایران به ازای هر یک میلیون نفر 10 و 4 دهم است درحالیکه این آمار در اسپانیا 35 و در اکثر کشورها بین20 تا 25 است.
وی برای کسانی که می خواهند کارت اهدای عضو داشته باشند، گفت: با مراجعه به سامانه ehda.center می توانند اطلاعات خود را وارد کنند و کارت را پرینت بگیرند.
گزارش از: مریم صادقی
منبع:خبرگزاری صدا و سیما