دفاع پرس بررسی کرد؛

علت استقرار جنگنده‌ بمب‌افکن‌های روسی در پایگاه شهید نوژه همدان/ عزم جدی برای ریشه‌کن کردن تروریسم

کاهش مسافت و مدت پرواز به جنگنده بمب‌افکن‌های روسی این امکان را فراهم کرده‌است که به جای حمل پنج الی هشت تن بمب و موشک 22 تن بمب را با خود حمل کنند و عملیات‌های هوایی زیادی را علیه تروریست‌ها انجام دهند.
کد خبر: ۹۶۶۰۲
تاریخ انتشار: ۲۸ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۴:۵۷ - 18August 2016

علت استقرار جنگنده‌ بمب‌افکن‌های روسی در پایگاه شهید نوژه همدان/ عزم جدی برای ریشه‌کن کردن تروریسم

به گزارش خبرنگار بینالملل دفاع پرس، دو روز پیش رسانههای روسی و ایرانی اعلام کردند که جنگنده بمبافکنهای روسیه با استقرار در پایگاه سوم شکاری شهید «نوژه» همدان عملیاتهایی را علیه مواضع ترویستهای «داعش» و «جبههالنصره» در سوریه انجام خواهند داد.

در همین رابطه وزارت دفاع روسیه نیز با صدور بیانیهای ضمن تایید خبر استقرار جنگنده بمبافکنهای خود در پایگاه هوایی همدان اعلام کرد که این جنگنده بمبافکنها با حملات خود تا کنون پنج انبار عمده سلاح را در نزدیکی شهر حلب در سوریه نابود کردهاند؛ انبارهایی که برای تامین سلاح به گروه تروریستی داعش مورد استفاده قرار میگرفتند.

از سوی دیگر «علی شمخانی» دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان نیز در خصوص انتشار برخی خبرها مبنی بر استفاده روسیه از فضا و امکانات ایران برای حمله به تروریستها در سوریه اظهار داشت: همکاریهای ایران و روسیه برای مبارزه با تروریسم در سوریه راهبردی است و ما در این رابطه تبادل ظرفیت و امکانات داریم.

با این وجود به نظر میرسد، جنگ علیه تروریستها در سوریه وارد مرحله جدیدی شده و همچنین همکاری ایران و روسیه نیز در نبرد با تکفیریها وارد فاز هوایی شدهاست. از سوی دیگر این نوع همکاری ایران و روسیه نیز نشانه جدیت این دو کشور در مبارزه با تروریسم در کشورهای منطقه است.

همکاری هوایی ایران و روسیه در چارچوب همکاریهای استراتژیک بین روسیه و ایران در مبارزه با تروریسم است؛ که رنگ نظامی به خود گرفته و وارد مرحله جدیدی شدهاست. اگر بخواهیم از ناحیه تاکتیکی به این مسئله توجه کنیم، به این نتیجه میرسیم که استفاده جنگنده بمبافکنها و سوخو 34های روسی از پایگاه شکاری شهید نوژه همدان که یکی از مهمترین پایگاههای غرب کشورمان است، از امتیازهای نظامی عدیدهای برخور دار میباشد.

جنگنده بمبافکنهای روسی از فرودگاه «مزدوک» در جمهوری اوستیای شمالی واقع در جنوب روسیه به پرواز در میآمدند و بعد از طی مسافتی قریب به سه هزار کیلومتر که تقریبا 2 ساعت طول میکشید تا به سوریه برسند و مواضع تروریستها هدف قرار دهند، و همچنین مجبور بودند یا در آسمان اقدام به سوختگیری کنند یا در راه برگشت به روسیه برای سوختگیری در ایران فرود کنند.

اما با این شرایطی که مهیا شدهاست، جنگنده بمبافکنهای روسی مسافتی حول و حوش 700 کیلومتری را طی میکنند و مواضع و کاروانهای تروریستها را به صورت آنی مورد هدف قرار میدهند.

کوتاه شدن مسافت و کاهش مدت پرواز برای جنگنده بمبافکنهای روسی این امکان را فراهم کردهاست که به جای حمل پنج الی هشت تن بمب و موشک 22 تن بمب را با خود حمل کنند و عملیاتهای هوایی زیادی را علیه تروریستها انجام دهند.

نکته دیگری که میتوان به آن اشاره کرد، این است که مزیت استفاده از پایگاه هوایی همدان فقط محدود به کاهش مسافت و زمان نمیشود بلکه این پایگاه امنیت جنگندههای روسی را هنگام بلند شدن و فرود آمدن نیز تامین میکند؛ درحالیکه این مزیت در پایگاه «حمیمیم» در لاذقیه مهیا نبود؛ چون این پایگاه نزدیک به میدان درگیری بود و از امنیت مطلوبی برخوردار نبود و همچنین باندهای آن برای جنگنده بمبافکنهای «تو 22ام 3» که از جنگنده بمبافکنهای غولپیکر جهان محسوب میشود، مناسب نبود.

به هر حال این نوع همکاری ایران با روسیه از عمق روابط استراتژیک بین  دو کشور پرده برداشت و استقرار جنگندههای این کشور در مهمترین پایگاه هوایی کشورمان در غرب فرصت همکاری نظامی را بین این دو کشور بعد از سامانه پدافندی اس 300 تحکیم بخشید.

جالب است که همکاری هوایی ایران و روسیه موجب عصبانیت واشنگتن شدهاست، چون این نوع همکاری درستی و جدیت ایران را در مبارزه با تروریسم را برای جهانیان ثابت کرد؛ کشوری که از همان اوائل ظهور پدیده شوم تکفیری در سوریه و عراق به درخواست دولتهای مشروع این کشورها در مبارزه با تروریسم به یاری آنها شتافت.

ناگفته نماند که جمهوری اسلامی ایران بعد از انقلاب شکوهمند اسلامی برای اولین بار است که به جنگندههای سایر کشورها اجازه استفاده از پایگاههای نظامی خود را میدهد.

علاوه بر ایران روسیه نیز در جنگ با تروریسم سهم به سزایی دارد؛ نبردی که روسیه بوسیله آن و البته از طریق ایران توانست جا پای خود را در خاورمیانه محکم کند. روسیه برای اولین بار است که از پایگاههای نظامی خارج از سوریه در خاورمیانه استفاده میکند. روسیهای که چندی پیش از مرزهای سرزمینی خود دفاع میکرد اما هماکنون تلاش میکند وزنه خود را در خاورمیانه نسبت به آمریکا که در سوریه و عراق لبنان ضرباتی را متحمل شدهاست، سنگینتر و خود را از انزوا خارج کند.

اما آمریکا زیاد منتظر نخواهد ماند و سکوت خود را نسبت به ائتلاف بینالمللی جدیدی که هشداری برای افول ستاره آمریکا در منطقه خاورمیانه است، خواهد شکست. هر چند به محض درز کردن این خبر در رسانهها و تایید و دو طرف، برخی از مقامات آمریکایی اقدام به اظهار و نظر کردند؛ که در همین خصوص «مارک تونر» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا میگوید: استفاده روسیه از یک پایگاه هوایی ایران برای انجام حملات هوایی در سوریه «تاسفبار است ولی این اقدام غیرمنتظره نبود و ما همچنان در حال ارزیابی میزان همکاری میان ایران و روسیه هستیم. «جان کری» وزیر امور خارجه آمریکا نیز با سرگئی لاوروف همتای روس خود در این زمینه صحبت کرده و ضمن ابراز نگرانی، گفته که استفاده از پایگاه نظامی ایران نقض احتمالی قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل است.

اینگونه اظهار نظرها نشانه معیارهای دوگانه آمریکاییها را در مبارزه با تروریستها و عدم جدیت آنها در ریشهکن کردن تروریسم در منطقه و حتی جهان است.

از سوی دیگر تحلیلگران بر این باورند که ترکیه نیز از این نوع همکاری بین ایران و روسیه زیاد فاصله ندارد؛ چراکه این همکاری درست کمتر از یک هفته بعد از اینکه پوتین و اردوغان در «سن پترزبورگ» باهم دیدار داشتند و همچنین سفر «محمد جواد ظریف» به ترکیه صورت گرفتهاست. «ایگور موروزوف»، عضو کمیته امور بینالملل مجلس علیای دومای روسیه نیز گفته بود که ممکن است به دنبال موافقت سوریه و ایران با استفاده جنگندههای روسی از پایگاههایشان در حمیمیم و همدان، آنکارا نیز پایگاه هوایی «اینجرلیک» را به روی جنگندههای روسی بگشاید.

«ویکتور اوزروف»، رئیس کمیسیون دفاع و امنیت در شورای فدرال روسیه نیز موافقت آنکارا را با این مسئله پس از مذاکرات هفته گذشته پوتین و رجب طیب اردوغان همتای ترکیهاش بعید ندانست.

اما عراق را نیز میتوان به این مقوله اضافه کرد؛ چراکه حیدر العبادی، نخست وزیر عراق، روز سهشنبه در کنفرانسی مطبوعاتی در بغداد گفت: ما آسمانمان را به صورت مشروط برای روسها باز کردیم. هواپیماهای روسی برای حملاتشان از مسیرهای مرزی استفاده خواهند کرد. وی در ادامه افزود: من اجازه پرواز بمبافکنهای روسیه را دادم چون اطلاعات شفافی در مورد آنها دریافت کردیم. آنها حملاتی دقیق انجام میدهند و از به بار آوردن تلفات در میان غیرنظامیان اجتناب میکنند. بنابراین، ما هر درخواستی مربوط به امنیت غیرنظامیان در سوریه را بررسی میکنیم.

به نظر میرسد، یک عزم جدی در منطقه از سوی محور ششگانه ایرانی-روسی-ترکی- سوری- عراقی و لبنانی صورت گرفته شده تا در آینده نزدیک بحران دو کشور سوریه و عراق را حل کنند و از خطشهدار شدن تمامیت ارضی این کشورها جلوگیری کنند و برای همیشه ریشه تروریسم را خشک کنند و اجازه نفوذ ابرقدرتهای مستکبر در جهان مسلمین را ندهند.

انتهای پیام/ 411

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار