در گفت‌وگوی دفاع پرس با شمشادی مطرح شد؛

احتمال تغییر منطقه بحران از سوریه به اردن/ آمریکا مستقیم وارد بحران سوریه نمی‌شود

کارشناس مسائل غرب‌آسیا گفت: آمریکا احتمال می‌‌دهد،کشوری که بعد از حل بحران سوریه دچار بحران شود، اردن باشد؛ لذا آمریکایی‌ها با تقویت پایگاه خود در اردن می‌خواهند در صورت بروز هرگونه اتفاق در این کشور از شاه آن حمایت کنند و امنیت رژیم صهیونیستی را نیز از این طریق تامین کنند.
کد خبر: ۹۵۱۶۶
تاریخ انتشار: ۱۹ مرداد ۱۳۹۵ - ۰۹:۵۸ - 09August 2016

احتمال تغییر منطقه بحران از سوریه به اردن/ آمریکا مستقیم وارد بحران سوریه نمی‌شود

به گزارش گروه بینالملل دفاع پرس، بیش از چهار سال است که گروههای تروریستی با استقرار در مناطق متعدد حلب جنگی خونین و ویرانگر را علیه مردم سوریه به راه انداختهاند، و مردم از هراس جنگ و کشتارهای آن پا به فرار گذاشتهاند.

بر همین اساس ارتش سوریه و متحدانش حدود 10 روز پیش عزم خود را جزم کردهاند تا حلب را از لوث تروریستهای تکفیری پاکسازی کنند؛ حلب نقش مهمی در موازنه قوا در بحران پنجساله سوریه ایفا میکند. تحلیلگران بر این باورند که شاید نبرد حلب آخرین رویارویی میان دولت بشار اسد و گروههای تروریستی در سوریه باشد.

از اینرو نبرد حلب برای طرفهای بینالمللی و منطقهای که به نوعی وارد بحران سوریه شدهاند، اهمیت زیادی پیدا کردهاست؛ طرفهای غربی، آمریکایی و منطقهای ازجمله عربستان و قطر با نگرانی این نبرد سرنوشتساز را دنبال میکنند؛ مخصوصا آل سعود که کاملا در باتلاق بحران سوریه غرق شده و نمیخواهد شکست جدیدی را متحمل شود.

آزادسازی کامل شهر حلب و حومه شمالی آن به معنای این است که حامیان تروریستها مانند بازی دومینو همه چیز را از دست خواهند داد و در نهایت شکست جدید و بزرگی را متحمل خواهند شد و برگ برنده در دست محور مقاومت قرار خواهد گرفت.

درهمین خصوص «حسن شمشادی» خبرنگار صدا و سیما جمهوری اسلامی ایران و کارشناس مسائل غرب آسیا در گفتوگو با خبرنگار بینالملل دفاع پرس اظهار داشت: آتش نبرد در سراسر محورهایی که تروریستها در یک طرف و ارتش سوریه و محور مقاومت اسلامی در طرف دیگر قرار دارند، شعلهور است. اما علت رسانهای شدن نبرد حلب به خاطر اهمیت ویژه این شهر است، نبرد در حلب با نبرد در سراسر سوریه متفاوت است؛ یعنی به نوعی آزادسازی منطقه حلب که چهار سال است، در تصرف تروریستها قرار دارد، مهمتر از آزادسازی رقه پایتخت خلافت خودخوانده ابوبکر البغدادی است.

** آزادسازی حلب از نظر سیاسی مهم است

وی با بیان اینکه آزادسازی حلب از نظر استراتژی، جغرافیایی و سیاسی مهم است، افزود: دلائل مختلفی برای آزادسازی حلب وجود دارد، یکی از این دلائل این است که تروریستها خوابهای زیادی برای حلب دیده بودند. آنها به واسطه نزدیکی این شهر به ترکیه توانستهاند خیل عظیمی از عناصر تروریستی را از سراسر دنیا به سوریه وارد و با تروریستهای داخلی متحد کنند و 50 درصد از وسعت جغرافیایی استان حلب را به تسخیر خود در آورند.

شمشادی در ادامه افزود: تروریستها امیدوار بودند با این سرعت عمل و نیروهایی که در اختیار دارند، میتوانند کل استان حلب را تسخیر کنند و بعد از آن منطقه «پرواز ممنوع» درست کنند و حکومت تشکیل دهند. سپس دولت موقت از سوی حامیانشان به رسمیت شناخته شود؛ اما آنها در مرکز حلب متوقف شدند، و در واقع شکست خوردند و نتوانستند پیشروی کنند.

کارشناس مسائل غرب آسیا تصریح کرد: محور مقاومت و عناصر مسلح تروریستی در مناطق مختلف حلب از شرق و جنوب شرق و شمال شرق این استان گرفته تا شمال غرب آن باهم درگیر هستند. ارتش سوریه و متحدان منطقهای آن تقریبا 10 روز پیش توانستند با هجوم وسیعی بخشی از تروریستها را در منطقه شمال شرق حلب به محاصره کامل خود در آوردند.

وی گفت: محاصره تروریستها در مناطق شرقی باعث میشود، عملا راه دسترسی و ارتباطی هزاران تروریست با دیگر تروریستها در سایر مناطق و خطوط امدادی آنها در مرز سوریه با ترکیه قطع شده و آنها در تنگنا قرار گیرند؛ که همگی یا تسلیم شوند و یا در حملات بعدی ارتش سوریه و متحدانش به هلاکت برسند.

** حلب در حل بحران سوریه تاثیرگذار است

شمشادی با بیان اینکه تحولات حلب درحالی صورت میگیرد که دیمیستورا تلاش میکند در ماه آینده مذاکرات جدیدی را در خصوص حل بحران سوریه با حضور طرفهای درگیر و کشورهای تاثیرگذار برگزار کند، افزود: اگر دقت کنیم، متوجه میشویم که هر وقت بحث مذاکرات سوریه پیش کشیده میشود، جبهه حلب شعلهورتر میشود. چون دو طرف درگیر به این نتیجه رسیدهاند که حلب در حل بحران سوریه و آینده آن نقش تاثیرگذاری دارد و هر کدام از طرفین در حلب به پیروزی دست یابد در مذاکرات ماه آینده دست برتر را خواهد داشت.

وی خاطرنشان کرد: در مذاکرات قبلی سوریه همزمان که معارضان به اصطلاح سیاسی در مذاکرات بحث میکردند، عملیات موفقیتآمیز شکستن محاصره چهار ساله نبلوالزهراء اجرا شد و هزاران تروریست به هلاکت رسیدند و خطوط امدادی آنها قطع شد و همچنین فرماندهان سرشناس تروریستها به ترکیه فرار کردند و یک نوع آشفتگی در بین تروریستها و حامیانشان بوجود آمد.

شمشادی در ادامه افزود: پیروزی محور مقاومت در این عملیات باعث شد که تروریستها با این بهانه که ارتش سوریه غیر نظامیان را هدف قرار میدهد و عملیات نظامی را در مذاکرات متوقف نمیکند، میز مذاکرات را ترک کردند. چون اگر آنها به مذاکرات ادامه میدادند، چیزی برای گفتن نداشتند و باید هرچه دولت سوریه میخواست را قبول میکردند.

** دلیل شعلهور شدن نبرد حلب مذاکرات ماه آینده است

کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به اینکه دلیل شعلهور شدن نبرد حلب مذاکرات ماه آینده است، تصریح کرد: با توجه به اینکه طرفهای درگیر برای حضور در میز مذاکره به دنبال برگ برنده هستند؛ بر همین اساس ارتش سوریه و متحدان تلاش میکنند وسعت بیشتری را از لوث تکفیریها پاکسازی کنند و شمار زیادی از آنها را به هلاکت برسانند.

وی گفت: تروریستها نیز تلاش میکنند وسعت بیشتری از حلب را به تصرف خود در آورند و نیروهای زیادی از ارتش و متحدانش را به شهادت برسانند. عموم عملیاتهای پیروزیبخش تروریستها به زعم خودشان در شش ماه اول سال صورت گرفتهاست و در شش ماه دوم آنها عملیات خاصی را انجام نمیدهند. اما ارتش سوریه و متحدانش در تمام فصول عملیاتهای موفقی داشتهاند. تروریستها نیز تلاش میکنند تا شروع فصل سرما عملیاتهای وسیعتری را اجرا میکنند.

** موضع اردوغان نسبت به سوریه بهطور کامل تغییر نکرده است

کارشناس مسائل غرب آسیا در خصوص تغییر موضع ترکیه نسبت به بحران سوریه خاطرنشان کرد: تغییر موضع ترکیه نسبت به بحران سوریه به این معنی نیست که ترکیه کاملا اعلام آتشبس کرده و یا با چرخش 180 درجهای تغییر کردهاست. موافق این تحلیل نیستم. کدهایی دیده میشود از نزدیکی ترکیه به روسیه گرفته تا تقدیر از ایران و بشار اسد؛ اما این به معنی تغییر موضع ترکیه نسبت به بحران سوریه نیست. موضع ترکیه نسبت به بحران سوریه، بهطور صد درصد تغییر نکردهاست؛ چون اگر این اتفاق افتاده بود کار تروریستها خیلی وقت پیش تمام شدهبود.

** خطوط امدادرسانی تروریستها در مرز ترکیه مسدود نشدهاست

وی گفت: اگر ارتش ترکیه عزم خود را جزم میکرد، مرزهایی که پنجساله باز گذاشتهاست، را میبست و اجازه ورود و خروج عناصر و تسلیحات به سوریه را نمیداد؛ تروریستها محاصره میشدند و بحران سوریه هم زودتر حل میشد. قطعا اگر خطوط امدادی تروریستها از مرز ترکیه قطع شود، انهدام تروریستها کاری ندارد و درباره بحران سوریه به جز خبر پیروزی چیز دیگری شنیده نمیشود. هنوز در مرز ترکیه اتفاق خاصی رخ نداده و خط امدادی آنها نیز مسدود نشدهاست.

** 2 هدف غربیها از بمباران مواضع داعش در قالب ائتلاف نمایشی

شمشادی در ادامه در پاسخ به این سؤال که آیا بمباران هوایی مواضع داعش از سوی برخی کشورها در راستای مبارزه با تروریسم است؟، گفت: همه این اقدامات در راستای ائتلاف نمایشی است که آمریکا درست کردهاست؛ در وهله اول هدف آنها از این اقدامات توجیه افکار عمومی کشورشان است، یعنی آنها میخواهند به ملت خود نشان دهند که با تروریسم در بینالملل مبارزه میکنند. در وهله دوم هم بحث انتقامگیری است، بهعنوان مثال وقتی فرانسه ناامن میشود، نیروی هوایی فرانسه مواضع داعش را مدتی بمباران میکند و میرود. همه این اقدامات برای راضی کردن آمریکاست؛ آنها میخواهند به آمریکاییها بگویند که ما با شما هستیم و شما در مبارزه با تروریسم تنها نیستید.

** آمریکا مستقیما وارد بحران سوریه نمیشود

کارشناس مسائل غرب آسیا در ادامه در پاسخ به اینکه آیا آمریکا مستقیما وارد بحران سوریه خواهد شد، خاطرنشان کرد: بعید میدانم آمریکا مستقیم وارد بحران سوریه شود. ورود مستقیم آمریکا به بحران سوریه نهتنها برای خودش، بلکه برای متحدانش نیز هزینه زیادی دارد. این کشور برای تامین امنیت متحدان خودش هم که شده، این کار را نمیکند.

** آمریکا به دنبال تقویت پایگاههای خود در منطقه است

وی در خصوص تقویت پایگاه آمریکا در اردن گفت: آمریکا مدتهاست که رویکرد جنگ مستقیم خود را عوض کرده و به جنگ نیابتی تبدیل کردهاست. نیروهای سعودی و گروههای دیگر به نیابت از آمریکا میجنگند و پولشان را هم عربستان میدهد. آمریکا از ابتدا تا کنون در پی ایجاد پایگاه در منطقه بوده و هست. هر روز به دنبال تقویت پایگاههای خود در منطقه است. آمریکا در هر مکانی که امنیت اسرائیل بیشتر تامین شود، نقش پر رنگتری ایفا میکند. اردن مرز زمینی با اسرائیل دارد، تقویت پایگاه در این کشور برای آمریکا خیلی مهم است.

** آمریکا احتمال میدهد، بعد از سوریه اردن دچار بحران میشود

شمشادی خاطرنشان کرد: آمریکا احتمال میدهد که کشور بعدی بعد از اینکه بحران سوریه به هر نحوی تمام شود، دچار بحران شود، اردن است؛ لذا آمریکا با تقویت پایگاه خود در اردن میخواهد در صورت بروز هرگونه بحران در این کشور از شاه آن حمایت کند و امنیت اسرائیل را نیز تامین کند.

** آمریکا به دنبال پایگاه جایگزین است

کارشناس مسائل غرب آسیا یکی دیگر از علتهای تقویت پایگاه آمریکاییها در اردن را کشمکش رسانهای و سیاسی بین ترکیه و آمریکا دانست و افزود: ترکیه مدعی است آمریکا در کودتا دست داشته؛ لذا ترکها گفتهاند که پایگاه «اینجرلیک» را که مهمترین پایگاه آمریکا در منطقه است، تعطیل میکنند؛ بر همین اساس آمریکاییها به دنبال پایگاه جایگزین هستند تا اگر اوضاع بدتر از این شد در مدتزمان کوتاهتری بتوانند نیروها و تجهیزات خود را جابجا کنند.

** تغییر نام «جبههالنصره» تغییر نمایشی است

وی در پایان در خصوص تغییر نام «جبههالنصره» به «جبههفتحالشام» گفت: این تغییر نام تغییری نمایشی است. ماهیت جبههالنصره تغییر نکردهاست؛ همان تروریستهایی هستند که قبلا بودند؛ فقط با این کار میخواهند خودشان را از قالب گروههای تروریستی که مورد غضب افکار عمومی جهانیان است، خارج کنند.

شمشادی خاطرنشان کرد: جبههالنصره از القاعده جدا شد تا مورد حملات روسیه و آمریکا قرار نگیرند و آمریکا روسیه را تحت فشار قرار دهد که این گروه را بمباران نکند؛ تا در نهایت مفرهایی پیدا کنند که خودشان را تقویت کنند و نیروهایشان را با این تغییر نام به مناطق دیگر اعزام کنند و در نهایت خودشان را وارد عرصه مذاکره سیاسی کنند.

انتهای پیام/ 411

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار