حقوقدان و استاد دانشگاه «آلاباما»:

ناتوانی دولت آینده آمریکا در رد برجام/ بازگشت به دوران پیش از برجام محال است

دکتر «دانیال جوینر» حقوقدان و استاد دانشگاه آمریکایی «آلاباما» با محال توصیف کردن بازگشت به دوران پیش از توافق هسته‌ای وین، تصریح کرد: برجام سبب شد تا مسائلی که می‌توانستند منجر به وقوع بحران شوند، کنار بروند.
کد خبر: ۱۰۷۱۲۶
تاریخ انتشار: ۱۳ مهر ۱۳۹۵ - ۲۰:۳۲ - 04October 2016
به گزارش گروه سایر رسانه های دفاع پرس، دکتر «دانیال جوینر» کارشناس حقوقی، استاد دانشگاه آلاباما و نویسنده کتاب «برنامه هسته ای ایران و قوانین بین الملل» روز (سه شنبه) در گفت وگویی گفت: به نظر من یکی از دستاوردهای مهم برجام نزدیک تر کردن طرفین بوده است.
 
وی با بیان اینکه «ایران گام های قابل توجهی را در چارچوب تعهداتش بر اساس برجام برداشته است» افزود: شمار زیادی از سانتریفیوژهای ایران از دور خارج شده، مقادیر زیادی از اورانیوم غنی شده از خاک ایران خارج شده و نیروگاه آب سنگین اراک بازسازی شده است.
 
جوینر گفت: همه این ها اقداماتی است که ایران مدتها به دنبال انجامش بوده است و بالاخره در چارچوب برجام صورت داد.
 
وی در ادامه بیان داشت که واشنگتن نیز تحریم هایش علیه ایران را به طور قابل توجهی لغو کرده است.
 
این کارشناس حقوقی گفت: بسیاری از معاملات تجاری که اکنون با ایران صورت می گیرد حاصل لغو تحریم های آمریکا و اتحادیه اروپا علیه ایران می باشد؛ ضمن آنکه شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز تحریم های چندجانبه اش علیه ایران را لغو کرده است.
 
وی افزود: در کل این یک اتفاق خوب برای ایران است و سبب می شود تا زمینه سرمایه گذاری های تجاری در این کشور نسبت به شرایط گذشته تسهیل شود.
 
وی در پاسخ به پرسشی در خصوص چشم انداز آینده روابط ایران و غرب مبتنی بر برجام گفت: تنش ها در زمینه هسته ای به شدت کاهش یافته که این مساله به خودی خود یک گام بسیار مهم است.
 
جوینر افزود: اما روابط دیپلماتیک به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد. به طور مثال در جریان جنگ سوریه، میان آمریکا و متحدانش از یک سو و ایران و روسیه از سوی دیگر اختلاف نظر وجود دارد.
 
وی گفت: من نمی توانم آینده این رابطه را پیش بینی کنم اما می توانم ادعا کنم که برجام سبب شد تا مسائلی که می توانستند منجر به وقوع بحران شوتد، کنار بروند.
 
این استاد دانشگاه در همین حال تصریح کرد: چنانچه تمام طرف ها به تعهداتشان در چارچوب برجام پایبند باشد، این معاهده با موفقیت صورت خواهد گرفت.
 
جوینر گفت: بدترین حالت این است که «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آینده آمریکا بشود، جمهوری خواهان کنترل مجلس سنا را در دست داشته باشند و از طریق وضع تحریم های جدید علیه ایران، تحریم های برون مرزی علیه بانک های خارجی نیز اعمال شود.
 
وی افزود: با این حال این مساله بدین معنا نیست که بانک های خارجی (بانک های اروپایی و آسیایی) به دوران پیش از برجام بر می گردند.
 
این حقوقدان با تشریح شرایط پسابرجام گفت: 'دیگر نمی توان به دوران پیش از برجام بازگشت.'
 
وی افزود: به نظر من چنانچه دولت آینده آمریکا رفتار خصمانه ای را علیه ایران در پیش گیرد، شرکت های اروپایی و بانک ها با هم متحد شده و به سرمایه گذاری شان در ایران ادامه می دهند.
 
جوینر گفت: رفتار خصمانه احتمالی واشنگتن علیه ایران، در نهایت منجر به ایجاد «تورفتگی» در فرایند تعاملات اقتصادی با ایران خواهد شد اما نمی تواند آن را متوقف کند.
 
وی در پاسخ به پرسشی در خصوص رفتار اروپایی ها در صورتی که دولت آینده آمریکا رویکرد خصمانه علیه ایران اتخاذ کند، گفت: بر اساس قوانین داخلی آمریکا، این کشور نمی تواند شرکت های اروپایی و بانک ها را از تعامل تجاری با ایران منع کند.
 
این کارشناس حقوقی بیان داشت: هرچند آمریکا ابرقدرت اقتصادی جهانی به حساب می آید اما اگر تحریم های خصمانه اش را مجددا علیه ایران اعمال کند، به نظر من شرکت های اروپایی به تعاملات تجاری شان با ایران در سطحی که مدت ها از آن محروم بودند ادامه خواهند داد.
 
وی با بیان اینکه نگرانی اصلی شرکت های اروپایی تحریم های چندجانبه شورای امنیت سازمان ملل متحد بوده است، افزود: این تحریم ها اکنون برداشته شده و بعید به نظر می رسد که دوباره باز گردند.
 
جوینر گفت: شرکت های اروپایی طرفدار تحریم های چند جانبه علیه ایران نبودند اما ابزار سیاسی لازم برای لغو تحریم های شورای امنیت سازمان ملل را نداشتند.
 
وی تصرح کرد: بازگشت به دوران پیش از برجام محال است و آمریکا قادر نخواهد بود تا کشورهای اروپایی و آسیایی را از تعامل تجاری با ایران باز دارد.
 
این کارشناس حقوقی در پاسخ به این سئوال که اگر جانشین اوباما برجام را نقض کند، چه گزینه هایی پیش روی ایران قرار دارد، گفت: البته برجام الزام آور نیست. بنابراین چنانچه آمریکا تصمیم بگیرد که از اجرای آن صرف نظر کند، از دست ایران کاری بر نمی آید.
 
وی افزود: اما در کل نیازی نیست که ایران کاری انجام دهد چرا که تحریم های چند جانبه علیه ایران لغو شده و به نظر نمی رسد که کشورهای اروپایی مایل باشند که دوباره این تحریم ها وضع شود. بنابراین ایران می تواند به تعاملاتش با این کشورها ادامه دهد.
 
جوینر گفت: البته من قبول دارم که تحریم های برون مرزی آمریکا ذی نفوذ هستند اما در نهایت راه برگشتی به دوران پیش از برجام نیست.
 
وی گفت: در بدترین شرایط، اگر قرار باشد که تحریم های آمریکا و شورای امنیت علیه ایران اعمال شوند، اما اروپایی ها بخواهند با ایران تعاملات تجاری داشته باشند، باز هم شرایط بهتر از دوران قبل از برجام خواهد بود.
 
منبع: ایرنا


نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار