به گزارش گروه اجتماعی دفاع پرس، سردار سرتیپ مرتضی میرزایی، جانشین رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر، مالزی را یکی از کشورهای با اهمیتی دانست که باید ارتباط تنگاتنگی بین پلیس و بخصوص پلیس مبارزه با مواد مخدر دو کشور برقرار باشد.
وی از اینکه در سال های گذشته تعداد زیادی از اتباع ایران در مالزی به اتهام قاچاق مواد مخدر دستگیر شدند، ابراز تاسف کرد و گفت: این وضعیت چهره نسبتا نامناسبی از ایرانیان در اذهان بعضی از مقام ها و مردم این کشور جنوب شرق آسیا ایجاد کرده بود.
وی تاکید کرد: ایران با توجه به سیاست های داخلی هرگز موافق نیست اتباعش در خارج مرتکب خطایی شوند و وجهه کشور را خدشه دار کنند و با این هدف اقدامات گسترده خوبی انجام شده است.
این مقام بلندپایه پلیس ایران، بیشتر افرادی را که در مالزی مرتکب جرم می شدند در ارتباط با مواد مخدر دانست و گفت: نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران روی این موضوع به صورت ویژه وارد عمل شده، تا جایی که بازرس کل پلیس مالزی اقرار کرد میزان دستگیر شدگان ایرانی به اتهام قاچاق مواد مخدر به شدت کاهش یافته است.
خالد ابوبکر بازرس کل پلیس مالزی هفته جاری گفت که تعداد دستگیرشدگان ایرانی در این کشور به اتهام مواد مخدر از 116 نفر در سال 2011 میلادی به سه نفر در سال جاری میلادی کاهش یافته است.
جانشین رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر کشورمان، گفت: این امر نشان می دهد جمهوری اسلامی ایران به هیچ وجه تمایل ندارد اتباع کشور در خارج از مرزها مرتکب جرم شوند و وجهه ملت بزرگ ایران را خدشه دار کنند.
وی سفر هیات پلیس مبارزه با مواد مخدر ایران به کوالالامپور و مذاکره با مقام های مالزی را در این چارچوب دانست و گفت: با اقدامات انجام شده به این سمت پیش می رویم که معضلات و مشکلات موجود با تعامل بیشتر با پلیس مالزی حل شود.
میرزایی به نتایج مذاکراتش با پلیس مالزی اشاره کرد و گفت: توافقات بسیار خوبی با طرف مالزیایی انجام شد و بازرس کل پلیس مالزی نیز اظهار تمایل کرد به ایران سفر کند.
وی بحث تبادل افسران رابط مبارزه با مواد مخدر را از مباحث مطرح شده در مذاکراتش با پلیس مالزی عنوان کرد و گفت: بحث تبادل افسران رابط یکی از کلید واژه های ما است که اگر این افسران مستقر شوند، جرائمی که در این مورد به وقوع می پیوندد، به حداقل خواهد رسید. تحقق این موضوع همچنین گام مهمی برای سایر توافق ها است.
به گفته این مقام ارشد پلیس ایران، این افسران رابط به صورت متقابل در دو کشور مستقر می شوند و امیدواریم تا پایان امسال این موضوع محقق شود.
میرزایی همچنین تصریح کرد: برخی توافق ها نیز نیازمند تدوین قوانین است و درخواست ها مطرح شد، اما تصمیم نهایی در این سطح انجام نمی شود.
وی موضوعات آموزشی، تبادل اطلاعات و همکاری متقابل در آینده را از جمله بحث های مهم این سفر دانست و افزود: برخی بحث های دیگر نیز طرح، اما نهایی نشده است و پس از سفر مقامات پلیس مالزی به ایران پیگیری و بررسی نهایی در دستور کار قرار می گیرد.
وی اعلام کرد مقام های ارشد پلیس مالزی به دعوت ایران قرار است پس از تایید نهایی از سوی مقامات این کشور به تهران سفر کنند و احتمال دارد این سفر در سال جاری میلادی انجام شود.
جانشین رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر کشور با اشاره به برخی مشکلات که تعداد انگشت شماری از ایرانی ها در شرق آسیا در زمینه مواد مخدر ایجاد کرده اند، گفت: ما در شرق آسیا مشکلاتی داشتیم و اتباع ایران مشکل ایجاد می کردند.
وی گفت که برای رفع این مشکلات پیش از این با اندونزی و مالزی جلسات تعاملی برقرار بود، اما این همکاری در سطح پلیس برقرار نشد. اما اکنون تمایل همکاری از سوی پلیس مالزی وجود دارد و این مقامات تمایل بیشتری دارند تا مشکلات را کاهش دهند.
وی افزود: ایران با توجه به اینکه در خط مقدم مبارزه با مواد مخدر است وجهه خوبی در جهان دارد و برای اینکه اثبات کنیم در عمل محکم ورود می کنیم، دوست نداریم اتباع ما در ارتباط با مواد مخدر در کشور دیگری دستگیر شوند.
میرزایی تاکید کرد: تمام تلاش ما این است که این ارتباط بصورت خوبی برقرار شود، تا اگر موضوعی مرتبط با اتباع ایران وجود دارد با روش مناسب پیگیری شده و وجهه خوب جمهوری اسلامی ایران در دنیا بیشتر جلوه کند.
وی در ادامه گفت: فعالیت های پلیس مبارزه با مواد مخدر محدود به مالزی نبوده است، بلکه برای منطقه شرق آسیا تلاش کرده است. در اندونزی هم مشکلات به حداقل رسیده است.
وی اعلام کر هدف پلیس مبارزه با مواد مخدر استقرار افسران رابط مواد مخدر در کشورهای شرق آسیا است تا مشکلات به حداقل برسد.
به گفته جانشین رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر کشور، آمار دستگیرشدگان ایرانی در شرق آسیا از سال 2011 میلادی به شدت روند نزولی داشته است. تلاش پلیس جمهوری اسلامی ایران نیز با استقرار افسران رابط در کشورهای منطقه جنوب شرق آسیا و از مالزی آغاز شده است.
وی در خصوص وضعیت زندانیان مواد مخدر در زندان های مالزی و اندونزی نیز گفت: تلاش می کنیم از رافت این کشورها در حد استرداد و یا تخفیف برای زندانیان استفاده کنیم و این بحث محدود به مالزی نیست و در سایر کشورها نیز همین اقدامات انجام می شود، اما این موضوع نیازمند گذشت زمان و بحث و بررسی بیشتر است تا به سرانجام برسد.
میرزایی در خصوص رایزنی های انجام شده برای استرداد زندانیان، گفت: بحث استرداد زندانیان نیازمند پیگیری و وجود قوانین و توافقنامه متقابل است که باید در هر دو کشور وضع شود و ممکن است چندین سال زمان ببرد.
وی در مورد پیامدهای بد دستگیری تعداد انگشت شماری ایرانی به جرم جابجایی مواد مخدر و جرم های دیگر مرتبط با مواد افیونی، گفت: در نشست با مقامات مالزی نیز تاکید شد ایران در خط مقدم مبارزه با مواد مخدر است و امکان دارد به رغم حضور اساتید و تجار قانونمند ایرانی در مالزی، افراد معدودی نیز هلاف کنند، اما حضور آنها نمی تواند منکر جامعه خوب ایرانی باشد.
وی تاکید کرد با برقراری ارتباطات خوب، تنگاتنگ و مستمر می توان این ذهنیت ها را پاک کرد. از سوی دیگر باید با تبادل اطلاعات و پیگیری جدی برای برخورد با این قبیل افرادی باشد که عقبه دارند، اقدام کرد.
این مقام ارشد پلیس ایران که در سفری چهار روزه به مالزی با مقامات ارشد پلیس این کشور رایزنی کرد، در مورد مواد روانگردان صنعتی و رایزنی های انجام شده با طرف های مالزیایی، گفت: این موارد جدید است و بسیاری از کشورها قوانینی برای برخورد با تختلفات در این زمینه ندارد و در ایران نیز 6 سال پیش قوانین برخورد با این تخلفات تدوین شد.
وی قاچاق مواد مخدر را دومین فعالیت خلاف پردرآمد جهان پس از سلاح دانست و گفت: نبود قوانین، سود سرشاری نصیب قاچاقچیان می کند. تا پیش از سال 2011 میلادی نیز به این دلیل که شرق آسیا بستر مستعدی برای این مواد بود، باعث جلب توجه قاچاقچیان شد، اما اکنون تشدید قوانین آن را کاهش داده است.
میرزایی در زمینه بحث های امنیتی برای ممانعت از خروج مواد مخدر از مبادی کشور، گفت: ما همه شرایط را کنترل می کنیم. فرودگاها به خوبی مجهز شده و از سگ های تربیت شده برای جستجوی مواد مخدر استفاده می شود. حساسیت ها در فرودگاه ها نیز افزایش یافته و مامورین آموزش بیشتری دیده اند و آگاهی نسبت به مواد روانگردان برای ماموران افزایش یافته است.
وی برای کاهش درگیر شدن شهروندان در سفرهای خارجی با مشکلات امنیتی و پلیس، به نقص اطلاع رسانی اشاره کرد و گفت: یکی از کارهایی که باید انجام شود، اطلاع رسانی قوانین سایر کشورها برای اتباع ایرانی است که قصد مسافرت دارند.
وی گفت: شهروندان از قوانین کشور مقصد بی اطلاع هستند و گرفتار می شوند. با آگاهی ممکن است بسیاری از تخلفاتی که در سایر کشورها رخ می دهد و بعضا اتباع ایرانی در آن نقش دارند، کاهش یابد.
جانشین رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر کشور، گفت: نه اینکه این افراد ندانند کاری که انجام می دهند، جرم است. آنها از ماهیت کار خود آگاهند، اما از قوانین کشور مقصد اطلاع ندارند و نمی دانند اگر گرفتار شدند راه خلاصی وجود ندارد.
هم اکنون بیش از 200 ایرانی به اتهام های مختلف مواد مخدر در زندان های مالزی گرفتار شده اند. براساس قوانین مالزی فردی که بیش از پنج گرم مواد مخدر حمل کند، با حکم اعدام مواجه می شود.