یادداشت؛

نگاهی گذرا به ادبیات حاکم بر دو جبهه ایران و عراق، جنگ ارزش‌های اخلاقی(قسمت دوم)

باید ترویج ارزش‌های اخلاقی حاکم بر جبهه‌ها در جنگ تحمیلی و حاکمیت ارزش‌های اخلاقی بر نحوه ترویج تاریخ و فرهنگ دفاع مقدس در ترویج فرهنگ مقاومت مورد توجه قرار داد که در این میان بازشناسی صفات حاکم بر آن دوران از سوی صاحبان اندیشه و فرهیختگان، راه ترویج بهتر آن فرهنگ را هموارتر و گستره عمل را جامع‌تر می‌کند.
کد خبر: ۱۰۱۴۵
تاریخ انتشار: ۰۵ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۰:۱۶ - 25January 2014

نگاهی گذرا به ادبیات حاکم بر دو جبهه ایران و عراق، جنگ ارزش‌های اخلاقی(قسمت دوم)

به گزارش خبرگزاری دفاع مقدس، فتح الله نادعلی" معاون اداره کل ایثارگران وزارت جهاد کشاورزی" طی یادداشتی به بررسی ادبیات حاکم بر دو جبهه ایران و عراق؛ جنگ ارزشهای اخلاقی پرداخته و می نویسد: جنگ ما با رژیم بعثی صدام و همه حامیان او در امتداد قیام سالار شهیدان علیهالسلام و به منظور احیای امر به معرف و نهی از منکر بود. به همین دلیل و در راستای تحقق این واجب الهی، راهی جز عمل به معروفات، که همان اخلاق الهی است؛ وجود نداشت.

ملت خداجو و رزمندگان ما در طول دفاع مقدس بایستی به موازات شکست دشمن در جنگ نظامی، در جنگ ارزشها ی  انسانی  نیز پیروز میشدند و این اصل اساسی در جنگ نابرابر با دشمنان ارزشهای  اخلاقی بود.

دفاع مقدس ما حکایت معروفی بود که برای ظهور و موفقیتش، عمل به منکر جایگاهی نداشت و دقیقاً به همین دلیل است که در شرایط کنونی نیز نظام مقدس اسلامیمان برای پیشبرد مقاصدش، تهیه واستفاده از سلاح هستهای را همچون سلاح شیمیایی در جنگ هشت ساله، جایز نمیداند.

معیارهای مقابله به مثل ما در هنگام حملات رژیم بعثی، ارزشهای قرآنی بود. آنجا که ما حتی زمانی که مردم بیدفاع عراق را در خطر میدیدیم؛ از حق منطقی خویش گذشته و با آگاهی از زیانی که از این گذشت می بینیم و علیرغم توان مقابله؛ اقدام نمیکردیم.

ما در مقابل حملات شیمیایی رژیم بعثی، در طول جنگ هرگز از سلاح شیمیایی استفاده نکردیم و در برابر هتک حرمت به اسرای خویش و شکنجههای وحشیانه آنان، جز به انسانیت و حفظ کرامت انسانی با اسرای عراقی رفتار نکردیم.

ما در مقابل بیاحترامی به نوامیس و تجاوز به زنان و دختران این مرز و بوم و زنده به گور کردن آنها، توسط بعثیان کافر، جز به سلاح اخلاق که زیبندة مجاهدان فی سبیلالله است؛ اقدام نکردیم. اخلاق الهی و توجه به کرامت انسانی، صفت بارز جبهه حق بود و اخلاق شیطانی و زیرپا نهادن ارزشهای انسانی،از صفات متجاوزان بعثی.

به تعبیر مقام معظم رهبری: «هشت سال دفاع مقدس، مجموعهای از صفات والا و فرهنگهای ممتاز و عقاید و معارف برجسته است که راویان آن همچون آیینهای در مقابل یک مظهر جلال و جمال هستند.

شیرینی پیروزی در دفاع هشت ساله، از آن جهت است که ما همراه با پیروزی نظامی درجنگ صفات خدایی با خصلتهای شیطانی نیز به پیروزی رسیدیم؛ و ملت و رزمندگان اسلام در آن آزمایش بزرگ، زیباترین اوصاف انسانی را به ظهور رساندند.

به نظر میرسد؛ به منظور پاسداشت خصلتهای عینیت یافته آن دوران و به جهت شکرگزاری از خداوند بزرگ به خاطر قرار دادن  این قطعه نورانی در تاریخ ملت ایران و به جهت انتشار پیام واقعی آن سالها، رعایت دو نکته در امر ترویج فرهنگ مقاومت ضروری باشد:

1- ترویج ارزشهای اخلاقی حاکم بر جبهههای حق علیه باطل در هشت سال دفاع مقدس.

2- حاکمیت ارزشهای اخلاقی بر نحوه ترویج تاریخ و فرهنگ دفاع مقدس.

در این میان بازشناسی صفات حاکم بر دوران هشت ساله از سوی صاحبان اندیشه و فرهیختگان به جا مانده از آن سالها، راه ترویج بهتر آن فرهنگ را هموارتر و گسترة عمل را جامعتر میکند.

با گذشت سال ها از آن عرصه شکوه و عظمت، جامعه ما بیشتر از هر زمان دیگر نیازمند اخلاق الهی و ارزشهای انسانی است و بهترین راه، سیراب شدن این نسل و نسل های آینده از کوثر لایزال ارزشهای قرآنی حاکم بر آن سالها است.

مقام معظم رهبری در این باره میفرمایند: «باید این فرهنگ با جدیت تمام در سیاستها و برنامهریزیهای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی کشور لحاظ و تثبیت گردد. بر همین اساس باید با آفتها و ضد ارزشهای فرهنگی دفاع مقدس که همانا، رفاهطلبی و دنیا خواهی است مقابله کرد.

هم اکنون جامعه ما به دژی آهنین نیازمند است که بتواند خود را در مصاف با تهاجمات فرهنگی و شیطان نفس حفظ کند. حاکمیت اخلاق در جامعه و ارتباط دو سویه اخلاقی میان مردم و مدیران و دستاندرکاران اداره کشور؛ باعث ارتقاء مقبولیت نظام اسلامی گردیده و رشد و تعالی در ابعاد مختلف را در پی خواهد داشت.

مقام معظم رهبری در این خصوص میفرمایند: "جنگ مظهر این ارزشهاست، اینها چیزهایی نیست که هیچ کس از اینها خود را بینیاز بداند؛ بنابراین راوی جنگ، در واقع دارد یک چنین ارزشهایی را روایت میکند؛ حکایت یک چنین خصال پسندیده و اوجهایی را دارد به مخاطبین خود  نشان میدهد."

به همین منظور اقدامات زیر میتواند؛ جهت ترویج و تثبیت آن خصلتهای پسندیده پیشنهاد گردد:

1- تعیین استراتژی اخلاقی جامعه، با بهره جستن از ارزشهای اخلاقی تثبیت شده در دوران دفاع مقدس.

2- تلاش در جهت کاربردی نشان دادن صفات اخلاقی به اقشار مختلف جامعه با شناساندن خصایل نیکوی عمل شده در دوران هشت ساله و معرفی عاملان آن به شکلهای متنوع و مخاطبپسند.

3- ترسیم و ارائه ابعاد زیبای پیروزیهای اخلاقی دوران دفاع مقدس با استفاده از تکنیکهای مختلف رسانهای و قالبهای هنری متناسب با مخاطبان.

4- بازشناسی مصادیق ارزشهای اخلاقی و استفاده از آمار و ارقام مقایسهای در راستای ارائه درست صفات انسانی حاکم بر جبهه خودی و صفات غیراخلاقی حاکم بر جبهه دشمن.

امید است همه آنها که در دل، فضای آکنده از عطر معنویت و اخلاق، در آن چشمهسار لایزال هشت ساله را جستجو میکنند و آنان که در راستای عمل به دستورات الهی در جامعه و نسل آتی دل میسوزاندند؛ به وظیفه خطیر خویش در این زمینه آگاهی یا فته و بیش از گذشته در راستای ترویج فرهنگ آن دورانِ بیمثال گام برداند.

مقام معظم رهبری است در این زمینه میفرمایند: «آن خصوصیات، آن خصلتها، برای کشور ما یکی از بزرگترین نیازهاست اینها را بایستی نگه داریم و در مقابله با تلاشی که میشود برای به فراموشی سپردن آنها، مقاومت کنیم.
 

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار