این کتاب به نگاهی بر زندگی و عملکرد ده تن از فرماندهان و امیران شهید ارتش جمهوری اسلامی ایران داشته و سبک زندگی شهدایی همچون شهید سپهبد علی صیاد شیرازی، شهید سرلشکر منصور ستاری، شهید سرلشکر علی اکبر قربان شیرودی، شهید سرلشکر حسین خلعتبری، شهید سرلشکر ابراهیم ثابت و... را مورد بررسی قرار داده است.
این کتاب که در 2000 نسخه منتشر شده است به سفارش هیئت معارف جنگ «شهید سپهبد علی صیاد شیرازی» تألیف شده و توسط انتشارات ایران سبز منتشر شد.
شهدایی همچون شیرودی، خلعتبری و ثابت، 3 تن از شهدای مورد اشاره در این کتاب، تنکابنی هستند.
این رونمایی به همت اداره کل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان مازندران انجام خواهد شد.
نویسندگان در مقدمه این کتاب ذکر کردهاند که:
«سرمایه اجتماعی ( (social capitalیکی از مهمترین وجوه حفظ و بقای هر جامعهای محسوب میشود. سرمایه اجتماعی بهعنوان یکی از زیربناییترین عوامل توسعه هر کشوری به شمار میرود و نقش مهمی در شکلگیری مشارکت اجتماعی، همبستگی اجتماعی و انسجام اجتماعی دارد.
ارزشهای مشترک، اعتماد و مشارکت ازجمله اجزای سرمایه اجتماعی محسوب میشوند. این بدین معناست که هرچقدر در تقویت ارزشهای مشترک بکوشیم و مشارکت در راستای آن ارزشها را افزایش دهیم، سرمایه اجتماعی را تقویت کردهایم. در ایران گام نهادن در مسیر ارزشهای قیام امام حسین(ع)، خود یک ارزش غیرقابلانکار بشمار میرود.
چنانکه در مراسم مذهبی همچون عزاداری سرور و سالار شهیدان آقا اباعبداللهالحسین(ع) نیز چنین چیزی ( مشارکت، دارا بودن ارزش مشترک و ...) باقوت بیشتر مشاهده میشود.
در سالهای دفاع مقدس، شهادتطلبی یکی از ویژگیهای مهم رزمندگان ایرانی با سلایق مختلف و حتی جمعی سازمانهای متفاوت بوده است. تبعیت از رهبری و اعتماد به او از دیگر ویژگیهای رزمندگان به شمار میرود.
یکی از فواید پرداختن به دفاع مقدس و نشر ارزشهای دفاع مقدس تقویت سرمایه اجتماعی است. در این میان شهدا نقش ویژهای در تقویت سرمایه اجتماعی و اجزای آن دارند. ارتباط ارزشی بین دفاع مقدس و حوادث عاشورا غیرقابل کتمان است.
در سالهای دفاع مقدس، شهدا با فدا کردن جان خود، موفقیت در عملیات مختلف و جلوگیری از پیشروی دشمن را رقم زدند و اینک یکی از عوامل اصلی افزایش سرمایه اجتماعی در جامعه محسوب میشوند. هر بار که کاروان شهدای گمنام وارد شهرهای کشورمان میشود، حضور مردم در کنار تابوتهای شهدا، تماشایی و ماندگار است. بهعنوانمثال در جریان تشیع پیکر تعداد 175 نفر از شهدای دستبسته غواص، در تاریخ 26 خرداد 1394 در میدان بهارستان تهران جمعیت حاضر در مراسم بیش از تصور پیشبینیکنندگان بود. افراد شرکتکننده دارای تفاوت در سلیقه سیاسی، سطح درآمد، جایگاه اجتماعی و حتی میزان همراهی با نظام سیاسی حاکم بر کشور بودند. اما همه آنها در برابر شهدا با احترام و همچون قهرمان ملی برخورد کردند. بهراستی کدام عامل همچون وجود نازنین یک شهید میتواند منجر به همبستگی اجتماعی و همراستایی در نگرش به یک موضوع شود؟ نکته دیگر اینکه جنگ بهخودیخود منجر به دور شدن کشور مبتلابه جنگ از جنگهای بعدی میشود و این مسئلهای غیرقابلانکار در جامعهشناسی جنگ به شمار میرود.
آرامش ناشی از عدم شروع جنگ جدید فرصت مناسبی برای گام نهادن در مسیر پیشرفت برای کشور و تحقق برنامههای پیشبینیشده فراهم میکند. در این مسیر سرمایه اجتماعی نقش مهمی ایفا خواهد کرد.
با در نظر قرار دادن تأثیرگذاری حضور یاد و نام شهدا در زندگی، این کتاب به بررسی زندگی و عملکرد 10 نفر از شهدای گرانقدر ارتش جمهوری اسلامی ایران پرداخته است.
ارتش بهعنوان کهنترین سازمان نظامی ایران دارای تأثیرگذاری ویژهای بر زندگی و سرنوشت مردم ایران بوده است. نقش مهم ارتش در پیروزی انقلاب اسلامی، تشکیل و پشتیبانی نهادها و ارگانهای انقلابی و حفظ دستآوردهای انقلاب اسلامی، دفاع در برابر تجاوز عراق و جنگ تحمیلی، حفظ جزایر ایرانی خلیجفارس، حفظ دستاوردهای هستهای دانشمندان جوان ایرانی و... در تاریخ کشورمان به ثبت رسیده است.
سبک زندگی این شهداء از جمله موارد مورد اشاره در کتاب است. سبک زندگی اسلامی و ایرانی که موجب تعالی شخصیتی و افزایش بهرهوری این فرماندهان شد. امیدواریم که با تألیف و انتشار این کتاب گامی کوچک در راستای نشر ارزشهای دفاع مقدس و همچنین تقویت سرمایه اجتماعی در کشورمان برداشته باشیم.»
انتهای پیام/