به گزارش خبرنگار خبرگزاری دفاع مقدس، حجتالاسلام والمسلمین مصطفی جاننثاری در جمع کارکنان نیروی زمینی سپاه به موضوع ولایتمداری و پردازشی برگرفته از غالیان به شخصیت امیرالمومنین علی(ع) پرداخت.
وی در بین فضیلتهای اولیای الهی، فضیلت علم و دانش را برترین دانست و گفت: دوست و دشمن همگی به فضیلت علم و دانش اولیای الهی اقرار و اعتراف کردهاند. تکریم امیرالمومنین و اولیای الهی نیز به اعتبار همین فضیلتهاست.
حجتالاسلام جان نثاری تصریح کرد: اگر امیرالمومنین در میدان نبرد، عبادت، مسند قضا و کنار پیغمبر، مملوء از پاکی، زهد، صبر و شکیبایی، ظلمستیزی، معرفت و بصیرت بود چهرهپردازان یا همان غالیان این شخصیت را به گونهای پروراندند که شیعه جایگاه ولایت را فقط در او ببیند.
وی با اشاره به چهره پردازی 1400 ساله شخصیت امیرالمومنین، اشاره کرد: امیرالمومنینی که امروز در جهان معرفی شده در روزگار خودش شناخته شده نبود. در جریان 1400 سال در راستای چهره پردازی این شخصیت بزرگوار اقدامات زیادی انجام شد. البته عدهای جزو جریانات غلات و غالیان این شخصیت را مورد پردازش قرار دادند و آنها علی مرتضی را حتی به جایگاه خدایی هم رساندند.
حجتالاسلام جان نثاری افزود: امیرالمومنین در وصف این جریانات فرمودهاند "دو گروه درباره من هلاک شدند؛ گروهی که در دوستی غلو کردند و درباره من سخن از خدایی گفتند و همچنین دشمنی که در دشمنی و شرارت از جاده حق عبور کرده و من را کوچک پنداشته است"؛ این جریانات آنقدر بیش از مسائل امامت، ویژگیهای فردی این شخصیت را معرفی کردهاند که بعضاً مردم را در مقوله ولایت به اشتباه انداختند.
وی اظهار داشت: وقتی اطاعت از فقیه و مجتهد جامع الشرایط مثل اطاعت از امیرالمومنین واجب است، آنهایی که از این مهم خروج کردهاند مثل طلحه و زبیر و معاویه هستند. بنابراین آنها به باور تاریخی شیعه رسیدهاند و آینده تاریخ ولایت را تنها به نام امیرالمومنین گره میزنند.
حجتالاسلام والمسلمین جان نثاری اذعان کرد: بعضاً در چهره پردازی امیرالمومنین کاری کردیم که شیعه در مسند ولایت فقط امیرالمومنین را میشناسد و نمیتواند شخص دیگری را برگزیند. آن نگاهی که امام راحل به تبیین ولایت فقیه دارند که فرمودند "ولایت فقیه همان ولایت رسول خداست"؛ اما این عبارت هنوز برای عمده مردم قابل فهم و لمس نیست. حتی برخی حاضر نمیشوند مدح و ثنای ولی فقیه زمان خودشان را بگویند و به طاغوتیان روی میآورند. اینجاست که اعتقاد پیدا میکنیم که برخی شیعه تاریخی هستند و در روزگار خودشان سلوک اهل سنت دارند و حاکم عالِم را تکذیب و به جای آن حاکم ظالم را تصدیق میکنند.
وی در ادامه اضافه کرد: اصل چارچوب شیعه نوع نگاه به حاکمیت است نه جدیت در اجرای یک سری احکام فرعی؛ نمیدانیم در کدام بخش از تبیین مقام ولایت و شخصیت امیرالمومنین اشتباه پیش رفتهایم که دیگر نمیتوانیم بگوییم این مجتهد و فقیه جامعالشرایط با داشتن شروط امامت میتواند در این جایگاه تکیه بزند.
حجتالاسلام جان نثاری با بیان اینکه شیعیان تاریخمحور در ولایتمداری تزلزل دارند، افزود: سخن گفتن از ولایتمداری و اطاعت از ولی فقیه در جمع پاسداران انقلاب، بسیار راحت است، اما متأسفانه همه اقشار این فضا را ندارند و قطعاً شیعیان تاریخی نمیتوانند یک فرد ولایتمدار صرف و مطلق باشند و در این جریان دچار تزلزل میشوند.
وی با تأکید بر اینکه باید برای حل یک سری شبهات و افراطگریهای تاریخی، همه اقشار به میدان بیایند، گفت: فارغ از ویژگیهای شخصی به جایگاه ولایت توجه کنیم، چراکه با برجسته کردن ویژگیهای شخصی امیرالمومنین(ع) که مطمئناً همه معصومین ما خصیصههایی مجزا و متمایز از یکدیگر دارند نمیتوانیم جامعه را به سمت مجتهد جامع الشرایط سوق بدهیم.
حجتالاسلام جان نثاری گفت: هر امامی یک سری ویژگیهای فردی داشته اما حجّیت در همه یکسان است. حتی عصمت هم جزو خصایص امام نیست. چراکه برخی عصمت را ابزار امامت میدانند ولیکن عصمت جزو ویژگیهای شخصی معصومین محسوب میشود. ناگفته نماند حتی برخی افراد از ویژگیهای ممتاز و شخصی امیرالمومنین به عنوان ابزاری برای تخریب دیگران هم استفاده کرده و متأسفانه به بهانه ارادت و عشق به امیرالمومنین فرقههایی را ایجاد کردند که مقابل جریان انقلاب و ولی فقیه بایستند و بر طبل نابودی آنها بکوبند.
وی در پایان به فتنه 88 اشاره کرد و افزود: فتنه 88 هم در پشت این جریانات، اتفاقات و اعتقادات ایجاد شد. برخی شخصیتها زیر نقاب خدمت و اطاعت از رهبری به تضعیف جایگاه ولایت فقیه پرداختند؛ این افراد اصلاً هم قبول ندارند که گناهی مرتکب شدهاند و اعتقاد دارند که اقدامشان در جهت خدمت به جامعه بوده است.