يك كارشناس مسائل خاورميانه خبر داد:دو سناريو براي پايان دادن به جنگ غزه

کد خبر: ۱۲۱۲۶۰
تاریخ انتشار: ۲۳ دی ۱۳۸۷ - ۱۵:۴۵ - 12January 2009
به گزارش سايت ساجد به نقل از خبرگزاري فارس ، در اين نشست زيپي ليوني وزير خارجه اسرائيل در واكنش به سخنان باراك گفته است: "پذيريش طرح قاهره به معناي به رسميت شناختن دولت حماس است و اين يك دستاورد مهم براي اين جنبش خواهد بود و ما بايد بدون هيچ پيش شرطي نيروهاي خود را از غزه خارج سازيم." ايهود اولمرت نخست وزير رژيم صهيونيستي نيز در اين نشست خواستار پايان دادن به جنگ غزه از طريق راهكارهاي سياسي شده و اين در حالي است كه تمام جناح‌هاي سياسي و اعضاي كابينه اسرائيل به بي نيتجه بودن عمليات نظامي عليه حماس در غزه اعتراف كرده‌اند.
زارعي درباره سناريوي مصر براي پايان دادن به جنگ غزه گفت: كشورهاي آمريكا، فرانسه، عربستان ، تشكيلات خودگردان فلسطين به همراه دبيركل سازمان ملل يك محور سياسي تحت عنوان محور قاهره را فعال كرده‌اند. محور قاهره مهم ترين هدفش را خاموش ساختن انتفاضه و مقاومت مردمي قرار داده است يعني همان دستور كار نشست آناپوليس.به همين دليل در يكي از بندهاي طرح ( صلح) مصر به موضوع آتش بس دائم و الزام آور تصريح شده و منظور از آتش بس دائم، خاموش كردن شعله هاي مقاومت در منطقه است.
وي درباره آسيب شناسي طرح مصر گفت: مشكل اساسي اين طرح آن است كه حماس به عنوان طرف اصلي ماجرا در آن غايب است. بديهي است طرحي كه در آن حماس مشاركت نداشته باشد، زمينه اجرايي نخواهد داشت. مضافا به اينكه پس از جنگ غزه نقش حماس به دليل افزايش محبوبيتش در ميان فلسطينيان و مردم منطقه برجسته تر خواهد شد. بنابراين، در طرحي كه حماس غائب باشد، اميد اجرايي آن بسيار كم است.
اين كارشناس مسائل خاورميانه، طرح صلح تركيه را به عنوان دومين سناريوي مطرح براي پايان دادن به جنگ غزه دانست و تاكيد كرد: اين طرح از حمايت روسيه، ايران، قطر، سوريه، يمن،لبنان، الجزاير،ليبي، سودان و دولت حماس برخوردار است. اين كشورها يك محور قدرتمند در موضوع جنگ غزه به شمار مي آيند.در اين طرح بر برقراري آتش بس فوري، بازگشايي تمام گذرگا‌ه‌هاي نوار غزه بويژه گذرگاه رفح براي امدادرساني، پايان دادن به محاصره اقتصادي غزه و از سرگيري گفت‌وگوهاي طرف‌هاي ذينفع تاكيد شده ‌است.
زارعي درباره زمينه اجرايي طرح تركيه گفت: اين موضوع را مي‌توان از دو منظر مورد بررسي قرار داد.
الف) ديدگاه عملياتي، از آنجايي كه دولت حماس به عنوان طرف اصلي جنگ غزه در طرح تركيه حضور دارد بنابراين، طرح مزبور از ضمانت اجرايي بيشتري برخوردار است.
ب) ديدگاه سياسي، از آنجايي كه طرح تركيه از سوي اكثريت اعضاي دائمي شوراي امنيت حمايت نمي شود، امكان تبديل طرح تركيه به قطعنامه شوراي امنيت بسيار اندك است. با اين حال، طرح تركيه و فعاليت هاي كشورهاي طرفدار آن مي‌تواند تغييرات زيادي به نفع فلسطينيان در مفاد طرح قاهره بوجود بياورد و در نهايت تاثير مهمي در قطعنامه آينده شوراي امنيت كه احتمال دارد تا پايان اين هفته به تصويب برسد، بگذارد.
اين تحليلگر مسائل خاورميانه در پايان تصريح كرد: فعاليت‌هاي كشورهاي طرفدار طرح تركيه واقعيت‌هاي فلسطين را منعكس مي‌كنند و با اين اقدام خود مي‌توانند فضايي كه آمريكا و اسرائيل در صدد معرفي كردن حماس به عنوان يك گروه نظامي است، بشكند و نشان دهند كه بيشتر كشورهاي منطقه از طرح تركيه حمايت مي كنند نه از طرح مصر.
نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار