به گزارش خبرنگار بینالملل دفاع پرس، روسها جنگنده بمبافکنهای خود را در پایگاه هوایی شهید «نوژه» همدان مستقر کردهاند تا با تشکیل یک اتحاد جدید عزم راسخ خود برای مبارزه با تروریسم به نمایش بگذارند.
پایگاه شکاری شهید سرلشکر خلبان «محمد نوژه» همدان طی شبانهروز گذشته در صدر اخبار بینالمللی قرار گرفت و بار دیگر نام ایران و روسیه را در عرصه تعاملات بینالمللی و این بار در سطح عملیاتی به هم گره زد.
روسیه پیش از این هیچگاه از خاک کشوری در منطقه برای پیشبرد حملات نظامی علیه تروریستها در سوریه استفاده نکرده بود. لذا این اتفاق را به صراحت میتوان نقطه عطفی در مبارزه با تروریسم تکفیری به شمار آورد و این به خوبی عمق استراتژیک همکاریهای روسیه با ایران را نشان میدهد.
از طرفی این اقدام روسیه میتواند تصویر ایران را به عنوان یک بازیگر محوری و جدی در خاورمیانه ارتقا دهد. علاوه بر این به دلیل کاهش مسافت و افزایش قدرت مانوری، قطعا بر تعداد و شدت حملات روسیه نیز افزوده خواهد شد.
هفته گذشته رئیسجمهوری کشورمان، در حاشیه اجلاس سهجانبه ایران، روسیه و آذربایجان با ولادیمیر پوتین دیدار کرد و محمدجواد ظریف هم که با «سرگئی لاوروف» تلفنی گفتوگو کردهبود، روز دوشنبه با «بوگدانف» معاون وی، به مذاکره نشست.
بیتردید بحران سوریه به عنوان اصلیترین چالش منطقه، محور اصلی همه این گفتوگوها و ملاقاتها بوده و دیروز مشخص شد که راهکار مقامات دو کشور در این زمینه چه بودهاست.
این راهکار اتفاقا در شرایطی به کار گرفته شده که بر اساس شواهد موجود، ترکیه هم بر خلاف روال پیشین، دیگر مانعی در مسیر همکاریهای متحدان بشاراسد در مبارزه علیه تروریسم به حساب نمیآید. اردوغان بهتازگی به مسکو رفته و حالا دیگر روسیه نگران سرنگونشدن دوباره جنگنده خود نیست. از همینرو روسیه که از ماه سپتامبر گذشته حملات هوایی خود را علیه مخالفان دولت در سوریه آغاز کردهاست، اینبار یک پایگاه مناسبتر یافته تا با صرف زمان و هزینه کمتر، داعش و جبهه النصره را هدف قرار دهد.
از طرفی با تحرکات اخیر تروریستها در راستای خروج از لیست سیاه از یک سو، و فشار حامیان آنها برای برقراری مجدد آتشبس دروغین از سوی دیگر، اهمیت اینگونه عملیات مشترک را بیشتر میکند. بدیهی است که آتشبس با گروههایی که هویت مشخصی ندارند و دائم برای فرار از قرار گرفتن در فهرست تروریستها، نامهای جدید برای خود انتخاب کرده و به هیچ تعهدی پایبند نیستند، بیمعنا است. بنابراین انتشار خبر مهم همکاری نظامی ایران و روسیه در این مقطع زمانی را میتوان پیامی آشکار برای تروریستها و حامیان غربی و عربی آنان دانست.
البته بر کسی پوشیده نیست که همکاریهای راهبردی میان جمهوری اسلامی ایران، روسیه، سوریه و جبهه مقاومت علیه جریان تروریسم تکفیری در سوریه پدیده جدیدی نیست و از مدتها قبل آغاز شده و تاکنون نیز نتایج قابل ملاحظهای در ابعاد نظامی، سیاسی و امنیتی به همراه داشتهاست.
استقرار سامانه دفاع موشکی اس-300 طی ماههای اخیر در مجموعههای دفاعی جمهوری اسلامی را میتوان به عنوان آخرین نمونه عملیاتی از این دست همکاریهای راهبردی در بخش نظامی برشمرد.
گرچه ماهیت این همکاریها با همکاریها تحت عنوان ائتلافهایی که غرب و چند کشور دیگر در منطقه داشتند و بیشتر رویکرد تبلیغاتی را دنبال میکند تفاوتهایی جدی دارد چرا که اکنون بسیاری از این کشورها خود، به متهمان ردیف اول ایجاد و حمایت از تروریسم بدل شدهاند.
جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک قدرت تعیین کننده در منطقه، همواره آشکارا از دولت مشروع سوریه حمایت و بر حضور مستشاری خود در این کشور برای مبارزه با تروریسم تأکید کردهاست. نکته قابل توجه آنجاست که این دو ضلع از مثلث تازهشکلگرفته ایران، روسیه و ترکیه در حالی با ترکیبی جدید در کنار هم قرار گرفتهاند که نیروهای ائتلاف بینالمللی به رهبری آمریکا نیز بعد از کودتای ترکیه، و تیره شدن روابط آنکارا-واشنگتن، قدرت مانور خود در پایگاه هوایی اینجرلیک را از دست دادهاند.
سناریوی سهگانه مذکور در مورد بحران سوریه وقتی تکمیلتر میشود که شاهد بودیم ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، همزمان با استقرار هواپیماهایش در ایران، از تلاش برای از سرگیری روابط دوستانه با ترکیه سخن گفت. از سوی دیگر بنعلی ییلدریم، نخستوزیر ترکیه نیز، در سخنرانی خود در جمع نمایندگان حزب حاکم عدالت و توسعه گفت: مشکلات منطقه را کسی بهتر از ایران و ترکیه نمیداند و این دو کشور بهترین راهحل را برای حل بحران سوریه ارائه خواهند داد.
همچنین به گزارش خبرگزاری روسی تاس، سناتور کلینزویچ معاون اول رئیس کمیته دفاع و امنیت شورای فدراسیون روسیه امروز در اظهاراتی درباره اخبار استفاده جنگنده بمبافکنهای روسیه از پایگاه هوایی همدان برای حمله به مواضع داعش در سوریه به خبرنگاران گفت: ائتلاف ضدتروریستی روسیه، سوریه، ایران و عراق ثابت کرد که در مبارزه با تروریسم در خاورمیانه کارآمدتر و مؤثرتر است.
گفتنی است که پارلمان روسیه نیز دیروز آمادگی خود برای تصویب توافقنامه استقرار گروه هوایی در ایران را اعلام کرد. «ویکتور اوزروف»، سناتور عضو کمیته امنیت پارلمان روسیه، در مصاحبه با خبرگزاری روسی ریانووستی، ضمن تأکید بر اینکه یک توافق خوب با ایران (شبیه توافقنامه با سوریه) برای استقرار نیروی هوایی روسیه لازم است، اظهار داشت: من فکر میکنم که شورای فدراسیون روسیه آمادهاست تا این تصمیم را اتخاذ کند. لازم به ذکر است که پوتین هفته گذشته، طرح استقرار گروهی از نیروی هوایی این کشور در خاک سوریه را به پارلمان برای تصویب نهایی ارائه کرده بود.
آنطور که خبرگزاری اینترفکس گزارش دادهاست، وزارت دفاع روسیه هم درخواستی را به ایران و عراق فرستاده و از این کشورها خواستهاست تا از حریم هواییشان برای پرتاب موشکهای کروز به سوریه استفاده کند. ژنرال «ولادیمیر کومویدف»، رئیس کمیته دفاع مجلس دومای روسیه، معتقد است که ایران و عراق کریدور پرتاب موشکهای کالیبر به سمت سوریه را فراهم خواهند کرد. خبری که امروز حیدر العبادی نخست وزیر عراق نیز تلویحا آن را تایید و بر ضرورت اتحاد همه طرفها برای مبارزه با تروریسم تاکید کرد.
نکته قابل بررسی دیگر در خصوص استقرار جنگنده بمبافکنهای روسی در خاک ایران، برخی رسانههای غربی ازجمله «بیبیسی» مبنی بر ادعای مغایرت با قانون اساسی است. این در حالی است که اصل 146 قانون اساسی تصریح دارد که استقرار هرگونه «پایگاه نظامی» خارجی در کشور هر چند به عنوان استفادههای صلح آمیز باشد، ممنوع است.
همانطور که مشخص است، در این اصل، اشاره به استقرار «پایگاه نظامی» است و اساسا با وضع موجود که توقفی چند روزه و اقدامات سادهای چون سوختگیری است، کاملا متفاوت است.
موضع متناقض آمریکا در برابر خبر استقرار گروه هوایی روسیه در ایران
در شرایطی که آمریکاییها هنوز از انتشار این خبر دستپاچه به نظر میرسند، ابتدا پنتاگون سعی کرد تا با اعلام هماهنگی قبلی روسیه در این قضیه، از آن به نفع خود بهره برداری تبلیغاتی کند.
راشاتودی نیز اعلام کرد که بر اساس اظهارات سخنگوی وزارت دفاع آمریکا، روسیه کمی پیش از استفاده از پایگاه نیروی هوایی ایران در همدان برای عملیات در سوریه، آمریکا را از این تصمیمش آگاه کرده بود.
سرهنگ کریس گارور، سخنگوی نیروهای آمریکایی در بغداد نیز، در جمع خبرنگاران گفت که روسیه به ائتلاف ضد داعش، به رهبری آمریکا اطلاع دادهاست که هواپیماهای این کشور در مسیری پرواز خواهند کرد که ممکن است در نزدیکی نیروهای ائتلاف در عراق و سوریه باشد.
این موضعگیری زودهنگام مقامات واشنگتن درحالی بود که تنها چند ساعت بعد، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در اظهاراتی آمیخته با تناقض گفت: اقدام روسیه در استفاده از پایگاه ایران میتواند نقض قطعنامه 2231 شورای امنیت باشد.
مارک تونر با انتقاد از همکاری ایران و روسیه برای حمله به مواضع تروریستها در سوریه افزود: درحال ارزیابی آنچه که آنها انجام میدهند، هستیم.
تونر تاکید کرد: این همکاری مایه تأسف است، اما موضوعی تعجب برانگیز و غیرمنتظره نبود. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا بدون اشاره به حمایت واشنگتن از گروههای تروریستی گفت: همکاری ایران و روسیه باعث دشوار و پیچیدهترشدن وضع موجود میشود.
تجربه چندسال نبرد فرسایشی در سوریه نشان داده که آمریکا در پی طولانی تر کردن جنگ در منطقه برای تضعیف و تحلیل نیروهای نظامی مقاومت است. لذا به نظر میرسد استقرار بمب افکنهای روسی در همدان بر اساس طرح راهبردی و بزرگ میان ایران، روسیه و سوریه، هشداری جدی برای بازیگران منطقهای در بر دارد تا با اقدامی جدی و عملیاتی ریشه تروریسم تکفیری را از خاک کشورهای محور مقاومت برکنند.
اکنون آمریکاییها در حالی از اتحاد نظامی ایران و روسیه خشمگیناند که میبینند پایگاهی که آنها در سالهای اولیه انقلاب اسلامی مردم ایران، درصدد بودند با اجرای طرح کودتای نقاب، آن را به عنوان اتاق عملیات براندازی نظام جمهوری اسلامی قرار دهند، اکنون پس از سی و شش سال به آشیانهای امن برای پرندههای رقبای روسی آنها برای حمله علیه گروههای به اصطلاح میانهرویی استفاده میشود که همواره از حمایت سیاسی و تسلیحاتی غرب برخوردار بودهاند.
انتهای پیام/ 421