آزادی داریا، مقدمه‌ای بر پیروزی ارتش در شمال سوریه

شهر مهم و راهبردی داریا در حومه دمشق پس از 4 سال نبرد مداوم، بر اساس توافقی میان طرفین به دست نیروهای مقاومت افتاد. کارشناسان این پیروزی بزرگ در طولانی‌ترین میدان نبرد جنگ جاری سوریه را زمینه‌ای برای ظهور قدرتمند‌تر آنان در جبهه‌های شمالی می‌دانند.
کد خبر: ۹۷۸۸۵
تاریخ انتشار: ۰۶ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۴:۵۸ - 27August 2016

آزادی داریا، مقدمه‌ای بر پیروزی ارتش در شمال سوریه

به گزارش خبرنگار بینالملل دفاع پرس، «داریا بطور کامل  آزاد شد!»، با این عبارت، سخنگوی ارتش سوریه آزادسازی این شهرک راهبردی را اعلام کرد. داریا منطقهای است که به لحاظ نزدیک بودنش به پایتخت، از اهمیت ویژه برخوردار است و از نخستین مناطقی بود که تروریستهای مسلح از آن، عملیاتشان را علیه مردم سوریه آغاز کردند.

شهرک داریا که در برگیرنده مقام حضرت سکینه دخت امام علی (ع)، در مجاورت فرودگاه نظامی در منطقه المزه است، و گلوگاهی است که غوطه شرقی را به غوطه غربی متصل میکند.  اهمیت این شهر برای مخالفان به حدی است که در شبکههای اجتماعی تروریستها همدیگر را به خیانت متهم میکنند و برخی گروه دیگر را خائن معرفی میکنند. کارشناسان سیاسی تاکید میکنند که تسلیم شدن تروریستهای مسلح در این منطقه، ضربه روحی بزرگی به هم قطارانشان در سایر مناطق سوریه وارد خواهد کرد.

پایگاه خبری «عاجل» سوریه در این خصوص گزارش داد که سران برخی گروهها در داریا با انتقاد از همقطاران خود در جنوب سوریه میگویند که چطور آن زمان که داریا اعلام کمکخواهی کرد، گفته شد نیرو نیست اما زمانی که جنگ جرابلس در شمال حلب آغاز شد، چند صد نفر اعزام شدند. بر اساس این گزارش، معارضان متعددی در صفحات شبکههای مجازی هماکنون در حال لعن و نفرین گروههای مسلح در جنوب سوریه هستند مبنی بر اینکه چرا داریا را یاری نکردند. گفته میشود به کسانی که طی چند روز گذشته به جرابلس در شمال حلب رفتند تا تحت پوشش آشکار ترکیه عملیات کنند، پول بیشتری پرداخت شده است.

این شهر پس از چهار سال محاصره و نبرد میان نیروهای ارتش سوریه و تروریستها، سرانجام به دست ارتش افتاد. این پیروزی هر چند بر اساس توافق میان دمشق و تروریستها به دست آمد، ولی تروریستها در واقع، توان مقاومت را از دست داده بودند و حس میکردند که به زودی کشته خواهند شد. به همین خاطر، تروریستهای حاضر در داریا، پذیرفتند که در قبال دریافت اماننامه از دولت، از داریا خارج شوند.

بر اساس توافقی که میان طرفین صورت  گرفته، 700 فرد مسلح سلاحهای سبک و نیمهسنگین خود را زمین گذاشته و با نظارت سازمان ملل، از داریا در حومه غربی دمشق، به شهر «ادلب» در شمال سوریه میروند. این تروریستها که عضو گروههای کوچک تکفیری هستند، در ادلب به «جیشالفتح» میپیوندند.

روزنامه  انگلیسی «گاردین»در گزارشی نوشت که تسلیم شدن گروههای مسلح در شهر داریا، «ضربهای بسیار دردناک به مخالفان مسلح و به روحیه آنهاست» و در مقابل، برای ارتش سوریه، یک پیروزی بزرگ به شمار میرود.

به نوشته گاردین، داریا نماد مخالفان مسلح سوریه، به شمار میرفت. مفاد توافقنامه دولت سوریه و عناصر مسلح در داریا به شرح زیر عنوان شده است:

1-  تسلیم سلاحهای سبک، متوسط و سنگین از سوی تروریستها به ارتش سوریه؛

2-  خروج 700 فرد مسلح که تاکنون با ارتش میجنگیدند از داریا و انتقال آنها به شهر «ادلب» (مقر اصلی جیشالفتح)؛

3- انتقال 4000 مرد و زن ساکن داریا به سرپناههای موقت در حومه دمشق.

بر اساس گزارشها، عناصر مسلح در ازای  ضمانت در مورد حفظ جانشان، به این معامله تن دادهاند.

نبرد علیه تروریستها در «داریا»، از سال 2012 آغاز شده بود  و به همین خاطر، نبرد «داریا» به عنوان طولانیترین نبرد در جنگ جاری سوریه شناخته میشود. به گفته کارشناسان، این پیروزی «بزرگ» باعث میشود که ارتش سوریه و نیروهای مقاومت از این پس در جبهههای شمالی قدرتمندتر ظاهر خواهند شد.

سرتیپ یوسف زیدان سخنگوی ارتش سوریه در منطقه جنوب دمشق در اظهاراتی در جمع خبرنگاران تصریح کرد: ارتش سوریه پس از چند سال عملیات نظامی و تعقیب تروریستهای مسلح در منطقه داریا، آنها را محاصره و وادار کرده تا خودشان را به دولت سوریه تسلیم کنند.

یکی از نیروهای ارتش سوریه خطاب به تروریستها گفت: همه باید زیر سقف قانون و حاکمیت دولت زندگی کنند ولذا توسل به اسلحه برای مقابله با دولت به جایی نخواهد رسید.

ستوان یکم حسن لحام که دو سال در منطقه عملیاتی داریا خدمت کرده، هم می گوید: ارتش سوریه پیروز است و تروریستها با تنگتر شدن حلقه محاصره چاره ای جز پذیرش آتش بس و پیوستن به طرح آشتی ملی دولت سوریه نداشتند.

حالا با خروج تروریستهای مسلح از منطقه داریا واقع در محور جنوب غرب شهر دمشق، این شهر شاهد آرامش پایدارتری خواهد بود و از طرفی حلقه محاصره تروریستهای تکفیری در محورهای جنوب و شرق از جمله اردوگاه یرموک و غوطه شرقی تنگتر خواهد شد.

اهمیت پیروزی مهم داریا برای مقاومت
اجرایی شدن این توافق، به مثابه یک پیروزی بزرگ برای ارتش سوریه به شمار میرود، زیرا داریا واقع در غوطه غربی که در فاصله هفت کیلومتری از دمشق قرار دارد، از اهمیت ویژهای برای گروههای مسلح تروریست برخوردار بود.

داریا بزرگترین شهرک در غرب شهر دمشق است و فاصله هفت کیلومتری آن با دمشق و نزدیکیاش از سمت شمال به «گارد ریاست جمهوری» و مقر «لشکر چهارم» ارتش بر اهمیت جغرافیایی آن افزوده است.

گروههای مسلح حاضر در داریا طی چند ماه گذشته بارها از گروه موسوم به «ارتش آزاد» در درعا در جنوب سوریه خواسته بودند که با فعال کردن جبهههای درگیری، تمرکز ارتش را در داریا بر هم بزنند و علاوه بر این نیروهای کمکی را به داریا اعزام کنند اما فشار ارتش و محکم بودن حلقه محاصره داریا، مانع هرگونه امدادرسانی به تروریستها در این شهر شد.  اهمیت نظامی داریا نیز از این لحاظ است که نقطه عبور کمکهای لجستیک به افراد مسلح در غوطه غربی دمشق بوده است.

این شهر همچنین مشرف بر فرودگاه نظامی «مزه» است و سکوی پرتاب خمپاره به محلات مسکونی دمشق به شمار میرود. همچنین داریا در نزدیکی شهرک «خان الشیخ» مهمترین دژ گروه تروریستی النصره در حومه جنوب غربی دمشق است و میتوان گفت که ارتش سوریه تا حدودی جاده امدادرسانی به تروریستهای غوطه غربی از یک سو و تروریست های قنیطره و درعا از سوی دیگر را مسدود کرده است. 

بعد دیگر اهمیت آزادی داریا، امکان تعمیم این تجربه در سایر مناطق درگیری در سوریه است. روزنامه الاخبار در مطلبی با عنوان «تجربه داریا؛ مرکز بعدی آشتی ملی کجاست» آورده است: در پایان دیداری مارتن وار، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، اشاره کرد که تجربه داریا قابل تعمیم در مناطق دیگر است. وی افزود: مرکز ما در حمیمیم از چند منطقه دیگر در سوریه که میتوان تجربه داریا را در آن از طریق وساطت روسیه تکرار کرد، خبر دادهاند.

اظهارات لاوروف همزمان است با احتمالات گروههای مسلح مبنی بر اینکه اطراف دمشق پایتخت سوریه در مسیر آشتی حرکت میکند. برخی منابع وابسته به گروههای مسلح در روزهای گذشته اعلام  کردهاند شهر دوما در غوطه شرقی دمشق (کانون اصلی جیشالاسلام) در مسیر داریا حرکت خواهد کرد و برخی دیگر از منابع، تاکید کردهاند معضمیه در غوطه غربی نیز در این مسیر گام برخواهد داشت.

اما منشا اصلی این دو دیدگاه چیست؟ دیدگاه اول در نتیجه پیشروی ارتش سوریه ضد جیشالاسلام و عقبنشینیها مکرر آنها در غوطه شرقی و اختلافات موجود میان جیشالاسلام و گروههای دیگر و نیز اتهامات متقابل میان طرفها درباره اینکه چه طرفی میخواهد که غوطه سقوط کند، است.

بر اساس آنچه از سوی برخی کاربران در توییتر ذکر شده است؛ جیشالاسلام از جنگ خسته شده است و شکستهای متوالی و سریع آنها اشاره به تمایل آنها برای آشتی با نظام سوریه و پایان درگیری دارد تا بتوانند نوعی خودمختاری داشته باشند.

اما دیدگاه دوم؛ از نظر تحولات میدانی، معضمیه از نظر نظامی سقوط کرده تلقی میشود و از اطراف آن جدا افتاده است و این موضوعی است که سبب شده افراد مسلح به تسلیم یا سازش با ارتش روی آورند.

الاخبار در ادامه مینویسد: افراد مسلح وابسته به گروههای بومی در حومه دمشق به ویژه آنهایی که در حومه جنوبی قرار دارند، خشم خود را بر سر افراد مسلح جبهه جنوبی که قبلا به انها وعده شکست محاصره داریا را داده بودند، بروز دادند. آنها وعده شروع عملیات نظامی بزرگ پس از ماه رمضان را داده بودند.

در مجموع به نظر میرسد با توجه به ابعاد مختلفی که پیروزی اخیر در حومه دمشق برای نیروهای مقاومت به دنبال داشته است، انتظار میرود توان مانور نیروهای ارتش و مقاومت در جبهههای شمالی با تثبیت سنگرهای حومه پایتخت افزوده شود و اختلاف و درگیری میان تروریستها نیز گسترش یابد. امروز داریا و فردا شهرهای دیگر در حال بازگشت به دامان سوریه هستند تا تلاشهای مستمر ارتش سوریه علیه تروریستهای تکفیری موثر واقع شود و همه اراضی سوریه از لوث تروریسم پاک شود و امنیت و ثبات به این کشور بازگردد.

انتهای پیام/ 421

نظر شما
پربیننده ها